Ρίχνουμε μια ματιά στο Fuchsia OS, το λειτουργικό σύστημα που ίσως αντικαταστήσει το Android και το Chrome OS
Εδώ και αρκετά χρόνια συζητιέται στο ίντερνετ μία πιθανή ένωση του Android με το Chrome OS, η οποία θα μας φέρει ένα λειτουργικό σύστημα που θα εγκαθίσταται παντού και θα διαθέτει τα καλύτερα στοιχεία από τα δύο. Μέχρι στιγμής η αλήθεια είναι ότι δεν είχαμε βάσιμες πληροφορίες, έως την περσινή ανακοίνωση της Google για το Fuchsia OS, τη νέα της προσπάθεια στο χώρο. Από χθες λοιπόν κυκλοφορεί μία εφαρμογή για Android με το γραφικό περιβάλλον του νέου συστήματος, η οποία μας βάζει για τα καλά σε ρυθμούς Fuchsia!
Πρώτα από όλα γιατί η Google δημιουργεί κάτι νέο, ενώ έχει ήδη δύο πετυχημένα λειτουργικά συστήματα; Οι απαντήσεις είναι πολλές και μία από αυτές λέει ότι είσαι η Google και μας έχεις συνηθίσει σε πειράματα που άλλοτε καταλήγουν κάπου και άλλοτε πουθενά. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι απαιτήσεις μας από τις συσκευές έχουν πλέον αλλάξει σε σχέση με δέκα χρόνια πριν και δεν μπορεί ούτε το Android αλλά και ούτε και το Chrome OS να τις καλύψει.
Ειδικά στην περίπτωση του Android, δεν μπορείς να πας στην επόμενη δεκαετία χωρίς να το γκρεμίσεις και να το χτίσεις από την αρχή. Ο λόγος είναι γιατί οι βάσεις στις οποίες στέκεται είναι λάθος. Έχουμε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν πώς οι εφαρμογές τρέχουν σε εικονική μηχανή και για αυτό το Android το αισθάνεσαι βαρύτερο από το iOS, ενώ έχουμε επίσης και το πρόβλημα της Java, από την οποία η Google θέλει να απεμπλακεί πλέον, για να μας φέρει ένα πιο μοντέρνο μοντέλο με web εφαρμογές που θα εγκαθίστανται σε οποιοδήποτε μηχάνημα, άσχετα με την αρχιτεκτονική του επεξεργαστή του.
Ένα τέτοιο "νέο" λειτουργικό σύστημα είναι το Chrome OS, το οποίο όμως δεν μπορεί να εξελιχθεί περαιτέρω όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να φέρουν οι προγραμματιστές τις εφαρμογές τους στο Chrome Web Store. Για αυτόν ακριβώς το λόγο τα Chromebook υποστηρίζουν πλέον Android εφαρμογές και η Google ευελπιστεί να το αναγεννήσει μέσω του Fuchsia. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν νομίζω ότι το πείραμα ήταν τελικά το Chrome OS, στο οποίο δοκιμάστηκαν οι web και οι Android εφαρμογές, για να δει η Google με ποιο τρόπο πρέπει να γίνει η μετάβαση του Android σε όλες πλέον τις συσκευές.
Και φτάνουμε στο Fuchsia
To Fuchsia έχει τεράστιες διαφορές σε σχέση με τα δύο υπάρχοντα συστήματα, για αυτό η μετάβαση σίγουρα δε θα είναι ομαλή, κυρίως για τους προγραμματιστές που θα χρειαστεί να γράψουν ξανά τις εφαρμογές τους. Είναι ανοιχτού κώδικα σαν το Android αλλά δεν περιλαμβάνει το Linux πυρήνα! Αντίθετα είναι χτισμένο πάνω σε έναν μικρο-πυρήνα ονόματι Magenta, τον οποίο έχει κατασκευάσει η ίδια η Google. Ο κώδικάς του έχει δημιουργηθεί με το Flutter SDK της Google, το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει mobile εφαρμογές που τρέχουν σε Android και iOS ταυτόχρονα και η γλώσσα προγραμματισμού είναι η Dart επίσης της Google.
Αν και μιλάμε για ένα στάδιο το οποίο είναι πολύ αρχικό, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τον τρόπο που λειτουργεί το Fuchsia, μέσω του SystemUI το οποίο κατάφερε κάποιος να πακετάρει σε Android εφαρμογή και μπορούμε να το κατεβάσουμε από εδώ.
Βλέπουμε και στο βίντεο ότι όλα έχουν τη μορφή widget, που κατά κάποιον τρόπο ρέουν στην οθόνη, χάρη και στα ωραία animation του Material design. Στο κέντρο έχουμε μία κάρτα με βασικές πληροφορίες όπως την ώρα και τη στάθμη της μπαταρίας, την οποία αν επιλέξουμε μπορούμε να δούμε ακόμη περισσότερα χρήσιμα στοιχεία. Στην κάτω μεριά έχουμε κάτι σαν το Google Now / Google Assistant στο οποίο μπορούμε να κάνουμε τις αναζητήσεις μας στο ίντερνετ και πιθανότατα στην ίδια τη συσκευή, αλλά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι βρίσκεται από επάνω όπου βλέπουμε τις τελευταίες εφαρμογές που χρησιμοποιήσαμε, όπως στην Επισκόπηση του Android.
Από εκεί μπορούμε να επιλέξουμε όποια θέλουμε να ανοίξουμε, ενώ σέρνοντας τη μία επάνω στην άλλη μπορούμε να τις έχουμε ανοιχτές ταυτόχρονα. Κάνοντας το ίδιο πράγμα και με μια τρίτη εφαρμογή, θα δούμε ότι το layout αλλάζει σε καρτέλες, δείχνοντας ότι μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλύτερα το multitasking από το Android. Δε βλέπουμε τέλος πουθενά την μπάρα ειδοποιήσεων, ενώ όσον αφορά τα πλήκτρα πλοήγησης αυτό είναι μόνο ένα, με το οποίο μπορούμε να γυρίσουμε στην αρχική επιφάνεια.
Σίγουρα αυτό που βλέπουμε είναι μία πρώτη γεύση, η οποία μπορεί να αλλάξει άρδην όταν και αν τελικά φτάσει το Fuchsia στα κινητά μας. Φαίνεται όμως ότι αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση, με τη βάση του να είναι σε καλό δρόμο για το μέλλον.
Είναι λοιπόν αυτό το μέλλον του Android; Απόψεις;