Επιδρομή στην Κίνα s04e02: Το OnePlus X είναι η καλύτερη συσκευή που μπορείς να αποκτήσεις στα 270 ευρώ
Αν σκεφτούμε τις λέξεις "ποιότητα", "χαμηλή τιμή" και "κινέζικο", η πρώτη εταιρία που μας έρχεται στο μυαλό είναι η OnePlus. Αν τώρα συνδυάσουμε αυτές τις λέξεις, αυτό που θα εμφανιστεί μπροστά μας είναι το OnePlus X, η τρίτη και καλύτερη συσκευή της εταιρίας που ταράζει τα νερά στην κατηγορία των μεσαίων συσκευών. Τέταρτη σεζόν, δεύτερο επεισόδιο της σειράς "Επιδρομή στην Κίνα" και σήμερα φιλοξενούμε το OnePlus X.
Είναι γνωστό πλέον ότι οι Κινέζοι πουλάνε σε εξευτελιστικές και ότι υπάρχουν καλά μοντέλα ακόμη και κοντά στα 100 ευρώ. Για να μπορέσουν όμως να ρίξουν τις τιμές αναγκάζονται να χαμηλώσουν πολύ την ποιότητα κατασκευής. Πόσο λοιπόν κοστίζει ένα πραγματικά ποιοτικό κινέζικο τηλέφωνο; Η OnePlus μας απαντάει 260 ευρώ και μας προτείνει το X.
Χαρακτηριστικά
- Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 801 @ 2.5GHz
- GPU: Adreno 330
- Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
- Οθόνη: Amoled 5.0" @ 1920 x 1080p (440ppi)
- Κάμερα: Πίσω 13MP (IMX258, f/2.0, autofocus, HDR, LED flash) - Μπροστά 8.0MP
- Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM WiFi, Bluetooth 4.0, GPS (Glonass), FM radio, microUSB 2.0
- Μπαταρία: 2525mAh
- Διαστάσεις: 140.3 x 69.1 x 6.9mm - 156g.
- Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1.1 (Oxygen OS)
Ξεκινάμε από το λιγότερο ελκυστικό χαρακτηριστικό της συσκευής, τα τεχνικά της χαρακτηριστικά που ομολογουμένως δεν είναι ότι καλύτερο. Το X φοράει τον περσινό Snapdragon 801 (είναι ο ίδιος με το LG G3), ο οποίος δεν είναι άσχημος για την τιμή πώλησης της συσκευής, αλλά είναι... περσινός. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι 64-μπιτος και έτσι δεν εκμεταλλεύεται τις βελτιώσεις της Google και της Qualcomm, όπως τη βελτιωμένη αυτονομία και τη γρήγορη φόρτιση και μας βάζει σε σκέψεις για τις αναβαθμίσεις της συσκευής στο άμεσο μέλλον, αφού η Qualcomm μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει να τον υποστηρίζει. Πάντως μην ανησυχείτε, σε Android 6.0 θα πάει σίγουρα.
Επίσης και στη συνδεσιμότητα για όσους το πρόσεξαν έχουμε WiFi χωρίς υποστήριξη ac, Bluetooth 4.0 και όχι 4.1 και όλα αυτά μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η OnePlus πήρε όλα τα απούλητα One που είχε στην αποθήκη, τα ανακατασκεύασε και μας τα πουλάει στο X, κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε η Nintendo με το Nintendo 64 και το Wii. Αυτά βέβαια στη θεωρία γιατί όταν το χρησιμοποιείς δεν καταλαβαίνεις καμία διαφορά. Η συσκευή δεν έχει επίσης NFC για όσους ψήνονται για ηλεκτρονικές πληρωμές και γενικά για τα οφέλη της υπηρεσίας, ενώ αν θέλετε να προσθέσετε κάρτα microSD, να ξέρετε ότι θυσιάζετε τη μία θύρα SIM.
Η οθόνη του από την άλλη είναι ένα από τα καλά στοιχεία, αφού σε αντίθεση με το One που φοράει IPS, για το X επιλέχθηκε μία πεντάρα Amoled στα 1080p. Πολύ καλή φωτεινότητα, εξαιρετικά χρώματα και σωστή ανάλυση για το μέγεθος οθόνης, είναι μερικά από τα προσόντα της που την κάνουν να ξεχωρίζει. Τέλος το ηχείο είναι ανώτερο σε σχέση με την πληθώρα των συσκευών στα ίδια χρήματα, αλλά είναι ένα, οπότε μονοφωνικός ήχος και σε μεγάλη ένταση τον παραμορφώνει αρκετά, οπότε θα χρειαστείτε εξωτερικό ηχείο για να ακούσετε σωστά μουσική.
Design & ποιότητα κατασκευής
Στην ποιότητα κατασκευής η OnePlus δίνει τα ρέστα της και το X είναι πραγματικά εξαιρετικό! Έχουμε Gorilla Glass μπρος και πίσω που κάνει τη συσκευή ιδιαίτερα ευχάριστη στην αφή και ένα περιμετρικό μεταλλικό σασί που βοηθάει να το κρατάς καλύτερα γιατί είναι πλακέ. Έχω να χαρώ τόσο πολύ με την εμφάνιση και την αίσθηση μιας συσκευής από την εποχή του Nexus 4 και το OnePlus X την ξεπερνάει κατά πολύ. Νομίζω ότι έχει μεγαλύτερη αξία αυτή η άποψη από έναν άνθρωπο που δεν είχε πάρει με καλό μάτι τη συγκεκριμένη εταιρία, ακόμα και από εποχές "flagship killer" που έκανε το μεγάλο μπαμ.
Όσον αφορά το design πρέπει να αναφέρουμε και το ειδικό πλήκτρο των ειδοποιήσεων το οποίο είναι σαφώς παρμένο από το iPhone. Με αυτό μπορούμε να βάλουμε το κινητό μας στο αθόρυβο ακόμα και μέσα από την τσέπη μας, ενώ όταν πηγαίνουμε για ύπνο μπορούμε να ενεργοποιήσουμε εύκολα τις ειδοποιήσεις προτεραιότητας, για να ξυπνήσουμε μόνο όταν συμβαίνει κάτι πραγματικά επείγον. Ειλικρινά δεν ξέρω αν θα το χρησιμοποιούσα, αλλά στο Android έχουμε συνηθίσει να έχουμε επιλογές.
Αυτό που πρέπει να προσέξετε τέλος, είναι ότι το κινητό γλιστράει όπου και αν το αφήσεις. Σκεφτείτε λοιπόν να αγοράσετε και μία θήκη μαζί του γιατί δε θα αργήσετε να το δείτε στο πάτωμα με σπασμένο το μπρος ή το πίσω μέρος, κάτι που απεύχομαι για όλους φυσικά.
Κάμερα
Η κάμερα είναι σίγουρα ένα από τα δυνατά του σημεία σε σχέση με την τιμή του πάντα. Φοράει τον IMX258 φακό της Sony στα 13MP, ο οποίος υπάρχει σε ένα ακόμη τηλέφωνο, το Xiaomi Mi4c που είναι γενικά ο πιο άμεσος ανταγωνιστής του OnePlus X. Δεν έχει καμία ιδιαιτερότητα, όπως μικρό διάφραγμα ή εξεζητημένο λογισμικό σαν αυτά του πολυδιαφημισμένου LG G4, αλλά κάνει καλά τη δουλειά της.
Το δυνατό σημείο της κάμερας λοιπόν είναι το εξαιρετικά γρήγορο focus και η σχεδόν μηδενική καθυστέρηση στη λήψη της φωτογραφίας, κάτι που νομίζω ότι είναι το σημαντικότερο για οποιαδήποτε κάμερα σε κινητό τηλέφωνο. Οι φωτογραφίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σωστά φωτισμένες, ενώ και σε νυχτερινό περιβάλλον δεν απογοητεύει. Διαθέτει επίσης ένα εύκολο μενού που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει βίντεο σε αργή κίνηση στα 120 fps αλλά και σε γρήγορη, ενώ δε γράφει σε 4K κάτι που νομίζω ότι δεν είναι ακόμη απαραίτητο. Τέλος η μπροστινή είναι στα 8.0MP και δε θα αφήσει κανέναν απογοητευμένο.
Δείγμα (πλήρες μέγεθος):
Λογισμικό
Στο λογισμικό έχουμε την Oxygen OS, κατασκευής OnePlus, η οποία δημιουργήθηκε από τα παιδιά της Paranoid Android. Πρόκειται για μία γρήγορη AOSP ROM, άρα σχεδόν stock, με πολύ ωραίες προσθήκες αλλά και... ευχάριστες ελλείψεις.
Οι προσθήκες αφορούν κυρίως το πλαϊνό μενού του launcher, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τον Google launcher και το Google Now, που μας προβάλει τις τελευταίες εφαρμογές που ανοίξαμε αλλά και τις επαφές που επικοινωνούμε περισσότερο, για να τις βρίσκουμε εύκολα. Απλό και εύχρηστο! Έχουμε επίσης ένα εντελώς μαύρο μενού, το οποίο είναι απλά γαμάτο και δένει γενικά με το όλο το design της συσκευής, ενώ εξοικονομεί και ενέργεια καθώς ως γνωστόν στις Amoled οθόνες δεν ενεργοποιούνται τα pixel στα οποία προβάλλεται καθαρό μαύρο χρώμα.
Οι ελλείψεις είναι επίσης θετικές και αναφέρομαι στις ελάχιστες προεγκατεστημένες εφαρμογές που κάνουν γενικά ελαφρύτερη τη συσκευή. Έχουμε λοιπόν μόνο την κάμερα, το ραδιόφωνο και το διαχειριστή αρχείων, με τις υπόλοιπες να είναι οι κλασικές Google εφαρμογές, οι οποίες ως γνωστόν απενεργοποιούνται και είναι σα να μην τις έχουμε καν στη συσκευή μας.
Η Oxygen είναι βασισμένη στο Android 5.1.1 Lollipop και θα αναβαθμιστεί εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σε Android 6.0 στο άμεσο μέλλον.
Επιδόσεις & αυτονομία
Το X δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο λογισμικό για τη βελτίωση της αυτονομίας και η μπαταρία των 2525mAh είναι μάλλον μικρή για να δώσει πάνω από μία μέρα χρήσης. Ο παλιός επεξεργαστής του δεν υποστηρίζει quick charging όπως είπαμε και πριν, για να το βάζεις στην πρίζα και να κερδίζεις γρήγορα κανένα οκταωράκι περισσότερο και έτσι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη χρήση του. Για όσους παίζουν παιχνίδια στο κινητό τους, ενώ η συσκευή πετάει σε αυτό τον τομέα, η μπαταρία μάλλον θα τους χαλάσει τη διασκέδαση, οπότε σκεφτείτε και την αγορά ενός powerbank για τις δύσκολες στιγμές.
Στις επιδόσεις του, οι 37.000 πόντοι στο Antutu είναι μια χαρά, αλλά το benchmark του browsing ήταν απροσδόκητα χαμηλό και για αυτό μάλλον φταίει η Oxygen. Οι καθυστερήσεις όμως δεν είναι κάτι που φαίνονται ιδιαίτερα σε καθημερινή χρήση.
Αυτά είναι τα σκορ του:
Το πόρισμα
Η εντύπωση λοιπόν από το OnePlus X είναι πάρα πολύ θετική αλλά νομίζω ότι είναι λίγο ακριβό ή για να το πω αλλιώς μπορείς να βρεις εξίσου καλά τηλέφωνα σε χαμηλότερη τιμή. Τα κύρια πλεονεκτήματά του είναι η κατασκευή και η κάμερα, ενώ στον αντίποδα έχει λίγο παλιά chip και ελλείψεις στη συνδεσιμότητα.
Οι πρώτοι ανταγωνιστές του που μου έρχονται στο μυαλό είναι το Xiaomi Mi4c, το οποίο φέρει τον επεξεργαστή του Nexus 5X, είναι φθηνότερο αλλά είναι πλαστικό, ενώ όσον αφορά την κατασκευή το Lenovo Vibe X2 είναι εξίσου ποιοτικό αλλά και design-άτο. Προσωπικά λοιπόν θα επέλεγα το Xiaomi, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το OnePlus X είναι κακή αγορά.