LG K7 vs LG K8 double review: Ο καλός, ο κακός και ο... άσχημος


Δε διαφωνεί κανείς ότι η LG είναι ένας από τους ηγέτες στο χώρο της τεχνολογίας και ειδικά στην κατηγορία των τηλεφώνων και δη των Android smartphone. Τι κάνει όμως μια εταιρία "κορυφαία"; Μήπως πρέπει όλα της τα προϊόντα της να είναι εξαιρετικής ποιότητας; Μήπως όλα θα πρέπει να είναι αυτό που λέμε "value for money"; Ή μήπως πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία καλών αλλά και μέτριων προτάσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων;

Η απορία αυτή μου γεννήθηκε όταν η LG Ελλάδος μας έστειλε το K4 και το Κ10, δύο συσκευές της ίδιας σειράς, με τη μία όμως να είναι άθλια και την άλλη αρκετά καλή για την τιμή της στην ελληνική αγορά. Αυτή τη φορά έχουμε στα χέρια μας το K7 και το K8, δύο φαινομενικά ίδιες συσκευές, οι οποίες όμως έχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ τους. Είπαμε λοιπόν να κάνουμε μία σύγκριση για να δούμε πόσο πολύ μπορεί να διαφέρουν αυτές οι δύο συσκευές, οι οποίες είναι παρόμοιες σε διαστάσεις, χαρακτηριστικά, design και τιμή.

LG K7 (μαύρο)

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Mediatek MT6580M @ 1.3GHz
  • GPU: Mali 400
  • Μνήμη: 1GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 854 x 480p (196ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 5.0MP (f/2.6, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 3G, WiFi, Bluetooth 4.1, GPS, FM radio, USB Type-B
  • Μπαταρία: 2.125mAh
  • Διαστάσεις: 143.6 x 72.5 x 9.1mm - 161gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 5.1 Lollipop

LG K8 (λευκό)

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Mediatek MT6735 @ 1.3GHz
  • GPU: Mali T720
  • Μνήμη: 1.5GB RAM - 8GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 8.0MP (LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass), NFC, FM radio, USB Type-B
  • Μπαταρία: 2.125mAh
  • Διαστάσεις: 144.6 x 71.5 x 8.7mm - 157gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow


Η σύγκριση

Αν βλέπαμε το K7 και το K8 στο ράφι ενός καταστήματος, θα πιστεύαμε ότι πρόκειται για την ίδια συσκευή σε άλλο χρώμα. Έχουν το ίδιο μέγεθος, τα κλασικά πλέον πλήκτρα της LG στο πίσω μέρος και είναι φτιαγμένα και τα δύο από πλαστικό. Η μόνη διαφορά τους είναι στο μοτίβο του πίσω καλύμματος, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να διατίθεται και για τις δύο συσκευές. Δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη σχεδίαση ούτε η ποιότητα κατασκευής τους είναι τρομερή, αλλά είναι σίγουρα άνω του μετρίου.



Για όσους δε γνωρίζουν να συγκρίνουν σε βάθος τα χαρακτηριστικά τους, οι δύο συσκευές είναι επίσης παρόμοιες και σε αυτό τον τομέα, οπότε λογικά η επιλογή θα γίνει βάσει τιμής. Το K7 κοστίζει 130 ευρώ, ενώ το K8 στοιχίζει 180 ευρώ, βάσει της τιμολόγησης της επίσημης αντιπροσωπείας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι στην πράξη η μία συσκευή αποτελεί μία πολύ κακή επιλογή, ενώ η άλλη μία μέτρια που δικαιολογεί σε κάποιο βαθμό την τιμή της.

Η πρώτη τους μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην οθόνη, η οποία είναι πραγματικά άθλια στο K7. Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλής ανάλυσης IPS panel στα 480 pixel, από αυτά που έχουμε να δούμε εδώ και μία τριετία. Η γωνίες θέασής του είναι τραγικές, τα χρώματα προβάλλονται πολύ ξεθωριασμένα και για όσους είδαν το βίντεο υπάρχουν και προβλήματα στην αφή, τουλάχιστον για το δείγμα που είχαμε στα χέρια μας. Από την άλλη το K8 έχει μία αξιοπρεπέστατη οθόνη στα 720 pixel, η οποία για το μέγεθος της συσκευής είναι μια χαρά. Θα μπορούσε να είναι καλύτερης ανάλυσης, αλλά είναι γνωστό ότι οι μη κινέζικες συσκευές σε αυτό το εύρος τιμής, δεν μπορούν να κάνουν περισσότερα.


Πάμε τώρα στο λειτουργικό σύστημα όπου έχουμε τη μέρα με τη νύχτα. Από τη μία το Κ8 φοράει Android 6.0 και έχει το κλασικό παραμετροποιημένο UI της LG, το οποίο έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Διαθέτει το launcher, τα εικονίδια, το Knock Code για το κλείδωμα της συσκευής και τις συντομεύσεις στα πίσω πλήκτρα, οι οποίες ανοίγουν εύκολα την κάμερα και το σημειωματάριο. Από την άλλη το K7 φοράει σχεδόν καθαρό Android 5.1 και πραγματικά μας κάνει εντύπωση πώς δύο συσκευές της ίδιας σειράς έχουν τέτοια τεράστια διαφορά μεταξύ τους. Δεν παραπονιέμαι, ωραίο το καθαρό Android, αλλά ωραίες είναι επίσης οι ευκολίες που προσφέρει το μενού της LG. Επίσης το γεγονός ότι το K7 δεν παίζει να αναβαθμιστεί ποτέ σε Android 6.0 είναι και αυτό ένα μείον, ενώ το μόνο που θυμίζει "LG" στη συσκευή, πέρα από το logo, είναι το Knock Code στη ασφάλεια της συσκευής.

Το θέμα είναι ότι αυτή η διαφορά σε κάνει να αναρωτιέσαι αν η LG θέλησε να προσφέρει και μία επιλογή με "καθαρό" Android για όσους το προτιμάνε ή αν πρόκειται απλά για μία συσκευή που δημιουργήθηκε πολύ πρόχειρα. Από ότι φαίνεται μάλλον το δεύτερο παίζει.



Όσον αφορά τις επιδόσεις είναι αναμενόμενες, καθώς οι μέτριοι επεξεργαστές φέρνουν και μέτρια αποτελέσματα. Το K7 κάνει 25.000 πόντους στο Antutu, ενώ το K8 φτάνει τους 30.000 περίπου, με την αυτονομία να μην ξεπερνάει τις εξίμισι και τις οκτώ ώρες αντίστοιχα με ανοιχτή οθόνη. Θα περιμέναμε το Κ7 να έχει καλύτερη κατανάλωση ενέργειας λόγω του λειτουργικού συστήματος και της χαμηλής ανάλυσης οθόνης, αλλά αυτό δεν ισχύει και έτσι το προσθέτουμε στα αρνητικά του.



Τέλος η κάμερα δεν έχει να πει και πολλά πράγματα στις δύο συσκευές καθώς είναι πολύ μέτρια, με το K8 να είναι ελαφρώς καλύτερο αλλά όχι τόσο ώστε να διαφέρει. Αφήνω λοιπόν μερικά δείγματα του δεύτερου, τα οποία μπορείτε να δείτε σε πλήρες μέγεθος εδώ (K7) κι εδώ (K8):



Το πρόβλημα

Το πρόβλημα και των δύο συσκευών είναι η μνήμες τους, καθώς με 1GB - 1.5GB RAM και κυρίως με 8GB αποθηκευτικού χώρου δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Εγκαθιστώντας μερικές εφαρμογές, οι οποίες φυσιολογικά θα αρχίσουν να τρέχουν και στο παρασκήνιο, όλα αρχίζουν και κολλάνε. Δε το συζητάμε φυσικά ότι ο χώρος τελειώνει άμεσα και κατεβάζοντας μόνο τις βασικές εφαρμογές, οπότε με λίγες φωτογραφίες και κανένα βίντεο, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να διαγράφουμε δεδομένα, κάτι το οποίο είναι πολύ σπαστικό.

Το πόρισμα

Αφού λοιπόν απορρίψαμε για τα καλά το K7, μας μένει να δούμε αν το K8 αξίζει για να το αποκτήσουμε. Έχει καλή ποιότητα κατασκευής, η οποία μοιάζει στο Κ10 που μας άρεσε, αλλά το πρόβλημα της μικρής μνήμης είναι κάτι που δε διορθώνεται. Γιατί λοιπόν να μη δώσεις ακόμη 20 ευρώ για να πάρεις το Κ10; Στο Skroutz φυσικά θα το βρεις ακόμη φθηνότερα και εννοείται ότι οποιαδήποτε σύγκριση με κινέζικα smartphone, είναι το λιγότερο ατυχής.

Νομίζω τα είπαμε όλα και για όσους αναρωτιούνται για τον τίτλο του άρθρου, ο καλός είναι το K8, ο κακός το K7 και ο άσχημος... ο υποφαινόμενος! Χαχαχα.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter