Gadget review: Google Cardboard, ένα κομμάτι χαρτόνι που σε μεταφέρει σε άλλη διάσταση


Ακούμε για το Virtual Reality (VR) από τα μέσα του 1960 και το πιο κοντινό που είχαμε φτάσει μέχρι στιγμής για να το δοκιμάσουμε ήταν το Viewmaster. Πενήντα χρόνια αργότερα με τη βοήθεια των smartphone και μιας εταιρίας που απλά είπε το αυτονόητο, το VR που τώρα το ονομάζουμε AR (Augmented Reality), είναι διαθέσιμο σε όλους μας με ελάχιστο κόστος μέσω του Google Cardboard.

Η εικονική / επαυξημένη πραγματικότητα επανήλθε και πάλι στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια κυρίως από την εταιρία Oculus, η οποία με το Rift θέλησε να μας προσφέρει μία συσκευή που θα εξυπηρετούσε αυτό το σκοπό, αλλά το κόστος της ήταν υψηλό. Η Google όμως είχε μία άλλη προσέγγιση και μας είπε το αυτονόητο:

Γιατί να πληρώσεις ένα σκασμό λεφτά για μία νέα συσκευή, αφού το smartphone σου μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, βάζοντάς το σε μία ειδική θήκη;

Η θήκη δημιουργήθηκε από χαρτόνι για να μπορεί οποιοσδήποτε να την αγοράσει και η Google ανέλαβε με το Android να μας φέρει εφαρμογές, παιχνίδια και άλλα πολλά για να απολαύσουμε το μέλλον... σήμερα. Αυτό είναι λοιπόν το Google Cardboard, το οποίο κάνουμε review σήμερα.

Τι είναι ακριβώς το Cardboard;

Πρόκειται λοιπόν για μία θήκη που μοιάζει με ένα ζευγάρι από χάρτινα γυαλιά, την οποία μπορείς να αποκτήσεις με μερικά ευρώ και τη συναρμολογείς μόνος σου. Σε αυτή βάζεις το κινητό σου, ανοίγεις μία από τις ειδικές εφαρμογές και απολαμβάνεις παιχνίδια, ταινίες, συναυλίες και άλλα πολλά πράγματα τα οποία έχει βγάλει η φαντασία των προγραμματιστών στο Play Store. Κοιτώντας μέσα από τους φακούς του Carboard, απομονώνεσαι κατά κάποιο τρόπο από την πραγματικότητα και ταξιδεύεις σε ένα άλλο κόσμο. Μπορείς να κοιτάξεις γύρω σου περιστρέφοντας το κεφάλι σου, κάτι που σε κάνει πραγματικά να αισθάνεσαι ότι είσαι εκεί, ενώ ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιείς, μπορείς να αλληλεπιδράσεις με αυτά που βλέπεις! Θα μιλήσουμε όμως περισσότερο για τις εφαρμογές σε λίγο.


Αν και το Cardboard είναι σχετικά καινούριο, κυκλοφορούν ήδη δύο μοντέλα με μοναδική ουσιαστική διαφορά ότι το νέο μπορεί να χωρέσει συσκευές έως έξι ίντσες. Το παλιό μοντέλο διαθέτει επίσης ένα μαγνητικό κουμπί το οποίο δε λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, κάτι που επανασχεδιάστηκε στο καινούριο, αλλά ούτε και αυτό σε αποτρέπει από το να απολαύσεις το περιεχόμενο των εφαρμογών.

Η ποιότητα κατασκευής δεν είναι καν θέμα συζήτησης αφού το χαρτόνι ως γνωστόν τσακίζει πανεύκολα και αν βραχεί διαλύεται εντελώς, αλλά προτιμώ να αγοράσω καμιά δεκαριά Cardboard με 30 ευρώ ή να φτιάξω δωρεάν το δικό μου με τις οδηγίες της Google και καμιά κούτα από super market, παρά να δώσω 200 ευρώ για το πλαστικό μοντέλο της Samsung.

Τέλος να πούμε και δυο λόγια για τη συναρμολόγηση η οποία είναι αστεία για το παλιό μοντέλο, ενώ το νέο έρχεται σχεδόν έτοιμο κατευθείαν από τον προμηθευτή. Δε θα δυσκολευτούμε λοιπόν καθόλου να το στήσουμε και να ξεκινήσουμε την προβολή.


Η "μαγεία" των εφαρμογών

Εδώ πραγματικά κρύβεται η μαγεία του Cardboard και αν και δεν υπάρχουν ακόμη πολλές εφαρμογές, κάθε μέρα εμφανίζονται νέες που σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις. Η πρώτη που θα πρέπει να εγκαταστήσουμε είναι η επίσημη της Google, η οποία περιέχει κάποια demo, αλλά λειτουργεί κυρίως ως φάκελος που συγκεντρώνει όλες τις υπόλοιπες.

Στο demo μπορούμε να κάνουμε μία "εκδρομή" στις Βερσαλίες ακούγοντας χρήσιμες πληροφορίες για το γαλλικό παλάτι από την ξεναγό που μας συνοδεύει, μπορούμε να πετάξουμε πάνω από πόλεις με τη βοήθεια του Google Earth, αλλά και να δούμε τα δικά μας βίντεο σα να βρισκόμαστε σε κινηματογράφο! Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης και ένα κανάλι του YouTube, στο οποίο η Google ανεβάζει βίντεο 360 μοιρών. Εκεί λοιπόν μπορούμε όχι απλά να δούμε τα βίντεο αλλά να... μπούμε και μέσα σε αυτά, για παράδειγμα συμμετέχοντας σε μία πτώση με αλεξίπτωτο, όπου μπορούμε να κοιτάξουμε όπου θέλουμε γύρω μας, περιστρέφοντας το κεφάλι μας!

Ανάμεσα σε άλλες εφαρμογές ξεχωρίσαμε επίσης και τις ακόλουθες και τις αναφέρουμε κυρίως για να πάρουμε μία ιδέα για την ποικιλία της διασκέδασης που μπορεί να προσφέρει το Cardboard. Έχουμε λοιπόν:

  • το Mercedes for Google Cardboard, με το οποίο μπορούμε να κάνουμε βόλτα με ένα supercar από τη θέση του συνοδηγού,


  • τις εφαρμογές της Jaunt, οι οποίες μας μεταφέρουν σε συναυλίες και μας δίνουν τη δυνατότητα να στεκόμαστε πρώτοι στο κάγκελο ή ακόμη και δίπλα στον αγαπημένο μας καλλιτέχνη,


  • το UAE VR, το οποίο μας κάνει μια ξενάγηση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,


  • το Cmoar VR Cinema, με το οποίο μπορούμε να δούμε μία ταινία σα να καθόμαστε σε έναν πραγματικό κινηματογράφο,


  • το Insidious VR, το οποίο είναι ένα παιχνίδι θρίλερ βασισμένο στην ομόνυμη ταινία (θα το λατρέψετε) και


  • το Hidden Temple, το οποίο μας βάζει σε μία περιπέτεια εξερεύνησης a la Indiana Jones (πολύ πρωτότυπο παιχνίδι).


Προβλήματα & κίνδυνοι

Όσο ακίνδυνο και αν φαίνεται όμως το Cardboard και γενικά η τεχνολογία AR, μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία μας αν δεν προσέξουμε. Η υπερβολική χρήση οποιασδήποτε οθόνης και ειδικά οι 3D τηλεοράσεις, οι παιχνιδομηχανές όπως το PlayStation αλλά και οι οθόνες Virtual Reality, μπορεί να προκαλέσουν τη λεγόμενη "φωτοευαίσθητη επιληψία". Μπορεί να το πάθει ο καθένας μας και προκαλείται κυρίως από ρυθμικά ή διακοπτόμενα φωτεινά ερεθίσματα, εικόνες δηλαδή που αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα έχοντας συνήθως αντίθετα χρώματα. Ένας λόγος παραπάνω για το Cardboard το οποίο φέρνει πολύ κοντά στο πρόσωπό μας την οθόνη του κινητού μας.

Ο συνδυασμός λοιπόν της φωτεινότητας της οθόνης, της εναλλαγής των εικόνων και των μεγεθυντικών φακών του, μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες και πονοκεφάλους. Σε μία τέτοια περίπτωση σταματάμε αμέσως την προβολή, ξεκουράζουμε τα μάτια μας για αρκετή ώρα και προσπαθούμε να ρυθμίσουμε ή να αλλάξουμε τους φακούς αν είναι δυνατόν. Η χρήση γενικά του Cardboard πρέπει να γίνεται για 5 - 15 λεπτά την ημέρα, ενώ αν ενοχλεί μονίμως τα μάτια μας, απλά δεν το ξαναχρησιμοποιούμε.


Εκτός όμως από την υγεία μας που είναι το σημαντικότερο, υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να προσέξουμε, με ένα από αυτά να είναι η ποιότητα της οθόνης της συσκευής που θα χρησιμοποιήσουμε. Ενώ αρχικά θεωρούσα άχρηστο το γεγονός ότι ένα smartphone διαθέτει 2K οθόνη, τώρα με το Cardboard καταλαβαίνω την αξία του. Για παράδειγμα το Nexus 6 που χρησιμοποιώ είναι ιδανικό για την προβολή περιεχομένου μέσω του Cardboard, ενώ αν δοκιμάσετε μία συσκευή με οθόνη στα 720p, θα βλέπετε σίγουρα τα pixel της και μπορεί να σας ξενερώσει.

Το πόρισμα

Το Cardboard λοιπόν είναι κυρίως ένα προϊόν διασκέδασης, το οποίο έφτασε στη μαζική παραγωγή χάρη στη Google που δεν το είδε σαν εμπορικά εκμεταλλεύσιμο προϊόν και μας έφερε ένα πρόχειρο μεν αλλά πλήρως λειτουργικό AR headset που μπορούν όλοι να αποκτήσουν. Η χρησιμότητά του φυσικά θα κριθεί από τις διαθέσιμες εφαρμογές, οι οποίες είναι αρκετές αυτή τη στιγμή, με τη Google να στοχεύει κυρίως στην εκπαίδευση, όπου τα παιδιά θα μπορούν στο άμεσο μέλλον να συμμετέχουν σε ψηφιακές εκδρομές και να επισκέπτονται μέρη που δεν είναι δυνατό με άλλο τρόπο, όπως τα βάθη της θάλασσας, το απέραντο διάστημα και άλλες χρονολογικές εποχές.

Αν έχεις smartphone με μεγάλη οθόνη τότε επιβάλλεται να έχεις και ένα Carboard για να το χαίρεσαι εσύ και τα παιδιά σου, αλλά όπως είπαμε και πριν η χρήση του πρέπει να γίνεται με προσοχή. Επειδή στην Ελλάδα οι τιμές είναι "γιουχου" για ένα χαρτόνι, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγοράσετε καμιά δεκαριά με 25 ευρώ και να τα μοιραστείτε με τους φίλους σας.

Αυτό κάναμε και εμείς και ετοιμάζουμε κλήρωση για να τα στείλουμε σε μερικούς τυχερούς αναγνώστες! Έως τότε ρίξτε μια ματιά και στα υπόλοιπα gadget που έχουμε δοκιμάσει.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter