Χρήσιμες συμβουλές για προστασία και αύξηση της διάρκειας της μπαταρίας στο Android

Χαίρετε φίλοι! Σήμερα θα αγγίξουμε το μεγαλύτερο θέμα που ταλανίζει τα smartphone και τα tablet το οποίο δεν είναι άλλο από τη διάρκεια της μπαταρίας. Έχοντας δοκιμάσει άπειρες εφαρμογές στο Android Market που υπόσχονται εξοικονόμηση ενέργειας και διαβάζοντας πολλά άρθρα σχετικά με τις μπαταρίες λιθίου (Li-ion) κατέληξα σε μερικά συμπεράσματα που θα σας αναπτύξω παρακάτω.

Ας ξεκινήσουμε με μερικές πληροφορίες για τις μπαταρίες που χρησιμοποιούμε σήμερα. Πρόκειται για τον πιο στάσιμο τομέα της τεχνολογίας, εφόσον τις χρησιμοποιούμε σχεδόν 10 χρόνια μετά την αντικατάσταση αυτών των νικελίου-καδμίου (NiCd). Παλιότερα δεν αποτελούσε πρόβλημα αλλά τα smartphone άλλαξαν άρδην την κατάσταση αφού (κυρίως) οι οθόνες τους καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα της μπαταρίας. Ένα πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι οτι οι μπαταρίες χάνουν το 20% της αποδοτικότητάς τους, κάθε χρόνο, ότι και να κάνουμε! Συνήθως όμως λειτουργούν 2-3 χρόνια λόγω παραγόντων που δε γίνεται να προβλέψουμε (υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, συνεχείς φορτίσεις).


Κάθε μπαταρία έχει διάρκεια ζωής περί τους 1200 κύκλους (ανάλογα τον τύπο της). Δηλαδή μπορεί να φορτιστεί και να αποφορτιστεί 1200 φορές. Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα σκεφτείτε ένα μελίσσι με 100 κυψέλες. Κυψέλες είναι οι μικρές τρύπες που οι μέλισσες γεμίζουν με μέλι. Οι μέλισσες τις γεμίζουν και ο μελισσουργός τις αδειάζει. Στη διαδικασία αυτή οι κυψέλες φθείρονται. Όταν λοιπόν, φτάσουν τα 1200 γεμίσματα και αδειάσματα, αχρηστεύονται.

Έτσι και με τη μπαταρία, αν υποθέσουμε οτι διαθέτει 100 κυψέλες (στην πραγματικότητα είναι χιλιάδες) και τη φορτίσουμε στο 100% και την αφήσουμε να πάει στο 90% και την ξαναφορτίσουμε, οι δέκα κυψέλες θα είναι ήδη στο δεύτερο κύκλο. Αν την αφήσουμε να πέσει στο 60% και την ξαναφορτίσουμε, θα έχουμε 30 κυψέλες στο δεύτερο κύκλο και τις δέκα προηγούμενες στις τρίτο κύκλο. Στο τέλος του πρώτου χρόνου, θα έχουμε αχρηστεύσει 20 από τις 100 κυψέλες (κατά μέσο όρο), η συσκευή μας όμως θα συνεχίσει να μας δείχνει φορτισμένη στο 100% ενώ στην πραγματικότητα θα είναι 80%. Πόσο μάλλον μετά από δύο με δυόμιση χρόνια που θα έχουμε αχρηστεύσει το 50%. Θα φορτίζει μέχρι το 100% αλλά θα κρατάει το μισό χρόνο.

Πάμε λοιπόν, σε κάποιες γενικές συμβουλές για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε όσο μπορούμε το πρόβλημα:

1. Πρώτη πλήρης φόρτιση: Όταν αγοράζουμε μια νέα συσκευή, πολύ σημαντικό είναι η πρώτη φόρτιση να γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Συνήθως κλειστό και για 10-15 ώρες. Μην ξεγελαστείτε αν το λαμπάκι της εκάστοτε συσκευής  γίνει πράσινο νωρίτερα, αλλά αφήστε την όση ώρα λένε οι οδηγίες.

2. Υψηλή θερμοκρασία: Πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο και το λέω διότι στην Ελλάδα ζούμε και έχει πολύ ήλιο. Οι μπαταρίες λιθίου “αντιπαθούν” τις υψηλές θερμοκρασίες. Μην αφήνετε τις συσκευές σας στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι ή εκτεθειμένες στον ήλιο, στο μπαλκόνι και στην παραλία.

3. Βαθμονόμηση μπαταρίας (Calibration): Πολύ σημαντικό μια φορά το μήνα (και οπωσδήποτε όποτε αλλάζουμε ROM στο Android) να κάνουμε μια βαθμονόμηση της μπαταρίας. Τι είναι αυτό; Το λειτουργικό μας σύστημα (π.χ. Android) κρατάει σε ένα αρχείο τα στατιστικά της μπαταρίας. Όσο αυτή καταστρέφεται με την καθημερινή χρήση, το λειτουργικό δεν κάνει σωστές μετρήσεις με αποτέλεσμα να μας δίνει λάθος πληροφορίες. Αυτό που κάνει η βαθμονόμηση είναι απλά να μηδενίσει το αρχείο και να ξεκινήσει από την αρχή τις μετρήσεις. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποφορτίζουμε πλήρως τη συσκευή μας (να σβήσει από μπαταρία) μια φορά το μήνα και να τη φορτίζουμε στο 100%. Λίγο πριν βγάλουμε το καλώδιο ανοίγουμε το πρόγραμμα Battery Calibration (προϋποθέτει root), ακολουθούμε τις οδηγίες και είμαστε έτοιμοι (γίνεται και μέσω recovery)!

Ας δούμε τώρα και κάποιες ειδικές συμβουλές σχετικά με το τί ρυθμίσεις πρέπει να κάνουμε στο Android:

-Κατ’αρχάς απεγκαταστήστε τις εφαρμογές που υπόσχονται αυξημένη μπαταρία διότι κάνουν μόνο και μόνο αυτά που θα δούμε παρακάτω. Επίσης αν η συσκευή σας “φοράει” Android 2.2 (FroYo) απεγκαταστήστε και τα task killer, διότι δεν έχουν καμία σχέση με τη μπαταρία οι εφαρμογές που τρέχουν στην RAM. Είναι τρόπος ζωής και αν συνηθίσετε να κάνετε αυτά που θα δείξουμε, θα γλιτώσετε μια για πάντα με ευκολία.

Ασύρματο & δίκτυα:



-Ενεργοποιήστε τα δίκτυα (WiFi, Δεδομένα, GPS, Bluetooth), μόνο όταν τα χρειάζεστε. Δε χρειάζεται π.χ. να έχετε το GPS όλη μέρα ανοιχτό. Ανοίξτε το πριν από το Google Maps και κλείστε το αφού κλείσετε το Maps. Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι το WiFi και τα “Δεδομένα”. Έχω προσέξει σε πολλούς οτι τα έχουν συνέχεια ανοιχτά. Θέλεις να μπεις στο ίντενετ; Ενεργοποίησε τα “Δεδομένα” , μπες στο ίντερνετ και όταν τελειώσεις κλείστα. Το ίδιο και με το WiFi. Άνοιξέ το μόλις μπεις στο σπίτι και όχι όλη μέρα στο δρόμο ανοιχτό.

Προβολή:



Φωτεινότητα: Η οθόνη είναι το εξάρτημα που καταναλώνει το μεγαλύτερο μέρος της μπαταρίας. Καλό θα είναι λοιπόν να τη χρησιμοποιούμε με σύνεση. Ρυθμίσετε λοιπόν, τη φωτεινότητα στο “Αυτόματο” και αφήστε το σύστημα να κάνει τα υπόλοιπα.

Λήξη ορίου οθόνης: Όσο χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας, φυσικά και θέλουμε να λειτουργεί η οθόνη. Αν όμως τελειώσουμε τη δουλειά μας και την αφήσουμε στο τραπέζι γιατί να μην κλείσουμε την οθόνη, να γλιτώσουμε λίγη ενέργεια; Ρυθμίστε λοιπόν τη “Λήξη ορίου οθόνης” στον αριθμό που σας βολεύει ούτως ώστε να κλείνει γρηγορότερα. Αν πάλι δε θέλετε, μπορείτε μόλις τελειώνετε τη δουλεία σας και λίγο πριν αφήσετε τη συσκευή να πατάτε το κουμπί απενεργοποίησης.

Τοποθεσία & ασφάλεια:



Χρήση ασύρματων δικτύων: Αυτή η επιλογή το μόνο που κάνει είναι να καταγράφει την τοποθεσία μας ούτως ώστε να μας βγάζει προσωποποιημένες διαφημίσεις στο Google ή να βρίσκει γρηγορότερα το στίγμα μας στο Google Maps. Από θέμα μπαταρίας όμως είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και θα πρέπει να το απενεργοποιήσουμε.

Λογαριασμοί & συγχρονισμός:



Αυτόματος συγχρονισμός: Τι ωραία να περπατάς στο δρόμο και να σου έρχεται ειδοποίηση για νέο μήνυμα στο GMail ε; Ξεχάστε το! Ο αυτόματος συγχρονισμός είναι από τους κυριότερους λόγους κατανάλωσης μπαταρίας. Στην αρχή δε φαίνεται αλλά όσο προσθέτουμε εφαρμογές δικτύου, τόσο περισσότερα δεδομένα “τραβάει” ο αυτόματος συγχρονισμός από το ίντερνετ. Μια λύση είναι, αν θέλουμε να δούμε τα mail μας, να ανοίγουμε το GMail και να κάνουμε “Ανανέωση” για να έρθουν τα καινούρια. Επίσης μπορείτε να ενεργοποιείτε τον αυτόματο συγχρονισμό μια φορά τη μέρα, το βράδυ που επιστρέφετε σπίτι για να συγχρονίζει τα πάντα (αλλαγές σε Ημερολόγιο, Επαφές, κ.α.)

Αυτά έδειξε η έρευνα. Δε χρειάζεται να τα κάνετε όλα, μόνο ότι σας βολεύει. Αν εντοπίσετε και άλλες λύσεις προτείνετέ τις στα σχόλια.

Σχόλια

  1. [...] σε Android 2.1Φοράω Custom ROM. Μπορώ να της πετάξω τα μάτια έξω;Αυξήστε τη απόδοση και διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας. Τελευταία ανανέωση: 10/6/2011Υπάρχει συχνή ανανέωση με [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο άρθρο! Κάνε και ένα παρόμοιο για τα laptop.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμ... ΜΑΛΛΟΝ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι - δεν γνωρίζω και εγώ, και "το ψάχνω". Τόσο στο Internet όσο και από τους ίδιους τους κατασκευαστές, μπορεί κανείς να διαβάσει... το κοντό τους και το μακρύ τους. Π.χ. στα manuals των συσκευών λέει "να φορτίζεις τις συσκευές μέχρι να ανάψει το λαμπάκι, άντε, και λίγο περισσότερο" (δηλαδή, περί τις 6-10 ώρες, ανάλογα με τη συσκευή), όχι και τις 4-5 ώρες παραπάνω που λες (αυτό ΛΕΝΕ πως ίσχυε στις μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου, και "έχει μείνει ως μύθος" και τώρα που έχουμε τις λιθίου).

    Επιπλέον, ο "μηδενισμός της καταμέτρησης" μπορεί, μεν, από άποψη λειτουργικού ("το Android `δεν διαβάζει σωστά` τις στατιστικές της μπαταρίας") να είναι σωστός, αλλά όχι και από άποψη της μπαταρίας. Βλέπεις, ο μηδενισμός (που τον έχω κάνει ΚΑΙ εγώ, ως ένα από τα... πειράματα) προϋποθέτει πως θα "γεμίσεις 100%" αλλά και θα "ΑΔΕΙΑΣΕΙΣ 100%" τη μπαταρία. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και αφού κλείσει το smartphone με ένδειξη "άδειας μπαταρίας", θα πρέπει να το ανοίξεις "δια της βίας" και να το ξανακλείσεις, αφού το κινητό κρατά μια μικρή "καβάτζα" 5%-10% για να μην σου χάσει δεδομένα. Δηλαδή, "σου κλείνει το κινητό λίγο πριν αδειάσει πλήρως η μπαταρία". Ο σωστός μηδενισμός προϋποθέτει ΠΛΗΡΗ αποφόρτιση. Έλα μου, όμως, που από ό,τι λέγεται, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να αδειάζεις εντελώς τις μπαταρίες Λιθίου, νέβερ εντ έβερ!;!

    Βάλε και την άλλη συμβουλή που "παίζει" αρκετά, που λέει πως "για να σου κρατήσει περισσότερο η μπαταρία, δεν πρέπει ποτέ να τη φορτίζεις μέχρι το 100%, ούτε να την αφήνεις να πέφτει κάτω από το 20%, αν είναι Λιθίου", με το ιδανικό να κυμαίνεται στα 40% - 70%!

    Να τονίσω πως ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ "τι ακριβώς ισχύει", αφού άλλα λέει ο ένας και άλλα ο άλλος. Δεν έγραψα το σχόλιο "για να το παίξω έξυπνος", μα για να παροτρύνω μια πιθανή επικοινωνία με κατασκευαστές, ηλεκτρονικούς, οποιονδήποτε "θα μπορούσε να γνωρίζει κάτι παραπάνω", και ένα... sequel του άρθρου, με ακόμη περισσότερες πληροφορίες (ή, έστω, "απόψεις"). Το θεωρώ από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα όσον αφορά τα σύγχρονα gadgets μας (από κινητά έως laptops).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέραν των παραπάνω που γράψατε βάλτε και τα κακογραμμένα προγράμματα ή τα bloatware που υπάρχουν μερικές φορες ήδη εγκατεστημένα μέσα στο κινητό και μερικες φορες χρησιμοποιούν τον επξεργαστή αλόγιστα.
    Ως αποτέλεσμα η μπάρα Awake στο Battery Use, να γεμίζει και η μπαταρία να εξασθενεί εμφανές πιο γρήγορα.
    Η λύση ειναι να κάνουμε root στο Android κινητό μας και μετά απο search να βρούμε ποια ειναι τα προγράμματα που ειναι εγκατεστημένα και να τα κάνουμε Freeze (βλ Tinanium Backup or search Android market for Freeze)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα laptop χρησιμοποιούν τις ίδιες μπαταρίες λιθίου οπότε οι αρχές είναι πάνω κάτω οι ίδιες, δηλαδή να κλείνουμε το WiFi όταν δεν είμαστε στο ίντερνετ ας πούμε ή να μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτό το λόγο μισώ το πρόγραμμα "Peep" της HTC!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σου. 

    Στην έρευνα που έκανα, έπεσα πάνω και σε άρθρα πολύ γνωστών ιστοσελίδων που έλεγαν και αντίθετα πράγματα (και έλεγα: "Τι λένε αυτοί, θα μας τρελάνουν;"). Έφτασα λοιπόν στο συμπέρασμα οτι πραγματικά οι απόψεις διίστανται στον τομέα μπαταρία. 

    Πραγματικά κανείς δεν ξέρει τί στο καλό πρέπει να κάνει στα σίγουρα! Τα συμπεράσματά μου είναι καθαρά μέσα από προσωπικές μετρήσεις και δοκιμές στις οποίες είδα σημαντική βελτίωση.

    Και δεν το παίζεις καθόλου έξυπνος. Αντιθέτως, χρειάζεται να διαφωνούμε (επιχειρηματολογώντας πάντα) για να φτάσουμε τις συζητήσεις σε υψηλότερα επίπεδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "όταν δεν είμαστε στο ίντερνετ" this is blasphemy! this is madness!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχαχα! Εντάξει, όταν παίζω παιχνίδια δεν είμαι στο ίντερνετ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα, εχω δει αυτην την μπαταρια για το htc desire το απλο
    EXPANSYS Μπαταρια + Καπάκι για HTC Desire (2400 mAh, με καπάκι) τι λετε αξιζει τον κοπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.expansys.com.gr/zoompic.aspx?i=201326 αυτη την μπαταρια εδωσα και το link

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα προτιμούσα μια φτιαγμένη από την HTC αλλά δεν πειράζει.
    (Στα σχόλια ένας τύπος λέει πως είναι μεγάλη και βαριά πάντως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. δηλαδη δεν την εγκρινεις ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ε αν είναι να σου κάνει το τηλέφωνο τούβλο, τι να πω;
    Αυτές οι "Hulk" μπαταρίες που κυκλοφορούν (οι περισσότερες από την Κίνα), έχουν πολύ μικρή διάρκεια στην ποιότητά τους. Αν μια κανονική χαλάει σε 2 χρόνια αυτές (χωρίς να έχω κάνει επιστημονική έρευνα) το κάνουν σίγουρα νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl