Fairsearch εναντίον Android: Όταν ο ανταγωνισμός γίνεται χυδαίος


Όλο και κάπου θα έχει πάρει το μάτι σας την καμπάνια της Microsoft κατά της Google ονόματι "Scroogled" (YouTube) στην οποία σχολιάζει με καυστικό τρόπο όλα τα προϊόντα της και προσπαθεί να μας φέρει πιο κοντά στα Windows, τα Windows Phone και το Outlook. Η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι μου άρεσε, γέλασα πάρα πολύ με τη σύγκριση και μάλιστα με έβαλε σε σκέψεις για μερικά από τα θιγόμενα προϊόντα. Εκτός όμως από τις αστείες διαφημίσεις "λάσπης" για τις οποίες πρωτοπόρος ήταν η Samsung κατά του iPhone, η Microsoft κινείται κατά της Google και κατ' επέκταση του Android και με άλλες μεθόδους οι οποίες είναι το λιγότερο ανυπόστατες και προσβάλουν τον κοινό νου.

Πρόσφατα λοιπόν, εμφανίστηκε μία συμμαχία ονόματι Fairsearch της οποίας τα μέλη είναι τα εξής:

  • Trip Advisor
  • Expedia
  • HotWire
  • Kayak
  • SideStep
  • Level France
  • Foundem
  • ShopCity
  • Twenga
  • AdMarketplace
  • Travel Tech Association
  • Buscape
  • Allegro
  • The Find
  • Microsoft
  • Nokia
  • Oracle

Εταιρίες αναζήτησης, διαφήμισης, δημιουργίας mobile λειτουργικών συστημάτων, κατασκευής smartphone, δημιουργίας εφαρμογών γραφείου, ότι δηλαδή πάνω κάτω κάνει και η Google (η οποία ασχολείται με πολλά εδώ που τα λέμε).

Η συμμαχία αυτή λοιπόν με μπροστάρη τη Microsoft εκμεταλλεύθηκε την ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ανταγωνισμού και ζήτησε τη διερεύνηση της Google για πρακτικές μονοπωλίου. Η επίθεση γίνεται γενικά στη Google αλλά εμάς θα μας απασχολήσει μόνο το Android (αλλιώς θα το λέγαμε Dr. Google το μαγαζί). Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση πολλές από τις αναφορές του Fairsearch κατά του Android με τις οποίες πολλοί θα γελάσετε και άλλοι θα εκνευριστείτε και για να σας δώσω μία γεύση, το Fairsearch θεωρεί unfair το γεγονός ότι η Google παρέχει το Android δωρεάν!!!


Κατά το Fairsearch λοιπόν
"Η Google χρησιμοποιεί το Android ως ένα Δούρειο Ίππο ο οποίος έχει ως σκοπό την εξαπάτηση των συνεργατών της, το μονοπώλιο στις mobile πλατφόρμες και τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών."

Η επιτυχία του Android οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα το οποίο όχι μόνο μπορεί όποιος θέλει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στη συσκευή του, αλλά και να το τροποποιήσει αναλόγως. Αυτό γίνεται στα Windows Phone; Δε νομίζω. Το ότι το Android έχει πετύχει σε τέτοιο μεγάλο βαθμό που τείνει να γίνει μονοπώλιο, οφείλεται στην καλή δουλειά που έχει γίνει και στο γεγονός ότι η Google ακούει τους καταναλωτές και τους developer. Ο κόσμος λοιπόν καθορίζει την επιτυχία και όχι απαραίτητα το προϊόν.

Όσον αφορά τον "έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών", νομίζω πως όποια πλατφόρμα έχει το κύριο μέρισμα στην αγορά, αναγκαστικά ελέγχει (όχι απαραίτητα παρακολουθεί) και τα δεδομένα των καταναλωτών. Αν δεν κάνω λάθος η μεγάλη πλειοψηφία των σταθερών υπολογιστών τρέχει Windows, στο οποίο δεν μπορούμε να δούμε τον κώδικα για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο παρασκήνιο. Εκεί δεν υπάρχει μονοπώλιο; Γιατί δεν αντιδράει το Fairsearch για αυτό;

Πάμε και στους "εξαπατημένους συνεργάτες" οι οποίοι στην προκειμένη περίπτωση είναι μεγάλες εταιρίες που από ότι φαίνεται διοικούνται από ηλίθιους και δε βλέπουν αυτό που βλέπει το Fairsearch. Λίγοι χρήστες γνωρίζουν ότι το μοναδικό πράγμα που ανήκει στη Google από το Android είναι τα Google Apps. Είναι ένα ανοιχτού κώδικα λειτουργικό σύστημα το οποίο ακόμα και αν το παρατήσει η Google μπορεί οποιοσδήποτε να το αναλάβει και να το εξελίξει ακόμα και ανεπίσημα (όπως ακριβώς κάνει και η CyanogenMod Team). Κοινώς το Android ανήκει σε εμάς! Για τη διασφάλιση του προϊόντος δημιουργήθηκε το Open Handset Alliance (OHA), μία συμμαχία από μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που έχει ως σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Android. Δε βλέπω λοιπόν πώς η Google εξαπατά τους συνεργάτες της αλλά νομίζω ότι τους βοηθάει κιόλας καθώς με τη βοήθεια του Android, όλες οι εταιρίες έχουν κάνει ιστορικά ρεκόρ πωλήσεων. Καρπός της τόσο καλής συνεργασίας όλων είναι οι Nexus συσκευές που όπως όλοι γνωρίζουμε, κατασκευάζονται εκ περιτροπής από όλα τα μέλη του OHA.

...και συνεχίζουν
"Παρακαλούμε την κομισιόν να δράσει γρήγορα, ειδάλλως το καθεστώς της Google θα γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο καθώς μετά τα desktop, η κυριαρχία της θα μεταφερθεί και στις mobile πλατφόρμες."

Εδώ έχω να κάνω μια παρατήρηση όσον αφορά την κυριαρχία της Google στο desktop και θα την αναλύσω με ένα παράδειγμα: Όταν θέλησα να φτιάξω το πρώτο μου email, οι μοναδικές επιλογές που είχα ήταν το Yahoo και το Hotmail. Επέλεξα λοιπόν το Hotmail γιατί ήταν πιο φρέσκο, πιο νεανικό και το προμοτάρισμα από τη Microsoft με έπεισε. Ύστερα όμως ήρθε το Gmail και άλλαξαν όλα. Γιατί άραγε; Γιατί η Google μας παρουσίασε μια ταχύτατη υπηρεσία με ενσωματωμένο chat, η οποία εξαφάνισε το πρόβλημα της εποχής, τα spam email. Το ίδιο συμβαίνει λοιπόν και με τα υπόλοιπα προϊόντα της Google, τα οποία είναι απλώς ανώτερης ποιότητας από τον ανταγωνισμό. Τα επιλέξαμε, δε μας τα επέβαλε κανείς, απλώς γιατί είναι καλύτερα. Η κυριαρχία της Google λοιπόν οφείλεται σε εμάς που προτιμάμε τα προϊόντα της. Ας αφήσουμε όμως τις desktop υπηρεσίες και ας πάμε στα desktop computer. Αν θα πάμε σε ένα κατάστημα να αγοράσουμε έναν υπολογιστή, δε θα μας επιβάλουν να αγοράσουμε και τα Windows μαζί του; Αυτό το καθεστώς το οποίο έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας δε θα πρέπει να καταπολεμηθεί; Ρητορική ερώτηση.

...ερχόμαστε και στις τρέλες
"Η Google έχει πετύχει την κυριαρχία της στις mobile πλατφόρμες δίνοντας το Android "δωρεάν" στους  κατασκευαστές. Στην πραγματικότητα όμως, όσοι θέλουν να συμπεριλάβουν κάποιες από τις must-have εφαρμογές της όπως το Maps, το YouTube ή το Play Store στο προϊόν τους, αναγκάζονται να εγκαταστήσουν μία ολόκληρη σουίτα εφαρμογών (Google Apps) πράγμα που είναι μειονεκτικό για άλλους παρόχους (εφαρμογών) και βάζει τη Google σε θέση ισχύος όσον αφορά τον έλεγχο των δεδομένων των καταναλωτών."

Η Google έχει μια συγκεκριμένη πολιτική όσον αφορά το Play Store. Αν θέλει κάποια εταιρία να το συμπεριλάβει ως προεγκατεστημένο θα πρέπει να δημιουργήσει μία συσκευή σύμφωνα με τα πρότυπα της Google. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είναι super high tech αλλά να έχει βασικά πράγματα όπως κεραία GPS, WiFi κλπ. Ακόμα και αν όμως δε θέλεις να ακολουθήσεις τους κανόνες, δε σε σταματάει κάποιος να πουλήσεις συσκευές με Android και μάλιστα σου δίνεται από προεπιλογή η δυνατότητα να εγκαταστήσεις όποιο άλλο Market θέλεις, σε αντίθεση με το iPhone για παράδειγμα που μπορείς να κατεβάσεις εφαρμογές αποκλειστικά από το App Store.

Σε αυτά τα εναλλακτικά Market φυσικά και μπορείς να βρεις το Maps και το YouTube και να τα εγκαταστήσεις χωρίς πρόβλημα. Αν πάλι αγοράσεις μία συσκευή με προγκατεστημένα τα Google Apps, δε σε αναγκάζει κάποιος να τα χρησιμοποιήσεις και μάλιστα σου δίνεται η δυνατότητα να τα απενεργοποιήσεις και να ξεχάσεις ότι υπάρχουν. Μήπως τα Windows δε διαθέτουν προεγκατεστημένες εφαρμογές όπως ο Internet Explorer;

...πάμε και στο κερασάκι
"Η δωρεάν διανομή λοιπόν του Android καθιστά δύσκολο σε άλλους παρόχους λειτουργικών συστημάτων να το ανταγωνιστούν."

Οι καλοί άνθρωποι λοιπόν της συμμαχίας Fairsearch θέλουν να πληρώνουμε παραπάνω για το Android γιατί δεν μπορούν να το ανταγωνιστούν, δεν είναι όμως η δωρεάν διάθεσή του που έφερε την επιτυχία αλλά η προσοχή των κατασκευαστών στα θέλω του κόσμου, που τόσο άλλαξαν το Android όλα αυτά τα χρόνια. Αν θέλεις να ανταγωνιστείς ένα προϊόν, φτιάχνεις κάτι καλύτερο. Τέλος.


Επίλογος
Φυσικά δεν μπορώ να αγνοήσω το γεγονός ότι η Google έχει μαζέψει πολύ μεγάλη δύναμη όλα αυτά τα χρόνια και ότι μια μέρα ίσως και να μας κρατήσει ομήρους, διακόπτοντας απλά τη σύνδεση στα προϊόντα της. Η δύναμη αυτή οφείλεται σε τρεις παράγοντες:

  • στη Google που δημιουργεί εξαιρετικά προϊόντα,
  • σε εμάς που τα προτιμάμε και
  • στον ανταγωνισμό που δεν κάνει τίποτα θεμιτό για να τη φθάσει.

Τα δύο πρώτα είναι απολύτως λογικά, το τρίτο όμως μου θυμίζει έναν περιπτερά ο οποίος μηνύει το διπλανό ψιλικατζίδικο και στην αίτηση του γράφει:

 "Αγαπητό κράτος, ζητώ να επιβληθεί πρόστιμο στο διπλανό κατάστημα διότι είναι μεγαλύτερο, έχει πιο καλά προϊόντα από το δικό μου, τα δίνει φθηνότερα και στο κάτω κάτω εγώ κάνω κουμάντο σε αυτή τη γειτονιά τα τελευταία 20 χρόνια."

Δεν μπορώ λοιπόν να ακούω από έναν κολοσσό και τους συνεργάτες του ότι "το Android είναι δωρεάν και για αυτό δεν μπορούμε να το ανταγωνιστούμε". Αλλάξτε αντικείμενο. Ο κόσμος επέλεξε δωρεάν, ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και εσείς θέλετε να επιστρέψουμε στα κλειστά σας πρότυπα. Με συγχωρείτε αλλά δε θα πάρουμε. Linux FTW!

Υ.Γ. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις κινήσεις του Fairsearch στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Σχόλια

  1. Πολύ σωστά τα λες, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σαι καλά Αντώνη.

      Off-topic: Πού είσαι χαμένος ρε Αντώνη;

      Διαγραφή
  2. Τρεχάματα, κούραση και λίγος ελεύθερος χρόνος. Φυσικά και παρακολουθώ εδώ και καιρό το blog σου το οποίο μου αρέσει πάρα πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ φίλε. Έχεις χαιρετισμούς και από τον Μητσaker.

      Διαγραφή
  3. Το άρθρο σου μου θύμισε μια κουβέντα που είχα πριν λίγες μέρες με έναν φίλο (iPhoneακιας κολλημένος) σχετικά με τα προϊόντα της Google και γενικά για το Android. Γιατί μου λέει κάθεσαι και γίνεσαι δέσμιος της Google και δεν χρησιμοποιείς προϊόντα άλλων εταιρειών (άκυρο να άκους κάτι τέτοιο από ένα fanboy)? Γιατί απλά του λέω τα προϊόντα της είναι τα πιο εύχρηστα, τα πιο ολοκληρωμένα και τα πιο οικονομικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Τόσο απλά. Εσυ του λέω γιατί δεν τα χρησιμοποιείς? Με καλύπτουν λέει και οι άλλες εταιρείες. Που του λέω? Το Safari είναι καλύτερο από τον chrome? Και αν ναι σε τι? Το gmail είναι καλύτερο από το Yahoo? Το dropbox είναι καλύτερο από το drive? Απάντηση φυσικά δεν πήρα. Η κουβέντα φυσικά εδω παραπέμπει αλλού, αλλά η ουσία είναι ,και κλείνω, ότι την Google την επιλέξαμε εμείς και δεν μας την επέβαλαν άλλοι. Ενώ την Microsoft μας την επέβαλαν και τώρα δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσον αφορά τις διάφορες υπηρεσίες που λες, είμαι της άποψης να τα έχεις όλα σε έναν. Έτσι είσαι πιο ασφαλής και έχεις να κυνηγήσεις μόνο μια εταιρία αν συμβεί κάτι.

      Στην περίπτωση της Google τυχαίνει να έχει και τα καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. Ώπα ώπα!Doctor Phantom cool down!

      Κατ αρχας μπορει ο φίλος σου (iPhoneακιας) λόγω του "πάθους" του νοητά να εννούσε να προτιμήσεις προιοντα Apple...αλλιως δεν ειναι μονο ο Safari...δεν ειναι μονο το yahoo...δεν ειναι μονο το dropbox (που sorry κιολας...αλλα το Google Drive δεν πιανει μια στο Dropbox, χωρις το δεύτερο να ειναι το καλύτερο)! Συν τοις άλλοις αυτή την μαστίχα που την μασάνε όλοι: "την Microsoft μας την επέβαλαν"...πραγματικά ρε παιδιά δεν καταλαβαίνετε ότι ειναι τελείως ανόητο?
      Πριν την έλευση του Fedora 9 και του Ubuntu 8.04...καλά 2011 μπορούσες να δουλέψεις με Linux ή BSD? Υπήρχαν οι drivers, και ήταν εύκολο για τον απλό μεχρι τον πεπηραμενο χρήστη να δεί ταινία σε opensource μηχανημα? Οι περισσότεροι απο εδώ όσο και απο "έξω" με Windows μεγαλώσαμε...με τα κενά ασφάλειας τους, τις μπλέ οθόνες τους, τα lag τους...αλλα ρε γαμώτο με software που σου παρείχε απο τα βασικά μέχρι τα πιο απαιτητικα! Μετά ήρθαν τα παραπάνω και ξαφνικα ξυπνήσαμε! Είχαμε δεύτερη επιλογή και έτεινε σε κάποια πράγματα να είναι καλύτερη...ασφαλέστερη...και και και! Άρα μην μιλάμε για επιβολή! Τα Windows ήταν ο μοναδικός τρόπος για να αποκτίσεις υπολογιστή...ξεκολλάτε λίγο!
      Τώρα...οκ...έχεις περισσότερους λόγους!Μπορείς να απαιτείς!

      Αντικειμενικα το Gmail θεωρείται η καλύτερη επιλογή για free mail...δεκτό!Όχι όμως Chris...ο υπερβολικός χαρακτηρισμός της εξαφάνισης των spam!!!
      Το yahoo απο την άλλη έχει κάνει πάρα πολύ καλα βήματα και σε αντίθεση με την Google, τον τελευταίο μήνα μπηκε στο φιλτραρισμα(ανάγνωση) των mail σου, για καλύτερη διαφήμιση! Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες email εξίσου πολύ καλές και καινούργιες! Καλή ώρα το operamail (mail.opera.com)!Ούτε filtering ουτε τίποτα! Τουλάχιστον ακόμα!
      Αν και προσωπικά το email πρεπει να το πληρώνεις!

      Firefox ρε...γιατι να μην θίξεις αυτόν?Άκου Safari!

      Κοινώς δεν χρειάζεται να πουλήσεις την ψυχή σου στην Google για να χαίρεσαι τις δυνατότητες που σου παρέχει! Αν ψαχτείς καλύτερα μπορείς να βρείς και καλύτερες λύσεις...εναλλακτικές...υπο ανάπτυξη, και πολλά υποσχόμενες...δόξα τω Θεώ πλέον έχεις περισσότερες επιλογές!

      Και τέλος...και επίσημα πλέον...θα πρέπει όλοι να θορυβηθούμε λιγάκι με τα περί συλλογής στοιχείων απο NSA κτλπ!

      Υ.Γ Και ρε Chris sorry κιόλας...αλλά τι?Είναι καλύτερο μια Εταιρεία να έχει το πλήρες profile για την σένα απο το να είσαι κομμάτια σε πολλές? Τι είσαι πρόβατο στην σφαγή? (καλά πρόβατα είμαστε...αλλα ρε γαμώτο τί, να πεθάνουμε αμαχητί?)

      Διαγραφή
    3. Μου αρέσει η άποψή σου και συμφωνώ ότι έχουμε επιλογές πέραν της Google (αλίμονο αν είχε μείνει μόνη της) αλλά τα βλέπεις λες και είμαστε σε πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία μάχη για τα προσωπικά δεδομένα. Ότι δίνεις κρατάνε. Αν δεν το δώσεις, δεν έχεις πρόβλημα. Σωστά;

      Όσον αφορά τα Windows, συμφωνώ και πάλι αλλά από τη στιγμή που ξυπνήσαμε, πρέπει να μείνουμε στο lag και τις μπλε οθόνες; Δεν πρέπει να πάμε στο καλύτερο; Θα διαφωνήσω όμως στο γεγονός ότι δε μας επιβάλουν τα Windows. Όταν πάω στα μαγαζιά δεν έχω επιλογή να πάρω αυτό που θέλω χωρίς Windows.

      Τέλος, είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να δίνεις το προφίλ σου σε πολλές εταιρίες αν και αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα πεις όλα σε μία έτσι; Δεν ξέρουμε τα πρόσωπα πίσω από αυτές τις εταιρίες και δεν ξέρουμε τι στοιχεία δίνουν στα κράτη όταν τους τα ζητάνε. Νομίζω όμως ότι η Google έχει τη δύναμη να πει όχι.

      Όλα αυτά βέβαια είναι η προσωπική μου άποψη και μπορεί να πέφτω έξω αλλά είμαι πρόθυμος να πάρω τα ρίσκα μου.

      Διαγραφή
    4. Καλημέρα,

      Μα ρε Chris είμαστε σε πόλεμο...με τα βλήματα της υπόθεσης να είναι τα δεδομένα μας! Ή για να φανώ λιγότερο "συνομοσιολόγος" είμαστε στο μεγάλι παζάρι των δεδομένων και τον μεγαλύτερο πάγκο τον έχει η Google! Ότι δίνεις κρατάνε? Μπά? Γι αυτό υπάρχουν τα Google Analytics ή το facebook connect? Εκεί επιλεγεις? Δεν νομίζω.

      Όσο για τα Windows κάθε άλλο...γι αυτό γράφω "Τώρα...οκ...έχεις περισσότερους λόγους!Μπορείς να απαιτείς!"...η απαίτηση των καταναλωτών θα ακουστεί σιγα σιγα...τότε δεν θα σου ερχόταν κάν στο μυαλό! Συν τοις άλλοις αρχίζουν σιγα σιγα να βγαίνουν και pc με ubuntu!

      Η Google απόδειξε στην πορεία των χρόνων που είναι ενεργή ότι είναι τρομερά ευπλαστη στο θέμα της απαίτησης των κρατών! Ιδίως των κρατών "με την λιγότερη δημοκρατία"!!! Άρα εξακολουθει να ειναι αδύναμη σε "πλευρικούς ανέμους" τοσο έξω όσο και μέσα στο κέλυφος της! Όχι πως είναι εύκολο να αντιταχθείς σε απαιτήσεις όταν κατέχεις την δεσπόζουσα θέση στην αγορά...αλλα δεν προσπαθεί και πολύ!

      Στο τέλος τέλος μπορεί να είναι και υποκειμενικό το θέμα...εννοωντας την οπτικη σκοπια του καθενός...αλλα βεβαιώσου ότι είσαι πραγματικά ενήμερος για το τι ρίσκα θα πάρεις και πως δεν ελλοχεύει τίποτα λιγότερο απο αυτά που περίμενες.

      Υ.Γ Έχω έναν φίλο με Google ψυχή που μεταξυ σοβαρου και αστείου άφησε κάπου ένα σχόλιο του τύπου να μαζευτούν υπογραφές ζητώντας απο την Google να μας φτιάξει ενα Street View στην Ελλάδα...κλείνοντας ότι ήθελε η Google αλλά την απέτρεψε η Ελληνική Βουλή για λόγους ιδιωτικότητας. (Ψιλοθιγμένος κιόλας) :D
      Οπως καταλαβαίνεις αυτό ηταν το "Κατηγορω" του και παράλληλα η τυφλη έκφραση εμπιστοφύνης στην Θεα Google (μεταξύ σοβαρου και αστείου), τέτοιες κινησεις όμως όπως και το Google Navigation στην Ελλάδα (που σε είχε εκνευρίσει και εσένα για την καθυστέρηση του...και βρήκες και τρόπο για να το εγκαταστήσεις μεσω xda) έδωσαν σταδιακή και στο τέλος αποτελεσματική ώθηση σε Ελληνικές εταιρείες..καλή ώρα MLS...με όποια θετική συνέπεια στην Ελληνική αγορά.

      Κοινώς το μονοπώλιο δεν οφελεί κανέναν παρα μονο αυτόν που το έχει!

      Διαγραφή
    5. Χαίρομαι να διαφωνώ μαζί σου, αλλά σε αυτή την περίπτωση συμφωνώ. Ελπίζω στο μέλλον να μην έχουμε καμία διαδικτυακή δικτατορία από κανέναν.

      Υ.Γ. "Google ψυχή"; Έλεος!

      Διαγραφή
  4. Ο καταναλωτής πάντα θα πρέπει να επιλέγει τα προϊόντα που τον εξυπηρετούν. Και αυτή τη στιγμή καλώς η κακώς τα προϊόντα της Google υπερτερούν έναντι των άλλων. Για παράδειγμα είχα το Evernote και τώρα έχω το αντίστοιχο της Google. Τι μου κλαιγεσαι evernote? Νομίζεις ότι επέλεξα το προιόν της Google επειδή είναι της Google? Στην τσέπη μου θα μπουν? Απλά σαν καταναλωτής με εξυπηρετεί καλύτερα. Κάντο κι εσύ λοιπόν καλύτερο για να με ξανακερδίσεις. Τι δεν καταλαβαίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και παρακολουθώ τη σελίδα σου, θεωρώ ότι το συγκεκριμένο άρθρο χάθηκε κάπου στη μετάφραση. Το Fairsearch, όπως δηλώνει και το όνομά του (δίκαιη αναζήτηση), μιλά για την μονοπωλιακή επικράτηση της Google στο Google Search και εκτενέστερα στο δίκτυο διαφημίσεων και στοχευμένων αποτελεσμάτων σε αναζητήσεις. Πουθενά στο άρθρο δεν έχει αναφερθεί αυτό, εκτός της πρώτης εικόνας που το λέει ξεκάθαρα.

    Το γεγονός ότι η Google κατέχει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό στο mobile που σημαίνει ότι το Google Search ενσωματώνεται και εκεί δημιουργεί τις αντιδράσεις περί μονοπωλίου. Γι' αυτό άλλωστε αναφέρεται ότι έχει επικρατήσει στο desktop και τώρα αυτό πάει να γίνει και στο mobile. Το Google Search στο desktop, όχι το λειτουργικό.

    Προφανώς, αυτό το γεγονός αποτελεί "ειρωνία" από μεριάς της Microsoft που βρίσκεται στο συγκεκριμένο τομέα στο αντίθετο άκρο και προσπαθεί να αντιδράσει με τον τρόπο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν μου επιτρέπεις νομίζω ότι τίποτα δε χάθηκε στη μετάφραση. Το fair search ασχολείται γενικά με τη Google και η διευκρίνιση σου είναι σωστή, όμως εδώ εξετάζουμε μια συγκεκριμένη ανακοίνωση κατά του Android.

      Όσον αφορά το σημείο της κυριαρχίας στο desktop μιλάω για κυριαρχία των υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και το Google search όμως προτίμησα να δώσω ένα πιο κατανοητό παράδειγμα με το Gmail.

      Σχετικά με το mobile, η ανακοίνωση μιλάει καθαρά για την σουΐτα υπηρεσιών Google apps και όχι μόνο για το search.

      Σίγουρα οι πτυχές της ιστορίας είναι περισσότερες αλλά εδώ μας απασχολεί μόνο το Android.

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ με τα περισσότερα σχόλια και κυρίως με το άρθρο του φίλου μας.
    Προσωπικά πιστεύω οτι τα ψωμιά της Microsoft είναι λίγα και έχει αρχίσει να βλέπει το φώς στην άκρη του τούνελ (προθανάτια εμπειρία). Συνεπώς, έχει ξεκινήσει τα κλασσικά της παιχνίδια με δικαστήρια, πολιτικές μαρκετινγκ κλπ. (Η ιστορία με την apple επαναλαμβάνεται)
    Ωστόσο ο παλμός του κόσμου δείχνει τις προτιμήσεις του και για αυτό η Microsoft δεν μπορεί να κανει τπτ.
    Προσωπικά κατά 90% χρησιμοποιώ μόνο ανοιχτό λογισμικό (το υπόλοιπο 10% οφείλεται σε μή υποστηριζόμενες συσκευές που συνεργάζονται μόνο με Microsoft).
    Το "νταβαντζιλίκι" της Microsoft όμως και των υπολοίπων ίδιων παραδέχομαι οτι εξυπηρετεί κάποιους (δεν ξέρω γιατί), μάλλον γιατί είναι trendies, αλλά εγώ δεν το ανέχομαι.
    Το καταλαβαίνω να έχεις κάποια αξίωση για λογισμικό που φτιάχνεις (γιατί αυτή την πολιτική έχεις σαν εταιρεία) αλλά δεν μπορεί να σε ενοχλεί που ο δωρεάν πάει καλύτερα!!!!

    Γίνε και εσύ δωρεάν και γίνε ανταγωνιστικός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλέον έχει γίνει σχεδόν δωρεάν με τα Windows 8 και τώρα η αναβάθμιση που πρόκειται να γίνει θα είναι δωρεάν. άρα επαλυθεύεται και η last πρότασή σου.!

      Διαγραφή
  7. να ρωτησω κατι?εχω κινητο sony xperia tipo και θελω να αλλαξω firmware με το flashtool θα εχω κανενα προβλημα?ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΗΝ ΡΩΤΑΩ ΒΛΑΚΙΕΣ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κώστα στείλε μου ένα email, εδώ δεν είναι μέρος για τέτοια συζήτηση.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter