Amazfit Stratos & Pace review | Αξίζει να αγοράσεις ένα από τα δύο smartwatch της Xiaomi;
Η επιλογή νέου smartwatch δεν είναι τόσο εύκολη όσο η επιλογή νέου smartphone. Όλα σχεδόν τα τηλέφωνα είναι πλέον Android, οπότε λίγο έως πολύ θα έχεις την ίδια εμπειρία χρήσης και τις ίδιες λειτουργίες. Η περίπτωση όμως του έξυπνου ρολογιού είναι δύσκολη, γιατί τα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά είναι τελείως διαφορετικά μεταξύ τους και έχουν τεράστιες διαφορές ακόμη και στην τιμή τους. Σήμερα θα δούμε κατά πόσον αξίζει να αγοράσει κάποιος το Amazfit Stratos και το Amazfit Pace της Xiaomi, δύο παρόμοια smartwatch που διαφέρουν κυρίως στην ποιότητα κατασκευής.
Όταν λέμε "smartwatch" εννοούμε συνήθως κάτι που φοριέται στο χέρι, είναι ηλεκτρονικό και λέει μεταξύ άλλων την ώρα. Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται τα fitness band, τα πραγματικά smartwatch και οτιδήποτε βρίσκεται στο ενδιάμεσο. Πέρα λοιπόν από τα μοντέλα, τα σχήματα και τα σχέδια, έχουμε και πολύ μεγάλες διαφορές στις λειτουργίες τους.
Για παράδειγμα τα fitness band δε μοιάζουν με ρολόγια, μας προσφέρουν κυρίως πληροφορίες φυσικής κατάστασης και έχουν τρομερή αυτονομία. Τα πραγματικά smartwatch όπως αυτά που κυκλοφορούν με Wear OS, μοιάζουν περισσότερο με ρολόγια, σου επιτρέπουν να εγκαταστήσεις εφαρμογές, να απαντήσεις σε κλήσεις και μηνύματα, ενώ έχουν χάλια μπαταρία. Υπάρχουν όμως και όλα τα άλλα που βρίσκονται στη μέση και σε αυτή την κατηγορία ανήκει το Stratos και το Pace.
Διαφήμιση
Amazfit Stratos / Amazfit Pace
Όπως έχουμε πει και παλιότερα, τα smartwatch εδώ και μήνες δεν έχουν καταφέρει να μας προσφέρουν κάτι τόσο τρομερό για να γίνουν ένα απαραίτητο αξεσουάρ. Ο χώρος της μόδας είναι αυτός που τα κρατάει ζωντανά, αλλά ο περισσότερος κόσμος προτιμάει τα fitness band κυρίως λόγω τιμής. Δυσκολευτήκαμε λοιπόν να δικαιολογήσουμε την αγορά του Stratos και του Pace, τα οποία κατατάσσονται κάπου στο ενδιάμεσο, αλλά βρήκαμε πως υπάρχει ένα κοινό που θα τα προτιμήσει τελικά.
Αυτό το κοινό είναι κατ΄ αρχάς όσοι θέλουν το αξεσουάρ τους να μοιάζει με ρολόι και όχι με band και οι δύο συσκευές τα καταφέρνουν πολύ καλά σε αυτό τον τομέα. Ειδικά το Stratos είναι ένα στιβαρό ρολόι με κεραμική κατασκευή, τα κουμπιά του οποίου του δίνουν έναν πιο business χαρακτήρα. Είναι επίσης αδιάβροχο σε βαθμό που μπορείς να βουτήξεις μαζί του και στη θάλασσα σε βάθος 50 μέτρων!
Το Pace από την άλλη είναι πλαστικό, αλλά όχι "πλαστικούρα" και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνεις τη διαφορά όταν το πιάσεις στο χέρι μαζί με το Stratos. Πρόκειται στην ουσία για το ίδιο ρολόι με πιο νεανικό design, δε διαθέτει κουμπιά (εκτός από το "Power" που είναι καλά κρυμμένο) και δυστυχώς δεν είναι και τόσο αδιάβροχο (IP67). Μπορείς να πλύνεις τα χέρια σου όταν το φοράς, δε θα χαλάσει αν πέσει για λίγο στο νερό, αλλά απαγορεύεται να κολυμπήσεις μαζί του. Για κάποιους αυτό είναι βασικό στην επιλογή smartwatch
Σημαντικό είναι επίσης το smartwatch που θα επιλέξουμε να έχει ποιοτική οθόνη. Αυτό που ψάχνουμε κυρίως είναι να μπορούμε να δούμε άνετα τις πληροφορίες που μας προβάλλει κάτω από το φως του ήλιου. Τα δύο Amazfit σε αυτό τον τομέα είναι καταπληκτικά, καθώς διαθέτουν ένα LCD πάνελ το οποίο ακόμη και σβηστό, είναι έγχρωμο και διαθέτει τρομερό κοντράστ! Δεν είναι όμως τέλειο και το εξακριβώνεις όταν μπεις σε έναν εσωτερικό χώρο. Εκεί ακόμη και η μέγιστη φωτεινότητα δε βοηθάει, ενώ η οθόνη μετατρέπεται σε ένα ξεθωριασμένο... μπλιαχ που καμία σχέση δεν έχει με τις οθόνες των Wear OS smartwatch.
Το λογισμικό είναι και αυτό πολύ σημαντικό, καθώς τι να το κάνεις το smartwatch αν δε διαθέτει τις λειτουργίες που προτιμάς; Τα δύο Amazfit έχουν όλα τα βασικά, μερικά από τα οποία πιθανότατα δε θα χρησιμοποιήσεις ποτέ, αλλά δυστυχώς δεν μπορείς να προσθέσεις νέες εφαρμογές.
Συγκεκριμένα είναι και τα δύο ένα πλήρες activity tracker, μπορούν δηλαδή να παρακολουθήσουν και να κρατήσουν στατιστικά για τις αθλητικές δραστηριότητες αλλά και τον ύπνο σου, ενώ έχουν και αισθητήρα καρδιακών παλμών, για αυτούς που θέλουν να βλέπουν επί τόπου αν γυμνάζονται στο σωστό ρυθμό. Αν επίσης σου αρέσει να ακούς μουσική όταν γυμνάζεσαι, τα δύο Amazfit μπορούν να αποθηκεύσουν τα αγαπημένα σου κομμάτια στην εσωτερική τους μνήμη, τα οποία θα απολαύσεις με τα Bluetooth ακουστικά σου. Τα δύο ρολόγια έχουν και χρονόμετρο, για να μετράς την απόδοσή σου στο τρέξιμο. Έχουν πυξίδα για όσους τρέχουν στα βουνά, ενώ μας δείχνουν και τον καιρό γιατί πού πας ρε καραμήτρο να τρέξεις όταν έξω ρίχνει χαλάζι;;; Αν είσαι λοιπόν άνθρωπος του "ευ ζειν", τότε σίγουρα θα σε εξυπηρετήσουν.
Πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά τι μπορούν να κάνουν για μένα που δε με ενδιαφέρει το τρέξιμο; Μπορούν να σου εμφανίσουν ειδοποιήσεις από τις περισσότερες εφαρμογές του smartphone σου, στα ελληνικά και με τόνους. Αυτό που δεν μπορούν να κάνουν όμως, το οποίο είναι και η μεγάλη τους διαφορά σε σχέση με ένα Wear OS smartwatch, είναι ότι δε σου επιτρέπουν να απαντήσεις στις κλήσεις η τα μηνύματα. Δε διαθέτουν δηλαδή μικρόφωνο και μεγάφωνο για να μιλήσεις με κάποιον χωρίς να βγάλεις το κινητό από την τσέπη και κατ' επέκταση δεν μπορείς να στείλεις κάποιο μήνυμα, υπαγορεύοντας το κείμενο.
Εκεί όμως που το Stratos και το Pace βάζουν τα γυαλιά στα Wear OS smartwatch, είναι στην αυτονομία. Οι πέντε μέρες συνεχούς λειτουργίας είναι εγγυημένες, εκτός και αν έχεις πάθει ψύχωση με την καρδιά σου και μετράς τους παλμούς κάθε ένα λεπτό. Αν πάλι σε ενδιαφέρει μόνο η αυτονομία και βολεύεσαι με λιγότερες λειτουργίες, τότε μάλλον θα πρέπει να πάρεις έναν fitness tracker σαν το Xiaomi Mi Band 3, που μπορεί να αντέξει έως και 20 ημέρες με μία φόρτιση.
Διαφήμιση
Ποιο να επιλέξω;
Όπως είπαμε και στην αρχή η κατηγορία των smartwatch είναι πολύ μπερδεμένη και για να μην ξοδέψεις άσκοπα τα χρήματά σου, πρέπει κατ' αρχάς να σκεφτείς τι λειτουργίες θέλεις να έχει. Θα επιλέξεις λοιπόν:
- ένα fitness band, αν θέλεις πολύ μεγάλη αυτονομία, αν αθλείσαι και αν θέλεις απλά να σου υπενθυμίζει το αξεσουάρ σου ότι εκκρεμεί μια ειδοποίηση στο κινητό σου,
- το Amazfit Pace, αν θέλεις να μοιάζει με ρολόι, να διαβάζεις το περιεχόμενο των ειδοποιήσεών σου και να έχεις αυτονομία μίας περίπου εβδομάδας,
- το Amazfit Stratos, αν θέλεις κάτι πιο όμορφο και στιβαρό και αν κολυμπάς συχνά,
- ένα Wear OS smartwatch, αν δε σε νοιάζει να το φορτίζεις κάθε βράδυ, αλλά θέλεις να είσαι όσο πιο ανεξάρτητος γίνεται από το κινητό σου.
Μόλις αποφασίσεις λοιπόν ρίξε και μια ματιά στις τιμές, γιατί οι διαφορές είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα όμως οι συσκευές που τσεκάρουμε σήμερα, για τις οποίες πρέπει να ευχαριστήσουμε το ελληνικό BBshop.gr, που είναι ο χορηγός του review, είναι οι εξής: