Επιδρομή στην Κίνα s03e10: Το Elephone P7000 είναι ένα από τα ποιοτικότερα κινέζικα smartphone που έχουμε δει μέχρι σήμερα
Πολλές από τις νεότερες εταιρίες που ασχολούνται με το Android τις σνομπάρω πριν καν δω από κοντά τα smartphone τους και αυτό γιατί θεωρώ πάντα ότι πηγαίνουν πρώτα για το κέρδος και μετά για να προσφέρουν μία πραγματικά καλή συσκευή. Όταν με διαψεύδουν όμως χαίρομαι διπλά και αυτό ακριβώς συνέβη πρόσφατα με την Elephone και το εξαιρετικό P7000 Pioneer που είναι από τις καλύτερες συσκευές της κινεζικής αγοράς που μπορείς να αποκτήσεις σήμερα.
Το P7000 είναι μία ασυνήθιστη συσκευή για Κινέζο κατασκευαστή καθώς είναι από τις λίγες που διαθέτουν την "Αγία Τριάδα" των απαιτήσεών μας από ένα smartphone και αυτή είναι η εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, τα τρομερά χαρακτηριστικά και η χαμηλή τιμή.
Χαρακτηριστικά
- Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος 64-bit Mediatek MT6752 @ 1.7GHz
- GPU: Mali T760 MP
- Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
- Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (400ppi)
- Κάμερα: Πίσω 13MP (Sony Exmor, f/2.0, autofocus, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
- Συνδεσιμότητα: 4G, dualSIM, WiFi, Bluetooth 40, GPS, microUSB 2.0 (OTG)
- Μπαταρία: 3450mAh
- Διαστάσεις: 76.3 x 155 x 8.9mm
- Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0 Lollipop
Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά δε χωράει καμία αμφιβολία ότι το P7000 είναι ένα πολύ δυνατό τηλέφωνο. Ο επεξεργαστής του είναι ίσως ο μόνος της Mediatek ο οποίος είναι ισάξιος του Snapdragon 810 της Qualcomm που φοράνε οι σημερινές γνωστές ναυαρχίδες και εκεί που κερδίζει το ενδιαφέρον μας είναι στα 3GB RAM τα οποία αποτελούν εγγύηση για το μέλλον που εφαρμογές θα γίνονται όλο και βαρύτερες.
Η οθόνη του είναι επίσης στο νέο "σωστό" μέγεθος των 5.5 ιντσών, κάτι που βοηθάει στο να κρατηθεί το μέγεθος της συσκευής σε λογικά επίπεδα και σε συνδυασμό με την ανάλυση στα 1080p, διαμορφώνουν ένα πολύ καλό σύνολο που δε θα απογοητεύσει κανέναν. Το panel του είναι κλασικό IPS με ότι συνεπάγεται αυτό, όπως πολύ καλή φωτεινότητα αλλά όχι ζωηρά χρώματα. Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο αστείο να βρίσκουμε ψεγάδια σε ένα κινητό με FullHD οθόνη, ενώ οι περισσότεροι έχουμε στο σπίτι μας τηλεοράσεις άνω των 32 ιντσών με την ίδια ανάλυση, αλλά οι καιροί όπως φαίνεται άλλαξαν για τα καλά.
Τα βασικά στοιχεία λοιπόν των χαρακτηριστικών κρίνονται άκρως ικανοποιητικά και το λόγο έχει τώρα το design και η ποιότητα κατασκευής, που για πολλούς μετράνε εξίσου.
Πολύ ωραίο design και μεταλλική κατασκευή
Το Elephone P7000 ξεχωρίζει κυρίως λόγω της ποιότητας κατασκευής του, η οποία είναι ομολογουμένως πάρα πολύ καλή. Το μεταλλικό σασί και το σκληρό πλαστικό κάλυμμα στο πίσω μέρος, κάνουν τη συσκευή να ανταγωνίζεται άνετα το HTC One M9 και το iPhone 6 σε αυτό τον τομέα. Μόνη παρασπονδία το βάρος, το οποίο δεν ήθελα να μάθω για να δω τι αίσθηση μου αφήνει στο χέρι και αυτή είναι λίγο βαρύτερη από το συνηθισμένο. Βέβαια σε αυτό συμβάλει και η μεγάλη του μπαταρία η οποία αυξάνει επίσης και το πάχος του, αλλά σε λογικά επίπεδα.
Το desing του επίσης δεν περνάει απαρατήρητο, με το χτυπητό χρυσό χρώμα και το όμορφα βουρτσισμένο πίσω κάλυμμα, να θυμίζουν τις περσινές ναυαρχίδες της HTC και της LG. Αυτό φυσικά είναι θέμα γούστου και το δικό μου δεν έλκεται από χρυσά τηλέφωνα, καδένες και δόντια, αλλά δεν παύει να είναι εντυπωσιακό ειδικά όταν αντιλαμβάνεσαι ότι πρόκειται για κινέζικο.
Μια παρασπονδία που βρήκα στο design, η οποία δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι στο κάτω μέρος όπου βρίσκεται το LED ειδοποιήσεων / πλήκτρο "Home". Δεξιά και αριστερά του υπάρχουν κρυμμένα τα παλιομοδίτικα πλέον "Recent" και "Menu", κάτι που δε μου άρεσε γιατί είναι πλήκτρα και τα πλήκτρα πρέπει να είναι φωτιζόμενα και όχι κρυμμένα. Ειλικρινά δεν κατάλαβα το λόγο που συμβαίνει αυτό και ίσως δε θα μου λυθεί ποτέ η απορία.
Καλή κάμερα αλλά κάτι λείπει
Όσον αφορά την κάμερα που είναι για πολλές συσκευές βαρόμετρο, το P7000 είναι απλά άνω του μετρίου. Ο φακός της Sony των 13MP πρέπει να είναι ο ίδιος με αυτό του Sony Xperia M4 Aqua και για τα δικά μου μάτια είναι καλός στην αποτύπωση των χρωμάτων αλλά όχι στην ανάλυση της φωτογραφίας.
Είπαμε και παλιότερα ότι τα Megapixel δεν είναι το παν και αυτό φαίνεται στην περίπτωση αυτής της συσκευής, όμως δεν είμαστε επαγγελματίες φωτογράφοι και για τις καθημερινές μας ανάγκες όπως ενθύμιο ηλιοβασιλέματος, selfy με το girlfriend και αποτύπωση εξόδου για ρετσίνες με φίλους, είναι μια χαρά. Αποφύγετε τους χαμηλούς φωτισμούς φυσικά αλλά αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα κινητά.
Δείγμα (πλήρες μέγεθος):
Καθαρό Android με μικρές προσθήκες
Στο λογισμικό του έχουμε κλασικό Android 5.0 που εγγυάται για την ταχύτητα του συστήματος, αφού είναι πιο ελαφρύ από τις παραλλαγές του, με κάποιες μικρές προσθήκες του κατασκευαστή. Η Elephone σε αυτό τον τομέα δείχνει ότι βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τους υπόλοιπους όπως την OnePlus, την Oppo, τη Xiaomi, τη Meizu και άλλες κινέζικες εταιρίες που φτιάχνουν τις δικές τους ROM πλέον, προσφέροντας λίγο έως πολύ έναν καλό αριθμό βελτιώσεων και αναβαθμίσεων. Αυτό είναι κάτι που θα διορθωθεί με την κυκλοφορία του P8000 το Σεπτέμβριο, το οποίο θα διαθέτει τέσσερις διαφορετικές ROM για να διαλέξουμε, τις οποίες όμως είναι δύσκολο να συντηρήσεις για πολύ καιρό.
Πέρα λοιπόν από τα γνωστά χαρακτηριστικά του stock Android, στο P7000 ξεχωρίζουμε τη λειτουργία USB OTG η οποία μας επιτρέπει να συνδέουμε εξωτερικούς δίσκους και στικάκια, τις ρυθμίσεις για το LED ειδοποιήσεων, τις ρυθμίσεις για την ομολογουμένως κακής ποιότητας θήκη και τις επιλογές για χειρισμό με χειρονομίες όπως το double tap to wake.
Καλός συνδυασμός επιδόσεων και αυτονομίας
Οι επιδόσεις του είναι πολύ καλές κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Mediatek το τελευταίο εξάμηνο τουλάχιστον. Η συσκευή είναι καλύτερη στο browsing και στη χρήση όλων των πυρήνων από το OnePlus One και το HTC One M8, αλλά υστερεί όταν λειτουργεί ένας μόνο πυρήνας κάτι που είναι λογικό για τους Mediatek αφού είναι έτσι ρυθμισμένοι για καλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Το Antutu λοιπόν δείχνει το σκορ του λίγο πεσμένο σε σχέση με άλλες συσκευές αλλά σε καθημερινή χρήση δε διαφέρει από τις μεγαλύτερες ναυαρχίδες.
Πρέπει επίσης να αναφέρουμε την μπαταρία των 3450mAh η οποία στη χειρότερη χρήση που μπορείς να της κάνεις δηλαδή συνεχόμενο gaming μπορεί να φτάσει έως και τις 7 με 8 ώρες ενώ αν είσαι νορμάλ τύπος, τις δύο ημέρες χρήσης τις έχεις άνετα. Δε ζεσταίνεται τόσο εύκολα όσο αντίστοιχες συσκευές με Qualcomm επεξεργαστή και δεν έχει τόσο καλή αυτονομία όσο οι Kirin επεξεργαστές της Huawei, οπότε ας πούμε ότι είμαστε κάπου στη μέση.
... και τα λοιπά
Το "τυράκι" της συσκευής είναι ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος γίνεται όλο και περισσότερο της μόδας τώρα τελευταία. Καλό τρικ για να κερδίσεις δημοσιότητα αλλά δε λειτουργεί σωστά ρε παιδιά! Πείτε με ηλίθιο αλλά ενώ το ρύθμισα σωστά, όσες φορές και να προσπάθησα να ξεκλειδώσω τη συσκευή, αυτή με κλείδωσε απ' έξω σαν απατημένη σύζυγος που δεν ανοίγει την πόρτα στον άντρα της μετά από "επαγγελματικό" νυχτερινό γεύμα με τη γραμματέα του. Εδώ που τα λέμε καλά του κάνει αλλά εγώ τι φταίω;
Αστείο είναι τέλος το γεγονός ότι όταν πας να τσεκάρεις μήπως υπάρχει καμία αναβάθμιση για κατέβασμα, το τηλέφωνο σου απαντάει ότι "το σύστημα είναι κατεστραμμένο". Οπότε ξεχάστε τις OTA αναβαθμίσεις τουλάχιστον για την πρώτη φορά που θα χρειαστεί.
Το πόρισμα
Το P7000 της Elephone είναι ένα τηλέφωνο που με εντυπωσίασε με την ποιότητα κατασκευής του η οποία είναι πραγματικά εξωφρενική για το κοστολόγιό του και θα έπρεπε να κάνει μερικούς από τους υπόλοιπους κατασκευαστές να ντρέπονται για τα δικά τους πανάκριβα πλαστικά τηλέφωνα. Σε συνδυασμό με τα δυνατά του χαρακτηριστικά πιστεύω ότι τα 220 δολάρια που ζητάει τα αξίζει και το κατατάσσουν σίγουρα σε μία από τις καλύτερες "value for money" επιλογές.
Ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων αν και δεν κατάφερα να τον λειτουργήσω δε με χάλασε καθόλου, καθώς δεν τον θεωρώ και πολύ σημαντικό αλλά ένα θέμα που θα πρέπει να προσέξουμε είναι οι αναβαθμίσεις, οι οποίες δεν πιστεύω ότι θα γίνουν ποτέ, όμως αν πάει τουλάχιστον σε Android 5.1 θα έχουμε ξεφορτωθεί όλα τα προβλήματα του ομολογουμένως ελαττωματικού Android 5.0.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.