Gadget review: Το Chromecast και το Chromecast Audio συνδέουν άπταιστα το Android με την τηλεόραση και τα ηχεία μας
Το κινητό μας είναι ένας υπέρ-συμπυκνωμένος υπολογιστής και είναι κρίμα να μην μπορούμε να το συνδέσουμε με μία μεγαλύτερη οθόνη για να απολαύσουμε πιο άνετα όσα έχει να μας προσφέρει. Βίντεο, μουσική και παιχνίδια είναι κάποια από αυτά και τα νέα Chromecast είναι η καλύτερη, ποιοτικότερη και σχετικά φθηνή λύση για να τα απολαύσουμε, όχι μόνο στην τηλεόραση αλλά πλέον και στα ηχεία μας.
Όλα ξεκίνησαν πρόπερσι το καλοκαίρι όταν η Google μας παρουσίασε το πρώτο Chromecast, το οποίο κάναμε review το Μάιο και επρόκειτο στην ουσία για μία δοκιμαστική συσκευή, η οποία έκανε πέρα από καλά τη δουλειά της. Φέτος λοιπόν ήρθε η δεύτερη γενιά, η οποία είναι ανανεωμένη και βελτιωμένη στα σημεία, φέρνοντάς μας την απόλυτη εμπειρία χρήσης που θα θέλαμε να έχουμε. Καλωσορίστε λοιπόν το νέο Chromecast και το Chromecast Audio.
Τι είναι το Chromecast;
Τα είπαμε και στο πρώτο review αλλά δε θέλω να σας παιδεύω, οπότε θα κάνουμε μία σύνοψη. Το Chromecast λοιπόν είναι μία συσκευή που μπαίνει στη θύρα HDMI της τηλεόρασής μας και μπορεί να stream-άρει βίντεο, μουσική και παιχνίδια σε αυτή. Την κάνει δηλαδή εξυπνότερη, μετατρέποντας το κινητό μας σε τηλεχειριστήριο με άπειρες δυνατότητες.
Τι μπορούμε να stream-άρουμε με το Chromecast; Περιεχόμενο από οποιαδήποτε εφαρμογή είναι Google-cast ready, έχει δηλαδή το εικονίδιο "cast" στο μενού της. Μπορούμε για παράδειγμα να στείλουμε βίντεο μέσω του ΥouTube, του Google Play Movies και του Netflix, μουσική μέσω του Spotify και του Google Play Music, αλλά και φωτογραφίες μέσω του Google Photos.
Αυτά είναι τα βασικά γιατί κάθε μέρα εμφανίζονται νέες εφαρμογές που επεκτείνουν τις δυνατότητές του, όπως το Google Slides που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε παρουσιάσεις στη δουλειά μας, ενώ σιγά σιγά έρχονται και πολλά παιχνίδια όπως το Angry Birds Friends, που παίζονται απευθείας στην τηλεόραση μετατρέποντας το κινητό μας σε gamepad.
Το Chromecast συνεργάζεται επίσης πολύ καλά και με τον Chrome browser και μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε ολόκληρη την εικόνα του υπολογιστή μας στην τηλεόραση, ενώ μπορεί να κάνει το ίδιο και από την Android συσκευή μας, επιλέγοντας στην μπάρα ειδοποιήσεων τη "Μετάδοση οθόνης". Έτσι αν βρούμε για παράδειγμα ένα βίντεο σε ένα site που δε stream-άρεται μέσω του Chromecast, μπορούμε να κάνουμε mirror ολόκληρη την οθόνη.
Τι περισσότερο έχει το νέο Chromecast;
Έχω αγοράσει όμως το παλιό Chromecast, γιατί να πάρω το καινούριο; Η Google έκανε κάποιες σημαντικές βελτιώσεις οι οποίες αφορούν την ταχύτητα, την αξιοπιστία και γενικότερα το μέλλον του, οπότε αξίζει τουλάχιστον να το σκεφτούμε. Τι άλλαξε;
Το νέο Chromecast έχει καλύτερο design και μπορεί σε πολλούς να φανεί αστείο γιατί πρόκειται για μία συσκευή που κρύβεται πίσω από την τηλεόραση, η νέα σχεδίαση όμως με το ενσωματωμένο καλώδιο HDMI, βοηθάει για να μπαίνει σε όλες τις τηλεοράσεις. Διαθέτει όχι μία αλλά τρεις κεραίες WiFi ac που παίζουν στα 2.4GHz και 5.0GHz, διασφαλίζοντας ότι δεν θα αποσυνδεθεί ποτέ από το δίκτυο, αφήνοντάς μας με την όρεξη, την ώρα που απολαμβάνουμε μία ταινία. Τελευταία και εξίσου σημαντική βελτίωση είναι το "Fast play" με το οποίο το Chromecast προ-φορτώνει τις εφαρμογές που έχουμε ανοιχτές στο κινητό μας, πριν πατήσουμε το πλήκτρο "cast", για να μην υπάρχουν καθόλου καθυστερήσεις. Αυτό το κάνει και στο περιεχόμενο, για παράδειγμα αν είμαστε στην εφαρμογή του YouTube και βλέπουμε ένα βίντεο στο κινητό μας, το Chromecast έχει αρχίσει ήδη να το φορτώνει, για την περίπτωση που θα θελήσουμε να το μεταφέρουμε στην τηλεόραση.
Η άποψη του Doctor
Το νέο Chromecast λοιπόν είναι αψεγάδιαστο! Όπου το δοκίμασα με έβγαλε ασπροπρόσωπο και κάθε μέρα μου επιβεβαιώνει ότι είναι από τα καλύτερα gadget που έχω αγοράσει. Κυρίως με απάλλαξε από τις έστω και μικρές καθυστερήσεις του παλιού μοντέλου, που όσο να 'ναι είναι εκνευριστικές και η βελτιωμένη του ταχύτητα με βοήθησε να κάνω νέα πράγματα που γίνονταν με δυσκολία.
Για παράδειγμα η "Μετάδοση οθόνης" στο Android δεν ήταν μία αξιόπιστη λειτουργία, αλλά με το νέο Chromecast είναι πλέον τρομερή. Θέλησα κάποια στιγμή να δω ένα επεισόδιο της "Μουρμούρας" τα οποία είναι διαθέσιμα μόνο στην επίσημη σελίδα του Alpha. Όταν μπήκα για να δω το βίντεο διαπίστωσα ότι ο player που χρησιμοποιούν δε μου επιτρέπει να το κάνω "cast" στην τηλεόραση. Πάτησα λοιπόν τη"Μετάδοση" και το είδα κανονικότατα και χωρίς καθυστερήσεις. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με αθλητικούς αγώνες που βλέπουμε μέσω streaming και αν και δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη, πιστεύω ότι θα λειτουργεί και το Nova Go.
Όταν τα online βίντεο δεν έπαιζαν σωστά από το κινητό μου, χρησιμοποίησα το laptop με τον Chrome browser να με βγάζει σε όλες τις περιπτώσεις ασπροπρόσωπο. Τρομερή ασύρματη μετάδοση που με έκανε να ξεχάσω στο συρτάρι το καλώδιο HDMI που είχα για αυτές τις περιπτώσεις. Τέλος στην περίπτωση που ήθελα να δω ένα ήδη κατεβασμένο βίντεο από τον υπολογιστή στην τηλεόραση, το Videostream extension του Chrome είναι ότι καλύτερο, προσφέροντας ακόμη και ενσωμάτωση υποτίτλων, χωρίς κολλήματα και άλλα τέτοια βάσανα.
Σα γνήσιος gamer όμως έκανα την καρδιά μου πέτρα και άφησα το PS4 για λίγες μέρες σβηστό, παίζοντας παιχνίδια από το κινητό στην τηλεόραση. Δεν υπάρχουν πολλά ακόμη σαν το Angry Birds Friends, που να υποστηρίζουν τη νέα λειτουργία η οποία μετατρέπει το κινητό μας σε χειριστήριο, αλλά η δοκιμή ήταν 100% επιτυχημένη. Σου δίνει τη γνήσια εντύπωση ότι κρατάς στα χέρια σου ένα χειριστήριο και ότι το παιχνίδι φτιάχτηκε για να παίζεται στην τηλεόραση. Επιτέλους το κινητό μας έγινε κονσόλα παιχνιδιών! Από την πρώτη μου εμπειρία με το παλιό Chromecast δοκίμασα ξανά το Texas Holdem Poker και το Motion Tennis Cast που παίζουν πλέον τέλεια και περιμένω νέους τίτλους για να εκμεταλλευτώ αυτή τη νέα λειτουργία που μου προσφέρεται.
Η περίπτωση του Chromecast Audio
Τα ηχεία των κινητών μας τηλεφώνων είναι κατά γενική ομολογία μέτρια έως κακά, με ελάχιστες περιπτώσεις να καταφέρνουν να μας ικανοποιήσουν και έτσι πολλοί από εμάς έχουμε καταφύγει στην αγορά εξωτερικών ηχείων που συνδέονται είτε ενσύρματα είτε μέσω Bluetooth. Σε πολλά σπίτια επίσης υπάρχουν ηχεία τούμπανα που δεν μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε, γιατί δεν υπάρχει τρόπος να τα συνδέσουμε το κινητό μας. Η Google λοιπόν αποφάσισε να κάνει κάτι και για αυτό και δημιούργησε για εμάς το Chromecast Audio.
To Audio λοιπόν ήρθε για να κάνει "smart" τα ηχεία μας και διαθέτει την ίδια ακριβώς τεχνολογία με το έτερο Chromecast. Σε αντίθεση με τα κλασικά Bluetooth ηχεία, αυτό stream-άρει τη μουσική μας μέσω WiFi, που ως γνωστόν είναι ταχύτερο και λιγότερο ενεργοβόρο. Με τη βοήθειά του μπορούμε να ακούσουμε τη μουσική μας μέσω του Google Play Music, να βάλουμε ραδιόφωνο μέσω του TuneIn Radio και όλα αυτά χωρίς να ξοδεύουμε την μπαταρία της συσκευής μας, αφού η μουσική συνεχίζει και παίζει ακόμη και αν αποσυνδεθούμε! Συνδέεται σε θύρες RCA, 3.5mm και optical για να ταιριάζει σε όλους τους τύπους ηχείων και προφέρει εξαιρετική ποιότητα ήχου, αν φυσικά και τα ηχεία είναι ποιοτικά. Αν επίσης διαθέτουμε περισσότερα από ένα Chromecast Audio, μπορούμε να τα συνδέσουμε όλα μαζί σε ένα group και να παίζουμε τη μουσική μας σε πολλά δωμάτια ταυτόχρονα. Τέλος το Audio συνδέεται το ίδιο καλά με τον Chrome στον υπολογιστή μας, για μετάδοση μουσικής και από εκεί, ενώ με το "Party mode" οποιοσδήποτε έχει Android συσκευή και είναι στο χώρο, μπορεί να προσθέσει τραγούδια στην playlist.
Η άποψη του Doctor
Το Audio όπως καταλαβαίνουμε είναι μόνο για μουσική και είναι πολυτέλεια να το αγοράσουμε, αν έχουμε ήδη το κανονικό Chromecast στην τηλεόρασή μας, στην οποία έχουμε συνδέσει επίσης βαρβάτα ηχεία. Αν όμως έχουμε κάποιο παλιό αλλά ποιοτικό ηχοσύστημα το οποίο έπαιζε CD ή κασέτες, μπορούμε να το αναβαθμίσουμε με τη βοήθειά του και να του δώσουμε ξανά ζωή.
Κάνει τέλεια τη δουλειά του και αξίζει πραγματικά η αγορά του τώρα που βασιλεύουν οι online υπηρεσίες μουσικής, όσοι το αποκτήσουν όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το Spotify δε συνδέεται αν δεν έχουμε την Premium έκδοσή του (συνδέεται όμως κανονικά στο άλλο Chromecast). Αξίζει επίσης να πούμε ότι μπορούμε από την ίδια συσκευή να συνδεθούμε και στα δύο Chromecast, στέλνοντας ήχο στο ένα και εικόνα στο άλλο, χωρίς κανένα πρόβλημα.
Τέλος το Audio μπορεί να λειτουργήσει με λίγο παίδεμα και στο αυτοκίνητο, συνδέοντάς το με το ηχοσύστημα και μετατρέποντας σε WiFi Hotspot μία παλιά Android συσκευή που έχουμε στο συρτάρι του σπιτιού. Βολικό μεν αλλά πρέπει να έχεις πολύ data για να παίζεις online μουσική.
Το πόρισμα
Έχουμε λοιπόν δυο εξαιρετικές επιλογές από τη Google που λύνουν το πρόβλημα συνδεσιμότητας όλων των συσκευών ψυχαγωγίας στο σπίτι. Η κάθε μία συσκευή στοιχίζει 35 δολάρια στην Αμερική και συνήθως στη χώρα μας έρχονται κοντά στο πενηντάρικο. Αν έχετε το παλιό μοντέλο δεν το θεωρώ απαραίτητο να το αλλάξετε με το νέο, αλλά αν δεν έχετε κανένα Chromecast στο σπίτι, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Πρόκειται για ένα gadget που πραγματικά διευρύνει τις λειτουργίες του κινητού μας τηλεφώνου, ενώ παράλληλα μας κάνει οικονομία με τη χαμηλή τιμή του, προσφέροντας ποιότητα και υψηλή τεχνολογία. Έχουμε ήδη αρχίσει να καλύπτουμε τις σημαντικότερες εφαρμογές που αφορούν το Chromecast στην κατηγορία "TV" του Dr. Android.