Project Ara: Το 2017 τα πρώτα συναρμολογούμενα τηλέφωνα αλλά με ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα
Το επόμενο χαρακτηριστικό που θα αλλάξει για πάντα τη βιομηχανία των smartphone, θα είναι τα συναρμολογούμενα τηλέφωνα, στα οποία θα μπορούμε να αντικαταστήσουμε και να αναβαθμίσουμε μέρη όπως η κάμερα, το ηχείο, αλλά και να προσθέσουμε περισσότερους αισθητήρες στη συσκευή μας. Η πρώτη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Project Ara της Google ή αλλιώς "η προτζεκτάρα" όπως μας αρέσει να το λέμε και θα το έχουμε στα χέρια μας μέσα στο 2017.
Η αλήθεια είναι ότι η Google το άργησε λίγο, καθώς το καλοκαίρι του 2015 ήταν προγραμματισμένη η πιλοτική κυκλοφορία τέτοιων συσκευών στο Πουέρτο Ρίκο, η οποία ακυρώθηκε γιατί απλά οι συσκευές αυτές δεν ήταν έτοιμες για καθημερινή χρήση. Αυτή η καθυστέρηση όμως μας αποκάλυψε και ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο κάνει πλέον λιγότερο θελκτικές τις εν λόγω συσκευές.
Τι περιμέναμε από το Project Ara και τι θα είναι τελικά;
Αυτό που περιμέναμε από το Project Ara και αυτό που αρχικά προσπάθησε να κάνει η Google, είναι ένα πραγματικά συναρμολογούμενο τηλέφωνο, στο οποίο θα μπορείς όχι απλά να προσθέσεις μια καλύτερη κάμερα, αλλά να αλλάξεις τον επεξεργαστή του ή να προσθέσεις περισσότερη RAM, όπως ακριβώς κάνουμε με τους σταθερούς υπολογιστές. Η πραγματικότητα όμως απέδειξε ότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο κάποια μέρη της κεντρικής πλακέτας της συσκευής να σπάσουν σε κομμάτια, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη ελευθερία στη συσκευή μας.
Αυτό λοιπόν που θα μας προσφέρει το Project Ara σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι ένα κέλυφος που θα περιέχει τον επεξεργαστή, τη RAM και τον αποθηκευτικό χώρο, στο οποίο μετά θα μπορούμε να κουμπώσουμε την οθόνη που θέλουμε, την κάμερα, το ηχείο που μας αρέσει και τέλος πάντων όλα τα παρελκόμενα που θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Η Google σωστά μας λέει ότι για αυτά ενδιαφέρεται ο περισσότερος κόσμος, αλλά με αυτή τη λογική χάνεται η ουσία του "αρθρωτού" smartphone, μίας συσκευής που αν δεν καταστραφεί από φυσικά αίτια, θα την έχεις για πάντα και θα την αναβαθμίζεις κατά το δοκούν όποτε σου αρέσει.
Με το σκεπτικό λοιπόν ότι "η βάση" του smartphone θα παλιώσει κάποια στιγμή, γιατί απλά οι επεξεργαστές είναι κάθε χρόνο πολύ καλύτεροι, δε βρίσκω πλέον να υπάρχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτές τις συσκευές, πέρα από το γεγονός φυσικά ότι θα μπορείς να επιλέξεις τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους και να τις επισκευάζεις μόνος σου (αν και το τελευταίο μπορείς να το κάνεις ήδη).
Οπωσδήποτε το project θα κριθεί πρώτα από όλα από τις τιμές όλων αυτών των module και από το τελικό κόστος μιας ολοκληρωμένης συσκευής, αλλά γενικά αν και πρόκειται για σημαντική βελτίωση στο χώρο των smartphone, η "επανάσταση" έχει χαθεί σαν έννοια.
Τα παραπάνω φυσικά είναι μια άποψη, οπότε θα ήθελα να ακούσω και τις δικές σας.