Τεχνικός της Google μας εξηγεί πώς γίνονται οι αναβαθμίσεις στις Nexus συσκευές και γιατί δεν πρέπει να πειράζουμε το Google Services Framework


Κάθε φορά που έχουμε μία αναβάθμιση σε νέα έκδοση Android ξεκινάει μία τεράστια συζήτηση γύρω από τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί, σε πόσο χρόνο θα το πάρουμε και γιατί το πήραν όλοι οι άλλοι και όχι εγώ! Ο Dan Morill, τεχνικός της Google σε θέματα αναβαθμίσεων (προφανώς) σε δύο post του στο reddit μας εξηγεί πώς λειτουργούν οι αναβαθμίσεις και γιατί δεν πρέπει να κάνουμε εκκαθάριση στο "Πλαίσιο Υπηρεσιών Google" αν η συσκευή μας αρνείται να τη φέρει.


Συγκεκριμένα, μας αναφέρει ότι το πρώτο 48ωρο μόνο το 1% των συσκευών παίρνει την αναβάθμιση και γίνεται ένας ποιοτικός έλεγχος βάσει των σφαλμάτων που επιστρέφουν στους server της Google από τις πρώτες συσκευές που το λαμβάνουν. Ύστερα ακολουθούν τρεις "παρτίδες" σε περίοδο περίπου δύο εβδομάδων (και όχι 40 ημερών που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα) όπου καλύπτουν το 25%, το 50% και το 100% των συσκευών αντίστοιχα.

Αυτό σημαίνει ότι η αναβάθμιση δε γίνεται με γεωγραφικά κριτήρια αλλά... στην τύχη! Η κάθε συσκευή τσεκάρει αυτόματα στους server της Google για την αναβάθμιση και αν έχουν καλυφθεί οι θέσεις, τότε όσες φορές και να πατήσουμε το πλήκτρο "Check" θα απορριφθούμε αυτόματα μέχρι την έναρξη της επόμενης παρτίδας. Ο Morill λέει χαρακτηριστικά ότι είναι σα να ρίχνεις τα ζάρια αλλά έχεις μία μόνο ευκαιρία για να πετύχεις σε κάθε παρτίδα. Διευκρινίζει όμως ότι υπάρχει περίπτωση ενώ δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις της παρτίδας, να μην λάβουμε τη πολυπόθητη θέση αλλά αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, οπότε υπάρχει κάποια σειρά προτεραιότητας.

Όσον αφορά τώρα το γνωστό κόλπο της εκκαθάρισης δεδομένων στην εφαρμογή "Πλαίσιο Υπηρεσιών Google", τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά! Δε θα ανατιναχτεί η συσκευή αλλά ενδέχεται να χρειαστεί επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσουμε τα δεδομένα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτελώντας την παραπάνω διαδικασία, χάνεται το ID της συσκευής μας στους server της Google. Με απλά λόγια η Google θεωρεί ότι έχουμε κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούν σωστά οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Google. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουμε ξανά login στο λογαριασμό μας, ενώ κάθε εφαρμογή όπως μας λέει, αντιδρά διαφορετικά. Το κοινότερο πρόβλημα πάντως είναι ότι μέχρι να οριστεί νέο ID για τη συσκευή μας, δε θα λαμβάνουμε ειδοποιήσεις για κάποιες ή για όλες τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν το GCM.

Σχόλια

  1. Βιώνω ακριβώς αυτό που λέει ο μηχανικός... Σήμερα πρόσεξα ότι όταν επισκέφτηκα την ιστοσελίδα του Play Store οι συσκευές μου ΔΕΝ υπάρχουν !!!
    Έπρεπε να καθαρίσω την cache του Play Store και να ξανακάνω login.... τελικά χρειάστηκαν 2 ώρες για να εμφανιστεί η συσκευή....
    Τέλος... απο εδώ και πέρα.... δεν κάνω τίποτα... ΟΤΑν είναι να έρθει το ΟΤΑ θα έρθει (για αυτό το λέν ΟΤΑ... γιατί προέρχεται απο την Ελληνική ρίζα "όταν" ... αρε τα πάντα όλα είναι ελληνικά ρεεε !! )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα.. είναι απιστευτος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑ σημαινει On The Air....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AXAXAXAXXAXAX
      Μάλλον δεν το έπιασες το χιούμορ μου ε ?

      Διαγραφή
    2. βασικα σημαινει Over The Air , αλλα αυτο ειναι μια αλλη κουβεντα. Το θεμα ειναι πως μονο εσυ δεν καταλαβες το χιουμορ.Μηπως ειχες iPhone πριν...;;;

      Διαγραφή
  4. Μαλλον δεν το επιασα!!! χαχαχα sorry τοτε!! ;-)
    Εχω και iPhone αλλα και android (samsung galaxy i9000 4.2.2 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ την ενημέρωση μου πάντως την πήρα από ΟΤΑ χεχεχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και για ποιο λογο να περιμένω να ερθει η ενημέρωση (ΟΤΑ) αφού μπορώ να την περάσω μονός μου; Αμα είναι έτσι τοτε γιατί βγαίνουν οι επόμενες εκδόσεις;;εδώ οι devs ετοιμάζουν custom rom με τις νεότερες εκδόσεις android για αρκετές συσκευές που δεν τις αναβαθμίζει η ιδία η εταιρεία. Πιστεύω οτι δεν είναι σωστό να προτείνεται να περιμένουν οοοοοταν ερθει η ενημέρωση του android 4.4 στο nexus 4 αλλά να προτείνεται τον τροπο ώστε να το αποκτήσουν. Και για όσους πουν μα το δημοσιευσαμε..το γνωρίζω πολύ καλά και όταν Κάτο ενδιαφέρον μ
    Καινουριο μπορώ να το έχω..απλα δεν περιμένω την κάθε εταιρεία να μου το στειλει .. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter