Xiaomi Black Shark | Πόσο ''gaming'' είναι το νέο smartphone της Xiaomi;


Μετά την παρουσίαση του Razer Phone και τη γέννηση της κατηγορίας "gaming smartphone", προσπαθούμε να βρούμε το λόγο ύπαρξής τους, όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν σοβαρά παιχνίδια στο Android. Αυτό βέβαια δεν πτόησε τη Xiaomi, η οποία δε χάνει την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί και να μας παρουσιάσει τη δική της εκδοχή για τη νέα αυτή κατηγορία. Το Black Shark είναι λοιπόν το gaming smartphone της Xiaomi, αλλά σε τι διαφέρει από τις κοινές ναυαρχίδες που κυκλοφορούν μέχρι σήμερα;

Σε σχέση με το Razer Phone, τα βασικά στοιχεία του οποίου είναι δυνατά χαρακτηριστικά, μεγάλα στερεοφωνικά ηχεία και οθόνη υψηλής ανάλυσης στα 120Hz, το Black Shark είναι λίγο πιο απλό σαν ιδέα. Ξεχωρίζει βέβαια στην έντονη εμφάνιση χρησιμοποιώντας ένα πιο επιθετικό design με το πράσινο fluo και το μαύρο που είναι τα κατ' εξοχήν χρώματα της... Razer! Δεν έχει σημασία όμως αυτό αν ταιριάζει στο γούστο μας και αν τελικά είναι μία καλή φορητή παιχνιδομηχανή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χαρακτηριστικά

  • Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 845 @ 2.8GHz
  • GPU: Adreno 630
  • Μνήμη: 6GB/8GB RAM - 64GB/128GB αποθήκευση
  • Οθόνη: IPS 5.99" @ 2160 x 1080p (18:9, 403ppi)
  • Κάμερα: Πίσω διπλή 12MP + 20MP (f/1.75, Dual-LED flash) - Μπροστά 20MP (f/2.2)
  • Συνδεσιμότητα: 4G, Dual-SIM, WiFi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS), NFC, Fingerprint, USB-C
  • Μπαταρία: 4.000mAh
  • Διαστάσεις: 161.1 x 75.4 x 9.3mm - 190gr
  • Λειτουργικό σύστημα: Android 8.0 Oreo (Joy UI)


Τα βασικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ δυνατά όπως ήταν αναμενόμενο. Διαθέτει τον κορυφαίο αυτή τη στιγμή επεξεργαστή της αγοράς και έχει δύο εκδόσεις με άπλετη RAM τύπου LPDDR4X. Ο αποθηκευτικός χώρος διατίθεται επίσης σε δύο εκδόσεις και μάλιστα είναι τύπου UFS 2.1, που είναι αυτή τη στιγμή ο ταχύτερος της αγοράς. Έχει επίσης και διπλά στερεοφωνικά ηχεία, σημαντικό για να έχεις καλό ήχο όταν παίζεις, αλλά δεν έχουμε πολλές λεπτομέρειες για αυτά και έτσι τα προσπερνάμε.

Η οθόνη του όμως η οποία είναι εξίσου σημαντική στο gaming, δεν είναι και η καλύτερη δυνατή. Αποτελείται από ένα IPS και όχι AMOLED πάνελ, το οποίο μάλιστα είναι ανάλυσης μόλις 1080p. Απορρίπτουμε λοιπόν αμέσως το VR gaming, καθώς αν το φορέσεις σε ένα VR headset, θα δεις ότι χαλάει η όλη εμπειρία καθώς φαίνονται ξεκάθαρα τα pixel. Παρόμοιο πάνελ έχει επιλέξει βέβαια και η Razer για το δικό της τηλέφωνο, αλλά φρόντισε να το εξοπλίσει με ρυθμό ανανέωσης 120Hz, κάτι που στο Black Shark είναι στα 60Ηz μόλις. Καλό για ένα απλό smartphone, αλλά όχι για gaming. Από την άλλη δεν κυκλοφορούν και πολλά παιχνίδια που μπορούν να παίξουν σε τέτοιο ρυθμό, οπότε έχει μία λογική η συγκεκριμένη επιλογή.

Όσον αφορά το λειτουργικό του σύστημα, το Black Shark τρέχει Android 8.0 Oreo και διαθέτει ένα νέο γραφικό περιβάλλον ονόματι "Joy UI". Αν και δε μας το έδειξε με λεπτομέρεια η Xiaomi, δε φαίνεται να είναι και κάτι το ιδιαίτερο, σε αντίθεση με το πολύ έξυπνο gamepad που μας παρουσίασε! Το αξεσουάρ - χειριστήριο του Black Shark κουμπώνει από το πλάι στο smartphone και μας δίνει έναν πολύ χρήσιμο μοχλό και δύο κουμπιά - "αυτάκια" όπως αυτά που έχουμε συνηθίσει στις κονσόλες τελευταίας γενιάς. Πολύ σημαντικό γιατί δεν παίζεται το PUGB σέρνοντας το δάχτυλο στην οθόνη και εξίσου σημαντικό ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα Android smartphone, καθώς συνδέεται μέσω Bluetooth.


Η συσκευή έχει επίσης ένα σύστημα υγρής ψύξης του επεξεργαστή, το οποίο μπορεί να κατεβάσει τη θερμοκρασία του έως και οκτώ βαθμούς Κελσίου. Θα λέγαμε ότι αυτό είναι περισσότερο ένα μαρκετίστικο τρικ, γιατί κακά τα ψέμματα η συσκευή δεν ξεχωρίζει σε κάτι από τις απλές Android ναυαρχίδες. Διαθέτει όμως και ένα "Shark" πλήκτρο το οποίο ενεργοποιεί μία υψηλών επιδόσεων λειτουργία που ενδεχομένως να ανεβάζει τη θερμοκρασία του κατακόρυφα. Για αυτό λοιπόν ίσως τελικά να είναι και απαραίτητο.


Η κάμερά του είναι φαινομενικά πολύ καλή, αλλά δε θα σταθούμε εκεί καθώς μιλάμε για gaming, ενώ από τη συνδεσιμότητά του λείπει η B20 μπάντα 4G. Ενδεχομένως να υπάρξει και global μοντέλο αργότερα, αν πάνε καλά οι πωλήσεις. Η μπαταρία του τέλος είναι σε καλό μέγεθος για ένα πεντάωρο σκληρού gaming, ενώ υποστηρίζει ταχεία φόρτιση επιτρέποντάς μας τη γρήγορη επιστροφή στο παιχνίδι.

Πολύ ωραία όλα αυτά αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν αρκετά παιχνίδια στο Android σαν το PUGB και το Fortnite, που να υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός τέτοιου smartphone. Αν πάλι υπάρξουν, τότε το Black Shark δεν είναι μία ολοκληρωμένη συσκευή για αυτή την κατηγορία. Δίνοντας λοιπόν τα 535 ευρώ που κοστίζει το μικρό μοντέλο, θα πάρεις κυρίως μία ιδιαίτερη Android ναυαρχίδα, παρά ένα γνήσιο "gaming smartphone".

Αν ενδιαφέρεστε θα το βρείτε στο Geekbuying.


Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter