Επιδρομή στην Κίνα s04e14: Το OnePlus 3 είναι απλά το καλύτερο smartphone που κυκλοφορεί σήμερα
Από την ημέρα που παρουσιάστηκε το OnePlus 3, όχι απλά μας ενθουσίασε, αλλά τολμήσαμε να το ανακηρύξουμε ως το καλύτερο smartphone της φετινής χρονιάς (μέχρι στιγμής φυσικά), χωρίς καν να το δούμε από κοντά. Από τη μία είναι λογικό γιατί τα χαρακτηριστικά του είναι φωτιά, αλλά από τη άλλη η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και η OnePlus μας έχει αποδείξει ότι προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια όσον αφορά τις ναυαρχίδες της. Στο σημερινό μας review λοιπόν επιβεβαιώνουμε ότι το καλύτερο smartphone που μπορείς να αγοράσεις σήμερα είναι το OnePlus 3.
Χαρακτηριστικά
- Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 820 @ 2.2GHz
- GPU: Adreno 530
- Μνήμη: 6GB RAM - 64GB αποθήκευση
- Οθόνη: Optic Amoled 5.5" @ 1920 x 1080p (401ppi)
- Κάμερα: Πίσω 16.0MP (Sony IMX298, f/2.0, OIS, EIS) - Μπροστά 8.0MP (Sony IMX179, f/2.0, EIS, OIS)
- Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, Beidou), NFC, fingerprint, USB Type-C
- Μπαταρία: 3.000mAh (Dash Charge - 63% σε 30 λεπτά)
- Διαστάσεις: 152.7 x 74.7 x 7.35mm - 158gr
- Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (OxygenOS)
Design & ποιότητα κατασκευής
Ξεκινώντας από την ποιότητα κατασκευής, το OnePlus 3 είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό, καθώς όλα είναι τέλεια δεμένα στο μεταλλικό του πλαίσιο, δίνοντας την αίσθηση μιας πραγματικά premium συσκευής. Αν και είναι μεγάλο σε διαστάσεις, δεν είναι βαρύ, ενώ το πάχος του είναι και αυτό σε πολύ καλά επίπεδα, με εξαίρεση την κάμερα η οποία εξέχει λιγάκι. Το θέμα με το πάχος είναι σημαντικό καθώς αν τα πλαϊνά της συσκευής είναι στρογγυλεμένα, δυσκολεύεσαι να το πιάσεις και κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή να σου πέσει. Το συγκεκριμένο λοιπόν smartphone είναι σχεδόν στο όριο, αφού είναι μεν λεπτό, αλλά ευτυχώς δεν είναι στρογγυλό στο πλάι.
Το design του μπορείς να πεις ότι είναι μοναδικό, θα το ξεχώριζες δηλαδή σε ένα ράφι ανάμεσα σε πολλά άλλα smartphone, αλλά ακολουθεί την κλασική πλέον γραμμή που δημιούργησε πρώτο το HTC One και στη συνέχεια το iPhone 6. Στην πίσω μεριά έχουμε μόνο την κάμερα, ενώ στο κάτω μέρος βρίσκεται το άνω του μετρίου ηχείο, η θύρα των ακουστικών και αυτή της φόρτισης μέσω USB Type-C, για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.
Σε σύγκριση με άλλα Android τηλέφωνα, ξεχωρίζει το ρυθμιστικό πλήκτρο τριών θέσεων, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το αντίστοιχο πλήκτρο του iPhone για το αθόρυβο, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση εξυπηρετεί τις τρεις βαθμίδες ειδοποιήσεων. Επάνω έχουμε το αθόρυβο, στη μέση τις ειδοποιήσεις προτεραιότητας και κάτω όλες τις ειδοποιήσεις, για τις οποίες μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο αντίστοιχο άρθρο τους. Αξίζει να πούμε ότι μόνο η OnePlus έχει προχωρήσει στη δημιουργία φυσικού πλήκτρου για αυτό το σκοπό, το οποίο είδαμε επίσης στο OnePlus X και δεν ξέρω αν μας βολεύει όλους, αλλά είναι σίγουρα μια καλή πρόταση και μία έξυπνη εναλλακτική για να χειριζόμαστε το αθόρυβο.
Στο μπροστινό μέρος έχουμε την οθόνη η οποία χρειάζεται τη δική της παράγραφο για ανάλυση και τον εξαιρετικό αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Ο αισθητήρας βρίσκεται πάνω στο πλήκτρο "Home" και πρέπει να πω ότι είναι ο καλύτερος που έχω πιάσει ποτέ, αν και θα τον προτιμούσα στο πίσω μέρος της συσκευής. Μετά από τη ρύθμισή του καταφέρνει να ξεκλειδώσει τη συσκευή ακαριαία και στο 100% των περιπτώσεων, κάτι που είχα να δω πολύ καιρό και θυμάμαι μόνο το Xiaomi Redmi Note 3 να ξεκλειδώνει πάντα με επιτυχία αλλά ελαφρώς πιο αργά.
Κλείνοντας το κεφάλαιο design, φτάνουμε στα πλήκτρα πλοήγησης, τα οποία βρίσκονται κλασικά στο κάτω μέρος οθόνης και με τη βοήθεια των επιλογών που περιλαμβάνονται στη ROM, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Πέρα λοιπόν από το Back - Home - Recents, μπορούμε να τους δώσουμε έως και έξι επιπλέον λειτουργίες με διπλό ή με παρατεταμένο πάτημα. Όσοι είναι αριστερόχειρες μπορούν επίσης να αλλάξουν το Back με το Recents, ενώ για αυτούς προτιμούν τη navbar επάνω στην οθόνη a la Nexus, υπάρχει η επιλογή να απενεργοποιηθούν τελείως και τα τρία φυσικά πλήκτρα. Νομίζω πως αυτή είναι και η καλύτερη χρήση των τριών πλήκτρων που έχουμε δει μέχρι σήμερα, κάτι που θα πρέπει να αντιγράψουν άμεσα και οι υπόλοιποι κατασκευαστές.
Οθόνη
Πάμε λοιπόν στην οθόνη του η οποία είναι πραγματικά ότι καλύτερο μπορείς να βρεις στο εμπόριο. Αποτελείται από ένα Optic Amoled πάνελ στις 5.5 ίντσες με ανάλυση στα 1080p, που ειλικρινά χαίρεσαι να το κοιτάς. Το κοντράστ είναι απίστευτα ακριβές σε μαύρο και λευκό, ενώ τα χρώματα αποτυπώνονται τέλεια στην οθόνη, τουλάχιστον όσο μπορεί να καταλάβει το δικό μου μάτι. Αυτό που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση όμως, είναι η αρκετά καλή θέαση κάτω από το φως του ηλίου. Με ένα ασπρόμαυρο iconpack και αντίστοιχο φόντο θα είναι σίγουρα ακόμη καλύτερη.
Αν και λέγεται "Optic" Amoled στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα "Super" Amoled πάνελ, ίδιο με αυτά που χρησιμοποιεί η Samsung στις δικές της συσκευές. Η διαφορά όπως λέει η OnePlus είναι κάποιες διορθώσεις σε software και hardware που την κάνουν ακόμα καλύτερη. Για να λέμε την αλήθεια, δεν εντοπίσαμε καμία διαφορά που θα δικαιολογούσε όλον αυτό το ντόρο, αφού αν τα βάλουμε δίπλα δίπλα με το Galaxy S7 για παράδειγμα, το αποτέλεσμα είναι το το ίδιο.
Όλα αυτά όμως είναι απλά εντυπωσιακές ονομασίες και τίποτα παραπάνω. Αυτό που έχει αξία να πούμε είναι ότι η οθόνη έχει οριακά τη σωστή ανάλυση για καλή θέαση και παράλληλα εξοικονόμηση ενέργειας και νομίζω ότι όσοι αρέσκονται να "χαζεύουν" στο Google Cardboard, δε θα τη χαρούν και τόσο, καθώς τα pixel φαίνονται από τόσο κοντά. Διαθέτει επίσης δυνατότητα "Active display" για να βλέπουμε τις ειδοποιήσεις μας χωρίς να την ανοίγουμε, ενώ εξαιρετική ιδέα είναι και η νυχτερινή λειτουργία, η οποία μειώνει το μπλε φως για να μην κουράζουμε τα μάτια μας όταν διαβάζουμε το βράδυ. Το καλύτερο από όλα όμως είναι το "Σκούρο θέμα", το οποίο σε συνδυασμό με ένα μαύρο φόντο, μπορεί να εξοικονομήσει πολύ την μπαταρία μας λόγω της οθόνης.
Το OnePlus 3 λοιπόν είναι κατά τη γνώμη μου η απόδειξη, ότι δεν αρκεί να έχεις απλά το καλύτερο πάνελ στη συσκευή σου, αλλά θα πρέπει να το υποστηρίζεις και σωστά, μέσω επιλογών στο λειτουργικό σύστημα.
Αν εντυπωσιαστήκατε μέχρι στιγμής περιμένετε λιγάκι γιατί τώρα μπαίνουμε στο καλό κομμάτι. Το OnePlus 3 φοράει την Oxygen OS, μία ROM βασισμένη αυτή τη στιγμή στο Andoid 6.0, η οποία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Στη λογική της Apple λοιπόν που δημιουργεί το λειτουργικό της σύστημα για μία και μόνο συσκευή, η OnePlus έχει καταφέρει τη μέγιστη βελτιστοποίηση της δικής της ROM. Ειλικρινά η Google θα έπρεπε να ντρέπεται που δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο για τα δικά της Nexus, τα οποία αν και σφαιράτα, έχουν τραγική αυτονομία. Η Oxygen λοιπόν είναι ταχύτατη, πανέμορφη και ίσως η πιο πλήρης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Android. Είναι σχεδόν stock με κάποιες μικρές αισθητικές αλλαγές που την κάνουν να διαφέρει ελάχιστα, ενώ οι άπειρες ρυθμίσεις που υποστηρίζουν τέλεια το hardware, είναι για σεμινάριο.
Ξεκινάμε από τον launcher ο οποίος διαθέτει στο πλάι ένα συρτάρι σαν αυτό που έχει ο αντίστοιχος της LG, αλλά και της Google. Η διαφορά είναι ότι το συρτάρι της Oxygen είναι πραγματικά χρήσιμο! Εκεί μπορούμε πολύ γρήγορα να κρατήσουμε μία σημείωση, να ανοίξουμε μία από τις πρόσφατες εφαρμογές ή να καλέσουμε μία από τις επαφές που χρησιμοποιούμε περισσότερο. Εκτός από αυτά σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις και όποιο άλλο widget θέλεις, όπως για παράδειγμα το ημερολόγιο, τη μουσική και έτσι σου δίνει στην ουσία τη δυνατότητα να έχεις έναν δικό σου χώρο, όπως ακριβώς τον θέλεις. Πολύ σημαντικό για το κεφάλαιο παραμετροποίηση.
Η ROM επίσης περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα και έχει τη λογική να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες εφαρμογές, αλλά παράλληλα να κάνουμε και τη δουλειά μας out-of-the-box. Μοναδική παραφωνία είναι οι δύο εφαρμογές μουσικής και οι δύο εφαρμογές για τις φωτογραφίες, τις οποίες μπορούσαν να αποφύγουν. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό και παράλληλα εξαιρετικά απλό, είναι ότι δεν πρόσθεσαν τη δική τους εφαρμογή διαχείρισης αρχείων, αλλά προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν τον ενσωματωμένο file explorer του Android 6.0, δίνοντάς του απλά ένα δικό τους εικονίδιο. Δηλαδή πόσο δύσκολο είναι ρε Google να κάνεις το ίδιο πράγμα στο Nexus μου, από το να με βάζει να πηγαίνω "Ρυθμίσεις > Αποθηκευτικός χώρος" για να το βρω;
Όσον αφορά τις επιλογές που βρίσκονται μέσα στις ρυθμίσεις, πέρα από αυτά που είπαμε για την οθόνη, τα πλήκτρα πλοήγησης και για το πλήκτρο ειδοποιήσεων, μπορούμε επίσης:
- να αλλάξουμε τα χρώματα του LED ειδοποιήσεων για να τα διαμορφώσουμε έτσι ώστε να καταλαβαίνουμε καλύτερα τις ειδοποιήσεις,
- να προσθέσουμε χειρονομίες για να ξεκλειδώνουμε γρήγορα τη συσκευή, να ανοίγουμε χρήσιμες εφαρμογές όπως την κάμερα, το φακό και ούτω καθεξής.
Το κεφάλαιο κάμερα είναι ίσως το αδύνατο σημείο μου ως reviewer, αλλά σα μέσος χρήστης μπορώ να πω ότι ο αισθητήρας των 16.0MP της Sony είναι εξαιρετικός. Πρόκειται για τον ίδιο που χρησιμοποιεί το Xiaomi Mi 5, το Huawei Mate 8 και το Asus Zenphone 3, ενώ το fun fact της υπόθεσης είναι ότι οι μεγαλύτερες ναυαρχίδες όπως το HTC 10, το Samsung Galaxy S7, το LG G5 και το Sony Xperia X, φοράνε όλες διαφορετικούς φακούς αλλά πάντα της Sony!!!
Αυτό που με εντυπωσίασε λοιπόν ως μέσο χρήστη είναι το γρήγορο focus και η σωστή αποτύπωση των χρωμάτων. Πραγματικά αυτό που έβλεπα με το μάτι μου, αποτυπώνονταν ακριβώς και στις φωτογραφίες και νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό για μία καλή κάμερα. Ακόμη όμως και αν δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη φωτογραφία που θέλουμε ή οι αυτόματες ρυθμίσεις δε σταθεροποιούνται στο σημείο που πρέπει, υπάρχουν το χειροκίνητο mode και η δυνατότητα λήψης RAW φωτογραφιών, χωρίς δηλαδή καμία επεξεργασία. Μία ένσταση έχω όμως στην τελική ανάλυση των φωτογραφιών, την οποία περίμενα καλύτερη. Αυτό που πρόσεξα είναι ότι όταν κάνεις ζουμ στις φωτογραφίες, αυτές "πιξελιάζουν" αρκετά, ακόμη και σε αντικείμενα μέσης απόστασης. Θα το περίμενα από έναν φακό κάτω από τα 13.0MP, αλλά τελικά και τα 16.0MP δεν είναι αρκετά για αυτό που ψάχνω.
Στα βίντεο τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα αφού η κάμερα διαθέτει δύο σταθεροποιητές εικόνας (OIS & EIS), ενώ τραβάει timelapse αλλά και βίντεο αργής κίνησης. Έχει δηλαδή πολύ πράμα για να παίξεις αν θέλεις, με την εφαρμογή της Oxygen να είναι από τις πιο πλήρεις που έχουμε δει μέχρι στιγμής. Για την μπροστινή κάμερα, ένα πράγμα αρκεί για να σε πείσει. Έχει τον ίδιο φακό με αυτόν της πίσω κάμερας του Nexus 5! Πόσο προχωράει η τεχνολογία σε δυο χρόνια ε;
Δείγματα (πλήρες μέγεθος):
Επιδόσεις & αυτονομία
Δε μιλήσαμε καθόλου για τα χαρακτηριστικά του και αυτό γιατί δε χρειάζονται περισσότερα λόγια για να καταλάβεις ότι το κινητάκι είναι τούμπανο. Έχει τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς σήμερα, 6GB RAM που πραγματικά δεν ξέρω αν ξοδεύονται και 64GB αποθηκευτικού χώρου τεχνολογίας UFS 2.0, η οποία είναι η ταχύτερη σήμερα σε εγγραφή / ανάγνωση σε smartphone.
Όποιο benchmark και να του τρέξαμε, το έφερε εις πέρας με ευκολία και με αποτελέσματα που συγκρίνονται με το πολύ τρία ακόμη smartphone παγκοσμίως.
Αυτά που προσωπικά όμως με πείθουν περισσότερο είναι τα benchmark της Futuremark, τα οποία μετράνε πολύ σημαντικά πράγματα όπως την καθημερινή χρήση, το gaming και την αυτονομία της συσκευής. Για τα δύο πρώτα το περίμενα, αλλά εξεπλάγην με το απίστευτο αποτέλεσμα 10 ωρών ανοιχτής οθόνης με μία φόρτιση! Ως γνωστόν οι μεγάλες επιδόσεις και η αυτονομία δεν πάνε μαζί, αλλά από ότι φαίνεται η OnePlus το κατάφερε και αυτό, κάτι που νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερό τους επίτευγμα στο OnePlus 3.
Κλείνοντας και επειδή μιλήσαμε για την μπαταρία, η φόρτιση έχει και αυτή κάτι το ξεχωριστό. Ο φορτιστής του OnePlus 3 λοιπόν υποστηρίζει τη λειτουργία "Dash Charge", η οποία είναι απλά μία ακόμη ονομασία για την ταχεία φόρτιση και μπορεί να γεμίσει την μπαταρία στο 60% περίπου, μέσα σε μισή ώρα. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει όμως είναι ότι η συσκευή δε ζεσταίνεται κατά τη φόρτιση, ακόμη και αν τη χρησιμοποιούμε παράλληλα! Απίστευτο και όμως αληθινό, δεν το έχω ξαναδεί σε άλλη συσκευή ποτέ.
Μετά από όλα αυτά λοιπόν πρέπει να βγάλουμε κι ένα πόρισμα, για να σας πω αν τελικά το προτείνω ή όχι, αλλά νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής. Αντ' αυτού θέλω να πω ότι είναι άδικο να συγκρίνουμε το OnePlus 3 με τις ναυαρχίδες της Samsung, της Sony, της LG, της Apple και των υπολοίπων κατασκευαστών που έχουν επίσημες αντιπροσωπείες στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα. Ο λόγος είναι ότι πάντα θα χάνουν στην τιμή και αυτό γιατί οι μεγάλες εταιρίες έχουν και μεγάλα έξοδα, πληρώνουν φόρους, έχουν διαφημιστικές υποχρεώσεις για να παραμείνουν στην κορυφή, ενώ επενδύουν στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Samsung η οποία έχει εφεύρει τις Amoled οθόνες και τον UFS 2.0 αποθηκευτικό χώρο. Για την ανάπτυξή τους χρειάστηκαν χρήματα τα οποία εννοείται θα μετακυλήσουν στην τιμή των προϊόντων τους. Έχει επίσης αντιπροσωπεία στη χώρα μας η οποία προσφέρει και εγγύηση δύο ετών, κάτι που είναι όνειρο θερινής νυκτός για τον μέσο Κινέζο, ενώ βλέπουμε και τις διαφημίσεις της στην τηλεόραση. Είδατε ποτέ διαφήμιση OnePlus στην ελληνική TV; Φυσικά δε θέλω να πω ότι οι εταιρίες αυτές δε βγάζουν υπερκέρδη, αλλά άλλο είναι να κλείσει μία μέρα η Samsung και να πετάξει εκατομμύρια κόσμο στο δρόμο και άλλο να κλείσει η OnePlus και να απολυθούν 50 νοματαίοι. Όλοι λοιπόν χρειάζονται στην αγορά, άλλοι για να καινοτομούν και άλλοι για να υπάρχει ανταγωνισμός και ισορροπία.
Μετά λοιπόν το... παραλήρημα και επειδή στην εποχή μας πρέπει πρώτα να σκεφτόμαστε την τσέπη μας σε τέτοια θέματα, το OnePlus 3 είναι η καλύτερη ναυαρχίδα που μπορείς να αγοράσεις. Αν πάλι είσαι "άπλας" και θες οπωσδήποτε να δώσεις 800 ευρώ για νέο τηλέφωνο, η έξυπνη κίνηση θα είναι να πάρεις... δύο OnePlus 3, ένα για σένα και ένα για κάποιον που αγαπάς.