Android Wear 2.0 | Αυτά είναι τα νέα χαρακτηριστικά και αυτές οι συσκευές που θα αναβαθμιστούν στη νέα έκδοση


Η πολυαναμενόμενη δεύτερη μεγάλη αναβάθμιση του Android Wear, της ειδικής έκδοσης του Android για smartwatch είναι πλέον γεγονός. Περιμέναμε πώς και πώς να δούμε τι θα κάνει τελικά η Google για να αναστήσει μία... πεθαμένη κατά γενική ομολογία πλατφόρμα και αν τελικά θα καταφέρει να μας πείσει ότι τα smartwatch είναι απαραίτητα gadget. Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι βελτιώσεις;

Με μια ματιά το Android Wear 2.0 εστιάζει κυρίως στο fitness, ενώ προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί από το smartphone μας με εφαρμογές που λειτουργούν και χωρίς το κινητό. Βασικός όμως είναι και ο ρόλος του Google Assistant, ο οποίος δε θα μπορούσε να λείπει από τη νέα γενιά smartwatch.

Βελτιωμένα watchface

Πρώτα από όλα έχουμε βελτίωση στο γραφικό περιβάλλον, με τα watchface να μας δίνουν πλέον τη δυνατότητα να προβάλουμε επάνω τους πληροφορίες από άλλες εφαρμογές. Θέλεις για παράδειγμα να βλέπεις συνέχεια τον καιρό ή τα βήματα που έχεις κάνει περπατώντας; Μήπως θέλεις να βλέπεις το ημερολόγιο ή πόσα ποτήρια νερό ήπιες σήμερα; Όλα αυτά μπορούν τώρα να προστεθούν στο watchface, αρκεί οι εφαρμογές που θα χρησιμοποιήσεις να το υποστηρίζουν. Εννοείται βέβαια ότι σε μια μικρή οθόνη δεν μπορείς να βάλεις τα πάντα κι όπως φαίνεται από τα επίσημα screenshot της Google, μόνο τρία είναι τα widget που μπορούμε να προσθέσουμε.


Google Play για smartwatch

Μία από τις μεγάλες αλλαγές είναι επίσης το ενσωματωμένο Play Store από το οποίο μπορούμε να βρούμε και να κατεβάσουμε εφαρμογές ειδικά για το Android Wear. Με αυτό τον τρόπο η Google προσπαθήσει να αυτονομήσει ακόμη περισσότερο το ρολόι από το κινητό μας, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές στα smartwatch με κάρτα SIM, τα οποία μπορούν να δεχτούν μηνύματα και κλήσεις αλλά και να μπουν στο ίντερνετ χωρίς να έχουμε το κινητό μας μαζί.

Οι πρώτες εφαρμογές που κυκλοφορούν σε αυτή την έκδοση του Play Store, έτσι για να πάρουμε μια ιδέα είναι οι εξής: AccuWeather, Android Pay, Bring!, Foursquare, Google Fit, Google Messenger, Google Play Music, Lifesum, Robinhood, Runkeeper, Runtastic, Strava, Telegram και Uber.

Επιτέλους πληκτρολόγιο

Βοηθητικό είναι επίσης και το πληκτρολόγιο το οποίο προστέθηκε στο Android Wear 2.0 και είχαμε δει στις beta εκδόσεις του συστήματος. Όσο καλή και αν είναι η πληκτρολόγηση με τη φωνή μας, δεν είναι πάντα βολική, καθώς είτε θα έχει φασαρία εκεί που βρισκόμαστε, είτε δεν πρέπει να ακουστεί στους γύρω μας το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε. Με το πληκτρολόγιο μπορούμε λοιπόν να γράψουμε αυτό που θέλουμε πατώντας τα αντίστοιχα γράμματα ή σχεδιάζοντάς τα χειρόγραφα. Ειδικά το δεύτερο είναι αρκετά βολικό αν και χρονοβόρο.

Πληρωμές με Android Pay

Για τους Αμερικάνους αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο χαρακτηριστικό του, αλλά αφού το Android Pay δε λειτουργεί στην Ελλάδα, περνάει για εμάς σε δεύτερη μοίρα. Οι συσκευές Android Wear οι οποίες διαθέτουν και NFC chip, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε πληρωμές, όπως ακριβώς γίνεται με τα κινητά μας. Δεν υπάρχει πιο ξέγνοιαστο πράγμα από το να πηγαίνεις στο super market χωρίς πορτοφόλι και κινητό, αλλά απλά με το ρολόι σου. Ελπίζω βέβαια οι ελληνικές τράπεζες να μπουν κι αυτές γρήγορα στο κλίμα.

Για όσους τέλος τους τρώει το χεράκι τους, πρέπει να έχουν υπ' όψιν ότι το Android Pay και ίσως και οι υπόλοιπες εφαρμογές πληρωμών που θα βγουν στην πορεία, δε λειτουργούν με ξεκλείδωτο bootloader για λόγους ασφαλείας.


Google Fit & Google Assistant

Για το κλείσιμο έχουμε επίσης το βελτιωμένο Google Fit, το οποίο με τη βοήθεια των νέων μοντέλων smartwatch και των αισθητήρων που διαθέτουν, κάνει καλύτερη δουλειά στις μετρήσεις. Υπάρχουν φυσικά και άλλες γνωστές εναλλακτικές όπως το Strava και το Runkeeper, ενώ δεν αποτελεί είδηση ότι το Google Music είναι η βασική εφαρμογή για ακούμε τη μουσική μας όταν γυμναζόμαστε. Όχι άδικα γιατί είναι απλά τρομερό.

Και τέλος δε θα μπορούσε να λείπει από το Android Wear 2.0 ο Google Assistant. Ήταν που ήταν τα smartwatch συσκευές Google Now, οπότε λογικό είναι να μετατραπούν και σε συσκευές Google Assistant, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού μας βοηθάει να κάνουμε χρήσιμες αναζητήσεις γρήγορα και εύκολα.


Οι συσκευές που θα αναβαθμιστούν

Το Android Wear 2.0 θα κυκλοφορήσει στις 15 Φεβρουαρίου και είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν συσκευές που δε θα αναβαθμιστούν,  καθώς η πρώτη γενιά που παρουσιάστηκε πριν από δύο ολόκληρα χρόνια θα μείνει για πάντα στην έκδοση 1.5 (ή μήπως όχι;). Οι συσκευές που θα το λάβουν, εκτός από τα LG Watch Style και LG Watch Sport που το έχουν προεγκατεστημένο είναι:

  • ASUS ZenWatch 2 / ZenWatch 3
  • Casio Smart Outdoor Watch / PRO TREK Smart
  • Fossil Q Founder / Q Marshal / Q Wander
  • Huawei Watch
  • LG Watch R / Watch Urbane / Watch Urbane 2nd Edition LTE
  • Michael Kors Access Smartwatches
  • Moto 360 2nd Gen / Moto 360 for Women / Moto 360 Sport
  • New Balance RunIQ
  • Nixon Mission
  • Polar M600
  • TAG Heuer Connected

Το σχόλιο του Doctor

Άσχετα αν τα smartwatch θεωρούνται εμπορική αποτυχία μέχρι στιγμής, ως κάτοχος και χρήστης τα τελευταία δύο χρόνια, πρέπει να πω ότι έχουν και τα θετικά τους. Πρώτον εξοικονομούν μπαταρία στο κινητό μου, δεύτερον με τις ειδοποιήσεις στο χέρι με έχουν απαλλάξει από το άγχος μήπως έχω χάσει κάποια σημαντική κλήση και τρίτον είναι ένας πολύ καλός βοηθός για τη γυμναστική μου.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν αξίζουν τα λεφτά τους. Όλα τα παραπάνω μπορεί να τα κάνει και το Xiaomi Mi Band 2 των 30 ευρώ, με τη διαφορά ότι δε μου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσω σε κάποιο μήνυμα ή να δω στην οθόνη περισσότερες λεπτομέρειες για την ειδοποίηση που μου ήρθε. Το γεγονός ότι μας ζητούν ποσά άνω των 250 ευρώ για ένα smartwatch το θεωρώ τραγικό και πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπάρχουν και άλλα μοντέλα με τιμές έως τα 100€ - 120€.

Η αυτονομία είναι επίσης ένα θέμα στα smartwatch, τα οποία διαρκούν μεν έως και δύο με τρεις μέρες ανάλογα με τη χρήση, αλλά κατά την προσωπική μου άποψη και πάλι η διάρκεια θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον μίας εβδομάδας. Ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση ίσως να είναι οι e-ink (e-paper) οθόνες που είδαμε παλιότερα στα e-book και θα ήταν πραγματικά πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε ένα τέτοιο ρολόι με Android Wear.

Τέλος πρέπει να σημειώσουμε και την έλλειψη custom ROM στο Android Wear κυρίως γιατί όλες οι συσκευές μέχρι σήμερα ήταν ενημερωμένες. Ελπίζω τώρα που θα υπάρξει ανάγκη να δούμε και τα smartwatch πρώτης γενιάς να αναβαθμίζονται μέσω κάποιου port.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter