Απογοητευτικά τα πρώτα παιχνίδια για το Daydream VR αλλά είμαστε σε καλό δρόμο


Φέτος είναι η χρονιά του VR και όλες οι εταιρίες επιχειρούν αν όχι τη μετάβαση, σίγουρα τα πρώτα βήματα στο νέο αυτό τομέα της τεχνολογίας. Όσον αφορά το Android η καλύτερη προσπάθεια ακούει στο όνομα Daydream, με τη Google να έχει βάλει πολύ υψηλά στάνταρ, αφού οι Daydream-ready συσκευές αποτελούνται μόνο από ναυαρχίδες προς το παρόν. Οι πρώτες εφαρμογές όμως δεν είναι αντάξιες του hype που δημιουργήθηκε κι έτσι οι αρχικές εντυπώσεις δεν είναι και οι καλύτερες.

Θα περιμέναμε από τις εφαρμογές και ειδικά από τα παιχνίδια να είναι ανώτερης ποιότητας αφού μιλάμε για τηλέφωνα-ναυαρχίδες, αλλά το κυριότερο από όλα είναι ότι θα πρέπει να έχουν ένα VR νόημα που θα μας δίνει την εντύπωση ότι "ζούμε" μέσα στο παιχνίδι. Πάρτε για παράδειγμα την αντίστοιχη προσπάθεια της Sony με το PlayStation VR, όπου τα πρώτα της παιχνίδια δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι σχεδιασμένα για να μας δώσουν σωστά την εμπειρία VR και σε βάζουν κανονικά στα παπούτσια των πρωταγωνιστών.

Όλες οι πλατφόρμες λοιπόν πρέπει να έχουν οπωσδήποτε ένα παιχνίδι racing. Ποιος δε θέλει να ζήσει έστω και με αυτό τον τρόπο την εμπειρία οδήγησης ενός αγωνιστικού αυτοκινήτου; Το πιο ρεαλιστικό που μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή στο Android είναι το Real Racing 3, το οποίο πολλά χρόνια μετά την εμφάνισή του, παραμένει ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια στο Android. Αντ' αυτού η πρώτη μας επαφή με τα racing παιχνίδια στο Daydream γίνεται με έναν κλώνο του Mario Kart με την ονομασία VR Karts.


Μη με παρεξηγείτε, λατρεύω το Mario Kart και είναι ωραίο να έχουμε ένα αντίστοιχο παιχνίδι στο Android, αλλά δεν είναι αυτό που θα περιμέναμε για να μας κερδίσει από την πρώτη μέρα το Daydream. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το Danger Goat, ένα καθαρό 3D platform παιχνίδι στο οποίο προσπαθείς να βοηθήσεις μία κατσίκα να ξεπεράσει τα εμπόδια της πίστας. Προσπαθώ να καταλάβω για ποιο λόγο να φορέσω το VR headset μου για να παίξω αυτό το παιχνίδι αλλά δεν υπάρχει. Δε σου προσφέρει κάποια εμπειρία να ζήσεις που θα σε βάλει στη θέση του ήρωα βλέποντας από τα μάτια του, κάτι που είναι αναγκαίο στα VR παιχνίδια για να πετύχουν το σκοπό τους.


Τελευταίο μας παράδειγμα το Hunter's Gate, ένα ωραιότατο παιχνίδι τύπου RPG στο οποίο επίσης δεν υπάρχει η αίσθηση ότι "βυθίζεσαι" στον κόσμο του ήρωα, μιας και τα βλέπεις όλα από μια μακρινή οπτική γωνία.


Αντίθετα υπάρχουν παιχνίδια που αναδεικνύουν το μεγαλείο του VR, όχι μόνο σε οπτικό επίπεδο αλλά και σε χειρισμό. Ένα τρανό παράδειγμα είναι το Fantastic Beasts, το οποίο αποτελεί ένα promo παιχνίδι για να μας συστήσει την ομώνυμη ταινία. Το συγκεκριμένο παιχνίδι καταφέρνει με εξαιρετικό τρόπο να μας βάλει στο νόημα της ταινίας δείχνοντάς μας το πιο ενδιαφέρον της κομμάτι, το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε με την ησυχία μας.


Ακόμη ένα θετικό παράδειγμα είναι το Keep talking and nobody explodes, το οποίο είναι ίσως και το πιο πρωτότυπο VR παιχνίδι που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Εδώ προσπαθούμε με ένα φίλο μας να απενεργοποιήσουμε μία βόμβα λύνοντας γρίφους. Το ωραίο της υπόθεσης όμως είναι ότι ο ένας βλέπει μόνο τη βόμβα και ο άλλος μόνο τις οδηγίες! Η συνεργασία των δύο λοιπόν είναι το κλειδί που προσφέρει φυσικά άφθονο γέλιο ή μπουνίδια στο τέλος.


Σκέψεις...

Η Google όπως συνηθίζει δημιούργησε μια πλατφόρμα την οποία μας παρουσίασε ως το νέο στάνταρ στο Android, χωρίς πρώτα να έχει έτοιμους κάποιους πιασάρικους τίτλους. Ίσως θα έπρεπε πρώτα να μας δείξει τις δυνατότητες του Daydream μέσα από μικρά και απλά παιχνίδια, όπως κάνει σήμερα η Sony με το PlayStation VR ή όπως είχε κάνει παλιότερα η Nintendo με το Wii, όπου το Wii Sports σου έδινε πολύ καλά να καταλάβεις τις δυνατότητες του χειριστηρίου του.

Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι το Daydream θα πάει άπατο, καθώς έρχονται ωραία παιχνιδάκια όπως το Need for Speed: No Limits, όμως σε καμιά περίπτωση δε σε πείθει ακόμη να δώσεις 800 ευρώ για το Pixel, συν άλλα 70 ευρώ για το VR headset της Google. Όπως φαίνεται στο μέλλον η επιλογή κινητού θα έχει να κάνει και με τα αξεσουάρ της κάθε συσκευής και το Daydream είναι μία πρόταση στη σωστή κατεύθυνση. Σίγουρα όμως δεν είναι κάτι που θα πρέπει να δοκιμάσουμε φέτος όπου το VR δεν είναι ακόμη ώριμο για να επενδύσουμε σε αυτό.

Μπορείτε να δείτε όλη τη λίστα των Daydream παιχνιδιών και εφαρμογών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο Play Store στο πολύ κατατοπιστικό άρθρο του VRheads.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter