Magisk | Ο νέος τρόπος root που θα στείλει στη σύνταξη το SuperSU και το Xposed framework!


Όσο το Android αλλάζει σε κάθε νέα έκδοση που μας φέρνει η Google, τόσο θα βελτιώνονται τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να παραμετροποιήσουμε το λειτουργικό σύστημα των συσκευών μας. Μιλάμε φυσικά για τη διαδικασία root αλλά και για χρήσιμα εργαλεία όπως το Xposed framework, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δεν έχουμε δικαιώματα διαχειριστή. Οι τελευταίες λοιπόν αλλαγές που εμφανίστηκαν στο Android 7.0 Nougat, ώθησαν την κοινότητα στη δημιουργία του Magisk, ενός εργαλείου που ενδέχεται να βάλει στη ναφθαλίνη το SuperSU και το Xposed!

Από το Σεπτέμβριο του 2016 παρακολουθούμε την εξέλιξη του Magisk και πλέον μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όχι απλά ήρθε για να μείνει, αλλά εξελίσσεται σε ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για όλους τους power user του Android. Τρία είναι τα στοιχεία που κάνουν το Magisk να ξεχωρίζει:

  1. Μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε root χωρίς να "πειράξουμε" το system partition και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να λαμβάνουμε κανονικά τα OTA update της συσκευής μας χωρίς να χάνουμε το root. 
  2. Μπορεί να "κρύψει" το root από τις εφαρμογές που δε λειτουργούν σε αυτή την κατάσταση όπως για παράδειγμα το Pokemon GO και εφαρμογές πληρωμών όπως το Android Pay.
  3. Διαθέτει module όπως αυτά του Xposed αν και είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο.

Είναι λοιπόν μία "ανώδυνη" λύση root για τη συσκευή μας, με την οποία δε θυσιάζουμε καμία λειτουργία που συνήθως χάνεται όταν κάνουμε root. Όσον αφορά τα module όλα βρίσκονται στην επίσημη σελίδα τους στο XDA και μας επιτρέπουν να εγκαταστήσουμε διάφορα πράγματα που βελτιώνουν τη συσκευή μας όπως Ad-blocker, λογισμικά βελτίωσης του ήχου σαν το DAC enabler για συσκευές με Qualcomm επεξεργαστή και το Viper4Android, πολλά από αυτά χωρίς καν να "πειράξουμε" το system partition.


Πώς εγκαθιστούμε το Magisk

Το Magisk εγκαθίσταται φλασάροντας ένα αρχείο zip μέσω recovery, οπότε προϋποθέτει να έχουμε την TWRP στη συσκευή μας, επειδή όμως δεν υποστηρίζει όλες τις Android συσκευές, η εγκατάστασή του μπορεί να οδηγήσει σε bootloop. Η καλύτερη λύση λοιπόν είναι να το κάνουμε μέσω της εφαρμογής Magisk Manager, ενώ καλό θα είναι να έχουμε στη συσκευή μας και το αρχείο απεγκατάστασης Magisk Unistaller, το οποίο επαναφέρει το αυθεντικό boot.img της συσκευής μας.

  • Κατεβάζουμε λοιπόν την εφαρμογή και μέσω αυτής κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση του Magisk.
  • Μπαίνουμε σε recovery mode, επιλέγουμε 'Install' και βρίσκουμε το zip του Magisk.
  • Στη συνέχεια σέρνουμε το 'Swipe to install' και περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία.
  • Κάνουμε επανεκκίνηση και είμαστε έτοιμοι.

Αφού τελειώσει η διαδικασία, μπορούμε μέσω της εφαρμογής να τσεκάρουμε αν η εγκατάσταση έχει γίνει σωστά και κυρίως αν περνάει το SafetyNet check της Google, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει "πειράξει" το system. Περισσότερες πληροφορίες για το Magisk θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του στο XDA.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter