Άποψη: Χωρίς ''convergence'' οι ακριβές Android ναυαρχίδες δεν έχουν μέλλον


Για άλλη μια χρονιά θαυμάσαμε τα καλύτερα τηλέφωνα, από τις καλύτερες εταιρίες που ασχολούνται με το Android, τη Samsung, την LG και τη Sony και πολλοί από εμάς, έχουν αρχίσει να κάνουν την αποταμίευσή τους για να αποκτήσουν ένα από αυτά. Εκτός όμως από αυτούς που τα αγοράζουν για το... image (όχι αυτό που φλασάρουμε μέσω recovery), όλοι οι υπόλοιποι πραγματικά δεν έχουν κανένα λόγο για να τα αποκτήσουν.

Ο λόγος είναι ότι το hardware έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το software και έτσι στην πραγματικότητα δε χρησιμοποιούμε το 100% των δυνατοτήτων του κινητού μας. Σκεφτείτε για παράδειγμα να έχετε αγοράσει το Galaxy S7 και να μην μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές, πέραν από τις προεγκατεστημένες. Δεν πάει χαμένο το τηλέφωνο; Δε χάνει την αξία του; Αυτό συμβαίνει και με τα σημερινά λειτουργικά συστήματα, που δε διαθέτουν εφαρμογές, άξιες για να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Αυτό το κάτι μπορεί να είναι η μετατροπή σε κονσόλα παιχνιδιών ή σε κανονικό υπολογιστή και αν δεν υπάρξει αυτή η μετάβαση στο άμεσο μέλλον, οι ναυαρχίδες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα θα πεθάνουν.

Convergence (Σύγκλιση)

Δε μας κάνει πλέον εντύπωση, αλλά είναι απίστευτο ότι στην τσέπη μας κουβαλάμε οκταπύρηνα κινητά, με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία όμως τρέχουν εφαρμογές που μπορείς να απολαύσεις και με ένα παρόμοιο smartphone των 200 ευρώ. Όταν λοιπόν δύο τηλέφωνα κάνουν στην ουσία τα ίδια πράγματα, λογικό είναι να αποκτήσουμε το φθηνότερο. Ο τρόπος λοιπόν για να διαφοροποιηθούν τα ακριβά και πανίσχυρα τηλέφωνα, είναι η σύγκλιση λειτουργικών συστημάτων (convergence), που θα μας προσφέρει σε μία mobile συσκευή, την ποιότητα και την εμπειρία χρήσης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Η σύγκλιση δεν είναι τεχνολογία του αύριο, καθώς υπάρχει σήμερα σε πολλά παραδείγματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν κυκλοφορεί ευρέως γιατί απλά είμαστε ζώα (δίποδα θηλαστικά για να είμαι ακριβής) και εξηγώ. Αγοράζουμε τα τηλέφωνα των 800 ευρώ, τα οποία δεν κάνουν κάτι περισσότερο όπως είπαμε και με αυτό τον τρόπο κάνουμε κακό στην εξέλιξη της τεχνολογίας, γιατί η LG για παράδειγμα θα σκεφτεί ότι δε χρειάζεται να προσθέσει κάτι περισσότερο, εφόσον οι πωλήσεις πάνε καλά. Το ίδιο πράγμα έχει συμβεί τα τελευταία 20 χρόνια με τις μπαταρίες, οι οποίες δεν εξελίχθηκαν ποτέ, γιατί απλά το ανεχόμαστε.

Αν όμως δεν αγοράζαμε το Galaxy S7 για παράδειγμα, η Samsung θα έπρεπε να βρει ένα τρόπο για να το κάνει να ξεχωρίσει και το λογικότερο από όλα σήμερα είναι η σύγκλιση. Τι θα λέγατε λοιπόν αν συνδέαμε τη συγκεκριμένη πανίσχυρη συσκευή σε μία οθόνη, όπου εκεί θα εμφανιζόταν ένας άλλος launcher που θα έμοιαζε με τα Windows και θα μας επέτρεπε να ανοίξουμε εφαρμογές σε παράθυρα; Μη μου πείτε ότι αυτά είναι μακρινό μέλλον, γιατί όλοι έχουμε δει σύνδεση με τηλεόραση μέσω MHL και Chromecast και σύνδεση με ποντίκι και πληκτρολόγιο μέσω Bluetooth για να κάνουμε εύκολα τη δουλειά μας. Δε χρειάζεται κάτι περισσότερο, παρά ένας launcher και ένα framework (σαν το Xposed).


Υπάρχουν και παραδείγματα λειτουργικών συστημάτων που είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε όπως:

  • το Chrome OS της Google, το οποίο χρησιμοποιεί τις επεκτάσεις του Chrome σαν εφαρμογές, όπως το Android χρησιμοποιεί τις δικές του,
  • το Remix OS, το οποίο είναι ένα κανονικό λειτουργικό σύστημα Android με περιβάλλον για υπολογιστές, που μάλιστα "πετάει" σε τετραπύρηνο Allwinner επεξεργαστή (Remix mini),
  • τα Windows 10 που μέσα στο 2016 θα κάνουν πιθανότατα πράξη όλη αυτή τη φάση (αυτοί το ονομάζουν Continuum) και τέλος,
  • το Ubuntu που είχε την αρχική ιδέα.

Αυτό που δεν υπάρχει όμως είναι ένα ολοκληρωμένο software που θα μας επιτρέψει να το κάνουμε σήμερα.

Το Linux φέρνει και πάλι τη λύση

Μετά την επανάσταση που έφερε το Ubuntu στο desktop, θυμίζω ότι είναι η πιο πετυχημένη Linux διανομή, η οποία αντιγράφτηκε κατά κόρον από το Mac OS, έφτασε η στιγμή να δούμε τη σύγκλιση στην πράξη:


Αυτό που είδατε δημιουργήθηκε χάρη στο γραφικό περιβάλλον Unity 8, που θα είναι πιθανότατα διαθέσιμο στην έκδοση 16.10 του Ubuntu, το ερχόμενο Οκτώβριο. Αν όλα πάνε καλά λοιπόν, οι κάτοχοι υπέρ-συσκευών όπως το Meizu Pro 5 Ubuntu Edition, θα μπορούν να συνδέουν το κινητό τους στην οθόνη και να συνεχίζουν τη δουλειά τους στο σπίτι, το γραφείο ή όπου αλλού θέλουν. Κάτι τέτοιο ανοίγει νέους ορίζοντες για τη χρήση των συσκευών μας, καθώς θα μπορούμε για παράδειγμα να τις συνδέσουμε με έναν προτζέκτορα για να δούμε ταινίες, να παίξουμε παιχνίδια ή να κάνουμε μία παρουσίαση, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε και desktop εφαρμογές απ' ευθείας στο κινητό μας!

Αυτό πάει να κάνει η Canonical με το Ubuntu, αλλά δε θα έχει την ίδια απήχηση με μία παρόμοια προσπάθεια από το Android. Αυτό γιατί στο Android έχουμε ήδη μία τεράστια γκάμα εφαρμογών, που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τις αντίστοιχες ενός υπολογιστή, αρκεί η συσκευή μας να είναι δυνατή και το μόνο που λείπει είναι μία καλύτερη υποστήριξη για πληκτρολόγιο και ποντίκι.


Google κοιμάσαι;

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να φτιάξεις έναν launcher με desktop UX, που θα ανοίγει τις εφαρμογές σε παράθυρα, κάτι που απέδειξε το Remix OS. Όταν επίσης έχουμε συσκευές με το κατάλληλο hardware και το software μας έχει αποδείξει ότι γίνεται αυτό που θέλουμε, το μόνο που μένει είναι μία εταιρία με πόρους, που θα το υλοποιήσει. Αυτή η εταιρία θα αναγκαστεί να το κάνει είτε γιατί ο ανταγωνισμός θα την ξεπεράσει, είτε γιατί θα είναι μία νεοεισερχόμενη στο χώρο που θέλει να μπει δυναμικά. Οι υποψήφιοι λοιπόν είναι:

  • η Canonical με το Ubuntu που πασχίζει να κάνει το Ubuntu Phone γνωστό,
  • η Intel η οποία είναι άρχοντας στο desktop με τους επεξεργαστές της και θέλει να μπλεχτεί με το mobile και
  • η Microsoft που το τελευταίο της στοίχημα για τις mobile συσκευές είναι αυτό.

Μέχρι τότε πάντως δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να αγοράσεις οποιοδήποτε smartphone-ναυαρχίδα και σε αυτά συμπεριλαμβάνω το iPhone και τα τηλέφωνα της Microsoft.

Υστερόγραφο:
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ubuntu, το Linux και τη σύγκλιση που επιχειρεί η Canonical, μπορείτε να ενημερώνεστε και από το Cerebrux.net.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter