Honor 8 review: Ένα εξαιρετικό σύνολο που ίσως αποτελεί το καλύτερο 'value for money' της ελληνικής αγοράς


Τα smartphone στην Ευρώπη είναι ακριβά. Δεν ξέρω τι παίζει με τα τελωνεία, τη φορολογία και τους μεσάζοντες, αλλά είναι ακριβότερα από άλλες αγορές. Εδώ ακόμη και τα τελευταία Nexus μας τα έφερε η Google με "καπέλο", αλλά πήγαν άπατα κι έτσι σήμερα τα αγοράζουμε στη μισή τιμή. Απορίας άξιο είναι λοιπόν πώς η Huawei κατάφερε να φέρει στην Ελλάδα το εξαιρετικό Honor 8, στο λογικότατο κόστος των 350€ - 400€!

Απορούμε με την τιμή γιατί η συσκευή είναι πραγματικά πολύ καλή και διαθέτει ένα πλήρες σύνολο που δεν υστερεί πουθενά. Είναι τόσο καλή που ανταγωνίζεται τις ναυαρχίδες γνωστών εταιριών, επιτρέποντάς μας παράλληλα να κάνουμε και λίγη οικονομία, αλλά όπως είναι φυσικό έχει τις ιδιαιτερότητές του, τις οποίες θα δούμε ευθύς αμέσως.

Χαρακτηριστικά 

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος HiSilicon Kirin 950 @ 2.3GHz 
  • GPU: Mali T880 
  • Μνήμη: 3GB/4GB RAM - 32GB/64GB αποθήκευση 
  • Οθόνη: IPS 5.2" @ 1920 x 1080p (424ppi) 
  • Κάμερα: Πίσω 12.0MP (Sony IMX286, f/2.2, RAW, slo-mo video, dual-LED flash) - Μπροστά 8.0MP 
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, Beidou), NFC, Fingerprint, USB Type-C (OTG) 
  • Μπαταρία: 3.000mAh 
  • Διαστάσεις:145.5 x 71 x 7.5mm - 153gr 
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (EMUI 4.1)


Design & ποιότητα κατασκευής

Ξεκινάμε από το εξωτερικό το οποίο μας άφησε ανάμικτα συναισθήματα, καθώς η ποιότητα κατασκευής αλλά και το design είναι το λιγότερο αμφιλεγόμενα. Από τη μία μοιάζει τρομερά με το iPhone οπότε μπορείς να το πεις στιλάτο, έχει κατασκευή από γυαλί μπρος και πίσω κάτι που στο χέρι είναι πολύ ευχάριστο και δίνει την αίσθηση του 'premium', ενώ είναι γενικά μία πολύ καλοφτιαγμένη και συμπαγής κατασκευή χωρίς πλαστικούρες και άλλα τέτοια.

Από την άλλη η αντιγραφή του iPhone δείχνει έλλειψη προσωπικότητας, κάτι που κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό μιας και δείχνει ότι δεν υπήρχε έμπνευση στη δημιουργία της συγκεκριμένης συσκευής. Το γυαλί επίσης αν και ωραίο στην αφή σπάει εύκολα και γλιστράει, οπότε αν είσαι "αμπντάλης" θα ψάχνεις πολύ σύντομα για ανταλλακτικό οθόνης. Είναι δηλαδή πολύ σχετικό το αν θα μείνεις ή όχι ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη συσκευή, οπότε θέλει προσοχή η επιλογή της.


Προσωπικά με χαλάει το design, το οποίο δεν είναι τόσο κακό στο φοβερό μπλε χρώμα, που όμως δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι τα στρογγυλεμένα πλαϊνά της συσκευής, τα οποία το κάνουν πραγματικά δύσκολο να το κρατήσεις στα χέρια σου. Αυτό είναι ένα θέμα που μόνο αν το θα καταλάβεις αν μπορείς να το χειριστείς.


Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων

Πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε ειδική μνεία στον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι εξαιρετικός. Δεν είναι απλά τρομερά γρήγορος και συνεπής κάθε φορά που τον αγγίζουμε, αλλά έχει και κάτι που δε διαθέτουν οι άλλες συσκευές. Είναι πλήκτρο! Μπορείς δηλαδή να το πατήσεις και να κάνεις περισσότερα πράγματα μαζί του.

Μας δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα να ανοίξουμε γρήγορα το φακό, να τρέξουμε το Shazam για να αναγνωρίσει ένα τραγούδι που ακούμε ή να μπούμε στο Google. Είναι λίγο περιορισμένος ο αριθμός των λειτουργιών αλλά τουλάχιστον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρεις:

  1. πατώντας μία φορά
  2. πατώντας δύο φορές και 
  3. κρατώντας το πατημένο.

Ωραίο χαρακτηριστικό που ανοίγει νέους ορίζοντες στη χρήση του αισθητήρα.


Οθόνη & ηχείο

Όσο και να μοιάζει με το iPhone, η συμμετρία που έχει στο μπροστινό μέρος, το οποίο είναι καθαρό και χωρίς φυσικά πλήκτρα, είναι πολύ ωραία. Εδώ κυριαρχεί η οθόνη των 5.2 ιντσών η οποία είναι σίγουρα άνω του μετρίου, καθώς έχει καλή φωτεινότητα και ωραία χρώματα. Προσπάθησα να εντοπίσω μια ιδιαιτερότητα ή ένα κακώς κείμενο σε αυτή αλλά δεν μπόρεσα κι έτσι κατέληξα ότι είναι απλά μία IPS οθόνη σαν όλες τις άλλες. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι έχει αρκετά υψηλή ανάλυση για το μέγεθός της κι έτσι ότι και αν προβάλλουμε θα το απολαύσουμε στα σίγουρα. Μπόνους η λειτουργία ανάγνωσης η οποία προστατεύει τα μάτια μας και δε χαλάει τον ύπνο μας αν χρησιμοποιούμε το κινητό για να διαβάσουμε τα νέα πριν κοιμηθούμε. Πραγματικά σωτήρια λειτουργία και απορώ πώς ζούσαμε πριν τη δημιουργία της.


Όσον αφορά το ηχείο είναι και αυτό μια από τα ίδια. Δε βγάζει δηλαδή τον τρομερό ήχο, με τα γεμάτα μπάσα, αλλά θα απολαύσεις ένα βίντεο στο YouTube χωρίς να παραμορφώνονται ιδιαίτερα οι φωνές. Το έχουμε ξαναπεί ότι το καλό ηχείο είναι κάτι δύσκολο, που βρίσκεις κυρίως σε ακριβές ναυαρχίδες, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν είναι κάτι που πρέπει να απαιτείς, μιας και φορώντας ένα σετ ακουστικά μπορείς να ακούσεις τις μουσικάρες σου. Σημαντικό όμως είναι να ακούγονται οι ήχοι κλήσεις, αλλά και ο συνομιλητής σου όταν μιλάς με ανοιχτή ακρόαση και το Honor 8 αυτό το έχει.


Λειτουργικό σύστημα & εφαρμογές

Στο λειτουργικό σύστημα έχουμε Android 6.0 δυστυχώς, αλλά υπάρχει κινητικότητα από τη Huawei για αναβάθμιση σε Android 7.0 πολύ σύντομα. Ο launcher του είναι γρήγορος και δεν κολλάει (αυτό έλλειπε με 4GB RAM), αλλά το skin της εταιρίας είναι ξεκάθαρα μια αντιγραφή της MIUI, η οποία είναι αντιγραφή του iOS! Μιλάμε δηλαδή απλά για ένα κακέκτυπο, το οποίο αν διέθετε ένα πλήρες σετ ρυθμίσεων σαν τη MIUI, θα ήταν πραγματικά αξιόλογο.


Πέρα από τις κλασικές εφαρμογές, διαθέτει έναν τυπικό theme manager, έναν fitness tracker ο οποίος μας δίνει απλά τη δυνατότητα να βάλουμε στόχους σε πλήθος βημάτων, ενώ έχει και ένα σωρό 'Προτεινόμενες εφαρμογές και παιχνίδια' ή αλλιώς "προεγκατεστημένα σκουπίδια", τα οποία ευτυχώς μπορούμε να απεγκαταστήσουμε. Ευτυχώς!

Από τις εφαρμογές ξεχωρίζουμε μόνο τη 'Διαχείριση συσκευής', που μας βοηθάει να συντηρήσουμε τη συσκευή μας καθαρίζοντάς την από σκουπίδια, ενώ διαθέτει ρυθμίσεις για gaming, χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωση δεδομένων και όχι μόνο. Πολλές εταιρίες προσθέτουν κάτι τέτοιο πλέον και είναι πολύ χρήσιμο και ευπρόσδεκτο, ειδικά για όσους δε θέλουν να ασχολούνται πολύ με τη συντήρηση.


Όσον αφορά τις ρυθμίσεις δεν έχει και πολλά πράγματα και ξεχωρίζουμε μόνο:

  • το WiFi+ το οποίο εναλλάσσει τη σύνδεσή μας μεταξύ WiFi και δεδομένων για να έχουμε πάντα την ταχύτερη εμπειρία χρήσης,
  • την Απλή λειτουργία για όσους δυσκολεύονται να χρησιμοποιήσουν το κλασικό γραφικό περιβάλλον και
  • τη Θερμοκρασία οθόνης με την οποία μπορούμε να δώσουμε το χρωματικό τόνο που βολεύει τα μάτια μας.


Κάμερα

Περνάμε στην κάμερα η οποία είναι πραγματικά το καλύτερο χαρακτηριστικό του Honor 8. Εδώ έχουμε δύο φακούς των 12MP που συνεργάζονται άπταιστα μεταξύ τους για να μας προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο πρώτος είναι έγχρωμος και αποτυπώνει τα χρώματα όπως ακριβώς τα βλέπουμε στην πραγματικότητα, ενώ ο δεύτερος είναι μονόχρωμος και είναι υπεύθυνος για το φως αλλά και την ευκρίνεια των φωτογραφιών.

Ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της διπλής κάμερας είναι το εφέ θόλωσης με το οποίο οι φωτογραφίες μας αποκτούν βάθος, καθώς χωρίς να παιδευτούμε διαχωρίζει αυτόματα το αντικείμενο που φωτογραφίζουμε από το φόντο. Με αυτό το εφέ μπορούμε να βγάλουμε πραγματικά ζωντανές φωτογραφίες οι οποίες ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες όταν τις χαζεύεις στη συλλογή σου.


Η εφαρμογή τέλος έχει τα κλασικά εφέ και ένα σωρό ρυθμίσεις για να φωτογραφίζουμε πρόσωπα, τοπία, ακόμη και πιάτα με φαγητό, ενώ φυσικά δε λείπουν και οι χειροκίνητες ρυθμίσεις για σχεδόν επαγγελματικές φωτογραφίες. Το μόνο μειονέκτημα αν μπορείς να το πεις έτσι, είναι ότι οι αισθητήρες έχουν "μόνο" 12MP ανάλυση και αυτό σημαίνει ότι τα αντικείμενα πρέπει να βρίσκονται σε κοντινή ή μέση απόσταση για να διατηρείται η ευκρίνειά τους.

Είναι απλά τρομερή και τα δείγματα το αποδεικνύουν (πλήρες μέγεθος):



Επιδόσεις & αυτονομία

Στις επιδόσεις του έχουμε πάρα πολύ καλά αποτελέσματα αλλά υπάρχει και ένα αγκάθι, το οποίο ίσως δεν έχει τόση σημασία. Ο επεξεργαστής του είναι κορυφαίος και χειρίζεται εξαιρετικά μονοπύρηνες αλλά και πολυπύρηνες εργασίες, κάτι που φαίνεται στα αποτελέσματα του Geekbench. Στο Antutu όμως το αποτέλεσμα δεν είναι αναλόγως μεγάλο και σε αυτό φταίει το εξαιρετικά χαμηλό σκορ του chip γραφικών. H GPU μπορεί να είναι ίδια με αυτή του Samsung Galaxy S7, αλλά η Huawei χρησιμοποιεί το τετραπύρηνο και όχι το δωδεκαπύρηνο μοντέλο της. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε κολλήματα σε βαριά όμως παιχνίδια, οπότε δε συνιστάται για τον εκάστοτε mobile gamer, αν υπάρχει φυσικά τέτοια κατηγορία ανθρώπων.

Όσον αφορά την αυτονομία τα αποτελέσματα είναι καλούτσικα, με τις οκτώ ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη να σημαίνουν στην ουσία μία ίσως μιάμιση μέρα χρήσης. Φυσικά αυτό παίζει ανάλογα με τη φωτεινότητα που χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας και το πόσα δίκτυα έχουμε ανοιχτά μέσα στη μέρα.



Το πόρισμα

Το είπα και στην αρχή και θα το ξαναπώ τώρα, ότι το Honor 8 είναι ίσως η καλύτερη 'value for money' συσκευή που κυκλοφορεί μέσω επίσημης αντιπροσωπείας στην ελληνική αγορά. Παρ' όλες τις ενστάσεις μου διαθέτει ένα καλό σύνολο για την τιμή του, ενώ το θετικό της υπόθεσης είναι ότι σε λογισμικό και hardware χρησιμοποιούνται "υλικά" της Huawei. Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη θα είναι καλύτερη και οι αναβαθμίσεις ταχύτερες, αν φυσικά η εταιρία ασχοληθεί σοβαρά.

Αυτά που το κάνουν να ξεχωρίζει είναι κυρίως ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων και η κάμερα, με τη δεύτερη να αποτελεί ένα σοβαρό λόγο για να το επιλέξεις. Είναι επίσης πολύ κρίμα που δεν έρχεται το μπλε μοντέλο στην Ελλάδα, προφανώς λόγω αυξημένης ζήτησης, αλλά εντάξει δε θα σκάσουμε κιόλας, ενώ τέλος συνεχίζω να πιστεύω ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ακυρώνει το λόγο ύπαρξης του ακριβότερου Huawei P9 (το οποίο ίσως πλέον έχει παρόμοια τιμή).

Υστερόγραφο
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Huawei για την αποστολή του δείγματος.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter