LG G4c review: Η αξιόπιστη επιλογή στην κατηγορία των 200 περίπου ευρώ


Όταν η LG πρότεινε να μας στείλει το G4c για review, ομολογώ ότι η πρώτη αντίδραση ήταν αρνητική, κυρίως γιατί στην κατηγορία των 200 ευρώ υπάρχει τα τελευταία χρόνια ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς που ακούει στο όνομα Moto G. Στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι το LG G4c δεν έχει μεγάλες διαφορές και σίγουρα θα πρέπει να το έχουν υπ' όψιν τους όσοι ψωνίσουν από Ελλάδα με αυτό το budget.

Με μία φράση το G4c είναι ένα mini G4 με παρόμοιο εξωτερικό κέλυφος, αλλά τεράστιες διαφορές στο hardware και το software, οι οποίες είναι κυρίως "εκπτώσεις" λόγω της χαμηλότερης τιμής. Όπως θα δείτε σε όλους τους τομείς που αναλύονται παρακάτω, πρόκειται για μία συσκευή χωρίς το "ουάου" χαρακτηριστικό, η οποία κινείται σε ασφαλή επίπεδα κυρίως στο hardware.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος 64-bit Qualcomm Snapdragon 410 @ 1.2GHz (A53)
  • GPU: Adreno 306
  • Μνήμη: 1GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0 @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (autofocus, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass), NFC, microUSB 2.0
  • Μπαταρία: 2450mAh
  • Διαστάσεις: 139.7 x 69.8 x 10.2mm - 136g.
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.0.2 Lollipop (LG UX 4.0)


Ξεκινώντας από τα χαρακτηριστικά, η συσκευή φοράει τον κλασικό για την κατηγορία, Snapdragon 410 της Qualcomm. Από τη μία πρόκειται για μία ασφαλή επιλογή, από την άλλη όμως θα μπορούσε να πάει σε έναν καλύτερο Mediatek (τον Helio x10 για παράδειγμα) και να κάνει τη διαφορά διαφημίζοντας τη συσκευή ως το "τούμπανο" της κατηγορίας. Προτιμώ την ασφάλεια πάντως, που συνήθως μετουσιώνεται σε αναβαθμίσεις και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Τον επεξεργαστή συνοδεύει 1GB RAM το οποίο δεν είναι αρκετό, αλλά η LG φρόντισε να ελαφρύνει λιγάκι το launcher της από πολλές υπηρεσίες, για να τρέχει χωρίς προβλήματα και τα κατάφερε. Έχουμε επίσης 8GB αποθηκευτικού χώρου, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της συσκευής, τα οποία όμως μπορούν να συνοδευτούν με μία κάρτα SD. Αυτό το πρόβλημα όμως είναι κάτι που θα λυθεί στο άμεσο μέλλον καθώς στο Android 6.0, το λειτουργικό σύστημα διαβάζει την SD κάρτα ως εσωτερική μνήμη και έτσι με μία αναβάθμιση από την LG ή με μία custom ROM, το πρόβλημα παύει να υπάρχει.

Τελειώνουμε με την οθόνη των πέντε ιντσών η οποία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πρόκειται για μια IPS με ανάλυση στα 720p, η οποία δε διαθέτει τα απίστευτα χρώματα, ούτε φοβερό κοντράστ, αλλά είναι κάτι αναμενόμενο για την κατηγορία. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν έχει κάτι εξόφθαλμο, όπως χαμηλή φωτεινότητα και ξεθωριασμένα χρώματα, οπότε εγκρίνεται χάριν της χαμηλής τιμής της συσκευής.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν είναι μία συσκευή που δεν έχει το κάτι παραπάνω, αλλά δεν της λείπει και τίποτα, αν θεωρήσουμε ότι τα 8GB χώρου είναι το στάνταρ για την κατηγορία.

Design & ποιότητα κατασκευής

Το design της συσκευής είναι ίσως το καλύτερο χαρακτηριστικό της. Πρόκειται στην ουσία για ένα μικρό G4, το οποίο φέρει και το προχωρημένο design του δεύτερου. Δεν έχει το κλασικό πίσω κάλυμμα από δέρμα με τη χαρακτηριστική ραφή και αυτό είναι καλό κατά τη γνώμη μου γιατί ποτέ δε μου άρεσε, φέρει όμως το κεραμικό κάλυμμα με τα γεωμετρικά σχήματα που είναι πολύ πιο κομψό και ευχάριστο στην αφή. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια είναι απλά πλαστικό.


Είναι λοιπόν μικρότερο σε μέγεθος, άρα και πιο βολικό στο κράτημα, διαθέτει μία ελαφρώς κυρτή οθόνη, δείγμα του υψηλού design της LG ακόμη και στις μικρές κατηγορίες, ενώ έχει και τα κλασικά πίσω πλήκτρα που αν τα συνηθίσεις δε θες να τα αποχωριστείς.

Για όσους επιλέγουν με κύριο γνώμονα το design λοιπόν, το G4c είναι ότι καλύτερο μπορούν να αποκτήσουν στην κατηγορία του και επειδή όλες οι εταιρίες πάνω κάτω προσπαθούν να μοιάσουν στο iPhone τώρα τελευταία, χαίρομαι που η LG επιμένει στο δικό της design το οποίο βρίσκω πολύ τολμηρό και ενθουσιώδες.


Λογισμικό & μπλιμπλίκια της LG

Όσον αφορά το λογισμικό, έχουμε σοβαρές "εκπτώσεις" από την LG καθώς το G4c δεν είναι G4 και έτσι δεν μπορεί να σηκώσει τον κατά γενική ομολογία βαρύ launcher της. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό αφού προσωπικά αλλάζω σε κάθε συσκευή τον launcher μου με τον Nova, ενώ για όσους θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν, δε θα έχουν κολλήματα κάτι που είναι πολύ βασικό για καθημερινή χρήση. Δε νομίζω λοιπόν να λείψει σε κανέναν το Smart bulletin για παράδειγμα, αλλά για όσους χρειάζονται κάποιες από τις λειτουργίες του, σίγουρα θα βρουν εναλλακτικές εφαρμογές στο Google Play.


Στο G4c λοιπόν θα βρούμε τα χρώματα και τα εικονίδια της LG, μερικές δικές της εφαρμογές που αναβαθμίζονται αυτόνομα, έξω δηλαδή από το Play Store και τα πολύ χρήσιμα Knock Code για ξεκλείδωμα της συσκευής με χτυπήματα και QuickMemo για γρήγορες χειρόγραφες σημειώσεις.

Όλα αυτά σε μία βάση με Android 5.0.2 Lollipop η οποία πρέπει να αναβαθμιστεί τάχιστα σε Android 6.0 για να ξεπεράσουμε όπως είπαμε και πριν το πρόβλημα της μνήμης και να εκμεταλλευτούμε τα υπόλοιπα καλούδια της έκδοσης.


Ποιότητα κάμερας

Η κάμερα είναι ένα θέμα που δε χωράει πολλή συζήτηση. Τα megapixel είναι αρκετά για να έχουμε καλή ανάλυση φωτογραφιών, αλλά ο φακός και η εφαρμογή που τη συνοδεύει δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Έτσι έχουμε πολύ καλές φωτογραφίες στο φως της μέρας, αλλά τραγικές σε μέρη με χαμηλό φωτισμό. Το focus είναι επίσης αργό, καμία σχέση με το Laser autofocus του G4, το οποίο είναι λατρεία, ενώ η μπροστινή κάμερα στα 5MP, είναι μια χαρά για βιντεοκλήσεις και selfy φωτογραφίες.

Μερικά δείγματα (πλήρης ανάλυση):




Επιδόσεις και αυτονομία

Ο Snapdragon 410 δεν είναι γνωστός για τις επιδόσεις του και έτσι τα νούμερα απογοητεύουν, αλλά σε αυτή την κατηγορία συσκευών σημασία έχει να μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα χωρίς κολλήματα. Με το G4c λοιπόν δεν είχαμε προβλήματα αφού και το browsing μας κάναμε με άνεση και τα παιχνίδια μας παίξαμε χωρίς ούτε ένα σκάλωμα (Real Racing 3).

Όσον αφορά τη μπαταρία και εδώ έχουμε κλασικές επιδόσεις. Με μία μέρα βαριάς χρήσης και μιάμιση περίπου σε μέτρια, δε διαφέρει από το μέσο όρο των υπόλοιπων συσκευών. Θα μπορούσε εδώ να υπάρχει ένα mode σαν το Ultra Power Saving της Sony, όπου απενεργοποιούνται τα πάντα εκτός από τις κλήσεις και τα SMS, για όσους θέλουν να το μετατρέπουν σε απλό τηλέφωνο κερδίζοντας "βουνά" μπαταρίας, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει. Κρίμα αλλά και πάλι δεν το κάνει καμία εταιρία στις φθηνές συσκευές της.

Τα benchmark για όσους αρέσκονται στην αριθμολογία:



Το πόρισμα

Το LG G4c λοιπόν είναι μία πολύ όμορφη συσκευή αλλά ως εκεί. Δεν έχει το κάτι παραπάνω σε επίπεδο χαρακτηριστικών, αλλά δεν του λείπει και κάτι. Κάνει μπαμ ότι σχεδιάστηκε απλά για να υπάρχει μία παρουσία της LG στα 200 περίπου ευρώ, αλλά από design είναι εξαιρετικό. Είναι ότι πρέπει για τον άνθρωπο που θέλει μία αξιόπιστη λύση για να κάνει απλά πραγματάκια και αυτό συμπεριλαμβάνει το άνετο browsing, την επικοινωνία και σε ένα σημείο και το gaming. Μπορώ λοιπόν να το φανταστώ στα χέρια ενός πωλητή που θέλει ένα στιλάτο εργαλείο της δουλειάς του, αλλά και σε αυτά ενός φοιτητή που θέλει να καλύψει την επικοινωνία του.

Κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε ένα εύρος τιμών από 150€ ως 230€ και οι πωλήσεις του θα εξαρτηθούν από την επίσημη τιμή του Motorola Moto G 2015 το οποίο είναι ελαφρώς ανώτερο και θα κυκλοφορήσει σύντομα. Πρόκειται πάντως για μία από τις πιο ποιοτικές επιλογές της κατηγορίας και θα πρέπει να την έχετε υπ' όψιν σας πριν βγείτε στην αγορά.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter