Η Baidu ετοιμάζει mobile OS βασισμένο στο Android!


Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας, η Baidu, ανακοίνωσε προχθές οτι θα διαθέσει στο κοινό μια πλατφόρμα κινητών τηλεφώνων βασισμένη στο Android για τους χρήστες της χώρας. Σήμερα μαθαίνουμε οτι ήρθαν και σε επαφή  με τη Dell και τους ζήτησαν να κατασκευάσουν συσκευές που θα προωθηθούν με το εν λόγω λειτουργικό.

Μετά την “παρεξήγηση” της Google με την Κινεζική κυβέρνηση, έχει δοθεί το ελεύθερο στη Baidu να κάνει ότι θέλει, αντιγράφοντας ότι θέλει με σκοπό να κρατηθεί η Αμερικάνικη εταιρία εκτός Κίνας.

Θέλω να θυμίσω λοιπόν και την προσπάθεια της Baidu να κατασκευάσει το δικό της browser:


Αλλά και το Homepage της:


Σας θυμίζουν τίποτα;

Όλα αυτά τα αναφέρω για να καταλήξω στο εξής: Θέλει μαγκιά να έχεις μια καταπληκτική ιδέα (Android, Chrome, AppInventor κλπ.) και να δίνεις τον κώδικα της ελεύθερο. Διότι όχι μόνο επωφελείται η κοινωνία από τη γνώση αλλά και εταιρίες παράσιτα που σε αντιγράφουν και βγάζουν λεφτά από την ιδέα σου.

Σχόλια

  1. >>> Διότι όχι μόνο επωφελείται η κοινωνία από τη γνώση αλλά και εταιρίες
    παράσιτα που σε αντιγράφουν και βγάζουν λεφτά από την ιδέα σου.

    E KAI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι άδικο και δε γουστάρω την αδικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και γιατί ακριβώς είσαι μέλος στην κοινότητα του FOSS αν το θεωρείς άδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπαρχει μια μεγαλη διαφορα στη προκειμενη περιπτωση. Απο τη μια ειναι η γενικοτερη προιοστορια με την Κινα, απο την αλλη πιστευω οτι σαφως θα αντιλαμβανεσαι, στη προκειμενη παντα, τη διαφορα αναμεσα στο FOSS και την αντιγραφη. Αποτην αλλη αν και θα επρεπε αφου παει με τη λογικη του FOSS, ενα απο τα πρωτα που θα γινοταν γνωστο ειναι και η αδεια χρησης. Αγνωστη ακομα.
    Απο την αλλη υποθετω πως αφου θα ειναι βασισμενο στο Android σαφως & θα παραβιαζει επισης καποιες πατεντες. Αραγε θα δουμε μηνυσεις εκει?
    Για παρτο αλλιως λοιπον και αναρωτησου μηπως ειναι παιχνιδι στον πολεμο των εταιρειων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί το FOSS πρεσβεύει σαφώς κάτι ανώτερο από τη Baidu.
    Στο FOSS δίνεις με τη θέλησή σου σε μια κοινότητα που πιστεύει το ίδιο με σένα και όχι σε ένα κλέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πρόκειται να δούμε μηνύσεις γιατί πίσω από τη Baidu είναι η ίδια η κυβέρνηση.
    Ποιο δικαστήριο λοιπόν θα δώσει δίκιο στη Google και αν ναι, ποιος θα πείσει την Κίνα να εφαρμόσει την απόφαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με την GPL και τις περισσότερες άλλες FOSS άδειες δεν έχεις κανένα νοητό αποκλειστικό συμβόλαιο με την Κοινότητα. Τις 4 Ελευθερίες της GPL τις δικαιούμαστε τόσο εγώ κι εσύ, όσο και η Google, η Red Hat και η Baidu. Και ας τους θεωρείς κατώτερους των περιστάσεων, όσο δεν παραβιάζουν την GPL είναι ειρωνικό να λες αυτά που λες και να λες ότι είσαι και υποστηρικτής του FOSS.

    Τώρα, η Baidu δεν νομίζω να τιμήσει τις άδειες που καλύπτουν το Android, αλλά ακόμα δεν το ξέρουμε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε με καταλαβες. Φυσικα και η Baidu εχει καθε δικαιωμα να κανει αυτο που κανει.
    Οταν ομως πολεμας με καθε τροπο μια εταιρια και απο την αλλη χρησιμοποιεις τα προϊοντα της, πες μου ποσο ηθικο ειναι αυτο;

    Τι εχει προσφερει η Baidu στην κοινοτητα FOSS;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα καταλαβαινα το αρθρο εαν επικεντρωνοταν στην αντιγραφη της σχεδίασης χωρίς να αναφέρει την πηγή (google) και χωρίς να τα δίνει με τις ίδιες άδειες.
    Όμως να θυμήσω ότι το android βασιζεται στην Apache και όχι στην GPL όπως αναφέρει ο Δμ3κ.Οπότε και δεν ισχύουν τα ίδια όσον αφορά τις ελευθερίες (κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο ελευθερο και δεν το θεωρώ free open-source).Απλά το τελευταίο σχόλιο αν απομονωθεί (σε συνδυασμό με το Open-source - που το android ειναι μονο εν μέρη - δες και γνώμη stallman όπως δημοσιεύτηκε στο osarena: http://osarena.net/2011/07/sinentefxi-tou-richard-stallman-sto-angliko-linux-format-schetika-me-tin-spoudeotita-tou-eleftherou-logismikou-metafrasmeno.html) δίνει λάθος νοήματα. Στον πλήρως ελεύθερο κώδικα δεν νοείται η έννοια παράσιτο. Οπότε και είχες τις αντιδράσεις από κάτω.Αλλά ακομα και στη σχεδίαση να μείνεις...είσαι πραγματικά υποστηρικτής του FOSS???Να σου θυμήσω από που πηγάζει η σχεδίαση όλων των desktop της σημερινής εποχής;;; Ακόμα και των διανομών Λίνουξ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι όπως το θέτεις δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.
    Ίσως να μην εκφράστηκα σωστά νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @twitter-86119172:disqus Το θέμα είναι πολύ σύνθετο και ίσως ο Χρήστος να μην το εξέφρασε σωστά. Το θέμα είναι πως καμία άδεια (διορθώστε με αν κάνω λάθος) δεν υπάρχει που όσες ελευθερίες κι αν δίνει, επιτρέπει την αντιγράφη. Ο ανοιχτός κώδικας σου επιτρέπει να μάθεις την τεχνογνωσία. Π.χ. Ας πούμε πως έχω τα blueprints για τη νέα BMW, αυτό δεν σημαίνει πως μπορώ να φτιάξω κάτι πανομοιότυπο και να το ονομάσω BMY. Κάνοντας μία μικρή έρευνα δεν βρήκα πουθενά να γράφεται πως οι υπηρεσίες της Baidu είναι ανοιχτού κώδικα. Αν όντως ισχύει αυτό (και πάλι διορθώστε με αν κάνω λάθος) φλερτάρει με το ανήθικο και θυμίζει τακτικές Apple (OS <- BSD). Επίσης αν θέλουμε να το βαρύνουμε ακόμα περισσότερο μπορούμε να μιλήσουμε για τους λόγους που η Κίνα βοήθησε να γίνει αυτό (βλ. Λογοκρισία). 

    @c14e289c6a4b965722865b40d395a744:disqus Σέβομαι τον Stallman για όσα έχει προσφέρει στην κοινότητα μόνο που... Ανήκει πια στα 90s.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλα το γεγονος οτι μιλαμε για την χωρα της αντιγραφης και της μαιμουδιας δε λεει κατι/ Μονο το νομιμοφανες μετραει?
    Ναι φυσικα και ειναι παρασιτα ολες οι μαιμουδοΚινεζικες εταιρειες και πολυ κακης ποιοτητας τα προιοντα τους. Στο θεμα αυτο λοιπον, εμενα με βρισκει συμφωνο η τελευταια προταση.
    ΑΛΛΟ το παιρνω τον κωδικα και δημιουργω κατι αλλο που το ΞΑΝΑδινω πισω και αλλο το αντιγραφω.
    Ελεος για Κινεζικες εταιρειες μιλαμε. Χαμηλης ποιοτητας μαιμουδες. Ουτε καν αντιγραφη, καθως στην ουσια και η αντιγραφη ειναι τεχνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κωνσταντίνε, οι ίδιες μαϊμουδοεταιρείες είναι αυτές που κατασκευάζουν προϊόντα για την Apple και τα περισσότερα απο τα smartphones της αγοράς. Απλά εκεί υπάρχει αυστηρός ποιοτικός έλεγχος και δεν αναλαμβάνουν την σχεδίαση. :p
    Στο νομικό κομμάτι, με τα τμήματα του Android που είναι αδειοδοτημένα με την APL2 ή κάποια από τις BSD-like αδειες χρήσης, κυριολεκτικά μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, με ελάχιστες δεσμεύσεις...
    Οι άδειες χρήσης και η πιστή τήρησή τους δεν είναι θέμα... φαίνεσθαι, αλλά ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κωνσταντίνε, οι ίδιες μαϊμουδοεταιρείες είναι αυτές που κατασκευάζουν προϊόντα για την Apple και τα περισσότερα απο τα smartphones της αγοράς. Απλά εκεί υπάρχει αυστηρός ποιοτικός έλεγχος και δεν αναλαμβάνουν την σχεδίαση. :p
    Στο νομικό κομμάτι, με τα τμήματα του Android που είναι αδειοδοτημένα με την APL2 ή κάποια από τις BSD-like αδειες χρήσης, κυριολεκτικά μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, με ελάχιστες δεσμεύσεις...
    Οι άδειες χρήσης και η πιστή τήρησή τους δεν είναι θέμα... φαίνεσθαι, αλλά ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αλέξανδρε, όποτε μπορέσεις (θέλει να αφιερώσεις κάποιο χρόνο) κάνε τον κόπο να μελετήσεις τα κείμενα των 5-6 βασικών αδειών χρήσης ελεύθερου λογισμικού. Μελετώντας τις συγκριτικά θα δεις αρκετές ενδιαφέρουσες διαφορές ;)... Επίσης, είναι καλό να ξεχωρίζουμε το copyright από τα trademarks και τις πατέντες - η πιο ευχάριστη πηγή πληροφοριών οι είναι σχετικές διαλέξεις του Stallman.
    Χαίρομαι που πιστεύεις ότι ο Stallman ανήκει στα 90s - κάποιοι πιστεύουν ότι ανήκει στα 70s :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σίγουρα πρέπει να μελετήσω τις ουσιαστικές διαφορές τους. Παραδέχομαι πως οι γνώσεις μου πάνω στο θέμα είναι επιφανειακές. Αν έχεις κάποιο ανάλογο link, feel free to share. :-) Δεν διαφωνώ με αυτά που λες. Παρόλα αυτά, η γνώμη σου στο συγκεκριμένο θέμα, ποια είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν μιλάς για το λειτουργικό της Baidu, δεν το βρίσκω άσχημη ιδέα. Στην περίπτωση μάλιστα που θα έχει ανοιχτό όλο τον κώδικα και θα προωθήσει την δημιουργία κοινότητας γύρω του, μπορεί να φέρει πολύ ωραία αποτελέσματα... Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να γράψει η Baidu στα παλιά της τα παπούτσια τις άδειες χρήσης. Έχει την πολυτέλεια να το κάνει, καθώς φαίνεται πως προορίζεται για την εσωτερική αγοράς της Κίνας.
    Γενικά μου αρέσουν ενέργειες που οδηγούν σε χρήση του κώδικα του android χωρίς στενό έλεγχο της google (όπως το IcedRobot [1]).

    Για τις άδειες χρήσης: Οι περισσότερες άδειες χρήσης ελεύθερου λογισμικού κείμενα που είναι κατανοητά (εντάξει, έχουν και νομικίστικα κομμάτια, αλλά δεν είναι απροσπέλαστες). Θα σου έλεγα να αρχίσεις με τα ίδια τα κείμενα των αδειών από το OSI [2]. Αρκετά υλικό έχει και η σελίδα του FSF, τόσο αναλύοντας τις άδειες χρήσης του GNU, όσο και παρουσιάζοντας τις συμβατές ή μη συμβατές με αυτές άδειες ελεύθερου λογισμικού [3].

    Αν η ερώτησή σου είναι αν έχει δικαίωμα κάποιος να αντιγράψει κάτι που δίνεται με άδεια χρήσης ελεύθερου λογισμικού, ναι, φυσικά. Είναι από τις βασικές αρχές του Free Software Definition... [4]
    -------------------------------------------------
    [1] http://www.icedrobot.org/
    [2] http://opensource.org/
    [3] http://www.gnu.org/licenses/license-list.html
    [4] http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αναλώνεται η συζήτηση στο θέμα των αδειών.
    Η Baidu βάσει αδειών έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. ΟΚ, δεκτόν.

    Η ένστασή μου είναι το γιατί να επιλέγει να αντιγράψει τη Google (έλεος και το homepage ίδιο είναι) και κατά πόσον είναι ηθικό αυτό εφόσον έχουν προηγηθεί όλα αυτά με την Κινεζική κυβέρνηση. Μπορεί και να δώσει τον κώδικα του spin-off που θα φτιάξει και μάλιστα να τον βελτιώσει. Ποτέ δεν ξέρεις.

    Θα μου πείτε εταιρίες είναι και δεν υπάρχει ηθική. Πού είναι όμως η καινοτομία και η προσφορά της Baidu στον ανοιχτό κώδικα; Αυτό είναι το ερώτημά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλός ο ανοικτός κώδικας αλλα έχει κ τετοια μειονεκτήματα κ εγώ για αυτό δεν απαρνουμαι κ τον κλειστό

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter