Τι είναι το Bitcoin και ποια είναι τα καλύτερα πορτοφόλια για να αποθηκεύσεις τα δικά σου στο Android


Η μόδα του Bitcoin έχει φτάσει εδώ και λίγους μήνες στην Ελλάδα και πολύς κόσμος ψάχνει πώς να επωφεληθεί από τη συνεχώς αυξανόμενη αξία του, αγοράζοντας μερικά από αυτά. Επειδή όμως μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό κρυπτονόμισμα, το οποίο δεν έχει υλική μορφή και δεν υποστηρίζεται από κάποια τράπεζα, η δυσκολία του να αποθηκεύσεις αυτά που έχεις είναι δεδομένη. Σήμερα λοιπόν θα μάθουμε τι είναι το Bitcoin και θα δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αποθηκεύσουμε στο Android αυτά που έχουμε στην κατοχή μας.

Πριν φτάσουμε στα Bitcoin wallet για το Android, καλό είναι να πούμε μερικά γενικά πράγματα για το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα. Είναι κάτι καινούριο για τους περισσότερους από εμάς και έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζουμε με τι έχουμε να κάνουμε και ποιοι είναι οι κίνδυνοι, πριν αρχίσουμε να επενδύουμε σε αυτό. Ο λόγος είναι κυρίως γιατί η λειτουργία του Bitcoin είναι πολύ διαφορετική από τα κοινά νομίσματα και για αυτό υπάρχουν άλλοι κανόνες στη συλλογή και την αποθήκευσή του.

Τι είναι το Bitcoin;

Το Bitcoin δημιουργήθηκε το 2008 και είναι το πρώτο από τα πολλά πλέον ψηφιακά κρυπτονομίσματα. Το βασικό του χαρακτηριστικό και η διαφορά του από τα κοινά νομίσματα, είναι ότι είναι "αποκεντρωμένο", λειτουργεί δηλαδή χωρίς κάποια κεντρική τράπεζα ή διαχειριστική εταιρία. Είναι peer-to-peer (P2P) και αυτό σημαίνει ότι οι συναλλαγές μαζί του πραγματοποιούνται απ' ευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς μεσάζοντα.

Θυμίζει λιγάκι την εποχή πριν την ανακάλυψη του νομίσματος, στην οποία ο κόσμος μαζευόταν σε μία πλατεία και απλά αντάλλασσε προϊόντα για να ζήσει. Χωρίς τράπεζες, χωρίς ΦΠΑ και χωρίς μεσάζοντες γενικότερα. Αν θέλετε τη γνώμη μου, η ιδέα τη δημιουργίας του είναι πανέξυπνη και θυμίζει πάρα πολύ την τεχνολογία του torrent, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να ανταλλάσσουμε αρχεία μεταξύ μας, χωρίς να υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος server.


Πώς λειτουργεί;

Επειδή δεν υπάρχουν ενδιάμεσοι για να ελέγξουν τις συναλλαγές, αυτές επαληθεύονται μέσω κρυπτογραφημένων κόμβων και καταγράφονται σε ένα δημόσιο βιβλίο στο οποίο έχουν όλοι πρόσβαση και ονομάζεται "Blockchain". Η διαδικασία επαλήθευσης των συναλλαγών ονομάζεται "mining" και μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε, βάζοντας τον υπολογιστή μας να εκτελέσει το ανάλογο πρόγραμμα. Το "mining" δημιουργεί νέα Bitcoin, τα οποία προσφέρονται ως πληρωμή σε αυτούς που δουλεύουν για αυτό, αλλά είναι πλέον πολύ αργά να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο.

Ο λόγος είναι γιατί ο αλγόριθμος δημιουργίας νέων Bitcoin είναι ρυθμισμένος να μειώνει γεωμετρικά την πληρωμή, ανά τέσσερα χρόνια, σε όσους ασχολούνται με το "mining". Αυτό συμβαίνει για να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου η καθίζηση της αξία του νομίσματος και έτσι να παραμείνει σταθερό. Μοιάζει με τη λογική που (υποτίθεται ότι) ακολουθείται από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες πρέπει να δημιουργούν τόσα νομίσματα όσα είναι τα αποθέματα χρυσού τους. Για αυτό λοιπόν υπολογίζεται ότι το σύνολο των Bitcoin που θα δημιουργηθούν ποτέ είναι 21.000.000. Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία στην πράξη, αφού σε αντίθεση με τα κανονικά νομίσματα, στο Bitcoin μπορείς να ξοδέψεις ακόμη και εκατομμυριοστά του.

Για παράδειγμα η μικρότερη υποδιαίρεση του ευρώ είναι το ένα λεπτό, δηλαδή 0.01 ευρώ. Όλα τα προϊόντα λοιπόν πρέπει να πωλούνται πάνω από αυτή την τιμή, γιατί πολύ απλά ο πωλητής δεν μπορεί να δώσει ρέστα κάτω από αυτό το ποσό. Με το Bitcoin όμως μπορείς να ορίσεις την τιμή ενός προϊόντος όσο χαμηλά θέλεις, για παράδειγμα 0.0000000000000000001 Bitcoin. Ακόμη δηλαδή και αν η αξία του φτάσει για παράδειγμα στο ένα εκατομμύριο, θα μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου σε λογικές τιμές.


Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γιατί είναι τόσο υψηλή η αξία του;

Η αξία ενός Bitcoin τη στιγμή που γράφεται το άρθρο είναι περίπου 12.500 ευρώ και έχει φτάσει σε αυτό το σημείο για δύο λόγους:

  • Η αξία εξόρυξης νέων Bitcoin είναι πλέον πολύ μεγάλη. Για να δημιουργήσεις νέα Bitcoin πλέον, ενδέχεται να πληρώσεις περισσότερα χρήματα στο ρεύμα, από το νόμισμα που θα αποκτήσεις. Όσο περνάει ο καιρός αυτό θα γίνεται όλο και πιο ακριβό και όταν χαθεί το ενδιαφέρον, θα έχουμε μία πτώση της αξίας του.

  • Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση και λίγη προσφορά. Κανείς αυτή τη στιγμή δε θέλει να πουλήσει τα Bitcoin του, ενώ υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να αγοράσει. Η αξία του λοιπόν δεν είναι πραγματική αυτή τη στιγμή, αλλά χρηματιστηριακή. Όταν η μόδα περάσει και η ζήτηση σταματήσει, τότε πολλοί κάτοχοι θα προσπαθήσουν να το ξεφορτωθούν άμεσα, οπότε η τιμή του θα καταλήξει στα πραγματικά της επίπεδα.

Μετά τη μεγάλη "φούσκα" που ζούμε σήμερα, η αξία του θα σταθεροποιηθεί σε ένα σημείο και θα αυξομειώνεται με λογικούς ρυθμούς. Τότε το Bitcoin θα μετατραπεί σε ένα σταθερό νόμισμα, στο οποίο θα μπορείς να αποταμιεύσεις τα χρήματά σου και γιατί όχι να το χρησιμοποιήσεις για τις αγορές σου. Η διαφορά του όμως με τα πραγματικά νομίσματα είναι ότι δεν υπάρχει κεντρική τράπεζα στη μέση για να υποτιμήσει την αξία του ή να τυπώσει νέα, αν θέλει να ελέγξει την αγορά.

Για παράδειγμα είναι γνωστό ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει εκδώσει πολλά περισσότερα δολάρια, σε σχέση με τα αποθέματα χρυσού που διαθέτει. Έχει σπάσει δηλαδή τον κανόνα για την ισορροπία του νομίσματος. Ο λόγος είναι γιατί το κράτος των ΗΠΑ ξοδεύει περισσότερα από όσα μπορεί να εισπράξει. Αν οι πιστωτές της αύριο ζητήσουν πίσω τα χρήματά τους, δε θα έχει αντίκρυσμα για να τους δώσει και το δολάρια θα καταρρεύσει. Τι κάνουν λοιπόν για να αποφύγουν την κατάρρευση; Εισβάλλουν σε άλλα κράτη για να αποκτήσουν τους πόρους τους ή απειλούν με πόλεμο όποια χώρα ζητήσει τα χρήματά της. Είναι και αυτή μια πετυχημένη μέθοδος.

Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να συμβεί με το Bitcoin, το οποίο μετά τη "φούσκα" θα έχει πάντα μία σταθερή αξία που δε θα ελέγχεται από κανέναν, όπως για παράδειγμα ο χρυσός. Όλα αυτά στη θεωρία φυσικά, γιατί δεν ξέρουμε ποτέ τι μας ξημερώνει, αλλά γενικά η δομή του το κάνει το πιο δίκαιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.


Το κρυπτονόμισμα είναι το μέλλον

Η δομή του Bitcoin λοιπόν είναι τέτοια που αποτελεί το μέλλον στις συναλλαγές, ειδικά μεταξύ ιδιωτών. Ο λόγος είναι γιατί θα μπορούμε να πουλάμε / ανταλλάσσουμε προϊόντα μεταξύ μας χωρίς ενδιάμεσους φόρους. Μπορεί συγκεκριμένα το Bitcoin να μην επιβιώσει, γιατί τα συμφέροντα που θίγονται είναι τεράστια και αυτή τη στιγμή είναι το γνωστότερο από όλα, αλλά γενικά τα κρυπτονομίσματα ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας και αργά ή γρήγορα θα τα χρησιμοποιήσουμε.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν 1400 περίπου κρυπτονομίσματα και τα σημαντικότερα μετά το Bitcoin είναι το Ethereum, το Ripple, το Bitcoin Cash και το Litecoin. Σε ποιο θα επενδύσεις είναι δική σου απόφαση, απλά θα πρέπει να θυμάσαι ότι η αξία τους προς το παρόν δεν είναι σταθερή. Για παράδειγμα τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, το Ethereum έχει ανεβάσει την αξία του κατά 22% τις τελευταίες επτά ημέρες, ενώ έχει χάσει και 10% το τελευταίο μόλις εικοσιτετράωρο! Αν όμως το αποφασίσεις αυτές είναι οι καλύτερες λύσεις για να το αποθηκεύσεις.


Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης Bitcoin

Για να χρησιμοποιήσουμε τις περισσότερες υπηρεσίες του ίντερνετ, χρειαζόμαστε ένα username και ένα password. Το πρώτο υπάρχει για να γνωρίζουν οι υπόλοιποι ποιοι είμαστε και το δεύτερο για να έχουμε εμείς πρόσβαση στο λογαριασμό μας. Με παρόμοιο τρόπο λειτουργούν και οι συναλλαγές σε Bitcoin, καθώς υπάρχει ένα δημόσιο "κλειδί" το οποίο επιβεβαιώνει στο "Blockchain" τις συναλλαγές μας και ένα ιδιωτικό, με το οποίο επιβεβαιώνουμε ότι τα χρήματα μας ανήκουν.

Όπως καταλαβαίνετε η φύλαξη αυτών των κλειδιών και ιδιαίτερα του ιδιωτικού, είναι τρομερά σημαντική και ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρουμε είναι το λεγόμενο "Paper Wallet", το οποίο είναι στην ουσία ένα κομμάτι χαρτί. Γενικά τα Bitcoin δεν πρέπει να αποθηκεύονται σε ηλεκτρονικές συσκευές και ιδίως σε αυτές που συνδέονται στο ίντερνετ. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο και αν δε μας αρέσει να το παραδεχόμαστε, δεν υπάρχει καμία ασφαλής ηλεκτρονική συσκευή. Κανένας υπολογιστής, κανένα smartphone και κανένα USB στικάκι. Τέλος!

Θα σου πει κάποιος:

Εμένα δε με έχουν χακάρει ποτέ γιατί προσέχω...

Λάθος! Δε σε έχουν χακάρει γιατί δεν έχεις ακόμη γίνει στόχος. Το ενδιαφέρον των hacker κινείται μεταξύ κυβερνήσεων, πολυεθνικών ή celebrity προσώπων και εδώ και λίγα χρόνια στόχος έχουν γίνει και οι κάτοχοι Bitcoin λόγω της μεγάλης αξίας του. Έχοντας λοιπόν στην κατοχή σου Bitcoin, γίνεσαι αυτομάτως υποψήφιος για χακάρισμα. Για αυτό λοιπόν αν τελικά αποφασίσετε να ασχοληθείτε σοβαρά με το Bitcoin, σας προτρέπουμε να ΜΗΝ κάνετε όσα θα πούμε παρακάτω. Η μόνη σοβαρή λύση είναι το Paper Wallet και αυτό θα πρέπει να ψάξετε πρώτα.


Τα καλύτερα Bitcoin wallet στο Android

Αν παρ' όλα αυτά βαριέσαι να μπεις σε όλον αυτό τον κόπο και θέλεις να έχεις τα Bitcoin σου πάντα μαζί σου, υπάρχουν κάποιες καλές λύσεις στο Android. Θα αποφύγουμε όσες αποθηκεύουν τα νομίσματά μας σε δικούς τους server, γιατί πολύ απλά αυτοί οι server μπορεί να γίνουν στόχος. Τα καλύτερα λοιπόν Bitcoin wallet στο Android είναι τα εξής:

  • Mycelium

Αν θέλεις την απόλυτη προστασία και ανωνυμία, το Mycelium είναι αυτό που θα πρέπει να επιλέξεις. Ασφαλίζει το πορτοφόλι μας με τη μέθοδο HD (hierarchical deterministic), κατά την οποία πρέπει να θυμόμαστε ένα σετ 12 αγγλικών λέξεων για να κάνουμε backup ή να επαναφέρουμε το πορτοφόλι μας. Το κακό όμως είναι πως αν τις ξεχάσεις, έχασες και τα λεφτά σου. Μας δίνει επίσης τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τα Bitcoin μας και σε hard wallet, όπως για παράδειγμα το Trezor, που είναι στην ουσία η εξέλιξη του Paper wallet.

Με το Mycelium μπορείς να αγοράσεις και να πουλήσεις Bitcoin στην πλατφόρμα της Glidera, αλλά διαθέτει και το Marketplace στο οποίο μπορείς να βρεις καλύτερες τιμές, από μεμονωμένους χρήστες που απλά θέλουν να το μετατρέψουν σε δολάριο. Πολύ καλύτερες τιμές! Όλες οι συνδέσεις γίνονται μέσω του δικτύου Tor για έξτρα ανωνυμία κι έτσι οι συναλλαγές μας έχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Δεν είναι και η πιο εύκολη εφαρμογή στη χρήση και θα τη βρείτε δωρεάν στο Play Store.


  • Copay

Το Copay είναι συνολικά το καλύτερο από όλες τις απόψεις, καθώς είναι ασφαλές, πλήρες σε χαρακτηριστικά και εύκολο στη χρήση. Έχει την ίδια λογική με το Mycelium όσον αφορά το backup του πορτοφολιού μας, αλλά στις συναλλαγές, το πάει ένα βήμα παραπέρα από άποψη ασφάλειας. Θα μας ζητήσει λοιπόν να δημιουργήσουμε δύο κλειδιά σε διαφορετικά smartphone και ένα τρίτο σε ένα κομμάτι χαρτί. Όταν λοιπόν προχωρήσουμε σε μία συναλλαγή, αυτό που θα χρειαστεί να κάνουμε είναι να επιβεβαιώσουμε τουλάχιστον δύο από τα τρία κλειδιά για να την πραγματοποιήσουμε! Καλό.

Σε αντίθεση με το Mycelium, το Copay συνδέεται και στο Coinbase εκτός από το Glidera για αγορά νομίσματος, αλλά δε διαθέτει το εξαιρετικά χρήσιμο Marketplace, στο οποίο όπως είπαμε μπορούμε να βρούμε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.

Ξεχωρίζει για το φρέσκο design της εφαρμογής και θα το βρείτε δωρεάν στο Play Store.


  • Bread

Το Bread απευθύνεται σε όσους θέλουν απλά έναν εύκολο τρόπο για να αποθηκεύουν τα Bitcoin τους και δεν ενδιαφέρονται για το χρηματιστηριακό του κομμάτι. Έχει την ίδια ασφάλεια με τα δύο προηγούμενα, αλλά δε συνδέεται σε κάποια πλατφόρμα ανταλλαγής νομισμάτων. Είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση και είναι ίσως το πιο όμορφο από όλα, ενώ σου δίνει τη δυνατότητα να δεχτείς πληρωμές, αλλά και να στείλεις χρήματα, με παρόμοιο τρόπο όπως η εφαρμογή του PayPal.

Θα το βρείτε και αυτό δωρεάν στο Play Store.


Αυτά λοιπόν! Καλή αρχή στην πολύ ενδιαφέρουσα περιπέτεια του Bitcoin. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, μία εξαιρετική ανάλυση έχουν κάνει και οι φίλοι μας στο Cerebrux, ενώ το συζητήσαμε και στο πρόσφατο Technopolitan με το ανάλογο χιούμορ φυσικά.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter