ZTE Blade V review: Ο νέος βασιλιάς των low-end συσκευών


Τα περισσότερα Android smartphone πωλούνται κυρίως στη μικρή κατηγορία, μεταξύ 120 και 200 ευρώ και τη μεγάλη κατηγορία μεταξύ 400 και 600 ευρώ. Αγοράζοντας μια συσκευή που υπάγεται στη μεγάλη, είμαστε σίγουροι ότι η ποιότητα κατασκευής και τα προσόντα της θα καλύψουν τις ανάγκες μας, όμως στη μικρή κατηγορία τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα.

Εκτός από τις κυριολεκτικά άχρηστες συσκευές, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι αγοραστές διαθέτουν περιορισμένο budget και έτσι αν κάνουν λάθος στην αγορά τους δε θα έχουν τη δυνατότητα να το διορθώσουν επιλέγοντας μια άλλη συσκευή σύντομα. Είναι λοιπόν μία κατηγορία "δίκοπο μαχαίρι", της οποίας το γόρδιο δεσμό έρχεται να κόψει το ZTE Blade V.

To Blade V σου δίνει την εντύπωση ότι η ZTE μετατρέπεται σιγά σιγά από κινέζικη (με ότι συνεπάγεται αυτό), σε ευρωπαϊκή ή και παγκόσμια εταιρία. Τα λάθη του παρελθόντος και οι προχειρότητες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και το design έχει μπει για τα καλά στις συσκευές της εταιρίας, γεγονός που φαίνεται και στο σουλούπι του Blade V. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι είναι τέλειο αλλά για τα 159 ευρώ που θα δώσετε στα καταστήματα της Wind για να το αποκτήσετε, πρέπει να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στην αγορά με αυτή την τιμή.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Snapdragon 200 @ 1.2GHz
  • GPU: Adreno 203
  • RAM: 1GB
  • Αποθηκευτικός χώρος: 4GB (microSD)
  • Οθόνη: TFT 4 ιντσών στα 800 x 480p (233ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 5MP, εμπρός VGA
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, DLNA, microUSB
  • Μπαταρία: 1800mAh
  • Διαστάσεις: 126 x 64 x 10.9mm - 130gr.
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 4.1.2 JB

Για μία συσκευή στα 159 ευρώ (πρέπει να το λέμε για να το πιστέψουμε) τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι περισσότερο από καλά. Η ZTE έχει κατασκευάσει με σοβαρότητα το Blade V και για αυτό το σκοπό δεν άφησε στην τύχη το κυριότερό του εξάρτημα, τον επεξεργαστή. Περιλαμβάνει λοιπόν τον τετραπύρηνο Snapdragon 200 και όχι κάποιον MediaTek ή έναν παλιότερο από τη γκάμα της Qualcomm, δείχνοντας ότι μία φθηνή συσκευή μπορεί να φοράει τελευταίας τεχνολογίας επεξεργαστή εγνωσμένης αξίας. Τον συνοδεύει μάλιστα με 1GB RAM ξέροντας ότι το Android δεν τα καταφέρνει με λιγότερη "προσωρινή μνήμη", δίνοντας παράλληλα βοήθεια στον επεξεργαστή να δείξει την αξία του.

Για να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης δείτε το Blade V σαν ένα Nexus S που βελτιώθηκε και επανακυκλοφορεί. Έχει την ίδια ανάλυση οθόνης η οποία είναι μια χαρά για το μέγεθος των τεσσάρων ιντσών, διαθέτει ίδιας ανάλυσης κάμερα στα 5MP, ενώ από συνδεσιμότητα παίρνει άριστα αφού περιλαμβάνει και ραδιόφωνο εκτός από τα υπόλοιπα στάνταρ.

Το πρόβλημα βρίσκεται στον εσωτερικό του χώρο καθώς όπως και το Nexus S, έτσι και αυτό διαθέτει τα παλιό partition system του Android. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος για την εγκατάσταση εφαρμογών είναι μόνο 1GB, ενώ περισσεύει ακόμα 1.5GB για το λεγόμενο "sdcard" partition. Κάνοντας λοιπόν απλά update στις προεγκατεστημένες εφαρμογές, θα δείτε ότι ο πραγματικός χώρος μειώνεται δραματικά.


Εμφάνιση

Η σύγκριση με το Nexus S είναι αδύνατο να μη γίνει και στην εμφάνιση καθώς το πίσω μέρος είναι σαφέστατα επηρεασμένο από αυτό. Οι ίδιες καμπύλες, παρόμοιος σχεδιασμός της κάμερας και του φλας και ίδια ποιότητα υλικών, το θυμίζουν σίγουρα σε κάποιον που το έχει πιάσει στα χέρια του. Περιμετρικά έχουμε τα κλασικά πλήκτρα και τις εσοχές που έχουμε συνηθίσει:

  • επάνω το πλήκτρο "Power" και τη θύρα για τα ακουστικά,
  • αριστερά τα πλήκτρα του ήχου και τη θύρα microUSB και
  • κάτω το μικρόφωνο.

Στο πίσω μέρος έχουμε επίσης ένα δεύτερο μικρόφωνο για μείωση του θορύβου, την κάμερα και το φλας, ενώ υπάρχει και το ηχείο το οποίο είναι ιδιαίτερα δυνατό και με πλούσιο ήχο, πράγμα που μας παραξένεψε καθώς δεν ακούς κάθε μέρα από ένα κινητό να παίζει τόσο καλά τα μπάσα στη μουσική (δεν κάνει όμως και θαύματα). Μπροστά όπως είναι αναμενόμενο θα βρούμε την κάμερα για βιντεοκλήσεις, το ακουστικό και τα τρία βασικά (touch) πλήκτρα του Android.

Συνολικά στην εξωτερική του εμφάνιση μοιάζει περισσότερο με Samsung παρά με ZTE. Το πίσω κάλυμμα κλείνει καλά χωρίς να τρίζει, ενώ το περίβλημα (που θυμίζει μέταλλο αλλά δεν είναι), "αγκαλιάζει" όμορφα το τζάμι της οθόνης. Δίνει λοιπόν την εντύπωση μιας ποιοτικής και στιβαρής συσκευής, η οποία έχει αρκετά καλό μέγεθος για να μη μας ενοχλεί στην τσέπη του παντελονιού.








Στο εσωτερικό

Τα νήματα κινεί το Android φυσικά, στην έκδοση 4.1.2 Jelly Bean και δε βλέπω διάθεση από τη ZTE για αναβαθμίσεις, αν και περιλαμβάνει το δικό της updater. Η lockscreen είναι μοντέρνα και ξεκλειδώνει με πρωτότυπο τρόπο, κρατώντας την κλειδαριά με το δάχτυλό μας για ένα δευτερόλεπτο, ενώ συνοδεύεται και από ένα ωραίο, ψαρωτικό animation. Διαθέτει επίσης και θέσεις για έξι αγαπημένες μας εφαρμογές, τις οποίες εμφανίζουμε με δύο δάχτυλα ή σπρώχνοντας την κλειδαριά προς τα πάνω. Πολύ βολικό.

Ο launcher είναι μία παραλλαγή του επίσημου Android launcher και είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων καθώς διαθέτει ρυθμίσεις παραμετροποίησης που βρίσκουμε μόνο σε αντίστοιχους του Play Store. Η συσκευή επίσης φοράει το δικό της icon pack και έτσι θα δείτε διαφορετικά εικονίδια και widget σε γνωστές προεγκατεστημένες εφαρμογές ενώ στη status bar κρύβονται τα ιδιαίτερα χρήσιμα quick toggle πλήκτρα για τη διαχείριση των δικτύων και άλλων ρυθμίσεων στη συσκευή. Στο συρτάρι των εφαρμογών έχει πέσει επίσης αρκετή δουλίτσα καθώς μπορούμε να επεξεργαστούμε τη σειρά που θα εμφανίζονται οι εφαρμογές μας, μετακινώντας τις με το χέρι ή ταξινομώντας τις με διάφορα φίλτρα.

Η μάστιγα των προεγκατεστημένων εφαρμογών ακολουθεί και το Blade V, το οποίο περιλαμβάνει αρκετές. Τα Amazon Kindle, AccuWeather, Facebook, Twitter, Kingsoft Office, σίγουρα δε χρειάζονται σε όλους, ενώ η συσκευή έχει και τα δικά της Σημειωματάριο, Task killer, Μουσική, Αναπαραγωγή βίντεο και Διαχειριστή αρχείων. Καταλαβαίνω φυσικά την ανάγκη να παρέχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληρότητα, αλλά τι να το κάνω το music player όταν έχει προεγκατεστημένο και το Play Music της Google για παράδειγμα.



Κάμερα

Η κάμερα έχει θέματα και εδώ είναι το μεγάλο φάουλ της ZTE. Εκτός του ότι δεν μπορεί να τραβήξει βίντεο στα 720p πράγμα που είναι πλέον στάνταρ για κάμερες των 5MP, οι φωτογραφίες με φλας έχουν πρόβλημα στην επεξεργασία. Για να γίνω πιο σαφής, αν βγάλεις μια φωτογραφία με φλας, από την απέναντι πλευρά σε σχέση με το φλας της συσκευής, διαγράφεται μία μαύρη ταινία. Δε γίνεται λοιπόν σωστή επεξεργασία της εικόνας πριν από την αποθήκευση και έτσι το exposure (που λέμε και στο χωριό μου) δεν εφαρμόζεται σωστά.

Στην αρχή υπέθεσα ότι είναι θέμα της δικής μου συσκευής αλλά βλέπω στο ίντερνετ ότι υπάρχει γενικότερο πρόβλημα. Οφείλω να πω όμως ότι το πρόβλημα είναι της εφαρμογής και όχι της κάμερας. Χρησιμοποιώντας δηλαδή άλλη εφαρμογή για να τραβάμε φωτογραφίες, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα.

Ορίστε και κάποια δείγματα (σε πλήρες μέγεθος εδώ, εδώ και εδώ):




Επιδόσεις και αυτονομία

Όσον αφορά τις επιδόσεις, ο επεξεργαστής και η RAM κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, για αυτούς όμως που θέλουν να παίξουν βαριά παιχνίδια πρέπει να πω ότι η GPU δεν είναι αντίστοιχης ποιότητας. To framerate λοιπόν είναι λιγάκι χαμηλό και με λίγη "πίεση" θα το δείτε και εσείς. Μιλάμε όμως πάντα για μία συσκευή στα 159 ευρώ, οπότε πρέπει να είμαστε επιεικείς. Δείτε παρακάτω τα απαραίτητα benchmark (AnTuTu, Vellamo, Quadrant, Futuremark):



Κλείνοντας με τη μπαταρία, δεν είχε κανένα πρόβλημα να βγάλει τη μέρα, ακόμα και αν άκουγα συνέχεια ραδιόφωνο με ανοιχτό bluetooth για το hands-free. Φυσικά έγινε και η ανάλογη χρήση σε κλήσεις, email και λίγο ίντερνετ οπότε τα πήγε μια χαρά.

Σύνοψη

Το Blade V λοιπόν είναι στο Top 3 των συσκευών στο εύρος τιμής από 120 έως 200 ευρώ και σίγουρα θα πρέπει να το δείτε από κοντά πριν αγοράσετε την επόμενή σας συσκευή. Προσφέρει πράγματα που δεν υπάρχουν σε άλλες συσκευές (τετραπύρηνο επεξεργαστή και 1GB RAM) σε αυτή την κατηγορία, ενώ τα προβλήματα που θα συναντήσετε (κάμερα) λύνονται εύκολα, εκτός από τον περιορισμένο χώρο για εφαρμογές.

Θα το βρείτε αποκλειστικά στα καταστήματα Wind.

Στο ZTE Blade V κάναμε root με το Cydia Impactor.

Σχόλια

  1. μακραν το καλυτερο review που εχω δει!!!!!!!!!!!μπραβο Chris!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν λες στο top 3, ποια είναι τα άλλα 2 κατά τη γνώμη σου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είχα κάτι στο μυαλό μου, προσωπικά το θεωρω το καλύτερο απλά ήθελα να παίξω εκ του ασφαλούς.

      Διαγραφή
    2. Σε σύγκριση με το xperia m που κοστίζει 10€ περισσότερα, ποιο από τα 2 θεωρείς καλύτερη αγορά για καθημερινή χρήση(internet,λίγες εφαρμογές,λίγο κάμερα,κατά προτίμηση μεγάλη αυτονομία);

      Διαγραφή
    3. Είναι μικρές οι διαφορές αλλά θα έπαιρνα το ZTE λόγω τεσσάρων πυρήνων. Ίσως κρατήσει περισσότερο στο χρόνο.

      Διαγραφή
    4. Ωραίος γιατρέ!!! Κάποια στιγμή καλό θα ήταν να δοκιμάσεις κανένα βαρύ παιχνίδι στα low end κινητά πχ Real Racing 3 και εκεί θα φανεί πόσο ιδανικές ή όχι μπορεί να είναι οι συσκευές αυτές για κάποιον που τον ενδιαφέρει το mobile gaming.

      Διαγραφή
    5. Απαιτιτικό mobile gaming και low end συσκευές δεν πάνε μαζί. Είναι όπως τα pc δεν μπορείς να έχεις low end pc και να έχεις την απίτηση να τρέχει τα καινούρια παιχνίδια ή να τα τρέχει στα Ultra graphics... Θα περιοριστείς σε παλιότερους τίτλους ή σε χαμηλές επιδόσεις.

      Διαγραφή
    6. Να σας πω την αλήθεια ήθελα να δοκιμάσω το Real Racing 3 αλλά το μετάνιωσα. Μου φάνηκε λόγο ατοπο και ότι το gaming δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για κάποιον που θα πάρει τόσο φθηνή συσκευή.

      Άσε που θα ήταν αποτυχία καθώς το frame rate είναι ήδη χαμηλό.

      Διαγραφή
    7. Η Adreno 203 που φοράει το συγκεκριμένο κινητό είναι ανώτερη από την Adreno 205 που έχω στο Xperia Mini μου και παρόλο που το κινητό μου είναι Low End τρέχει με σταθερό frame rate άνω των 30-35FPS το Modern Combat 3-4 και Nova 3 που όσοι τα ξέρουν τα συγκεκριμένα παιχνίδια ξέρουν ότι γονατίζουν τις περισσότερες Low-Mid Range συσκευές.Εκεί που θέλω όμως να καταλήξω είναι ότι ενώ το ZTE Blade V έχει μέτρια ανάλυση,κάτι που σημαίνει ότι η Adreno 203 + 4πύρηνος CPU δεν θα έπρεπε να είχαν πρόβλημα έχουν...Η απάντηση είναι απλή βέβαια αλλά ούτε εγώ την πίστεψα ότι την διάβασα σε ξένο site.Λοιπόν...Τα τσιπ του επεξεργαστή-μνήμης RAM-κάρτας γραφικών των Huawei,ZTE,Xiaomi,Meizu κτλ είναι πολύ κατώτερης ποιότητας απ' ότι εκείνων της Sony,Samsung,LG κτλ και δεν φτάνει αυτό έχουν και χαμηλότερους χρονισμούς.Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι βλέπουμε κινέζικες συσκευές με Mali-400,2-4πύρηνους και διάφορα τέτοια και δεν μπορούν να κάνουν ένα Maxed Out στο Temple Run 2.Παρόλα αυτά θεωρώ ότι το ZTE Blade V είναι αναμφίβολα το καλύτερο Low End κινητό Android που έχει βγει ποτέ,well done ZTE.

      Διαγραφή
  3. Για ρίξτε και μια ματιά στο ZTE V967S. Βγαίνει γυρω στα 110€ και γίνεται χαμός σε γνωστό forum. Ενδεικτικα antutu κτυπα 13700 με custom rom και οσοι το εχουν παραμιλανε για την μπαταρια του....(εγω το παρήγγειλα ήδη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχω το blade v εδω και 1 εβδομαδα και δεν εχει προβλημα σε real racing 3 csr και αλλα πολλα
    game που εχω εγκαταστησει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε reviewer, μου εκανε ασχημη εντυπωση το "ποιοτικος" snapdragon σε σχεση με καποιον mediatek. Ο δικος μου κινεζος (HDC Galaxy Player N7300EX) με τον Mediatek 6589, 4-πυρηνος στα 1.2GHz, οπως δηλαδη ο snapdragon του Blade, δινει στο Antutu 13K+ (δε θυμαμαι το ακριβες νουμερο). Μνημη ιδια, οθονη μεγαλυτερη, GPU πανω κατω ιδια... Πως ακριβως ειναι ποιοτικοτερος ο Snapdragon?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το όνομά μου είναι Χρήστος (για να γνωριζόμαστε κιόλας) και θα σου εξηγήσω αμέσως το σκεπτικό μου:

      Στο άρθρο δε γίνεται καμιά σύγκριση μεταξύ των δύο επεξεργαστών, απλώς αναφέρω ότι μου κάνει έκπληξη πως μια κινέζικη εταιρία δεν επέλεξε τον κινέζικο Mediatek.

      Όσον αφορά το "ποιοτικός": Δεν καθορίζουν μόνο τα benchmark έναν επεξεργαστή αλλά η διαχείριση της μνήμης, η κατανάλωση της μπαταρίας και άλλα πολλά. Το benchmark δείχνει απλά το μέγιστο που μπορεί να φτάσει ο επεξεργαστής.

      Τώρα αν οι Snapdragon είναι καλύτεροι δεν το λέω εγώ αλλά οι μεγαλύτερες εταιρίες που τους επιλέγουν. Δεν μπορώ όμως να πω ότι όλοι οι Snapdragon είναι καλύτεροι από όλους τους Mediatek έτσι;

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα και καλό μήνα, θα ήθελα να κάνετε μία σύγκριση με αυτο εδώ το κινητό http://www.e-shop.gr/product?id=TEL.001482 ..................Ευχαριστώ Νίκος....................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νίκο. Μια χαρά φαίνεται και αυτό. Το μόνο διαφορετικό είναι ο τύπος του επεξεργαστή αλλά θα πρέπει να τα βάλεις δίπλα δίπλα για να καταλάβεις ποιο είναι καλύτερο.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ πολύ.Νίκος......

      Διαγραφή
  7. Θα ήθελα να ρωτήσω πως γίνετε να διαμορφώσω τη ROM ώστε να είναι με το σύστημα το καινούριο ( όπως αναφέρεις στο βίντεο 11.45 - 12.00 ). Δηλαδή να είναι ο εσ.αποθηκευτικός χώρος και ξεχωριστά η πραγματική SD μνήμη PARTITION . Ευχαριστώ πολύ εκ των πρότερων......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό δε γίνεται εύκολα. Πρέπει να μάθεις τα block τα οποία καταλαμβάνει το κάθε partition και να δημιουργήσεις ένα αρχείο scatter (ή pit όπως λέγεται στα Samsung) στο οποίο θα δηλώσεις τις νέες χωρητικότητες.

      Στο σημείο του βίντεο που αναφέρεις όμως, μιλάω για το πώς να εγκαταστήσεις εφαρμογές στην SD. Δες αυτό:

      http://www.doctorandroid.gr/2013/10/increase-internal-space-on-android.html

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter