Υπόθεση Aliyun OS: Η Google προστατεύει το Android ή επιχειρείται ο έλεγχος της ελευθερίας του;


Ένα νέο πάτημα στους πολέμιους του Android που υποστηρίζουν ότι δεν είναι επί τοις ουσίας ανοιχτό λογισμικό όπως παρουσιάζεται, έδωσε η Google. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου όπου η ταϊβανέζικη Acer θα παρουσίαζε το νέο της smartphone,  το CloudMobile A800. Η συσκευή αυτή είναι προγραμματισμένη να τρέχει το Aliyun OS, ένα νέο λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στο Android και αναπτύχθηκε από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρία της Κίνας, Alibaba Group. 


Η Acer λοιπόν, μία μέρα πριν την παρουσίαση αποφάσισε να ακυρώσει τη συνέντευξη τύπου και άφησε να εννοηθεί πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Google εξέφρασε ανησυχία σχετικά με το συγκεκριμένο smartphone. Επιπλέον, ανώνυμος εκπρόσωπος από την Alibaba Group, ρίχνει λάδι στη φωτιά δηλώνοντας ότι αυτό που η Google κοινοποίησε στην Acer ήταν ότι αν το νέο προϊόν λειτουργεί με Aliyun OS, η Google θα τερματίσει τη συνεργασία τους όσον αφορά το Android και αυτή η κίνηση δε φαντάζει και τόσο "ανοιχτή" ή φιλική.

Πολύ γρήγορα ήρθε η απάντηση της Google, δια στόματος Andy Rubin στο επίσημο blog του Android. Ο
Rubin επιβεβαιώνει την ανάμειξη της εταιρίας στην ακύρωση της παρουσίασης της συσκευής και εξηγεί το λόγο. Η Acer είναι μέλος του Open Handset Alliance, μια κοινοπραξία κατασκευαστών με κοινό στόχο την ανάπτυξη ανοικτών προτύπων για τις κινητές συσκευές (και προστασίας της ποιότητας του Android). Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της κοινοπραξίας αυτής είναι να εξασφαλιστεί η συμβατότητα των εφαρμογών μεταξύ των εκδόσεων του Android δηλαδή μία εφαρμογή που γράφεται για το Ice Cream Sandwich να μπορεί να τρέχει όπως πρέπει π.χ. και στο HTC Sense και στο TouchWiz της Samsung. Με την ένταξή του στο Open Handset Alliance, κάθε μέλος συνεισφέρει στο χτίσιμο της Android πλατφόρμας η οποία διαθέτει αυστηρούς κανόνες, ενώ επωφελείται από τη Google με εργαλεία που δε διαθέτουν οι υπόλοιποι έξω από αυτό.

Ο Rubin διευκρίνισε ότι δεν τον ενοχλεί η "μετατροπή" του Android σε κάτι διαφορετικό, αλλά αν μια εταιρία θέλει να είναι μέλος του OHA, θα πρέπει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες. Συνεχίζοντας, υποστήριξε οτι σε μια επιθεώρηση που έγινε στο Aliyun App Store αποκαλύφθηκε οτι οι εφαρμογές που διατίθενται για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι πειρατικές! Ως εκ τούτου, η πρόταση που έγινε στην Acer από τη Google ήταν η εξής: "Δεν έχουμε πρόβλημα να χρησιμοποιήσετε το Aliyun OS στις συσκευές σας, αλλά δε θα μπορείτε να είστε πλέον μέλος του Open Handset Alliance".

H Google λοιπόν καθιστά σαφές οτι για να απολαμβάνεις τα δικαιώματα που προσφέρονται στο OHA, θα πρέπει να εκπληρώνεις και τις υποχρεώσεις σου απέναντί του. Αν και η Acer παρέμεινε προσωρινά στην "ελίτ" του Android, αξίζει να σημειώσουμε οτι και ο αντίθετος δρόμος δεν είναι άσχημος, καθώς ούτε η Amazon είναι μέλος (και το Kindle Fire πουλάει σαν τρελό), αλλά ούτε και η Xiaomi με την εξαιρετική έκδοση του Android που διαθέτει (την MIUI), πάει άσχημα. Η Google βέβαια έκανε τα στραβά μάτια στις αντίστοιχες περιπτώσεις της Motorola και της Lenovo που κυκλοφόρησαν συσκευές με το βασισμένο στο Android λειτουργικό, OPhone OS, στην Κίνα. Είναι γνωστές επίσης οι σχέσεις μεταξύ κινεζικής κυβέρνησης και Google και ίσως ο κολοσσός της αναζήτησης θέλει να δείξει οτι δε φοβάται κανέναν.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τώρα πώς θα αντιδράσει η Acer, κυρίως επειδή έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεχίσει να εργάζεται με το Aliyun OS, βγάζοντας μέσα στο έτος ή το επόμενο, συσκευές που θα τρέχουν αυτό το λειτουργικό.




Σχόλια

  1. αν αρχισει και η εριδα μεταξυ τους μονο κακο θα κανουν στο
    android...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ μήπως μεγάλο ρόλο παίζει στο οτι η Alibaba διαθέτει στο App store της πολλές πειρατικές εφαρμογές? (Συμπεριλαμβανομένων και των copyrighted εφαρμογών την Google)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήπως επίσης παίζει ρόλο οτι η Alibaba είναι κινέζικη;

      Διαγραφή
    2. Chris K σίγουρα. Απλά νομίζω οτι δεν είναι θέμα βεντετισμού ανάμεσα σε Google - Kίνα (ασχέτως με τις μεταξύ τους απαγορεύσεις/διαμάχες), μιας και η πρώτη, εξακολουθεί να προωθεί τις υπηρεσίες της δια μέσου των android συσκευών που πωλούνται στην 2η.

      Διαγραφή
  3. Αυτά κάνει η πολύ ελευθερία. Φαίνεται πως και εδώ η ιστορία ξαναγράφεται . Όπως ακριβώς γίνεται με τις διανομές Linux . Πιστεύω πως μπορεί να χτύπησαν τα καμπανάκια εκεί στη Google με τα μερίδια. Η xiaomi έχει πουλήσει περίπου στα 4μυρια τεμάχια με το miui. Η Acer δεν ξέρουμε πόσες συσκευές ξεσκαρταρει το χρόνο.
    Κανένα όμως από τα επιχειρήματα δεν μου φαίνονται να στέκουν σωστά. Ούτε τα δικά μου. Ούτε του άρθρου, ούτε της Google.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα πράγματα μπλέκουν λόγο ορολογίας. Εξηγούμαι : άλλο Ανοιχτός Κώδικας (Open Source) και άλλο Ελεύθερος Κώδικας (Free Software κατα Stallman). Ο Ανοιχτός Κώδικας δεν σημαίνει και οτι μπορείς να κάνεις ότι γουστάρεις. Σε αυτόν (ανάλογα την άδεια) υπάρχει περίπτωση να μπορείς απλά να βλέπεις τον κώδικα αλλά μετά ... τίποτα. Αντίθετα στο Free Software έχεις την πλήρη ελευθερία να κάνεις ότι θες με την προϋπόθεση ότι και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να κάνουν τα ίδια στον δικό σου παραλλαγμένο κώδικα.

    Επομένως η Google έκανε αυτό που όλοι παρεξηγούν... το Android είναι Ανοιχτού Κώδικα.. όχι Ελεύθερου κώδικα (μόνο ο Linux πυρήνας του είναι Free Software GPL). Οπότε το ανοίγει όποτε την συμφέρει (βλέπε Android 3.0 που είναι ο κώδικα οέο ?) και επιβάλει οτι κανόνες γουστάρει.

    Δεν συμφωνώ με τις πράξεις της αλλά σέβομαι τους κανόνες που θέτει στον κώδικα που παράγει. period.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;