Επιδρομή στην Κίνα s05e02: Με το Redmi 3 Pro η Xiaomi πρωταγωνιστεί επάξια και στη μικρή κατηγορία


Όταν το χρήμα δε ρέει άφθονο είναι λογικό να ψάχνουμε για το καλύτερο προϊόν με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Στην περίπτωση των Android smartphone υπάρχει πληθώρα επιλογών, δυστυχώς όμως πολλές από αυτές δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε λόγω χαρακτηριστικών. είτε λόγω αναβαθμίσεων. Τη λύση μας δίνει για άλλη μία φορά η Xiaomi, η οποία έχει στις προτάσεις της ποιοτικά μοντέλα για όλες τις τσέπες και σήμερα τσεκάρουμε το φθηνότερο από αυτά, το Redmi 3 Pro.

Τα “Redmi 3” (και όχι Redmi Note 3) είναι η μικρότερη και φθηνότερη σειρά της Xiaomi, η οποία όμως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε ποιότητα κατασκευής από τα μεγαλύτερα μοντέλα της εταιρίας. Αυτό είναι κυρίως που κάνει τη Xiaomi το μόνιμο προορισμό μας όσον αφορά τα κινέζικα smartphone και φυσικά η υποστήριξη τις πάντα ποιοτικής MIUI ROM.

Η Xiaomi συνηθίζει να βγάζει πολλές διαφορετικές εκδόσεις της ίδιας συσκευής, για να καλύψει τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών. Από αυτές εμείς προτιμάμε πάντα το μοντέλο με τον Snapdragon επεξεργαστή, γιατί τον θεωρούμε ποιοτικότερο και γιατί αποδίδει καλύτερα όσον αφορά την αυτονομία της συσκευής.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 616 @ 1.5GHz
  • GPU: Adreno 405
  • Μνήμη: 3GB RAM - 32GB αποθήκευση (microSD)
  • Οθόνη: IPS 5.0" @ 1280 x 720p (294ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 13.0MP (Samsung S5K3L8, f/2.0, LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi, Bluetooth 4.1, IR, GPS (Glonass), fingerprint, FM radio, microUSB (OTG) 
  • Μπαταρία: 4.100mAh
  • Διαστάσεις: 139.3 x 69.6 x 8.5mm - 144gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)


Με λίγα λόγια...

Το Redmi 3 Pro λοιπόν είναι μία πεντάιντση συσκευή η οποία διαθέτει ακριβώς την ίδια ποιότητα κατασκευής με τον μεγάλο αδερφό του το Redmi Note 3 Pro. Πολλές συσκευές σε αυτή την κατηγορία έχουν μεταλλικό σασί, αλλά ο τρόπος που το χρησιμοποιεί η Xiaomi σε συνδυασμό με το design, κάνει ακόμη και αυτό το φθηνό μοντέλο να φαίνεται premium. Ένα παράδειγμα της ανωτερότητας του design είναι αυτό το περιμετρικό πλαίσιο που χωνεύει κατά κάποιο τρόπο την οθόνη, δίνοντας μία καλύτερη αισθητική και ίσως προστατεύοντας την από πτώσεις. Το ξέρω ότι πρόκειται για μία λεπτομέρεια αλλά αν δείτε άλλες συσκευές της ίδιας κατηγορίας δεν έχουν ούτε άποψη, αλλά ούτε κάτι καινούργιο να προσφέρουν όσον αφορά το φαίνεσθαι.


Στην καθημερινή του χρήση τώρα θα βολέψει πάρα πολλούς καθώς επειδή είναι σχετικά μικρό το μεταχειρίζεσαι πολύ εύκολα, ενώ αν και είναι λεπτό και διαθέτει τις καμπύλες του, το κρατάς εύκολα και στο χέρι χωρίς να φοβάσαι μήπως σου πέσει. Εδώ θα προσθέσουμε και τον αρκετά ποιοτικό αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος αν και δεν είναι τόσο γρήγορος, ξεκλειδώνει τη συσκευή μας στο 100% των περιπτώσεων. Άλλο ένα σημείο όπου μέχρι πρότινος χώλαιναν οι φθηνές κινεζικές συσκευές και η Xiaomi δείχνει την ποιότητά της.


Στο λειτουργικό έχουμε τη γνωστή εδώ και χρόνια MIUI, η οποία παραμένει όμορφη, λειτουργική και γρήγορη. Είναι κατά τη γνώμη μου η μοναδική ROM την οποία θα έπρεπε να ζηλεύει Google, καθώς είναι η πιο πλήρης που κυκλοφορεί στο εμπόριο.


Ειδικά για τη συγκεκριμένη συσκευή δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε μερικές από τις εφαρμογές και τις ρυθμίσεις που διαθέτει, όπως για παράδειγμα:

  • την εφαρμογή Security που είναι μία συνολική λύση για την προστασία και την εκκαθάριση του λειτουργικού συστήματος,
  • το ραδιόφωνο το οποίο παίζει και χωρίς να συνδέσεις ακουστικά, δεν το κάνουν άλλες συσκευές αυτό
  • το Mi Remote που σου επιτρέπει να χειρίζεσαι τις ηλεκτρικές σου συσκευές μέσω υπερύθρων
  • το theme engine με το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε άπειρα θέματα και να κάνω με τη συσκευή πραγματικά δική
  • τη λειτουργία ανάγνωσης ή αλλιώς νυχτερινή λειτουργία που προστατεύει τα μάτια μας όταν διαβάζουμε το βράδυ
  • τη δυνατότητα να παραμετροποιήσεις τα τρία βασικά πλήκτρα της συσκευής για να κάνεις ακόμη περισσότερες λειτουργίες και
  • τη λειτουργία παιδιού η οποία επιτρέπει τη πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες εφαρμογές όταν δίνουμε τη συσκευή σε ένα παιδί για να παίξει.

Όλα αυτά στη MIUI 7 η οποία είναι βασισμένη στο Android 5.1.1, αλλά επειδή μιλάμε για τη Xiaomi, η οποία δε μασάει να αναβαθμίσει παλιά και νέα, φθηνά και ακριβά μοντέλα, το update σε MIUI 8 και Android 6.0 έχει ξεκινήσει και για αυτή τη συσκευή. Σοβαρά τώρα καμία εταιρεία παγκοσμίως δεν έχει προσφέρει αναβάθμιση σε 20 μοντέλα ταυτόχρονα, όπως έκανε η Xiaomi φέτος και αυτό πρέπει να της το πιστώσουμε.



Πάμε τώρα λίγο στην οθόνη η οποία είναι αναμενόμενα μέτρια καθώς έχει ανάλυση στα 720p. Λόγω του μικρού μεγέθους της συσκευής δεν είναι κάτι ενοχλητικό, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι στις ίδιες τιμές κυκλοφορούν άλλα μοντέλα με οθόνη μεγαλύτερης ανάλυσης. Αποτελείται από ένα κλασικό IPS panel, το οποίο δεν έχει κάποια ιδιαιτερότητα κι έτσι τα χρώματα και η φωτεινότητα είναι και αυτά σε κανονικά επίπεδα.

Είπαμε ότι είναι το Pro μοντέλο και ότι φοράει Qualcomm επεξεργαστή, ο οποίος είναι συγκεκριμένα o Snapdragon 616 που σκοράρει 35.000 πόντους στο Antutu, κάτι που είναι πάνω από το όριο που έχουμε θέσει για καλή και αξιόπιστη χρήση. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η μεγάλη διαφορά της Qualcomm με τη Mediatek είναι στο chip γραφικών, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στις συσκευές με Snapdragon να μπορούν να παίξουν και λίγο καλύτερα παιχνίδια, έναντι της πρώτης.


Επίσης ένα πλεονέκτημα του συνδυασμού Snapdragon και MIUI, είναι ότι οι συσκευές της Xiaomi έχουν και εξαιρετική αυτονομία, κάτι που είδαμε στο Redmi Note 3 Pro και επαναλαμβάνεται σε αυτό το μοντέλο. Η σχεδόν 15 ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη που βλέπετε στα τεστ, μπορεί να σημαίνει έως και τρεις μέρες μέτριας χρήσης για πολλούς κατόχους. Αυτό είναι επίσης άλλο ένα θέμα το οποίο έχει λύσει η Xiaomi έναντι του ανταγωνισμού και το προσφέρει ακόμα και στα φθηνά μοντέλα της σαν αυτό.


Αφήσαμε την κάμερα για το τέλος γιατί η αλήθεια είναι ότι δεν είναι το φόρτε του Redmi 3 Pro, αν και είναι ανώτερη από άλλα κινεζικά μοντέλα της ίδιας τιμής. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της ποιότητάς του αισθητήρα, ο οποίος δεν είναι και ο καλύτερος, αυτή που κερδίζει όμως τις εντυπώσεις είναι η εφαρμογή, η οποία είναι απλή και ευχάριστη και διαθέτει από φίλτρα έως και χειροκίνητες ρυθμίσεις, που μας βοηθούν να βελτιώσουμε λιγάκι το φωτισμό και τα χρώματα των φωτογραφιών.


Είναι τόσο καλή η εφαρμογή και τόσο χάλια η αντίστοιχη που χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα κινέζικα μοντέλα, που ειλικρινά προτιμώ να μην έχω το καλύτερο αποτέλεσμα, για αυτή την εμπειρία χρήσης που μου προσφέρει.

Δείγματα (Πλήρες μέγεθος):


Πόρισμα

Το πόρισμα λοιπόν λέει ότι το Redmi 3 Pro είναι άλλη μία συσκευή της Xiaomi που αξίζει να επενδύσεις με κλειστά μάτια. Είναι λίγο ακριβότερο ή λίγο χειρότερο από άλλα κινέζικα μοντέλα του εμπορίου, αλλά η εμπειρία που σου προσφέρει όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής, το λειτουργικό σύστημα και ειδικά την αυτονομία, αξίζει. Το παίρνεις λοιπόν και ξενοιάζεις, τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Θα το βρείτε μεταξύ άλλων στο Everbuying (128€) και το Gearbest (137€).


Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter