Online αγορές από Κίνα | Τι παίζει με τα τελωνεία όταν το δέμα σου έρχεται μέσω ΕΛΤΑ;
Από το Δεκέμβριο που μας πέρασε άρχισαν να ακούγονται ιστορίες ότι τα ΕΛΤΑ ελέγχουν δειγματοληπτικά τις αποστολές από την Κίνα. Κανείς δεν ήξερε να μας πει ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιες οι λεπτομέρειες που κάνουν ένα δέμα να περάσει από το ελληνικό τελωνείο, αλλά το ανακαλύψαμε πρόσφατα. Με την ευκαιρία της πρώτης μας αποστολής μέσω ΕΛΤΑ που μπήκε στο τελωνείο, δε χάσαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία έρευνα για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και αν μπορούμε να το αποφύγουμε.
Η παραγγελία
Όλα έγιναν τελείως φυσιολογικά. Παραγγείλαμε το νέο μας τηλέφωνο από site της Κίνας, χωρίς να επιλέξουμε κάποια γρήγορη αποστολή, αφού είδαμε τι παίζει και με την DHL, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η αποστολή έγινε μέσω Σιγκαπούρης και όχι μέσω Ολλανδίας όπως συνηθίζεται. Πιθανότατα αυτή να είναι και η λεπτομέρεια που έστειλε το δέμα μας στο τελωνείο, μιας και όλα όσα φέραμε αυτό το διάστημα μέσω Ολλανδίας δεν είχαν κανένα πρόβλημα.
Μετά από μερικές εβδομάδες το είδαμε να φτάνει στα κεντρικά των ΕΛΤΑ στη Θεσσαλονίκη και περιμέναμε να πάει στο τοπικό ταχυδρομείο της περιοχής. Δυστυχώς όμως η επόμενη αλλαγή στο tracking έλεγε 'ΥΕΔ Θεσσαλονίκης' το οποίο είναι μία υπηρεσία του Α' Τελωνείου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί εντός των ΕΛΤΑ. Εννοείται ότι δεν κάναμε καμία κίνηση να επικοινωνήσουμε μαζί τους, μπας και τη γλιτώσουμε και μετά από 10 περίπου ημέρες, έφτασε στο γραμματοκιβώτιο η διασάφηση του τελωνείου.
Η διασάφηση του τελωνείου
Ήμασταν άτυχοι, όχι γιατί κληθήκαμε να πληρώσουμε, αλλά γιατί μας έτυχε στην ακριβότερη συσκευή που αγοράσαμε τα τελευταία χρόνια, στο Xiaomi Mi Mix. Η διασάφηση έγραφε όλα τα στοιχεία της συσκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ανοίχτηκε για να ελεγχθεί, ενώ η χρέωση είχε μόνο ΦΠΑ και όχι δασμούς, ακόμη και σε μία συσκευή με κόστος 570 ευρώ. Αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς από την DHL μάθαμε ότι σε δέματα άνω των 150 ευρώ ενδέχεται το τελωνείο να ζητήσει και δασμούς, κάτι που τελικά δεν ισχύει, τουλάχιστον στα δέματα με μικρό μέγεθος.
Το δέμα μας όπως είναι φυσικό δεν συνοδεύονταν από τιμολόγιο κι έτσι η εκτίμηση έγινε μέσω της ιστοσελίδας, από το κατάστημα που αγοράστηκε! Αυτό είναι βέβαια λίγο αυθαίρετο αλλά όταν το αγοράσαμε κόστιζε 670 ευρώ, ενώ μέχρι να φτάσει, η σελίδα το κατέβασε στα 570 ευρώ, άρα θεωρητικά πληρώσαμε λιγότερο ΦΠΑ από όσο θα έπρεπε. Στην περίπτωσή μας όμως το κατάστημα μας έκανε μία ειδική τιμή στα 200 ευρώ, οπότε θα έπρεπε να πληρώσουμε τον ΦΠΑ για τα 200 ευρώ και όχι για τα 570. Έτσι ακολούθησε το τηλεφώνημα.
Μιλήσαμε λοιπόν με τον υπάλληλο που έκανε τον έλεγχο και του εξηγήσαμε την κατάσταση, λέγοντας ότι πολύ ευχαρίστως θα του στείλουμε το τιμολόγιο για να γίνει επανέλεγχος. Η απάντηση ήταν τουλάχιστον γελοία:
Έχουμε πολλή δουλειά κύριε, τι να κάνουμε; Ειδικά από τότε που που αγοράζετε όλοι από Κίνα τρέχουμε και δε φτάνουμε!
Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι επειδή το τελωνείο έχει δουλειά, μπορεί να εκτιμάει αυθαίρετα τα δέματα και να πληρώνεις ότι τους γουστάρει. Ο ελεγκτής μας ενημέρωσε επίσης ότι είναι γνωστό πως οι Κινέζοι υποτιμολογούν τα προϊόντα τους, οπότε δεν μπορεί να δεχτεί το τιμολόγιό τους (για την ιστορία το τιμολόγιο ήταν 20 ευρώ!). Αντ' αυτού για να αποδείξουμε τη μειωμένη αξία του προϊόντος θα πρέπει να στείλουμε το αποδεικτικό πληρωμής, αλλά και ένα screenshot από το ιστορικό παραγγελιών, όπου φαίνεται η αγορά με αυτή την αξία.
Για να μη μακρηγορούμε λοιπόν συμφωνήσαμε να βάλουμε σε ένα φάκελο την απόδειξη πληρωμής, ένα screenshot από την παραγγελία και να τα στείλουμε μαζί με τη συσκευή στο τελωνείο για επανέλεγχο. Έτσι κι έγινε.
Το αποτέλεσμα
Αυτό που μάθαμε από την όλη υπόθεση είναι ότι πριν κάνουμε στο μέλλον οποιαδήποτε παραγγελία, θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι με την άφιξή της ενδέχεται να πληρώσουμε επιπλέον:
- 24% της αξίας για ΦΠΑ,
- 12 ευρώ για τον έλεγχο και ίσως
- 10 ευρώ για τον επανέλεγχο του δέματος.
Το τελευταίο μπορεί να αποφευχθεί αν τηλεφωνήσουμε στο τελωνείο πριν γίνει ο πρώτος έλεγχος και συμφωνήσουμε να στείλουμε τα διευκρινιστικά έγγραφα. Για ένα Android τηλέφωνο δηλαδή των 200 ευρώ, το επιπλέον κόστος μπορεί να φτάσει έως και τα 70 ευρώ με τα ΕΛΤΑ, ενώ στην περίπτωση της DHL αυτά θα πάει τουλάχιστον στα 120 ευρώ. Αν σου έρθει η διασάφηση στο γραμματοκιβώτιο θα πρέπει πρώτα να μιλήσεις με το τελωνείο, αν διαφωνείς σε κάτι, καθώς αν παραλάβεις και πληρώσεις τα έξοδα στο ΕΛΤΑ, θα είναι πολύ δύσκολο να πάρεις τα χρήματά σου πίσω.
Όλα τα παραπάνω ίσως να αποφεύγονται αν το δέμα μας έρθει μέσω Ολλανδίας, από όπου δε μας έχει τύχει μέχρι στιγμής κάποιο ευτράπελο.
Διαβάστε επίσης: