Επιδρομή στην Κίνα s05e05 | Το Bluboo Dual είναι από τις φθηνότερες συσκευές με διπλή κάμερα, αλλά δεν αξίζει να το αγοράσεις για αυτό το λόγο


Διανύουμε την εποχή της διπλής κάμερας στα smartphone και εννοείται ότι οι Κινέζοι φίλοι μας θα έμπαιναν γρήγορα στο κόλπο, προσφέροντας σούπερ φθηνές συσκευές με αυτό το χαρακτηριστικό. Τσιμπήσαμε λοιπόν μία από τις φθηνότερες για να δούμε αν με 100 ευρώ μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά το Bluboo Dual μας απογοήτευσε.

Όπως θα διαβάσετε παρακάτω ή θα δείτε στο βίντεο, το Bluboo Dual δεν είναι μια κακή συσκευή για καθημερινή χρήση, απλά η διπλή κάμερα που διαθέτει είναι επιεικώς απαράδεκτη. Έχει βέβαια άλλα χαρίσματα που το κάνουν ενδιαφέρουν, όπως και μειονεκτήματα που θα σε κάνουν να σκεφτείς δυο φορές πριν το αποκτήσεις, για αυτό ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να σας λυθούν οι απορίες.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Mediatek MT6737T @ 1.5GHz
  • GPU: Mali T720 MP2
  • Μνήμη: 2GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS (Sharp) 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP + 2.0MP (Sony IMX135, f/2.0 dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), Fingerprint, FM radio, microUSB (OTG)
  • Μπαταρία: 3.000mAh
  • Διαστάσεις: 151 x 76.3 x 8mm - 153gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Με λίγα λόγια...

Το Bluboo Dual είναι ένα μεταλλικό τηλέφωνο με πλαστικές λεπτομέρειες, το οποίο έχει σύγχρονο design και μοιάζει πολύ με αντίστοιχες συσκευές γνωστών εταιριών. Η κατασκευή του είναι από αλουμίνιο, αλλά όπως έχουμε δει και σε άλλα τηλέφωνα της κατηγορίας του, το υλικό του είναι Β' διαλογής, εννοώντας ότι είναι λεπτότερο από αυτό που χρησιμοποιείται στα ακριβά smartphone, άρα είναι και λιγότερο ανθεκτικό. Λογικό θα το έλεγα καθώς ότι πληρώνεις παίρνεις, αλλά σίγουρα το προτιμώ από το πλαστικό.

Μία σημείωση για την κατασκευή η οποία είναι καλή τηρουμένων των αναλογιών, είναι οι στρογγυλεμένες πλευρές που δε σε αφήνουν να το κρατήσεις με ευκολία στα χέρια σου. Είναι επίσης αρκετά λεπτό κι έτσι αισθάνεσαι συνέχεια ότι θα σου γλιστρήσει. Μια θήκη λοιπόν είναι απαραίτητη για να βελτιώσουμε το κράτημα και να μην το κλαίμε κάνα μήνα αργότερα.

Ένα από τα πολύ καλά χαρακτηριστικά του είναι η οθόνη, η οποία είναι σημαντική αφού αυτή θα κοιτάς κάθε μέρα για να κάνεις τη δουλειά σου. Διαθέτει το κλασικό IPS πάνελ με ανάλυση όμως στα 1080p και αυτό δεν το βλέπεις συχνά σε συσκευές κάτω των 100 ευρώ. Έχει αρκετά καλή μέγιστη φωτεινότητα, ενώ και τα χρώματα δεν τα λες άσχημα, αυτό που μου άρεσε όμως περισσότερο είναι ότι έχει αρκετά καλή αναλογία σε σχέση με το μπροστινό μέρος. Δε χάνεται δηλαδή πολύς χώρος άσκοπα, αφού δεν υπάρχουν μπροστινά πλήκτρα αν και το μαύρο περίγραμμα που έχει το λες μεγαλούτσικο.


Ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι επίσης πολύ καλός και βλέπω ότι πλέον δεν υπάρχουν κακοί αισθητήρες σε καμία συσκευή ασχέτως τιμής. Δεν κάνει καθόλου λάθη, είναι ακριβέστατος και φαινομενικά πολύ γρήγορος. Ο λόγος που λέω "φαινομενικά" είναι γιατί μόλις τον ακουμπάς, η δόνηση ενεργοποιείται αστραπιαία για να σε ειδοποιήσει ότι αναγνώρισε το δάχτυλό σου. Η οθόνη όμως δεν ανοίγει το ίδιο γρήγορα, οπότε είναι περισσότερο ένα έξυπνο κόλπο που μας ξεγελάει, παρά ένας ταχύτατος αισθητήρας. Αυτά είναι φυσικά λεπτομέρειες, καθώς δεν είναι πιο αργός από άλλους που έχουμε δοκιμάσει, αλλά είναι κάτι που μας έκανε εντύπωση και οφείλουμε να το πούμε.


Από άποψη λογισμικού φοράει ελαφρώς παραμετροποιημένο Android 6.0 και δεν υπάρχει καμία υπόσχεση αναβάθμισης σε Android 7.0, οπότε μην το περιμένετε άδικα. Έχει ελάχιστες προεγκατεστημένες εφαρμογές και ο launcher του είναι αρκετά παραμετροποιήσιμος για όσους θέλουν να αλλάζουν πού και πού το look του, χωρίς να εγκαταστήσουν έναν εναλλακτικό από το Play Store.

Ένα πρόβλημα που εντοπίσαμε εδώ είναι στο WiFi το οποίο σκάλωνε στη 'Λήψη διεύθυνσης IP' κάτι που είναι αρκετά ανησυχητικό. Το να προσπαθείς να συνδεθείς σε ένα δίκτυο και να μην τα καταφέρνεις, είναι πολύ εκνευριστικό, αλλά είχαμε καιρό να δούμε προβλήματα συνδεσιμότητας σε κινέζικες συσκευές, και που μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορεί να φταίει η συγκεκριμένη συσκευή που κρατάμε στα χέρια μας.


Η ROM δεν έχει πολλές προσθήκες και αυτές που ξεχωρίζουν είναι:

  • οι προηγμένες λειτουργίες του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων με τον οποίο μπορούμε μεταξύ άλλων να απαντήσουμε σε κλήσεις, να χειριστούμε τη μουσική μας και να βγάλουμε φωτογραφίες,
  • η παραμετροποίηση της μπάρας πλοήγησης με την οποία μπορούμε να αλλάξουμε τη θέση των πλήκτρων, αλλά και να την κρύψουμε αν θέλουμε για να μεγαλώσουμε την οθόνη και τέλος
  • η 'Σούπερ δύναμη' η οποία παρά την ατυχή μετάφραση στα ελληνικά, αποτελεί μία πολύ χρήσιμη λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να το μετατρέψουμε σε απλό τηλέφωνο για να ξεζουμίσουμε όλη τη διαθέσιμη μπαταρία.


Πάμε στην κάμερα τώρα την οποία θα έπρεπε να αφήσουμε ασχολίαστη γιατί απλά είναι απαράδεκτη, αλλά η συσκευή έχει πάρει την ονομασία της από το διπλό αισθητήρα στο πίσω μέρος (Dual).

Διαφημίζεται λοιπόν ως camera-phone και πολύς κόσμος θα το αγοράσει με αυτό το σκεπτικό, αλλά αυτό θα είναι ένα μεγάλο λάθος. Ο λόγος είναι ότι παρά τη διπλή κάμερα, ο αισθητήρας που έχει επιλεγεί είναι από τους χειρότερους της Sony (IMX135). Η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος αισθητήρας φορέθηκε πριν από δύο χρόνια στο LG G3, και το Samsung Galaxy Note 3, αλλά οι μεγάλες εταιρίες δουλεύουν πολύ και στη μετέπειτα επεξεργασία της εικόνας, κάτι που οι Κινέζοι δεν κάνουν.

Το αποτέλεσμα λοιπόν στο Bluboo Dual είναι απλά τραγικό, αφού οι φωτογραφίες έχουν οπτικό θόρυβο ακόμη και με καλό φωτισμό, ενώ όσο για το περίφημο θολωμένο εφέ που προσφέρουν αυτές οι κάμερες δε σου δίνει καμία εντύπωση του βάθους. Πρώτη φορά που σε ένα τηλέφωνο, το χειρότερο χαρακτηριστικό του είναι αυτό για το οποίο διαφημίζεται! Παγκόσμια πρωτιά!

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Από το ναυάγιο της κάμερας σώζεται τουλάχιστον η εφαρμογή της, η οποία είναι πολύ διαφορετική από τα υπόλοιπα κινέζικα. Είχα βαρεθεί να βλέπω το ίδιο app και τουλάχιστον αυτή είναι μια βελτίωση άξια αναφοράς, την οποία ελπίζω αν ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι. Αυτό που μου άρεσε όμως περισσότερο είναι ο τρόπος που τοποθετήθηκαν οι κάμερες στο επάνω μέρος της πίσω όψης αφήνοντας χώρο για τον αισθητήρα αποτυπωμάτων. Δεν πρέπει με τίποτα να έρθει ξανά ο αισθητήρας στο μπροστινό μέρος, καθώς είναι πολύ άβολος κατά τη γνώμη μου.


Οι επιδόσεις του Dual είναι καλούτσικες για την κατηγορία του, καθώς πιάνει τους 40.000 πόντους στο Antutu κάτι το οποίο είναι αρκετό για καθημερινή χρήση. Είναι κοντά σε επιδόσεις με το Nexus 5 για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης αλλά η μπαταρία του είναι κυριολεκτικά για τα σκυλιά.


Με έξι περίπου ώρες συνεχούς χρήσης δεν πας πουθενά και το σκορ αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα μας βγάλει από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ενδεικτικά να πούμε ότι το Xiaomi Redmi 4, το οποίο θα δείτε σε λίγο καιρό στο δικό του review, έκανε το τριπλάσιο σκορ! Είχαμε να δούμε τόσο τραγική αυτονομία πολλά χρόνια τώρα και μας κάνει να σκεφτόμαστε μήπως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό που θα διορθωθεί αργότερα μέσω αναβάθμισης.


Το πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι το Bluboo Dual είναι μία πολύ αμφιλεγόμενη επιλογή για την τιμή του. Από τη μία έχει καλά βασικά χαρακτηριστικά όπως επεξεργαστή και οθόνη, που δε θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα στην καθημερινή χρήση, από την άλλη όμως η κάμερα και ειδικά η αυτονομία του δεν τρώγονται με τίποτα. Ειδικά αν η αυτονομία ήταν σε λογικά επίπεδα θα το πρότεινα, αλλά έτσι δεν μπορώ να πω ότι είναι μια καλή επιλογή.

Το αποκτήσαμε στα 95 ευρώ από το Gearbest και σε αυτή την τιμή δεν υπάρχουν και πολλά αξιόλογα smartphone, αλλά προσωπικά θα πρότεινα να πάρετε το Xiaomi Redmi 4A, το οποίο έχει τα δικά του μειονεκτήματα αλλά τουλάχιστον είναι αξιόπιστο.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter