Επιδρομή στην Κίνα s04e09: Το Ecoo E04 είναι μία αξιοπρεπέστατη πρόταση στα 130€ από έναν κατασκευαστή που δεν είχαμε ακούσει ποτέ


Οι Κινέζοι έχουν πάρει φόρα και πλέον διαβάζουμε καθημερινά για νέες εταιρίες που έχουν όλο και καλύτερες συσκευές να μας προσφέρουν. Την Ecoo δεν την είχα ακουστά για να πω την αλήθεια και μόλις το Everbuying μου πρότεινε να στείλει ένα δείγμα για review, σχεδόν αρνήθηκα. Ευτυχώς όμως όχι γιατί είναι ένα εξαιρετικό τηλέφωνο για τα λεφτά του, που θα πρέπει να έχουμε όλοι υπ' όψιν, αν ψάχνουμε για συσκευές κοντά στα 130 ευρώ.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek MT6752 @ 1.7GHz
  • GPU: Mali T760
  • Μνήμη: 3GB RAM - 16GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.2MP (Omnivision OV13850, f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 8.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.0, GPS, FM radio, fingerprint sensor, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 2.500mAh
  • Διαστάσεις: 156.5 x 77 x 8.8 x 160gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop



Συνοπτικά...

Ξεκινάμε λοιπόν από τον επεξεργαστή του ο οποίος είναι ο MT6752 της Mediatek, ένα επίσης πολυφορεμένο μοντέλο που βρίσκεται και στα Sony Xperia C5 Ultra, HTC Desire 820s, Meizu M1 Note, αλλά και το Lenovo K3 Note, το οποίο είναι και ο κυριότερος ανταγωνιστής του Ecoo E04. Αν και λίγο παλιός, είναι 64-μπιτος και ιδιαίτερα ισχυρός για την τιμή του Ecoo και με τα 3GB της RAM μας εγγυάται την καλή λειτουργία της συσκευής.

Το δεύτερο θετικό μετά τον επεξεργαστή είναι η οθόνη της συσκευής η οποία είναι μεν μία κλασική IPS, η οποία όμως έχει ανάλυση στα 1080p κάτι που εκτιμάμε ιδιαίτερα στις φθηνές συσκευές. Είναι μία οθόνη άνω του μετρίου, η οποία όμως θα ευχαριστήσει μόνο το μέσο χρήστη και όχι κάποιον που έρχεται από μία γνωστή ναυαρχίδα. Λογικό το βρίσκω τηρουμένων των αναλογιών και της τιμής και δε με χαλάει φυσικά, απλά θα μπορούσε να έχει ίσως λίγο καλύτερη μέγιστη φωτεινότητα, ενώ τα χρώματα και το contrast διορθώνονται λιγάκι με την ενσωματωμένη Miravision ρύθμιση, την οποία έχουν πλέον τα περισσότερα κινέζικα τηλέφωνα και κακώς δεν έχω αναφέρει μέχρι σήμερα.


Τρίτο θετικό (ή αρνητικό, δεν έχω αποφασίσει ακόμη), είναι το design της συσκευής. Αμφιταλαντεύομαι σε αυτό το κομμάτι γιατί υπάρχουν πράγματα που μου αρέσουν πολύ και άλλα που δεν μπορώ να σχολιάσω θετικά, αλλά κλίνω περισσότερο προς το θετικό. Αυτά που δε με τρέλαναν είναι η ποιότητα κατασκευής της συσκευής, η οποία είναι πλαστική, αλλά όπως θα ακούσετε να λέω και στο βίντεο δεν είναι πλαστικούρα, κάτι που μου άφησε μία ευχάριστη τελική εντύπωση. 



Δε μου άρεσε επίσης ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, στον οποίο πρέπει να σύρεις το δάχτυλό σου για να ξεκλειδώσεις το τηλέφωνο, και πάλι πρέπει να τον πατήσεις για να ανοίξει η οθόνη. Είναι σπαστικό και σε κάνει απλά να μην τον χρησιμοποιείς μετά από λίγο, τουλάχιστον όμως είναι ακριβής και γρήγορος. Όσοι αποκτήσετε τελικά το τηλέφωνο, χρησιμοποιήστε τον για να κλειδώσετε κάποιες εφαρμογές που θέλετε να έχετε ασφαλείς και όχι ολόκληρο το τηλέφωνο, γιατί θα ταλαιπωρηθείτε.


Σειρά έχει τώρα η κάμερα η οποία δεν είναι ότι καλύτερο εδώ που τα λέμε. Φταίει 100% ο φακός της Omnivision, που μας επιβεβαιώνει για ποιο λόγο θεωρούμε τη συγκεκριμένη εταιρία ότι είναι για τα σκουπίδια. Παρά τα 13MP, για να βγάλεις καλές φωτογραφίες πρέπει να στέκεσαι ακίνητος, να έχεις πάντα ένα καλά φωτισμένο αντικείμενο και να το έχεις κοντά σου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις θα δυσκολευτείτε πολύ να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ δε βοηθάει καθόλου και το πολύ καθυστερημένο focus της.

Δείγματα (πλήρες μέγεθος):



Πάμε στη ROM η οποία είναι βασισμένη στο Android 5.1 και δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από τη stock ROM της Google, πέρα από κάποιες μικρές προσθήκες. Δεν έχει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο να δώσει από την πλειονότητα των κινέζικων συσκευών που κυκλοφορούν, απλά με τη βοήθεια των χαρακτηριστικών, τρέχει άνετα και χωρίς κολλήματα, κάτι που εδώ που τα λέμε είναι το σημαντικότερο. 

Ξεχωρίζουν τα εικονίδια που είναι πολύ καλοφτιαγμένα, αλλά και ο launcher στον οποίο μπορείς να μπεις σε ένα φάκελο και να μεταβείς στον επόμενο με μία κίνηση. Πολύ εύχρηστο και βολικό, που δεν το βλέπεις συχνά.


Οι επιδόσεις είναι τέλος αρκετά καλές και αυτό φαίνεται στη γενική λειτουργία του τηλεφώνου, το οποίο μπορεί να τρέξει άνετα τα περισσότερα παιχνίδια. Συνήθως οι καλές επιδόσεις πηγαίνουν χεράκι - χεράκι με την κακή αυτονομία, αλλά αυτό εδώ δεν ισχύει, καθώς μας έδωσε πέντε ώρες ανοιχτής οθόνης στο σύνολο της μίας ημέρας που κράτησε γενικά. Καλά είναι, όχι φοβερά αλλά καλά.



Το πόρισμα

Αυτό είναι λοιπόν το Ecoo E04, ένα καλό smartphone για την τιμή των 130 περίπου ευρώ που προσφέρεται. Από όλα όσα είδαμε κρατάμε τα καλά του τεχνικά χαρακτηριστικά και την οθόνη του, ενώ θα πρέπει να το απορρίψουν όσοι αρέσκονται στις φωτογραφίσεις.

Άμεσος ανταγωνιστής του είναι το Lenovo K3 Note, το οποίο έχει την ίδια τιμή, τον ίδιο επεξεργαστή και την ίδια κάμερα και άρχισε πρόσφατα να αναβαθμίζεται σε Android 6.0, ενώ θα μπορούσαμε ίσως να πάρουμε το Xiaomi Redmi Note 2 κοντά σε αυτή την τιμή.

Ειλικρινά δεν ξέρω γιατί να το προτιμήσει κάποιος, απλά το βάζω στην κατηγορία των συσκευών για τις οποίες έχω καλή εντύπωση και θα επέλεγα άφοβα, αν έψαχνα κάτι σε αυτή την τιμή.

Αν ψήνεστε θα το βρείτε μεταξύ άλλων:

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter