Το smartphone είναι... η απόλυτη συσκευή επικοινωνίας


Τα smartphone έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και μάλιστα την έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, αφού πλέον δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτά. Από την ημέρα όμως που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, οι λειτουργίες τους έχουν αλλάξει τόσο πολύ που έχουν αντικαταστήσει πολλές από τις συσκευές που χρησιμοποιούσαμε παλιότερα. Σε αυτή τη νέα σειρά άρθρων με ονομασία 'Το smartphone είναι...' θα δούμε μία προς μία όλες αυτές τις λειτουργίες, για να μάθουν κυρίως οι αρχάριοι, τι πραγματικά μπορεί να κάνει το μαραφέτι που έχουμε στην τσέπη μας.

Ξεκινάμε από το προφανές. Το smartphone ως φυσικός διάδοχος του απλού τηλεφώνου, είναι μία συσκευή που μας βοηθάει να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας. Η διαφορά του όμως σε σχέση με τα απλά τηλέφωνα, με τα οποία στέλναμε μηνύματα και κάναμε κλήσεις, είναι ότι διαθέτει περισσότερους τρόπους επικοινωνίας, μερικοί από τους οποίους είναι πιο βολικοί και άλλοι πολύ φθηνότεροι.


Για παράδειγμα οι φωνητικές κλήσεις οι οποίες συνεχίζουν να είναι ο βασικός τρόπος ομιλίας, έχουν εμπλουτιστεί και με εικόνα πλέον. Χρησιμοποιώντας το Skype, το Hangouts, το Viber ή το Facebook Messenger, τις τέσσερις εφαρμογές που είναι και ο πιο δημοφιλείς στην Ελλάδα, μπορείς να πάρεις τηλέφωνο όποιον θέλεις, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και μάλιστα δωρεάν! Οι κλήσεις γίνονται μέσω ίντερνετ και αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς το πακέτο ίντερνετ που έχεις αγοράσει, πρέπει να τσεκάρεις πού και πού τα megabyte σου για να μην τελειώσουν, ενώ αν είσαι συνδεδεμένος σε κάποιο Wi-Fi δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.

Ειδικά τώρα που τα πακέτα ίντερνετ είναι φθηνότερα και προσφέρουν περισσότερα megabyte, οι κλήσεις μέσω ίντερνετ είναι εξαιρετικά συμφέρουσες, καθώς οι χρεώσεις για τις απλές φωνητικές κλήσεις, έχουν τις... παλιές κακές τους τιμές.



Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και τα μηνύματα πλέον, τα οποία με τις ίδιες ακριβώς εφαρμογές μπορούν να σταλούν απολύτως δωρεάν. Σε αυτή την περίπτωση, το μέγεθος των μηνυμάτων είναι σχεδόν μηδαμινό, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τα megabyte που ξοδεύετε, έτσι ακόμη και ένα μικρό πακέτο ίντερνετ μπορεί να βγάλει ολόκληρο το μήνα. Εξαίρεση αποτελεί η αποστολή φωτογραφιών και βίντεο, τα οποία καταναλώνουν ανάλογα megabyte, με το μέγεθος του αρχείου που στέλνουμε.

Σε αντίθεση με τις κλήσεις, τα μηνύματα μέσω ίντερνετ είναι πιο διαδεδομένα, κυρίως γιατί είναι πιο οικονομικά, ενώ όλοι μας πλέον διαθέτουμε ένα λογαριασμό Google (Hangouts, Allo, Duo), Facebook (Messenger) ή Viber. Δύσκολα δηλαδή θα σου απαντήσει κάποιος μια κλήση μέσω ίντερνετ, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί το ίδιο με ένα μήνυμα. Γενικά να έχετε στο νου σας ότι το SMS πέθανε και το χρησιμοποιούμε μόνο αν εμείς ή ο παραλήπτης δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πόρισμα

Για να κάνουμε λοιπόν μία ανακεφαλαίωση, το smartphone που κρατάς στα χέρια σου μπορεί να κάνει κανονικές κλήσεις, αλλά διαθέτει και την επιλογή των δωρεάν φωνητικών και βίντεο κλήσεων μέσω ίντερνετ. Οι απλές κλήσεις είναι ακόμη οι επικρατέστερες, ενώ τις δεύτερες τις χρησιμοποιούμε κυρίως αν θέλουμε να μιλήσουμε κανένα δίωρο με την κολλητή.

Το smartphone μπορεί επίσης να στείλει SMS, αλλά κανείς δεν τα προτιμάει και πολλοί ενδέχεται να σε κράξουν που τους αναγκάζεις να χρεωθούν για να σου απαντήσουν. Οι πάντες χρησιμοποιούν κυρίως το Viber, το οποίο απλά δε γίνεται να μην έχεις στη συσκευή σου. Κατέβασέ το τώρα!

Αν έχεις λοιπόν συμβόλαιο, τσέκαρε το λογαριασμό σου στον πάροχο κινητής τηλεφωνίας και ζήτησέ του να σου δίνει περισσότερα megabyte, λιγότερο χρόνο ομιλίας και καθόλου SMS,ενώ αν είσαι στην καρτοκινητή, το πρώτο σου μέλημα κάθε μήνα πρέπει να είναι η αγορά megabyte.

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter