Αυτοί είναι οι τρεις καλύτεροι launcher στο Android


Ένα από τα πιο πρωτότυπα και αξιόλογα χαρακτηριστικά του Android, που παραδόξως δεν έχει μεταφερθεί ακόμη σε άλλη πλατφόρμα, είναι η δυνατότητα αλλαγής του launcher. Πρόκειται για το απόλυτο εργαλείο παραμετροποίησης της συσκευής, που μας επιτρέπει να την κάνουμε πραγματικά δική μας. Έχουμε δοκιμάσει κατά καιρούς ένα σωρό από δαύτους, αλλά πάντα επιστρέφουμε σε τρεις συγκεκριμένους που θεωρούμε ότι είναι οι καλύτεροι.

Άσχετα από τη συσκευή που έχει ο καθένας, είτε πρόκειται για πανάκριβη ναυαρχίδα είτε για φτηνιάρικη κινεζιά, ο Action, ο Google Now και ο Nova launcher είναι τρεις αξιόπιστες επιλογές που προσφέρουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά αλλά και το γνώριμο stock Android γραφικό περιβάλλον.

Action launcher

Ο Action launcher τον οποίο είχαμε παρουσιάσει πριν από τρία ολόκληρα χρόνια, όχι απλά ζει και βασιλεύει, αλλά ανανεώνεται συνεχώς με νέες πολύ χρήσιμες και πρωτότυπες λειτουργίες. Το κύριό του χαρακτηριστικό είναι το Quickdrawer, ένα πλαϊνό πάνελ που περιλαμβάνει όλες μας τις εφαρμογές, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους launcher που τις έχουν κλασικά στο κάτω μέρος της οθόνης. Με αυτό τον τρόπο ο Action θυμίζει το μενού των υπόλοιπων εφαρμογών που διαθέτουν πλαϊνό πάνελ και έτσι σε κάνει να αισθάνεσαι οικεία μαζί του.

Είναι ο πρώτος launcher που έκανε τη μπάρα του Google Search λίγο χρησιμότερη. Ονομάζεται Quickbar και από εκεί μπορούμε να ανοίξουμε το πλαϊνό συρτάρι, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να την παραμετροποιήσουμε, προσθέτοντας τις αγαπημένες μας εφαρμογές επάνω του!

Ένα ακόμη έξυπνο χαρακτηριστικό είναι το Quicktheme το οποίο παίρνει τα κυριότερα χρώματα από το φόντο που έχουμε ορίσει και μας δίνει τη δυνατότητα να χρωματίσουμε με αυτά τη μπάρα του Google, το συρτάρι των εφαρμογών, τους φακέλους, και τη status bar. Έτσι έχουμε με γρήγορες κινήσεις ένα πραγματικά όμορφο περιβάλλον με χρώματα που συγγενεύουν μεταξύ τους.


Ο Action είναι επίσης ο πρώτος που μας έδωσε μία νέα προοπτική στη διεπαφή με τα εικονίδια και τους φακέλους, εισάγοντας το Covers και το Shutters. Με το Covers μπορούμε να ανοίξουμε την πρώτη εφαρμογή του κάθε φακέλου πατώντας το φάκελο, ενώ για να τον ανοίξουμε ολόκληρο, απλά τον σέρνουμε προς τα πάνω. Από την άλλη το Shutters είναι παρόμοιας λειτουργίας με τη διαφορά ότι αν σύρουμε ένα εικονίδιο (και όχι φάκελο) προς τα πάνω, μας εμφανίζει το δικό του widget! Εξαιρετικά χρήσιμο για να τσεκάρουμε γρήγορα τα email μας ή το feed το Facebook.

Εννοείται ότι οι λειτουργίες του Action launcher δε σταματούν εδώ, καθώς διαθέτει πολλές ακόμη ρυθμίσεις για να πειράξουμε, αλλά το μειονέκτημά του είναι πως πολλές από αυτές βρίσκονται μόνο στην Pro έκδοση η οποία στοιχίζει 4.99€.

Θα τον βρείτε δωρεάν στο Play Store.

Google Now launcher

Ο Google Now είναι ο προεγκατεστημένος πλέον launcher των Nexus συσκευών και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ο επίσημος του Android. Είναι ο launcher στον οποίο όλοι οι υπόλοιποι θέλουν να μοιάσουν, αφού τακτικά αντιγράφονται πολλές λειτουργίες, εικονίδια και αισθητικές παρεμβάσεις (όπως η διαφάνεια στη μπάρα ειδοποιήσεων).

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ενσωμάτωση του Google Now το οποίο βρίσκεται στην πρώτη επιφάνεια από τα αριστερά  και γενικά των υπηρεσιών της Google στην αρχική μας οθόνη. Είναι αυτός που έφερε πρώτος τη φωνητική αναζήτηση με το "OK, Google", ενώ είναι πολύ καθαρός, γρήγορος και απλός στη χρήση. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο μειονέκτημά του καθώς δεν παραμετροποιείται σχεδόν καθόλου, αφού η Google επίτηδες τον δημιούργησε έτσι, για να προσφέρει μία απλή αλλά όμορφη λύση για τον αρχάριο χρήστη.


Στην ουσία λοιπόν είναι ένας πιο απλός Action launcher με τη διαφορά ότι στο πλάι έχει το Google Now, αντί για το σύνολο των εφαρμογών. Θα τον βρείτε δωρεάν στο Play Store.

Nova launcher

Και φτάνουμε στον απόλυτο "killer" που απλά τα κάνει όλα και συμφέρει. Η μακρά ιστορία του Nova ξεκινάει από την αρχή σχεδόν του Android (τον θυμάμαι από το 2009), όπου ήταν από τους πρώτους τότε launcher που προσπάθησαν να αντιγράψουν και να βελτιώσουν τον επίσημο launcher του Android. Είναι πολύ γρήγορος, διαθέτει άπειρες επιλογές παραμετροποίησης, αλλά δεν έκανε ποτέ το μεγάλο βήμα, να μοιάσει στον Google Now και έτσι θυμίζει λίγο Android 4.4.

Το περίεργο με τον Nova είναι ότι δε διαθέτει κάποιο βασικό χαρακτηριστικό, αφού απλά μπορεί να κάνει τα πάντα και συγκεκριμένα μας επιτρέπει:


  • να αλλάξουμε τα εφέ και τον προσανατολισμό της κύλιση στην επιφάνεια και το συρτάρι 
  • να αλλάξουμε τη διάταξη πλέγματος τοποθετώντας εικονίδια ακόμη και σε ενδιάμεσες θέσεις,
  • να αλλάξουμε εικονίδια, χρώματα και theme από τα χιλιάδες που κυκλοφορούν στο Play Store,
  • να προσθέσουμε στο dock νέες σειρές με τα αγαπημένα μας αλλά και widget,
  • να κρύψουμε τη Google bar,
  • να αλλάξουμε τον τρόπο που εμφανίζεται η μπάρα ειδοποιήσεων και 
  • πολλά πολλά ακόμη.


Αγοράζοντας την έκδοση Prime με το ελάχιστο ποσό των 0.99€, μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε χειρονομίες, να δημιουργήσουμε ομάδες και φακέλους μέσα στο συρτάρι των εφαρμογών, να βλέπουμε τις αδιάβαστες ειδοποιήσεις επάνω στο εικονίδιο της κάθε εφαρμογής, αλλά και να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία Cover, του Action launcher.

Είναι γενικά ο πιο ελαφρύς και παραμετροποιήσιμος launcher, για αυτό και τον προτιμούν οι περισσότεροι, ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το μικρό ποσό χρειάζεται για να ξεκλειδώσουν όλα τα χαρακτηριστικά του. Θα τον βρείτε δωρεάν στο Play Store.

Το πόρισμα

Προσωπικά θεωρώ καλύτερο για καθημερινή χρήση τον Nova, αλλά χρησιμοποιώ και τους τρεις launcher κατά καιρούς. Ο Action είναι ο πιο πρωτότυπος κατά τη γνώμη μου αλλά τσιγγουνεύομαι τα πέντε ευρώ για να τον αγοράσω, τον Google Now τον χρησιμοποιώ κάθε φορά που αναβαθμίζεται για να χαρώ τα νέα του χαρακτηριστικά, ενώ ο Nova είναι ο καθημερινός μου σύντροφος κυρίως λόγω ταχύτητας και μικρορυθμίσεων που θέλω να έχω.

Ότι και να επιλέξετε θα μείνετε ευχαριστημένοι, ενώ υπάρχουν ένα σωρό ακόμη στο Play Store, με τους καλύτερους να τους έχουμε καλύψει ήδη στο Dr. Android.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter