Επιδρομή στην Κίνα s01e06: Oppo Find 5 review


-Μητσaker; Εσύ είσαι άσπρος σαν το πανί!
-Το ξέρω Καλλίς αλλά δεν ξέρεις αυτό που ξέρω, γι' αυτό απορείς! Πάρε μου την πίεση εάν θες.
-Δηλαδή, - φστ φστ φστ- αν το μάθω - φστ φστ φστ- θα γίνω και γω -φστ φστ φστ- έτσι;
-Όχι ακριβώς. Εγώ είμαι ο καμμένος... Περιμένουμε επισκέψεις.
-Τσσσσσσσσσσσσσσς... 16 με 8. Ηρέμησε γιατί θα χρειαστείς αμπούλα lasix. Πάω στο 102. Σε αφήνω. Μου τα λες αργότερα. Η Παναγιά μαζί σου...

Σε λίγο θα έρθει o φίλος και αναγνώστης του site, Λάζαρος, μαζί με το καινούργιο του απόκτημα για unboxing. Το Oppo Find 5. Το πρώτο που έπρεπε να κάνω ήταν να καλέσω την μπάντα του δήμου. Θα καθόταν αριστερά απ' τα σκαλοπάτια της κλινικής και θα παιάνιζε χαρούμενους σκοπούς. Ο κινέζος αυτοκράτορας θα ερχόταν για λίγες ώρες και έπρεπε να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η προπαραγγελία έγινε Παρασκευή. Τρίτη αναχώρησε από το κατάστημα του Λονδίνου και Πέμπτη έφτασε μια τεθωρακισμένη συσκευασία τύπου μπαμπούσκα. Κουτί κινητού... σε μεγαλύτερο σφραγισμένο κουτί... στο τελικό κουτί της συσκευασίας. Τα χέρια μου έτρεμαν πριν την αποκάλυψη. Ακόμα και γάντια λησμόνησα να φορέσω. Έχω πιάσει τα HTC One, Xperia Z, Galaxy S4 και Nexus 4. Τέτοια αίσθηση σου αφήνει μόνο το HTC One. Σχεδόν αψεγάδιαστη συναρμογή. Το “σχεδόν” θα το μνημονεύσω παρακάτω.


Περιμετρικά του Oppo υπάρχουν κουμπί power, συρτάρι για micro-sim και οπή για την εξαγωγή της, 3,5mm υποδοχή για ακουστικά, κουμπιά αυξομείωσης έντασης ήχου, μικρόφωνο και θύρα microUSB. Μπροστά κοιτάζουμε μια φαντασμαγορική οθόνη IPS 5”, ανάλυσης 1080p, που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη, κουμπιά αφής που φωτίζουν στο άγγιγμα με ένα απαλό μπλε-μωβ χρώμα, μπροστινή κάμερα στα 1.9MP και φυσικά το ακουστικό. Στο πίσω μέρος τώρα, υπάρχει κάμερα 13MP με διπλό LED flash, μικρόφωνο ακύρωσης θορύβου και τέλος ένα ηχείο που όμοιό του δεν έχεις ξαναματακούσει!

Το υλικό του πίσω μέρους είναι πλαστικό με ωραία ματ αίσθηση. Τα κουμπιά έντασης και power είναι στο χρώμα του ατσάλινου(!!!) πλαισίου. Στο προφίλ τους είναι διάφανα. Απαιτούν κάποια πίεση για να λειτουργήσουν. Έτσι, δεν πιστεύω να υπάρχει κίνδυνος να πατήσεις κάποιο κατά λάθος. Η κατασκευή του είναι unibody. Μέσα της υπάρχουν τα πάντα. Αισθητήρες, ο 4πύρηνος 1.5 GHz Krait της Qualcomm, 2GB RAM, 16GB ή 32GB ROM, κάρτα γραφικών Adreno 320, NFC και μη αποσπώμενη μπαταρία στα 2500mΑh. Η συσκευασία περιέχει φορτιστή, καλώδιο USB σε microUSB, οδηγίες στα αγγλικά, το καβλιτσέκι για την SIM και ένα hands-free με απίστευτο ήχο. Γεμάτος, καθαρός και ελάχιστα μπάσος. Το δίμποτο του Pitruzzella στο Hyperion μπορεί να σου προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο τύμπανο!




Η πρώτη ενεργοποίηση ολοκληρώθηκε σε περίπου 1 λεπτό. Το συνδέσαμε στο WiFi και μου έκαναν εντύπωση τα 2 δευτερόλεπτα μέχρι το "connected". Το λιγότερο που έχω δει σε κινητό είναι 4! Κατευθείαν ελέγξαμε για τυχόν αναβαθμίσεις. Φυσικά υπήρχε μία διαθέσιμη στα 180MB. Κατέβηκε, πατήσαμε install, έκανε reboot και τέλος. Η όλη διαδικασία πήρε γύρω στα 15 λεπτά. Το κινητό ζεστάθηκε ομοιόμορφα. Σκέψου πως η θερμοκρασία δωματίου ήταν 30°C και ο επεξεργαστής δούλευε το διάστημα αυτό στο 100%. Μετά επανήλθε σε φυσιολογικά επίπεδα. Προς το παρόν φοράει μια πλήρως παραμετροποιημένη έκδοση της Jelly Bean 4.1. To “φυσικά” που έγραψα παραπάνω, πηγάζει από το ενεργότατο forum της Oppo. Εκεί οι χρήστες καθορίζουν το περιεχόμενο των επόμενων αναβαθμίσεων μέσω feedback και ψηφοφοριών. Κάθε εβδομάδα μπορείς να κάνεις χειροκίνητη αναβάθμιση και κάθε 2 εβδομάδες OTA (over the air), δηλαδή μέσω WiFi. Τέτοια υποστήριξη δεν θα βρεις σε καμία άλλη εταιρεία. Μένει να δούμε πόσο θα κρατήσει. Η συσκευή δέχεται τις περιποιήσεις των CyanogenMod, Paranoid Android, Pac ROM και AOSP. Στο μέλλον η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς η Oppo το προωθεί όσο μπορεί περισσότερο, δίνοντας και τις ευλογίες της. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εν λόγω εταιρεία είναι μέλος του OHA. Αυτό σημαίνει θεωρητικά πως μαζί με την Google και τα λοιπά μέλη, συμμαχούν για την βελτιστοποίηση και την προστασία του Αndroid.

Η κύλιση των μενού κατά την δοκιμή ήταν ομαλότατη. Δεν απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη. Σου παραθέτω ορισμένα screenshot για να δεις το παραμετροποιημένο Android.


Η κάμερα του είναι εκπληκτικά γρήγορη. Δοκιμάσθηκε την ημέρα με πολύ καλά αποτελέσματα. Το βράδυ ο κόσμος πίνει μπύρες. Δεν τραβάει φωτογραφίες. Έκανα μία εξαίρεση και τράβηξα μία με flash από το λεβητοστάσιο της κλινικής (Πλήρες μέγεθος). Σου έχω και ένα δείγμα από την μαγευτική Μονοκαρυά Ευβοίας σε συνθήκες μέρας (Πλήρες μέγεθος).



Για τις λοιπές επιδόσεις σε αναπαραγωγή βίντεο στα 1080p και 3D παιχνιδιών, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρώ το πληκτρολόγιο μου. Όλα είναι τόσο ομαλά όσο η κίνηση μιας βάρκας σε σουέλ. Μέσα στη συσκευασία υπήρχαν 2 αυτοκόλλητα NFC. Η ενσωματωμένη εφαρμογή για τον προγραμματισμό τους δεν με βόλεψε και κατέβασα το NFC Task Launcher που έχει και περισσότερες δυνατότητες. Όλα πήγαν κατ’ ευχήν. Δεν έχω δουλέψει στο παρελθόν αυτή τη λειτουργία και δεν μπορώ να τη συγκρίνω με κάποια άλλη συσκευή. Με ικανοποίησε. Τέλος, δοκιμάσθηκε ο δέκτης GPS μέσω των Google Maps και GPS test. Το πρώτο κλείδωμα έγινε σε 1 λεπτό. Όλες τις υπόλοιπες φορές, ήμασταν πάνω κάτω στα 5 δευτερόλεπτα. Νομίζω πως είμαστε καλά.


Στα της αυτονομίας τώρα. Ενδεικτικά να σου πω πως με ασταμάτητο 3G και ανοιχτό GPS, από το 100% της φόρτισης η στάθμη έπεσε στο 70% μετά από 4μιση ώρες. Νομίζω πως είναι έκτακτο.

Ήρθε η ώρα να σου αναλύσω και το “Σχεδόν αψεγάδιαστη συναρμογή”. Στο πάνω μέρος της οθόνης και σε όλο το οριζόντιο πλάτος, το γυαλί βρίσκεται πιο χαμηλά από το πλαίσιο και έτσι το τελευταίο σου αφήνει στην αίσθηση ότι σε “κόβει” όταν σέρνεις το κινητό στο αυτί σου την ώρα που μιλάς. Είναι πραγματικά πολύ μικρή λεπτομέρεια αλλά έπρεπε να αναφερθεί. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα σε κάνει να μην αγοράσεις αυτή την τιτανομέγιστη συσκευή. Εάν δεν σου το ’λεγα, μπορεί να έμενε και απαρατήρητο.

Η λευκή έκδοση με τα 16GB στοιχίζει 399€ και η Midnight (σκούρο navy blue) είναι στα 429€ μέχρι την εξώπορτά σου. Τίμια η Οppo. Δεν ασελγεί στην τσέπη μας και βγάζει και κέρδος. Εάν ήθελα να αλλάξω συσκευή και δεν είχα φράγκα, θα έτρωγα ρίζες μέχρι να μαζέψω το ποσό. Δεν έχω πιάσει καθολικά καλύτερη συσκευή που να αξίζει μέχρι τελευταίο λεπτό του ευρώ τα χρήματά της.

Συντάκτης: +Μητσaker

Σχόλια

  1. εντάξει, νομίζω πλέον η σεζόν θεωρείται ήδη cult!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω πως πρέπει να αρχίσω κι εγώ τις ρίζες από τώρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φερε και απο δω μερικες ριζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με ρίζες θα την βγάλουμε όλοι!!!Το θέμα είναι με την χώνεψη τη θα κάνουμε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στην αρχη θα ειναι δυσκολα.Μετα ας ελπισουμε στην προσαρμογη των ειδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter