Επιδρομή στην Κίνα s05e08: Το Xiaomi Mi Mix είναι το πιο όμορφο smartphone αλλά του λείπει μια καλή κάμερα


Πριν από την κυκλοφορία κάθε νέας ναυαρχίδας, το ίντερνετ γεμίζει με εικόνες και βίντεο στα οποία περιγράφεται το πώς θα μπορούσε να είναι εμφανισιακά και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια όλα τα "concept design" που βλέπουμε συμφωνούν σε ένα κυρίως πράγμα, το σχεδιασμό με όλο το μπροστινό μέρος να αποτελείται από την οθόνη. Τεράστιες εταιρίες δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να μας προσφέρουν κάτι τέτοιο, αλλά πριν από λίγους μήνες, από το πουθενά θα λέγαμε η Xiaomi μας πήρε τα μυαλά με το Mi Mix.

Το Mi Mix δεν είναι ένα smartphone που απευθύνεται σε όλους και είναι περισσότερο ένα... κόσμημα παρά ένα απόλυτα λειτουργικό τηλέφωνο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι μάπα σαν τηλέφωνο αφού διαθέτει πολύ δυνατά χαρακτηριστικά, με μία όμως εξαίρεση στην κάμερα. Για όσους απόλαυσαν το ζωντανό unboxing που κάναμε πριν από λίγες ημέρες, σήμερα έχουμε το πλήρες review με όλες τις λεπτομέρειες.

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Τετραπύρηνος Qualcomm Snapdragon 821 @ 2.35GHz
  • GPU: Adreno 530
  • Μνήμη: 6GB RAM - 256GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 6.4" @ 2040 x 1080p (362ppi)
  • Κάμερα: Πίσω 16.0MP (Omnivision, f/2.0, dual-LED flash) - Μπροστά 5.0MP
  • Συνδεσιμότητα: 4G, dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 4.2, GPS (Glonass, Beidou), NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 4.400mAh
  • Διαστάσεις: 158.8 x 81.9 x 7.9mm - 209gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 6.0 Marshmallow (MIUI 8)


Κατασκευή & Design

Ξεκινάμε από την κατηγορία που κάνει το Mi Mix να ξεχωρίζει, το design. Ειλικρινά δεν μπορείς να πεις πολλά πράγματα για την εμφάνισή του, αφού είναι ένα πραγματικά μοναδικό τηλέφωνο στην όψη. Περιττό να σας πω ότι ξόδεψα τις πρώτες τρεις μέρες μαζί του, απλά ανοίγοντάς το για να χαζέψω την οθόνη! Το ξέρω είναι γελοίο αλλά δεν μπορούσα να αντισταθώ.

Τα περιθώριά του είναι λοιπόν πάρα πολύ μικρά και τονίζονται ιδιαίτερα με ένα ανοιχτόχρωμο φόντο, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχει ένα "χείλος" με όλες τις μικροσυσκευές που είναι απαραίτητες. Εκεί θα βρούμε την μπροστινή κάμερα, την οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γυρίζοντας τη συσκευή ανάποδα αν δε μας βολεύει, τον αισθητήρα φωτός για την αυτόματη μείωση της φωτεινότητας στην οθόνη και το LED ειδοποιήσεων.


Το περιμετρικό του πλαίσιο αλλά και το πίσω μέρος είναι φτιαγμένα από κεραμικό, ένα υλικό που επίσης βλέπουμε για πρώτη φορά σε smartphone μαζικής παραγωγής. Πρόκειται για μία διφορούμενη επιλογή από πλευράς Xiaomi, η οποία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Στα θετικά:

  • μας προσφέρει μεγάλη ανθεκτικότητα καθώς δε σπάει και δεν γρατζουνιέται, 
  • δε σκουριάζει σε σχέση με τα μεταλλικά smartphone, αλλά αυτό είναι μάλλον κάτι που δε θα πάθει ποτέ κανένας, ενώ 
  • είναι εξαιρετικά όμορφο καθώς καθρεφτίζει τα πάντα επάνω του.

Στα αρνητικά:

  • γλιστράει πάααααααααααααρα πολύ στο χέρι, ενώ
  • η μεγάλη του ανθεκτικότητα σημαίνει ότι δεν απορροφάει τους κραδασμούς, οπότε αν σου πέσει και χτυπήσει σε κάποια γωνία, το πιθανότερο είναι να ασκηθεί μεγάλη πίεση στο τζάμι της οθόνης και να σπάσει. 


Είναι λοιπόν ένα smartphone που δε χρειάζεται θήκη γιατί δε γρατζουνιέται και είναι πανέμορφο, αλλά χρειάζεται θήκη γιατί αν σου πέσει κλάφτα Χαράλαμπε. Ευτυχώς για όσους το αγοράσουν, μέσα στο κουτί υπάρχει μία πολύ στυλάτη δερμάτινη θήκη που το αγκαλιάζει, χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερα στον όγκο του, προσφέροντας... πρόσφυση.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι λόγω του design, η Xiaomi κατήργησε το ακουστικό όπως το έχουμε συνηθίσει, προσθέτοντας μία πιεζοηλεκτρική εναλλακτική που δημιουργεί ήχο δονώντας στο πλαίσιο! Εξαιρετικά πρωτότυπη ιδέα η οποία στην πράξη δεν είναι και άσχημη. Διαβάζω πολύ στο ίντερνετ για προβλήματα με τον ήχο στις κλήσεις, αλλά δεν το επιβεβαιώνω. Οι κλήσεις γίνονται μια χαρά, απλά ο ήχος ακούγεται δυνατότερα στην επάνω αριστερή πλευρά, όπου και βρίσκεται το... ακουστικό. Αν επίσης δυναμώσεις πολύ την ένταση, ο συνομιλητής σου θα ακούγεται και στους γύρω σου, αλλά αυτό συμβαίνει και στα smartphone με κανονικά ακουστικά, οπότε δεν είναι πρόβλημα.

Κλείνουμε με την κατασκευή με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίος είναι εξαιρετικός αλλά δεν έχει άλλες λειτουργίες από προεπιλογή, πέρα από το να ξεκλειδώνεις τη συσκευή ή τις εφαρμογές. Ο αισθητήρας έχει επίσης την ίδια υφή με το πίσω μέρος, αλλά και το τζάμι της κάμερας, οπότε είναι λίγο δύσκολο να τον βρεις στα τυφλά. Αν έχεις φορέσει όμως τη θήκη του, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα.


Οθόνη & Ήχος

Επιστρέφουμε στη μεγαλοπρεπέστατη οθόνη του, η οποία αποτελείται από ένα IPS πάνελ 6.4 ιντσών με ανάλυση 1080 πίξελ. Αυτό είναι και το κορυφαίο του χαρακτηριστικό, η απολαυστική οθονάρα του, η οποία όμως θα είναι και ο ανασταλτικός παράγοντας αγοράς για πολλούς. Μπορεί να διαθέτει πολύ καλή μέγιστη φωτεινότητα και ζωντανότερα χρώματα από τα υπόλοιπα IPS πάνελ, αλλά είναι πραγματικά τεράστια και δεν μπορείς να τη χειριστείς με τίποτα το ένα χέρι. Εδώ είναι σωτήριο το 'QuickBall' αλλά και η 'Λειτουργία ενός χεριού' που διαθέτει η MIUI, θα πρέπει όμως να το πάρεις απόφαση ότι τηλέφωνο θα το πιάνεις με το ένα και θα το χειρίζεσαι με το άλλο.


Υπάρχουν όμως άνθρωποι όπως ο υποφαινόμενος που θέλουν το smartphone τους να έχει μεγάλη οθόνη αλλά όχι αντίστοιχο μέγεθος. Εδώ πραγματικά το Mi Mix λάμπει, καθώς το πάνελ των 6.4 ιντσών έχει χωρέσει στο σώμα του iPhone 7 Plus με τη δική του οθόνη να είναι 5.5 ίντσες! Συγκρίνοντάς το επίσης με το Xiaomi Mi Max 2, το οποίο διαθέτει το ίδιο μέγεθος οθόνης, αλλά κανονικά περιμετρικά περιθώρια, η διαφορά είναι πραγματικά τεράστια!


Θα μπορούσε επίσης η Xiaomi να βάλει μία ποιοτικότερη OLED οθόνη με ακόμη υψηλότερη ανάλυση, αλλά δεν κάνεις τσαχπινιές σε ένα πρωτότυπο smartphone που δεν ξέρεις αν τελικά θα έχει επιτυχία.

Όλα αυτά είναι στη θεωρία καθώς η αλήθεια είναι ότι στο Mix απολαμβάνεις ότι και να κάνεις, από παιχνίδια και browsing, έως YouTube και ίσως καμία ταινία όταν είσαι μακριά από την τηλεόραση σου. Είναι η χαρά του media freak που δεν μπορεί να αποχωριστεί την τηλεόραση και με το χώρο των 256GB που διαθέτει στην εσωτερική του μνήμη, μπορείς να έχεις μαζί σου μία ολόκληρη βιβλιοθήκη πολυμέσων. Δύο πράγματα μπορούν όμως να σε ξενερώσουν, με το πρώτο να είναι η χρήση VR εφαρμογών που δεν ενδείκνυται με τόσο χαμηλή ανάλυση και το δεύτερο να είναι το πολύ μέτριο ηχείο του που "γρατζουνάει" πολύ στη μέγιστη ένταση.


Η κάμερα

Εδώ δυστυχώς τα χαλάμε. Για μία συσκευή που ξεκίνησε να πωλείται κοντά στα 1.000 ευρώ, η κάμερα είναι τραγική. Επίσης δε συγκρίνεται με τίποτα ούτε με το Xiaomi Mi 6 που πωλείται φθηνότερα από αυτό. Μιλάμε λοιπόν ξεκάθαρα για μια αποτυχία και αυτή οφείλεται στην έλλειψη μίας μικρής λεπτομέρειας που λέγεται οπτικός σταθεροποιητής εικόνας ή αλλιώς OIS.


Το πρόβλημα λοιπόν με την κάμερα είναι ο "οπτικός θόρυβος", ο οποίος εμφανίζεται ακόμη και σε καλοφωτισμένα θέματα. Τα 16MP δίνουν την απαραίτητη λεπτομέρεια, ο φακός κατανέμει σωστά το φως και τα χρώματα, αλλά παντού υπάρχει μία... θόλωση η οποία δημιουργείται από την ανεπαίσθητη κίνηση που κάνει το χέρι μας όταν τραβάμε φωτογραφίες. Στήνοντας το κινητό σε ένα τρίποδο τα πράγματα βελτιώνονται πολύ, αλλά γενικά πρέπει να βγάζεις δυο και τρεις φορές την ίδια φωτογραφία, για να επιλέξεις μετά την καλύτερη.

Με κόπο λοιπόν σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα δείγματα που μπορέσαμε να βγάλουμε, τα οποία δεν είναι καθόλου άσχημα, αλλά αν δώσεις προσοχή θα δεις τη συγκεκριμένη ατέλεια. Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο μην ξεχάσετε να τσεκάρετε το πραγματικό μέγεθός τους.




Το λογισμικό

Το θέμα MIUI το έχουμε τεντώσει με τόσα Xiaomi review που έχουμε κάνει και επειδή δεν έχει αλλάξει κάτι πρόσφατα, θα το δούμε επιγραμματικά. Έχουμε λοιπόν το παμπάλαιο πλέον Android 6.0 με MIUI 8 αλλά η αναβάθμιση είναι προ των πυλών, το σημαντικότερο όμως είναι ότι η ενημέρωση ασφαλείας είναι σχετικά πρόσφατη στον Απριλίου 2017. Θα δείτε όμως και στο επερχόμενο review του Mi 6, ότι αν και φοράει Android 7.1 Nougat, δεν έχει ούτε μία διαφορά από το Mi Mix. Στις συσκευές της Xiaomi λοιπόν πρέπει να παρακαλάμε για αναβάθμιση της έκδοσης MIUI και όχι απαραίτητα για την αντίστοιχη του Android.

Τη MIUI την αγαπάμε λόγω σταθερότητας και εξαιρετικής διαχείρισης πόρων, αλλά αυτό το iOS look δεν το γουστάρουμε ιδιαίτερα. Για αυτό στο βίντεο, αλλά και στις περισσότερες φωτογραφίες βλέπεται πώς χρησιμοποιούμε το Mi Mix στην καθημερινή μας χρήση, επιλέγοντας Nova launcher, Pixel Icon Pack και το Pixel N theme που βρίσκεται στην εφαρμογή 'Θέματα' της MIUI.


Επιδόσεις & Αυτονομία

Εδώ το Mi Mix μας αποζημιώνει καθώς διαθέτει εξαιρετικές επιδόσεις. Ο Snapdragon 821 επεξεργαστής του δεν είναι πλέον ο τελευταίος της Qualcomm, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει καθώς οι διαφορές δεν είναι και πολύ μεγάλες μεταξύ τους. Για να το πούμε καλύτερα, δεν υπάρχουν εφαρμογές που τρέχουν καλύτερα στον SD 835 και όχι στον SD 821. Έχουμε επίσης 6GB RAM, τα οποία είναι απλά άπειρα για smartphone, αλλά και 256GB αποθηκευτικού χώρου που επίσης δεν τελειώνουν ποτέ. Όλο αυτό το συνολάκι δίνει 150.000 πόντους στο Antutu, που είναι φυσικά υπέρ αρκετοί για να κάνεις ότι θέλεις. Σύμφωνα με το Antutu, τη στιγμή που μιλάμε, το Mi Mix είναι το έβδομο καλύτερο σε επιδόσεις smartphone, οπότε μιλάμε και επίσημα για ένα από τα κορυφαία.


Η αυτονομία μπορεί να μην είναι αντάξια του Redmi 4 Pro, καθώς ο επεξεργαστής του είναι φυσιολογικά πιο ενεργοβόρος από τους μεσαίους της Qualcomm, αλλά μας έδωσε 11 περίπου ώρες συνεχούς χρήσης με ανοιχτή οθόνη, κάτι που το κατατάσσει μεταξύ των κορυφαίων, όσον αφορά τις ναυαρχίδες. Γενικά από όσα έχουμε δει κατά καιρούς, οι ναυαρχίδες μπορούν να δώσουν μέχρι 12 περίπου ώρες στο benchmark της Futuremark.


Το πόρισμα

Το πόρισμά μας λοιπόν έχει διφορούμενο χαρακτήρα και αυτό γιατί το Xiaomi Mi Mix είναι ένα ακριβό (για κινέζικο) αλλά πολύ ιδιαίτερο smartphone που δεν απευθύνεται σε όλους.

Αν θέλεις την άποψη του... Χρήστου, θα σου πει ότι πρέπει να το αποκτήσεις αν εκτιμάς το προχωρημένο design και θέλεις ένα πραγματικά μοναδικό τηλέφωνο με μεγάλη οθόνη. Αν πάλι ρωτάς τον... Doctor, αυτός θα σου πει ότι το value for money είναι πάνω από όλα και το σημαντικό μειονέκτημα της κάμερας, δε συγχωρείται σε αυτή την τιμή. Και οι δύο πάντως συμφωνούν ότι είναι ένα πολύ δυνατό smartphone που θα έχει αντοχή στο χρόνο και είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρον από πολλές ναυαρχίδες γνωστών εταιριών.

Αυτή τη στιγμή κοστίζει 590 ευρώ στο Gearbest, αλλά μπορείτε να το βρείτε έως και 100 ευρώ φθηνότερα σε άλλα γνωστά e-shop.

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter