Νέα ρήτρα στο Android SDK υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα του fragmentation μια για πάντα!


Συχνά ακούμε τους προγραμματιστές εφαρμογών Android να κάνουν παράπονα για τον κατακερματισμό (fragmentation) της πλατφόρμας, και απ' ότι φαίνεται η Google συμφωνεί μαζί τουςσε τέτοιο βαθμό μάλιστα που στους όρους χρήσης του τελευταίου Android SDK (software development kit) έβαλε ρήτρα αντικατακερματισμού!

Σύμφωνα με το άρθρο 3.4 των νέων όρων και προϋποθέσεων χρήσης των εργαλείων ανάπτυξης του Android:
"Συμφωνείτε ότι δε θα προβείτε σε οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν ή να έχουν ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό του Android, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται, τη διανομή, τη συμμετοχή στη δημιουργία ή την προώθηση με κάθε τρόπο ενός κιτ ανάπτυξης λογισμικού που προέρχεται από το SDK."

Η νέα ρήτρα προστέθηκε τη Δευτέρα προκειμένου να συμπέσει με την κυκλοφορία του νέου Android SDK 4.2. Είναι η πρώτη σημαντική ενημέρωση της άδειας, από την προηγούμενη έκδοση που εκδόθηκε το 2009. Πέρα από κάποιες φραστικές διορθώσεις, όλες οι άλλες διατάξεις παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Ο λόγος;
Το Android τρέχει σε ένα ευρύ φάσμα συσκευών, με διαφορετικά μεγέθη οθόνης και τεχνικές δυνατότητες. Είναι στο χέρι των κατασκευαστών συσκευών να διασφαλίσουν ότι το κιτ τους είναι ενημερωμένο με την τελευταία έκδοση του Android. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στον κόπο, αφήνοντας πολλές συσκευές να τρέχουν πολύ παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, το 54,2% των συσκευών Android που χρησιμοποιούνται σήμερα, λειτουργούν ακόμα με το Android 2.3 - Gingerbread, μια έκδοση που έκανε το ντεμπούτο της δύο χρόνια πριν. Από τότε η Google έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, που έφεραν πολύτιμα νέα χαρακτηριστικά. Το Android 4.0 - Ice Cream Sandwich έχει αυτή τη στιγμή μεγάλη δυναμική, αφού κατέλαβε το 25,8% της αγοράς, αλλά ακόμη και αυτό είναι ενός έτους. Η τελευταία έκδοση Android 4.2 δε, τρέχει σε λιγότερο από το 3% της αγοράς, αν και δικαιολογημένα καθώς είναι πολύ καινούργιο ακόμη.

Είναι λοιπόν ένα σαφές μήνυμα προς τους επίσημους κατασκευαστές του Android, να πάρουν στα σοβαρά τις αναβαθμίσεις από εδώ και στο εξής αλλιώς θα χάσουν το προνόμιο χρήσης του SDK!

Υπάρχει και άλλος λόγος!
Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραλλαγές των συσκευών και των εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος που κυκλοφορούν, θα πιστεύαμε ότι είναι δύσκολο για τους προγραμματιστές να κατακερματίσουν την πλατφόρμα περισσότερο απ' ότι είναι ήδη. Ή μήπως όχι; Θυμηθείτε την υπόθεση της Acer που ετοιμαζόταν να λανσάρει το CloudMobile A800, συσκευή προγραμματισμένη να τρέχει σε μια υποτιθέμενη παραλλαγή του Android, που ανέπτυξε ο κινέζικος κολοσσός Alibaba. Το Aliyun OS δεν ήταν παράγωγo του Android αλλά ένα βασισμένο σε Linux λειτουργικό σύστημα, το οποίο όμως χρησιμοποιούσε το Android runtime, το πλαίσιο και τα εργαλεία ανάπτυξης του, γεγονός που ανάγκασε τη Google να βάλει απαγορευτικό. Το ίδιο συμβαίνει και με το λειτουργικό που χρησιμοποιεί η Amazon στο Kindle Fire.


Η Google λοιπόν δίνει ένα γερό χτύπημα και σε όσους εκμεταλλεύονται ανεπίσημα το δημιούργημά της, λέγοντας ότι αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν το SDK από την έκδοση 4.2 και μετά, άρα και να εκδώσουν συσκευές με αυτή την έκδοση, θα πρέπει να παίξουν με τους κανόνες. Με άλλα λόγια ...bye bye Kindle Fire!

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter