Επιδρομή στην Κίνα s04e07: Τσεκάρουμε τα τρομερά Xiaomi Redmi Note 3 και Redmi Note 3 Pro, δύο από τα καλύτερα τηλέφωνα των Κινέζων φέτος


Κάθε ανακοίνωση από τη Xiaomi είναι μεγάλο γεγονός στον κόσμο του Android, γιατί πάντα μας φέρνει συσκευές με τρομερά χαρακτηριστικά και τιμές Κίνας. Το Redmi Note 3 δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι δημιουργήθηκε για να διορθώσει το λάθος του πλαστικού και με ελλιπή αυτονομία Redmi Note 2. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες κινέζικες συσκευές της χρονιάς και πραγματικά το να την αποκαλείς "κινέζικη", είναι αμαρτία σε σχέση με το βούρκο άλλων εταιριών.

Το Redmi Note 3 λοιπόν βγαίνει σε δύο μοντέλα, το απλό και το Pro. Εξωτερικά είναι ολόιδια, αλλά στο εσωτερικό τους έχουν διαφορές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου δεν είναι τόσο σημαντικές, αξίζει όμως να τις αναφέρουμε. Ξεκινάμε από τα χαρακτηριστικά τους...

Redmi Note 3

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Mediatek Helio x10 @ 2.0GHz
  • GPU: PowerVR G6200
  • Μνήμη: 2GB/3GB RAM - 16GB/32GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Samsung, f/2.2, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass, Beidou), fingerprint sensor, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 4.000mAh
  • Διαστάσεις: 150 x 76 x 8.7mm - 164g
  • Λειτουγικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop (MIUI 7)

Redmi Note 3 Pro

  • Επεξεργαστής: Εξαπύρηνος Qualcomm Snapdragon 650 @ 1.8GHz
  • GPU: Adreno 510
  • Μνήμη: 2GB/3GB RAM - 16GB/32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16.0MP (Samsung, f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.1, GPS (Glonass, Beidou), fingerprint sensor, FM radio, microUSB 2.0 (OTG)
  • Μπαταρία: 4.050mAh
  • Διαστάσεις: 150 x 76 x 8.7mm - 164g
  • Λειτουγικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop (MIUI 7)

Το απλό μοντέλο λοιπόν φοράει τον οκταπύρηνο Helio x10 επεξεργαστή της Mediatek, ο οποίος αποτελεί εγγύηση στις συσκευές κάτω από τα 200 ευρώ. Το Pro μοντέλο έχει τον εξαπύρηνο Snapdragon 650 της Qualcomm, ο οποίος είναι καλύτερος από αυτόν της Mediatek, αλλά όχι τόσο για να κάνει τη διαφορά στην καθημερινή μας χρήση.

Μιλάμε λοιπόν για δύο πολύ δυνατές συσκευές οι οποίες συνοδεύονται επίσης από 2GB ή 3GB RAM και δεν κολλάνε πουθενά, όχι μόνο στις απλές λειτουργίες αλλά και στο βαρύ gaming. Από εσωτερική μνήμη έχουμε 16GB ή 32GB αποθηκευτικού χώρου, με το Pro μοντέλο να έχει και θύρα για κάρτα micoSD, έτσι σε αυτό μπορούμε να επιλέξουμε το 16άρι αν θέλουμε και αν η μνήμη μας τελειώσει, να τη συμπληρώσουμε με μία κάρτα.

Η οθόνη τώρα δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο. Είναι μία κλασική IPS στα 1080p, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι πολύ υψηλής ανάλυσης για αυτό το μέγεθος, αλλά πλέον οι Κινέζοι τις βάζουν και σε πολύ φθηνότερες συσκευές. Πολύ καλή φωτεινότητα και αποτύπωση χρωμάτων, αλλά θέλω να αρχίσω να βλέπω Amoled οθόνες πλέον για να ενθουσιαστώ με μία φθηνή συσκευή.

Κλείνουμε τα χαρακτηριστικά με τη συνδεσιμότητα η οποία είναι εξαιρετική, με την έλλειψη μόνο του NFC να μας χαλάει, αλλά και της ασύρματης φόρτισης την οποία ως γνωστόν δε γίνεται να έχεις σε μεταλλική συσκευή. Το καλύτερο χαρακτηριστικό σε αυτό τον τομέα είναι ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος πραγματικά πετάει! 100% επιτυχία, όσες φορές και αν τον άγγιξα και λειτουργεί σε 360 μοίρες. Άψογος.


Design & ποιότητα κατασκευής

Η κατασκευή είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης των δύο συσκευών, γιατί η Xiaomi θέλησε να βγάλει ένα μεταλλικό μοντέλο, ακυρώνοντας στην ουσία το πλαστικό αλλά επίσης εξαιρετικό Redmi Note 2. Αυτό δε μας χαλάει καθόλου φυσικά, γιατί μία ολοκαίνουρια συσκευή όπως το Note 2, έχει πλέον πολύ χαμηλή τιμή αν δε μας ενοχλεί το πλαστικό της περίβλημα.


Έχουμε λοιπόν μία συμπαγή κατασκευή με καθαρό και λειτουργικό design, η οποία είναι πολύ ευχάριστη στο χέρι, καθώς δε διαθέτει περιττά εξογκώματα. Είναι επίσης ένα κλασικό Xiaomi design, στο οποίο θα θέλαμε να δούμε επιτέλους διπλά ηχεία στο μπροστά μέρος, αλλά ούτε οι ναυαρχίδες της εταιρίας δεν είναι σχεδιασμένες έτσι.


Με χαλάνε όπως πάντα τα πλήκτρα στο κάτω μέρος, τα οποία έρχονται από μια άλλη εποχή του Android, αλλά η Xiaomi δε λέει να τα καταργήσει. Προσοχή, δεν έχω πρόβλημα με τα πλήκτρα γενικότερα, όπως για παράδειγμα αυτό του Meizu M2 Note, το οποίο μου άρεσε πάρα πολύ, αλλά δε γίνεται να προχωράει η τεχνολογία σε όλα και να κολλάμε σε τρία πλήκτρα. Καμιά νέα ιδέα στο design δεν υπάρχει δηλαδή;

Λειτουργικό σύστημα

Όσον αφορά το software, έχουμε τη γνωστή εδώ και χρόνια MIUI, η οποία πλέον βρίσκεται στην έκδοση επτά και βασίζεται στο Android 5.1 Lollipop. Μετά τη CyaonogenMod, είναι η μόνη σοβαρή ROM που διασώζεται και με αυτό εννοούμε ότι αναβαθμίζεται τακτικά. Περιλαμβάνει επίσης τα πάντα, μιας και πολλές από τις βελτιώσεις που είδαμε στο Android 6.0, προϋπήρχαν στη MIUI και δε θα με χαλούσε αν δεν αναβαθμιζόταν ποτέ σε Android 6.0. Ακόμη και το Doze, η λειτουργία εξοικονόμησης μπαταρίας του Marshamallow, μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα μέσω του Greenify, για το οποίο μιλήσαμε εκτεταμένα παλιότερα.


Το θέμα με τη MIUI όπως και με άλλες ROM εδώ που τα λέμε, είναι ότι διαφέρει πολύ οπτικά από το material design και έτσι όταν κατεβάσουμε άλλες εφαρμογές, θα δούμε στο γραφικό περιβάλλον και τα εικονίδιά τους μία ενοχλητική αντίθεση. Τη λάτρευα τη MIUI οπτικά, αλλά πλέον κατεβάζω με τη μία τον Nova launcher για να έχω αυτό το οικείο περιβάλλον της Google.

Κάτι τελευταίο όσον αφορά τη ROM είναι οι προεγκατεστημένες εφαρμογές, οι οποίες είναι απλά άχρηστες. Είναι όλες στα κινέζικα και συνδέονται με online υπηρεσίες, οι οποίες μας είναι επίσης άχρηστες. Απενεργοποίηση λοιπόν ή root και πέταμα όλα, γιατί δεν τους έχουμε και τόσο εμπιστοσύνη τους Κινέζους όσoν αφορά το software. Ευτυχώς όμως έχουμε επίσημη ελληνική κοινότητα για τη ROM έτσι; Μεγάλη επιτυχία!


Κάμερα

Στην κάμερα υπάρχει μία ακόμη διαφορά σε σχέση με το απλό και το Pro μοντέλο, αλλά δεν είναι τόσο σημαντική. Στο ένα έχουμε φακό της Samsung στα 13.0MP και στον άλλο επίσης φακό της Samsung στα 16.0MP όμως. Μία τόσο μικρή διαφορά στους φακούς και μάλιστα όταν χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό, είναι ανεπαίσθητη για το μάτι μας, απλά το Pro βγάζει ελαφρώς πιο φωτεινές φωτογραφίες.

Η εφαρμογή είναι καλή και με και με πολύ απλό design, το focus είναι πολύ γρήγορο, ενώ λάτρεψα τα χρώματα που αποτυπώνονται πάρα πολύ φυσικά στις φωτογραφίες. Η μπροστινή κάμερα δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά έχει πλάκα ότι σου υπολογίζει την ηλικία. Για την ιστορία το αριστερό μου προφίλ είναι 31 χρόνων, ενώ το δεξί είναι σαφώς γηραιότερο στα 44 περίπου.

Δείγματα Redmi Note 3 (πλήρες μέγεθος):



Δείγματα Redmi Note 3 Pro (πλήρες μέγεθος):



Μπαταρία & Επιδόσεις

Αυτή είναι η κατηγορία που θα σε κάνει να διαλέξεις το απλό μοντέλο από το Pro, καθώς οι δύο επεξεργαστές βγάζουν διαφορετικά αποτελέσματα. Χονδρικά το απλό κάνει σχεδόν 50.000 πόντους στο Antutu, ενώ το Pro 75.000 χωρίς να υπάρχει σοβαρό αντίκτυπο στην μπαταρία. Αυτό δε σημαίνει κάτι στην καθημερινή χρήση, ενώ φοβάμαι ότι η Xiaomi θα επιλέξει μόνο το ένα από τα δύο για να αναβαθμίσει περισσότερο. Θα δείξει.

Από μπαταρία είμαστε από πολύ καλά έως πάρα πολύ καλά, αφού με την έξυπνη εξοικονόμηση ενέργειας και με μέτρια χρήση, τα δύο μοντέλα μπορούν να βγάλουν δύο ολόκληρες μέρες χωρίς φόρτιση. Το Pro μοντέλο λόγω επεξεργαστή μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα, αλλά όχι τόσο πολύ σε σχέση με το απλό. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά με το Redmi Note 2, το οποίο εκτός από πλαστικό, είχε πολύ μικρότερη μπαταρία.

Benchmarks Redmi Note 3:



Benchmarks Redmi Note 3 Pro:



Το πόρισμα

Πιστεύω λοιπόν ότι για την τιμή τους οι δύο αυτές συσκευές, δίνουν την πιο premium εμπειρία που μπορείς να έχεις κοντά στα 200€. Έχουν τα πάντα, είναι δυνατά τηλέφωνα και η αυτονομία τους είναι καλύτερη από πολλά κινέζικα και "ευρωπαϊκά" μοντέλα.

Αν ψάχνεις για αξιόπιστη συσκευή και έχεις να ξοδέψεις περίπου 200€, πιστεύω ότι το Redmi Note 3 και το Redmi Note 3 Pro, είναι ότι καλύτερο μπορείς να αγοράσεις. Και επειδή θα με ρωτήσουν κάποιοι, εγώ θα έπαιρνα το Pro. Θα τα βρείτε μεταξύ άλλων:

στο GearBest:


στο Everbuying:

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter