ROM review: Το Remix OS είναι το μέλλον του Android και μπορείς να το εγκαταστήσεις σήμερα στον υπολογιστή σου


Η διαφορά του Android σε σχέση με τα υπόλοιπα mobile λειτουργικά συστήματα είναι ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σαν κανονικός υπολογιστής. Ειδικά τώρα που οι συσκευές που κυκλοφορούν έχουν τέτοια ανεκμετάλλευτη "ιπποδύναμη", λογικό είναι το επόμενο βήμα να μας πάει στη σύγκλιση. Την απόδειξη ήρθε να μας τρίψει στα μούτρα το Remix Mini, μία πολύ μέτρια συσκευή που μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει τον υπολογιστή, χάρη στο Remix OS, τη ROM που ήρθε να μας δείξει ότι το Android είναι έτοιμο για τη μεγάλη μετάβαση.

Το Remix OS είναι μια ROM βασισμένη στο Android 5.1, η οποία έχει τρεις πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με αυτές που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα:

  1. Ανοίγει πολλές εφαρμογές σε παράθυρα ταυτόχρονα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, όπως στον υπολογιστή μας.
  2. Διαθέτει έναν ειδικά διαμορφωμένο launcher, ο οποίος μας προσφέρει το οικείο περιβάλλον των Windows και είναι σχεδιασμένος για χρήση με πληκτρολόγιο και ποντίκι.
  3. Μπορεί να εγκατασταθεί σε συστήματα με ARM αλλά και x86 αρχιτεκτονικής επεξεργαστή, δηλαδή σε κινητά, tablet, TV-box, αλλά και υπολογιστές.

Αν μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, τότε ένα βίντεο θα σας λύσει όλες τις απορίες, οπότε πάρτε μία γεύση από όλα αυτά στο βίντεο που ακολουθεί:


Τα παράθυρα

Έχουμε λοιπόν ένα framework το οποίο μας επιτρέπει να ανοίξουμε εφαρμογές σε παράθυρα. Η λογική του είναι πάρα πολύ απλή και μάλιστα την έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν με τα Xperia small apps για παράδειγμα. Κάθε εφαρμογή τσεκάρει την ανάλυση της οθόνης (dpi) πριν ανοίξει, για να προβληθεί σωστά στη συσκευή που έχουμε στα χέρια μας, αλλά στο Remix OS η διαφορά είναι ότι οι εφαρμογές αναγνωρίζουν μόνο ένα μέρος της οθόνης, δηλαδή το μέγεθος του παραθύρου που της δίνεται από το σύστημα.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι μπορούμε να ανοίξουμε και να χρησιμοποιήσουμε πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα να γράψουμε μια εργασία στο Google Docs, ενώ βλέπουμε ένα βιντεάκι στο YouTube, αλλά το αρνητικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι πολλές εφαρμογές δεν έχουν φτιαχτεί με αυτό σκεπτικό και έτσι όταν αυξομειώνουμε τα παράθυρά τους, σπάει το γραφικό τους περιβάλλον.

Αυτό το τελευταίο είναι πραγματικά ένα πρόβλημα στη χρήση του Remix OS, ιδιαίτερα στις οθόνες με χαμηλή ανάλυση, καθώς πολλές από τις εφαρμογές ανοίγουν μεν σε παράθυρα αλλά καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια. Αν έχεις όμως οθόνη στα 1080p, μπορείς να έχεις μία εξαιρετική εμπειρία υπολογιστή, απλά ενδέχεται να μην το καταφέρεις εύκολα, καθώς το Remix Mini δεν μπορεί να δώσει περισσότερα από 720p.


Ο launcher

Ο launcher είναι ότι ακριβώς θα περιμέναμε από ένα λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί για το desktop. Έχουμε τη γνωστή taskbar στο κάτω μέρος όπου βρίσκουμε τις εφαρμογές, τα δίκτυα και τις ειδοποιήσεις μας, η επιφάνεια εργασίας μπορεί να φιλοξενήσει συντομεύσεις, υπάρχει κάδος ανακύκλωσης και γενικά όλα έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν τη χρήση με ποντίκι και πληκτρολόγιο.

Από άποψη εφαρμογών διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα, χωρίς ίχνος bloatware, μεταξύ των οποίων την αριθμομηχανή, τον file manager (ο οποίος προφανώς είναι εμπνευσμένος από το ναυτίλο), ένα media player, μερικά Google apps (όχι στην έκδοση για x86 επεξεργαστές) και την εφαρμογή User Feedback με την οποία μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την εταιρία και να αναφέρουμε τυχόν προβλήματα.

Ο launcher κατά τη γνώμη μου είναι ότι καλύτερο έχει να δώσει το Remix OS, καθώς πολλές φορές σε κάνει να ξεχνάς ότι δουλεύεις στο Android και αυτή είναι η μεγάλη του επιτυχία. Δεν έχει απολύτως κανένα ψεγάδι και όλα λειτουργούν τέλεια είτε το χρησιμοποιείς για διασκέδαση, είτε για εργασία.


Τι μπορώ να κάνω μαζί του;

Πάμε λοιπόν και στο μεγάλο ερώτημα:

Μπορώ να αντικαταστήσω τον υπολογιστή μου με αυτό;

Οι χρήστες που έφυγαν από τα Windows για να πάνε σε Linux και Mac ξέρουν την απάντηση, η οποία είναι "ναι αρκεί να μπορείς να αποχωριστείς κάποια προγράμματα και να τα αντικαταστήσεις με κάποια άλλα". Αν σκεφτούμε τι κάνουμε κάθε μέρα στον υπολογιστή μας, θα έλεγα ότι ο μέσος χρήστης μπαίνει στο ίντερνετ, παίζει παιχνίδια, χρησιμοποιεί εφαρμογές office και κάνει photo και video editing. Για όλα αυτά υπάρχουν ένα σωρό εφαρμογές για να κάνεις τη δουλειά σου, αν όμως θέλεις πιο εξεζητημένα πράγματα, δε θα σε βολέψει.

Είναι επίσης εξαιρετική λύση για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία. Σκεφτείτε τους γονείς μας που τους έχουμε πάρει ένα smartphone με το ζόρι για να μπορούμε επιτέλους να μιλάμε δωρεάν μέσω Viber. Αν ποτέ χρειαστούν υπολογιστή αυτοί οι άνθρωποι, θα προτιμήσουν μία λύση σαν το Remix OS, η οποία θα τους φανεί πιο οικεία, λόγω του smartphone.

Τέλος, αν το εγκαταστήσουμε σε μία σταθερή συσκευή του στυλ Raspberry Pi, μπορούμε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσουμε ως media player για να βλέπουμε βίντεο μέσω σκληρού δίσκου ή μέσω Kodi, ενώ είναι μία καλή λύση για όσους έχουν OTE TV, να το έχουν και σε μία δεύτερη τηλεόραση μέσω της αντίστοιχης εφαρμογής.


Το πόρισμα

To Remix OS λοιπόν μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, καθώς δεν είχε κανένα πρόβλημα λειτουργίας, με την εξαίρεση ελάχιστων κολλημάτων που είναι λογικές όταν ανοίγεις τέσσερις εφαρμογές, σε μία πολύ μέτρια ARM συσκευή όπως το Remix Mini. Όσον αφορά τους υπολογιστές μας, οι οποίοι είναι πολύ δυνατότεροι, εκεί πιστεύω ότι το Remix OS θα ανθίσει και θα μας δώσει (μας δίνει ήδη δηλαδή) μία εναλλακτική που αρκετοί από εμάς χρειαζόμαστε.

Πιστεύω ότι είναι η αρχή για αυτό που θα δούμε επίσημα τα επόμενα δύο χρόνια στο Android, το οποίο θα μας επιτρέπει να συνδέσουμε οποιοδήποτε τηλέφωνο σε μία οθόνη για να έχουμε μία τέτοιου είδους desktop εμπειρία.

Μέχρι τότε μπορείτε να πάρετε μία πολύ καλή γεύση, κατεβάζοντας από την επίσημη σελίδα του και εγκαθιστώντας το Remix OS σε οποιοδήποτε υπολογιστή.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter