Android N: Η πρώτη developer preview έκδοση είναι διαθέσιμη και αυτά είναι τα πρώτα ευρήματα
Σε μία κίνηση έκπληξη η Google χθες βράδυ διέθεσε την πρώτη developer preview έκδοση του Android N, κάτι που φυσιολογικά το περιμέναμε τον Ιούνιο και όπως είναι φυσικό έγινε ένας κακός χαμός στο ίντερνετ. Διαβάσαμε λοιπόν όλα όσα γράφτηκαν και σήμερα παρουσιάζουμε τα σημαντικότερα από τα νέα χαρακτηριστικά που είδαμε, πολλά από τα οποία ευχόμαστε να έχει και η τελική έκδοση.
Έφτασε το multi-window
Πρώτη και μεγαλύτερη αλλαγή είναι η επιλογή multi-window με την οποία μπορούμε να ανοίξουμε δύο εφαρμογές ταυτόχρονα στη συσκευή μας. Την είχαμε δει και στο preview του Android M, αλλά ήταν σε άθλια κατάσταση και κόπηκε από την τελική έκδοση, αλλά τώρα είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο ότι θα τη δούμε επιτέλους.
Λειτουργεί σε κινητά και tablet στα δεύτερα από τα οποία να έχει μεγαλύτερη αξία φυσικά και ανάλογα με τον τρόπο που κρατάμε τη συσκευή μας, οι εφαρμογές ανοίγουν είτε πάνω-κάτω είτε αριστερά-δεξιά. Το ενεργοποιούμε πολύ εύκολα καθώς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να πατήσουμε το "τετράγωνο" (Recent) και να σύρουμε μία εφαρμογή, στο μέρος της οθόνης που θέλουμε να εμφανίζεται.
Νέες λειτουργίες για το πλήκτρο Recent
Αφού μιλήσαμε για το "τετράγωνο" πρέπει να πούμε ότι επιτέλους θα αποκτήσει περισσότερες και πολύ χρήσιμες λειτουργίες. Πατώντας το μία φορά, εμφανίζονται οι τελευταίες εφαρμογές που ανοίξαμε, αν όμως το ξαναπατήσουμε γρήγορα, θα μας μεταφέρει στην τελευταία από αυτές. Λειτουργεί δηλαδή σαν το Alt+Tab στον υπολογιστή, το οποίο μας βοηθάει να πηδήξουμε εύκολα από τη μία εφαρμογή στην άλλη.
Εκτός από αυτό μπορούμε πλέον να πατήσουμε συνεχόμενα το Recent για να δούμε όλες τις εφαρμογές του καρουζέλ, ενώ αν το κρατήσουμε πατημένο, ενεργοποιείται το multi-window.
Αλλαγές στη μπάρα ειδοποιήσεων
Η ομολογουμένως ταλαιπωρημένη μπάρα ειδοποιήσεων δεν αποκτά νέα στοιχεία αλλά βελτιώνεται οπτικά, με σκοπό να μας εξυπηρετήσει καλύτερα. Πλέον διαθέτει τους κυριότερους διακόπτες πάνω από τις ειδοποιήσεις και έτσι δε χρειάζεται να την τραβήξεις δεύτερη φορά για να ανοίξεις το WiFi για παράδειγμα. Στο μενού των διακοπτών όλα έχουν στοιχιθεί πλέον, ενώ όταν προσθέτουμε περισσότερους και δε χωράνε στην κεντρική καρτέλα, δημιουργείται και μία δεύτερη στο πλάι.
Οι ειδοποιήσεις μας προσφέρουν πλέον και γρήγορες απαντήσεις σε γραπτές συζητήσεις, κάτι που είχαμε ήδη γευτεί από την εφαρμογή του Hangouts. Οι δημιουργοί εφαρμογών chat και SMS μπορούν πλέον να εκμεταλλευτούν αυτό το χαρακτηριστικό, για να μας προσφέρουν άμεσες συζητήσεις, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουν με όλη την εφαρμογή.
Επιτέλους night mode και color balance
Οι προσευχές μου έπιασαν τόπο και επιτέλους θα έχουμε ένα σκούρο theme στο μενού του Android, για τις ώρες που ασχολούμαστε με το κινητό με χαμηλό φωτισμό. Υπάρχει λοιπόν το night mode το οποίο ενεργοποιείται στη δύση του ηλίου, το οποίο σου δίνει επίσης τη δυνατότητα να προσθέσεις και ένα κόκκινο φίλτρο για να προστατεύσεις τα μάτια σου (θυμάστε όταν το συζητήσαμε;).
Επιπλέον στο μενού θα βρούμε και μία επιλογή παραμετροποίησης των χρωμάτων της οθόνης, στην οποία μπορούμε να δώσουμε έναν ψυχρό ή έναν θερμό τόνο, ανάλογα με τα γούστα μας. Εκεί θα βρούμε τρεις RGB διακόπτες που ρυθμίζουν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε χρώμα της οθόνης αντίστοιχα. Επιτέλους!
Νέο γρήγορο μενού στις ρυθμίσεις
Οι ρυθμίσεις βελτιώθηκαν επίσης, καθώς πλέον σε κάθε επιλογή βλέπουμε σε μορφή υπότιτλου και μία χρήσιμη πληροφορία, χωρίς να χρειάζεται να μπούμε για να τη βρούμε. Μπαίνοντας όμως βαθιά στις επιλογές των μενού, δε χρειάζεται να πατήσουμε το "τρίγωνο" (Back) εκατό φορές για να γυρίσουμε πίσω, καθώς μέσω του νέου πλαϊνού μενού, μπορούμε να μεταβούμε άμεσα σε όποια επιλογή θέλουμε.
Βελτιώσεις και στο Doze
Μία επίσης σημαντική βελτίωση έχει να κάνει με το Doze, το χαρακτηριστικό που μας εξοικονομεί ενέργεια στο Android 6.0. Το Doze λειτουργούσε μέχρι σήμερα όταν η συσκευή μας δεν ήταν σε κίνηση, δηλαδή ήταν αφημένη σε κάποιο σταθερό σημείο και άρα δεν τη χρησιμοποιούσαμε. Με το νέο Doze, η εξοικονόμηση λειτουργεί καλύτερα και ξεκινάει άμεσα με το που θα σβήσουμε την οθόνη της συσκευής μας και εξελίσσεται σε τρία στάδια:
- απενεργοποίηση εργασιών με το κλείσιμο της οθόνης,
- απενεργοποίηση των δικτύων λίγο αργότερα,
- αποκλεισμός των εφαρμογών που "ξυπνούν" τον επεξεργαστή (wakelock) στο τέλος.
Έτσι έχουμε απόλυτη οικονομία όταν δε χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας, ενώ υπάρχει φυσικά λίστα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε εφαρμογές που δε θέλουμε να κλείνουν.
Νέα data saver επιλογή
Εκτός από την οικονομία στην μπαταρία θα έχουμε και οικονομία στα δεδομένα μας, καθώς με το νέο data saver, η συσκευή μας δεν κλείνει απλά τις διεργασίες παρασκηνίου, αλλά "λέει" και στις υπόλοιπες εφαρμογές να χρησιμοποιούν λιγότερα δεδομένα. Είναι δηλαδή κάτι σαν το Chrome data saver σε κλίμακα συστήματος.
Τα υπόλοιπα
Στις μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές αλλαγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, έχουμε:
- την αλλαγή ανάλυσης οθόνης (dpi) χωρίς root, που μας επιτρέπει να κάνουμε ζουμ ή να ανοίξουμε περισσότερο τη γωνία θέασης, μεγαλώνοντας ή μικραίνοντας αντίστοιχα τα εικονίδια και όλα τα μενού,
- την επιλογή μονοφωνικού ήχου και όχι στέρεο, για όσους έχουν προβλήματα ακοής από το ένα αυτί και για όσους φοράνε ακουστικό στο ένα αυτί, μέσα από το οποίο ακούν μουσική ή ραδιόφωνο,
- τον αποκλεισμό επαφών ο οποίος λειτουργεί πλέον σε όλο το σύστημα και έτσι αν βάλουμε σε blacklist μία επαφή που δε θέλουμε να μας καλεί, δεν μπορεί επίσης να μας στείλει μήνυμα ούτε να κάνει chat μαζί μας.
Αυτά είναι πάνω κάτω και όποιοι θέλουν να γευτούν τη νέα έκδοση μπορούν άμεσα να εγγραφούν στο πρόγραμμα δοκιμών του Android που βρίσκεται στην επίσημη σελίδα του. Μοναδική προϋπόθεση είναι να έχουν ένα από τα Nexus 6, Nexus 9, Nexus Player, Nexus 5X, Nexus 6P και Pixel C, κάτι που πιθανότατα θα έχουμε τέλος εποχής για το Nexus 5 φέτος.
Τσεκάρετε και το ωραιότατο overview του XDA εδώ: