Sony Xperia M4 Aqua review: Το mid-range που... κολυμπάει!


Η επιλογή συσκευής από τη μεσαία κατηγορία του Android είναι μία χαοτική διαδικασία, καθώς όλες οι εταιρίες προσπαθούν να προσφέρουν συσκευές με λογικές τιμές, θυσιάζοντας παράλληλα ότι λιγότερο μπορούν από άποψη χαρακτηριστικών. Το Sony Xperia M4 Aqua ανήκει σε αυτή την κατηγορία και είναι σίγουρα μια συσκευή διαφορετική από τις άλλες.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 615 @ 1.5GHz & 1.0GHz (A53)
  • GPU: Adreno 405
  • Μνήμη: 2GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x  720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13MP (autofocus, HDR, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), NFC, FM radio, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2400mAh
  • Διαστάσεις: 145.5 x 72.6 x 7.3mm - 136g
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0 Lollipop


Είναι αδιάβροχο

Ας ξεκινήσουμε από την ποιότητα κατασκευής που είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του M4 Aqua σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πρόκειται για μία συσκευή με unibody κατασκευή, η οποία οφείλει να έχει και διαθέτει την καλύτερη συναρμογή που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Αυτό γιατί είναι αδιάβροχη (IP68) και φυσιολογικά πρέπει κάπως να κρατάει το νερό έξω από το εσωτερικό της. Μπορεί λοιπόν να χρησιμοποιηθεί κάτω από το νερό, κυρίως για φωτογραφίες, καθώς δε νομίζω να θέλει κάποιος να παίξει υποβρύχιο Candy Crush και μπορεί να παραμείνει εκεί για 30 λεπτά και σε βάθος έως 1.5 μέτρο. Ορίστε ένα μοναδικό χαρακτηριστικό!


Το ότι είναι συμπαγές και δεν "πνίγεται", δε σημαίνει ότι το design του είναι άσχημο, αφού διαθέτει την κλασική σχεδίαση της Sony που φέρουν όλα τα Xperia smartphone ασχέτως τιμής. Αυτό είναι ακόμη ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Sony που προσφέρει τις φθηνότερες συσκευές της με σχεδίαση και κατασκευή επιπέδου ναυαρχίδας. Έτσι έχεις τουλάχιστον την αίσθηση ότι απέκτησες κάτι προσεγμένο και ποιοτικά σεβαστό σε σχέση με τις πλαστικούρες που κυκλοφορούν εκεί έξω. 


Πολύ ωραία flat σχεδίαση με γυαλί μπρος και πίσω που είναι τρομερά καλαίσθητη στην αφή αλλά και στην όψη. Πραγματικά από το Nexus 4 και μετά δεν είχα πιάσει στα χέρια μου ένα τηλέφωνο που θα μου δώσει αυτή την αίσθηση και προσωπικά πιστεύω ότι το γυαλί είναι η καλύτερη επιλογή για το πίσω μέρος, αν και λίγο επίφοβη καθώς με μία πτώση μπορεί να θρυμματιστεί. Γούστα είναι αυτά.

Συνολικά λοιπόν όλα τα παραπάνω συνθέτουν ίσως την καλύτερη κατασκευαστικά συσκευή της μεσαίας κατηγορίας.


Η κάμερά του

Είναι λοιπόν ένα τηλέφωνο που φτιάχτηκε με βασικό γνώμονα τις φωτογραφίσεις κάτω από το νερό, έτσι δε θα μπορούσε να μην έχει μια καλή κάμερα για συνοδεία. Έχουμε λοιπόν ένα φακό στα 13MP ο οποίος βγάζει αρκετά καλές φωτογραφίες, αλλά όχι τόσο καλές όσο μία ακριβή ναυαρχίδα και αυτό οφείλεται στην ποιότητα του φακού. Παρ' όλα αυτά όμως αν είσαι ο μέσος χρήστης που θέλεις να κρατάς και να μοιράζεσαι στιγμιότυπα της ζωής σου, η κάμερα θα σε αφήσει πολύ ευχαριστημένο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο λογισμικό της, το οποίο διαθέτει από αυτόματη βελτίωση και φωτογραφίες με ήχο, μέχρι φωτογραφίσεις με... δεινοσαύρους χάρη στις πολύ πρωτότυπες AR λειτουργίες του.


Η μπροστινή κάμερα είναι επίσης καλή, με ανάλυση στα 5.0MP για να γίνει χαμός με τα "σέλφια" αλλά προτείνεται η χρήση της μόνο στο φως της ημέρας, καθώς δε διαθέτει φλας για νυχτερινές λήψεις, κάτι που έχει αρχίσει πλέον να εμφανίζεται σε πολλές συσκευές.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Μεγάλη αυτονομία χάρη στο Stamina Mode

Το τρίτο και ίσως πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του είναι η αυτονομία δύο ημερών, που για πρώτη φορά βλέπω να γράφεται εξωτερικά στο κουτί μιας συσκευής. Το αναφέρω γιατί είναι δύσκολο να υποσχεθείς κάτι τέτοιο. Η μπαταρία είναι μόνο στα 2400mAh και λέω "μόνο"γιατί έχουμε δει και τέρατα με 5000mAh που δεν έχουν την αναμενόμενη διάρκεια και πετυχαίνει αυτή την αυτονομία με μέτρια χρήση όλων των τύπων (κλήσεις, προβολή βίντεο, μουσική, gaming και λοιπά).

Ακόμα όμως και αν η μπαταρία φτάνει στα τελειώματά της δε χρειάζεται να ανησυχούμε καθώς υπάρχει το Ultra Stamina Mode, με το οποίο μπορούμε να μετατρέψουμε τη συσκευή μας σε ένα απλό τηλέφωνο με βασικές λειτουργίες μεταξύ των οποίων οι κλήσεις, τα μηνύματα, η κάμερα, το ραδιόφωνο και το ημερολόγιο.

Επιπλέον λογισμικό

Εννοείται ότι υπάρχει και επιπλέον λογισμικό από τη Sony, όπως έχουμε συνηθίσει από πολλούς κατασκευαστές, αλλά τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση οι περισσότερες εφαρμογές είναι αρκετά χρήσιμες. Ξεχωρίζουμε τα "Θέματα", τις ρυθμίσεις συνδεσιμότητας με Smart TV και PS4 (αλίμονο αν οι συσκευές της Sony δε διέθεταν τέτοια πράγματα), τον απλό launcher για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τα smartphone και τις μικροεφαρμογές που ανοίγουν σε παράθυρα για να μπορούμε να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα.



Επιδόσεις με τη σφραγίδα της Qualcomm

Όσον αφορά τις επιδόσεις, ο Snapdragon 615 αποδεικνύεται αρκετά καλός με τα benchmark να δείχνουν ότι το M4 Aqua είναι ισάξιο και καλύτερο από το HTC One M7, την προπέρσινη ναυαρχίδα της HTC. Αντιμετωπίσαμε όμως ένα πρόβλημα στο benchmark του gaming (3D Mark) το οποίο μας έλεγε συνεχώς ότι η συσκευή μπορεί και καλύτερα, αλλά δεν υπήρχε κάποιο θέμα στην πράξη και στα παιχνίδια που παίξαμε.



Καλό αλλά έχει και ελλείψεις

Όπως σε όλα τα τηλέφωνα έτσι και σε αυτό έχουν γίνει κάποιες "εκπτώσεις" για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή και αυτές είναι η ανάλυση της οθόνης στα 720p η οποία συνηθίζεται, αλλά αυτό που "δεν τρώγεται με τίποτα" είναι ο αποθηκευτικός χώρος των 8GB, από τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας μόνο τα 1.8GB!!! Ευτυχώς που υπάρχει θύρα επέκτασης κάρτας microSD για τα πολυμέσα μας, αλλά δύσκολα να κατεβάσεις ένα μεγάλο παιχνίδι για να παίξεις.

Το πόρισμα

Το Sony Xperia M4 Aqua είναι λοιπόν ένα ιδιαίτερο τηλέφωνο και απευθύνεται σε ένα κοινό που ξέρει τι θέλει. Είναι στιλάτο, είναι αδιάβροχο, έχει καλή φωτογραφική μηχανή και δε θέλει να σου αδειάσει την τσέπη αν αποφασίσεις να το αποκτήσεις. Διαθέτει επίσης τα ποιοτικότερα χαρακτηριστικά για την κατηγορία του και νομίζω ότι ο μοναδικός παράγοντας που θα σε κάνει να μην το αποκτήσεις είναι ο μικρός αποθηκευτικός χώρος. 

Κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική αγορά σε ένα εύρος τιμών από 230 έως 300 ευρώ και είναι σίγουρα μια επιλογή που θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν.


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter