Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξεις όταν αγοράζεις φθηνό Android smartphone
Η αγορά φθηνής Android συσκευής είναι πλέον μια εύκολη διαδικασία, αφού οι αξιόλογες επιλογές είναι πάρα πολλές ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ. Δυστυχώς όμως κυκλοφορούν κάποια μοντέλα τα οποία σε βάθος χρόνου θα μας δημιουργήσουν προβλήματα, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών χαρακτηριστικών, που απλά δεν αρκούν για να έχουμε ευχάριστη χρήση και για πολύ καιρό. Σήμερα λοιπόν θα λύσουμε την απορία ξεκαθαρίζοντας ποια είναι τα πέντε πράγματα που πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε φθηνή συσκευή.
Antutu: 30.000 πόντοι
Εννοείται ότι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ο επεξεργαστής. Δε χρειάζεται να είναι καινούριος, ούτε έχει σημασία αν είναι κατασκευής της Qualcomm ή της Mediatek. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να είναι τουλάχιστον τετραπύρηνος και να σκοράρει κοντά στους 30.000 πόντους στο Antutu. Δυστυχώς ή ευτυχώς έτσι είναι φτιαγμένο το λειτουργικό σύστημα του Android, το οποίο χρειάζεται λίγη περισσότερη "ιπποδύναμη" για να μας προσφέρει μια σωστή εμπειρία χρήσης σε όλους τους τομείς και με αυτό το σκορ ασφαλείας, δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα.
Όπως είναι φυσικό και ειδικά με τα κινέζικα τηλέφωνα, δεν είναι δυνατό να τα πάρουμε στα χέρια μας και να τρέξουμε το Antutu για να τα τσεκάρουμε, αλλά μπορούμε να τα αναζητήσουμε στην επίσημη σελίδα του Antutu ή στο Kimovil που περιλαμβάνει το σκορ κατά προσέγγιση, δίπλα από κάθε τηλέφωνο. Έτσι μπορούμε να έχουμε μια γενική εικόνα αλλά και να κάνουμε τις συγκρίσεις μας, αν πέσουμε πάνω σε δύο παρόμοια τηλέφωνα και δεν μπορούμε να αποφασίσουμε.
2GB RAM - 16GB αποθηκευτικού χώρου
Το δεύτερο πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η συσκευή που θα επιλέξουμε να έχει τουλάχιστον 2GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου. H RAM είναι αυτή που κρατάει τις εφαρμογές μας σε λειτουργία και όσο περισσότερη έχουμε, τόσο το καλύτερο είναι για να μη βλέπουμε κολλήματα. Ακόμη και με 1GB RAM δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αν δεν κατεβάσουμε περισσότερες εφαρμογές πέρα από τις προεγκατεστημένες, αλλά επειδή αυτό δεν το κάνει κανένας, πάμε αυτομάτως στα 2GB.
Όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν μία συσκευή έχει 8GB, δε σημαίνει ότι όλα θα είναι ελεύθερα προς χρήση. Δεν είναι δηλαδή σαν ένα USB stick το οποίο το αγοράζεις άδειο, αφού στα 8GB πρέπει να μπει το λειτουργικό σύστημα, το fastboot, το recovery mode και άλλα απαραίτητα συστατικά. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας και τις συσκευές που έχουμε δει με 8GB χώρο, μόνο το 1.5GB - 2GB είναι ελεύθερο στο χρήστη. Με κάνα δυο εφαρμογές, μερικές φωτογραφίες - βίντεο και κανένα παιχνίδι, ο χώρος σώνεται!
HD Οθόνη Τρίτο συστατικό είναι η οθόνη η οποία θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανάλυσης HD. Αν αποκτήσουμε μια συσκευή με μικρότερη ανάλυση, στην αρχή μπορεί να μη μας ενοχλεί, αλλά όσο περνάει ο καιρός και τη συνηθίζουμε, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα pixel με γυμνό μάτι. Δεν είναι βέβαια κάτι που κάνει τη συσκευή μας να υπολειτουργεί, αλλά τα σύγχρονα γραφικά περιβάλλοντα σχεδιάζονται πλέον από HD και άνω. Όταν λοιπόν έχουμε μία οθόνη με πλάτος pixel μικρότερο των 720p, τα μενού εμφανίζονται μεγαλύτερα από ότι πρέπει και κουράζουν τα μάτια μας. Δοκιμάστε να μικρύνετε την ανάλυση στην οθόνη του υπολογιστή σας και εξακριβώστε το.
Τα 720p είναι λοιπόν η ελάχιστη ανάλυση που θα πρέπει να έχουμε και σε συσκευές μέχρι 5,5 ίντσες, τα πράγματα είναι οριακά. Αν όμως επιλέξετε μία συσκευή στις πέντε ίντσες, τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη καλύτερο.
Θύρα SD card
Αν και προσωπικά δεν είμαι fan της θύρας για microSD κάρτα, λόγω του ότι χρησιμοποιώ πολύ το cloud για τα δεδομένα μου, μία τέτοια επιλογή θα πρέπει να την έχει το κινητό που θα επιλέξουμε. Ο πρώτος λόγος είναι προφανής, αφού μπορούμε ανάλογα με τη χωρητικότητα να αποθηκεύσουμε και να κουβαλάμε μαζί μας ότι θέλουμε, αφήνοντας την εσωτερική μνήμη να χρησιμοποιείται μόνο από τις εφαρμογές και τα δεδομένα τους. Ο δεύτερος λόγος είναι η μεταφορά εφαρμογών στην κάρτα SD που επιτέλους από το Android 6.0 και μετά, επιστρέφει με πλήρη υποστήριξη του συστήματος.
Android 6.0 Marshmallow
Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε φυσικά έξω και το λειτουργικό σύστημα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το hardware, όσον αφορά την καλή λειτουργία της συσκευής. Εδώ λοιπόν η επιλογή πρέπει να είναι τουλάχιστον Android 6.0 Marshmallow και ευτυχώς βλέπουμε ότι άρχισαν να κυκλοφορούν και τα πρώτα φθηνά κινέζικα τηλέφωνα με τη συγκεκριμένη έκδοση.
Πέρα από το γεγονός ότι όσο νεότερη έκδοση έχεις, τόσο πιο μεγάλη ασφάλεια διαθέτει το λειτουργικό σύστημα, στο Android 6.0 υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις μπαταρίας (Doze) και φυσικά η επίσημη υποστήριξη της microSD που είπαμε παραπάνω. Είναι επίσης σίγουρο ότι δε θα έχουμε ασυμβατότητες στις εφαρμογές μας για πολύ καιρό ακόμη και αν η συσκευή δεν αναβαθμιστεί ποτέ, ενώ από αισθητικής άποψης, πρόκειται για το πιο όμορφο stock Android που έχουμε δει μέχρι σήμερα.
Κάτι άλλο;
Το θέμα φυσικά χωράει πολλή συζήτηση και είμαστε περίεργοι να μάθουμε ποια από αυτά ή ποια ακόμη χαρακτηριστικά θεωρείτε εσείς ότι πρέπει να έχει η συσκευή σας τουλάχιστον. Σας περιμένουμε στα σχόλια παρακάτω...