Google Pixel: Το smartphone με την καλύτερη κάμερα στον κόσμο είναι εξαιρετικό αλλά αξίζει να το αποκτήσεις;


Μετά το τεράστιο hype που δημιούργησε η Google σχετικά με τις ανακοινώσεις της στις 04 Οκτωβρίου, περιμέναμε πώς και πώς να δούμε το νέο της τηλέφωνο. Μία συσκευή που θα την έβαζε για τα καλά στον τομέα του hardware και μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού το Pixel της είναι απλά καταπληκτικό.

Ξεχάστε για πάντα τη μετριότητα των Nexus και τη λογική της "σχετικής ποιότητας σε χαμηλή τιμή". Το Pixel είναι μία ναυαρχίδα με τα όλα της σε επίπεδο software αλλά και hardware και βγαίνει σε δύο μεγέθη (πέντε και πεντέμισι ίντσες) για να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς χρήστες.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 821
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 4GB RAM - 32GB/128GB αποθήκευση
  • Οθόνη: AMOLED 5.0" @ 1920 x 1080p (441ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 12.0MP (f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 8.0MP (f/2.0)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass), NFC, fingerprint, USB Type-C
  • Μπαταρία: 2.770mAh
  • Διαστάσεις: 143.8 x 69.5 x 8.6mm - 143gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 7.1 Nougat


Από άποψη χαρακτηριστικών το Pixel είναι τούμπανο, καθώς φοράει τον καλύτερο επεξεργαστή της Qualcomm για την περίοδο που διανύουμε, ο οποίος συνοδεύεται από 4GB RAM. Διατίθεται σε δύο παραλλαγές με τη μία να έχει 32GB αποθηκευτικού χώρου και την άλλη 128GB και αυτό γιατί το killer χαρακτηριστικό του είναι η κάμερα η οποία θα χρειαστεί πολύ χώρο για να βάλουμε τα 4K video και τις RAW φωτογραφίες που θα τραβήξουμε μαζί της.

Η κάμερα είναι επισήμως η καλύτερη που έχουμε δει σε smartphone σύμφωνα με το DxOMark, σκοράροντας στη βαθμολογία της σελίδας 89 πόντους. Σύμφωνα με τη Google δε χρειάζεται πλέον να ψάχνεις τον κατάλληλο φωτισμό για να βγάλεις εξαιρετικές φωτογραφίες, αφού το τηλέφωνο διαθέτει ότι καλύτερο υπάρχει σε αυτό τον τομέα και αποδίδει τρομερά αποτελέσματα σε όλες τις συνθήκες. Για μεγαλύτερο ψήσιμο η Google αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν απεριόριστο χώρο στην εφαρμογή Photos, όπου οι κάτοχοι του Pixel θα μπορούν να ανεβάζουν σε πραγματικό μέγεθος και ανάλυση τα 4K video και τις RAW φωτογραφίες τους!


Η "εξαιρετικότητα" της συσκευής δε σταματάει εκεί, αφού η οθόνη της είναι από τις καλύτερες της αγοράς, καθώς διαθέτει AMOLED και όχι IPS panel. Το μικρό μοντέλο με ανάλυση 1080p και το μεγάλο με 2K, κάτι που είναι απαραίτητο αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις VR δυνατότητές του, αφού είναι και η πρώτη Daydream συσκευή.

Μεγάλη συγγένεια με τα μοντέλα της HTC

Δεν είναι μυστικό ότι η Google ζήτησε "τα φώτα" της HTC για να δημιουργήσει τη συσκευή κι έτσι οι επιρροές έχουν πάει και στο design. Δε θα με χαλούσε αν το Pixel έμοιαζε με οποιαδήποτε άλλη συσκευή εκτός από το HTC A9, το οποίο κοροϊδεύαμε πέρυσι για την εμφανέστατη συγγένεια με το iPhone. Ε, λοιπόν αν βγάλεις το πίσω τζάμι, το Pixel είναι ίδιο με το iPhone και αυτό με θλίβει γιατί είμαι της άποψης ότι το design σου είναι το Α και το Ω όσον αφορά το χαρακτήρα της συσκευής σου.

Από την άλλη μάλλον καλό της έκαναν οι συμβουλές της HTC, η οποία μέχρι χθες είχε το smartphone με την καλύτερη κάμερα στον κόσμο, το HTC 10 και αν υποθέσουμε ότι η επιρροή δε σταματάει εκεί, τότε ενδέχεται το Pixel να έχει και την τρομερή διαχείριση μπαταρίας του HTC 10. Θα το δούμε στα πρώτα review.


Νέο όνομα, νέο marketing, νέος ανταγωνισμός

Πάμε στις τιμές οι οποίες "τσούζουν" σε σχέση με τα Nexus, τα οποία εδώ που τα λέμε δεν ήταν ναυαρχίδες, αλλά όχι σε σύγκριση με άλλες συσκευές του ιδίου επιπέδου. Επειδή λοιπόν δεν εκτιμήθηκε η σειρά Nexus όσο θα έπρεπε, αν και πέτυχε το σκοπό της μειώνοντας τα τελευταία χρόνια τις τιμές του ανταγωνισμού, η Google αποφάσισε να μας βαρέσει στα αυτιά με το Pixel. Αφού ακόμη πιστεύουμε ότι "το καλό πράμα το πληρώνεις ακριβά", καλά να πάθουμε λέω εγώ.

Το μικρό μοντέλο λοιπόν πωλείται στα 650 δολάρια, τιμή η οποία είναι ακριβώς η ίδια με το μικρό iPhone 7. Αν λοιπόν έρθει στην Ελλάδα στα 820€ όπως το iPhone 7, τότε μιλάμε για μια συσκευή που δεν αξίζει να αγοράσεις. Δεν αξίζει επίσης γιατί το iPhone έχει παραδοσιακά καλύτερη αυτονομία και είναι επίσης αδιάβροχο, κάτι που το Pixel δεν είναι.

Αυτό που δημιουργεί όμως το Pixel είναι εσωτερικός ανταγωνισμός στους κατασκευαστές Android συσκευών και το κάνει σε μία περίοδο όπου η HTC είναι "πεθαμένη", το LG G5 είναι μία εμπορική αποτυχία και ο μόνος ανταγωνιστής του είναι το πολύ ανώτερο κατά τη γνώμη μου Samsung Galaxy S7. Ο καιρός θα δείξει πού θα οδηγήσει αυτό το... μποτιλιάρισμα στις ναυαρχίδες, αλλά είμαι σίγουρος ότι για το Android ως λειτουργικό σύστημα, μόνο καλό μπορεί να κάνει.


Και λίγες λεπτομέρειες

Ας κλείσουμε με το λειτουργικό του το οποίο είναι το Android 7.1 και διαθέτει μερικά νέα πράγματα που δεν τα γνωρίζαμε, όπως για παράδειγμα τα στρογγυλά (μπλιαξ) εικονίδια. Έχουμε επίσης την ένωση του Google Now με το Now on Tap για τη δημιουργία του Google Assistant το οποίο είδαμε στην εφαρμογή Allo και θα αναλύσουμε εκτενέστερα σε επερχόμενο άρθρο.

Τέλος η συσκευή διαθέτει τα αναμενόμενα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, χωρίς ραδιόφωνο όπως πάντα και με 15 λεπτά φόρτισης μπορεί να μας δώσει επτά ώρες χρήσης, κάτι που είναι μια τρομερά εξυπηρετική προσθήκη, αφού δεν ξεκολλάνε πλέον τα smartphone από τα χέρια μας.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter