Android Go | Μας απογοητεύει μέχρι στιγμής η ελαφριά έκδοση του Android
Πριν από μερικά χρόνια η ιδέα του να αγοράσεις low budget Android συσκευή ήταν απαγορευτική. Ο λόγος είναι γιατί το αγαπημένο μας λειτουργικό σύστημα δεν έπαιζε ποτέ καλά σε smartphone με ελάχιστους πόρους και οι πάντες είχαν πρόβλημα με τα κολλήματα και το μικρό χώρο για την εγκατάσταση εφαρμογών. Ήταν λοιπόν λογικό να μας ενθουσιάσει η ανακοίνωση του Android Go, το οποίο κυκλοφορεί πλέον στις πρώτες συσκευές, αλλά προς το παρόν μας απογοητεύει και σίγουρα χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά.
Τι είναι το Android Go;
Με μια φράση είναι ένα σετ ρυθμίσεων το οποίο περιλαμβάνεται στον κώδικα του Android Oreo και ενεργοποιείται όταν βρίσκεται σε συσκευές με 1GB RAM ή λιγότερο. Αυτό που κάνει με απλά λόγια είναι ότι... πετσοκόβει τα πάντα, από διεργασίες παρασκηνίου μέχρι animation και γενικά οτιδήποτε θεωρείται ότι δεν είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του smartphone.
Το Android Go όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά με τις εφαρμογές που έχουμε συνηθίσει. Για αυτό το σκοπό έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι "Go" εφαρμογές (παλιότερα τις λέγαμε "Lite"), οι οποίες είναι μικρότερες σε μέγεθος και ελαφρύτερες. Μας επιτρέπει βέβαια να χρησιμοποιήσουμε και κανονικές εφαρμογές, αλλά όσο περισσότερες έχουμε στη συσκευή μας, τόσο χειρότερη θα είναι η εμπειρία χρήσης της.
Ο συνδυασμός λοιπόν ρυθμίσεων και εφαρμογών είναι που κάνει το Android Go να διαφέρει από την κανονική έκδοση του λειτουργικού συστήματος και περιμέναμε να δούμε πώς συμπεριφέρεται στις υπάρχουσες συσκευές που κυκλοφορούν. Το είδαμε λοιπόν και τα αποτελέσματα ποικίλουν.
Διαφήμιση
Τρία είναι τα βασικά προβλήματα
Κατ' αρχάς πρέπει να πούμε ότι δε μας πειράζει καθόλου η έλλειψη χώρου στις Android Go συσκευές. Ο σκοπός τους είναι να μας προσφέρουν τα βασικά, για αυτό και έχουν μόλις 8GB αποθηκευτικού χώρου. Δεν αγοράζεις δηλαδή ένα Android Go smartphone για να παίζεις παιχνίδια και να το γεμίζεις με φωτογραφίες. Εκεί θα έχεις μόνο τα απαραίτητα. Τέλος.
Το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι επεξεργαστές. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή του εγχειρήματος και φαίνεται πως οι κατασκευαστές δεν έχουν καταλήξει ακόμη ως προς το ποιοι θα είναι οι επεξεργαστές που θα συνοδεύουν τις Android Go συσκευές. Κάποιοι έχουν επιλέξει πολύ δυνατούς και κάποιοι άλλοι πολύ αδύναμους, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια διαφορά στην εμπειρία χρήσης. Υπάρχουν δηλαδή συσκευές όπου το μενού δεν κολλάει ιδιαίτερα και άλλες στις οποίες κρασάρουν οι εφαρμογές και άλλα τέτοια δυσάρεστα.
Για παράδειγμα το ZTE Tempo Go με τον Snapdragon 210 σέρνεται οικτρά με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, ενώ το Nokia 1 κινείται πολύ καλύτερα με τον Mediatek MT6737. Υπάρχουν όμως και συσκευές όπως το Nokia 2.1 και το Lenovo Moto E5 Play με τον πολύ καλύτερο Snapdragon 425. Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής βρισκόταν πέρυσι σε συσκευές που έτρεχαν με άνεση κανονικό Android, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία για τις επιδόσεις του.
Μπορεί λοιπόν να έχουμε γλιτώσει από τους κακούς επεξεργαστές γενικά στο Android, αλλά όσον αφορά το Android Go, πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή πριν κάνουμε την τελική μας επιλογή.
Διαφήμιση
Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι οι "Go" εφαρμογές, στις οποίες πρέπει να κάνεις μεγάλους συμβιβασμούς. Ο πρώτος συμβιβασμός είναι η έλλειψη σημαντικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα η πλοήγηση στο Google Maps Go που απλά δεν υπάρχει. Δεν μπορείς δηλαδή να το χρησιμοποιήσεις σαν GPS στο αυτοκίνητο και αν κατεβάσεις την κανονική εφαρμογή, απλά θα κολλήσει το σύμπαν. Ξεχνάμε επίσης τη σύνδεση σε αυτοκίνητα με Android Auto, ενώ αν έχουμε και κάποιο Wear OS ρολόι, απλά δεν μπορούμε να το συνδέσουμε! Είπαμε όμως ότι αυτές οι συσκευές φτιάχτηκαν για τα βασικά.
Ο δεύτερος συμβιβασμός έχει να κάνει με την έλλειψη καλών "Go" εφαρμογών. Έχετε χρησιμοποιήσει για παράδειγμα το Facebook Lite; Αν όχι μην το κάνετε ποτέ ούτε σε συσκευή με 18.000GB RAM, γιατί ενδέχεται να πετάξετε το κινητό σας στον τοίχο! Καλώς ή κακώς το Facebook είναι μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες και δεν μπορείς να μην το εγκαταστήσεις στη συσκευή σου. Επιλέγοντας το "Lite" θα τσαντιστείς τόσο πολύ από το πόσο κακή εφαρμογή είναι, που ίσως να πάρεις απόφαση να διαγράψεις και το λογαριασμό σου στο τέλος! Αν όμως εγκαταστήσεις την κανονική του εφαρμογή θα πεις "bye bye" στη συνολική καλή λειτουργία της συσκευής.
Ο τρίτος συμβιβασμός έχει να κάνει με τον περιορισμένο αριθμό "Go" εφαρμογών. Δεν είναι πολλές και για να βολευτείς θα χρειαστεί να εγκαταστήσεις κανονικές εφαρμογές που δεν έχουν βελτιστοποιηθεί για συσκευές με 1GB RAM. Αναγκαστικά λοιπόν πρέπει να θυσιάσεις λίγη από την καλή λειτουργία της συσκευής, για να έχεις αυτό που χρειάζεσαι σε αυτήν.
Διαφήμιση
Το τρίτο πρόβλημα είναι ξεκάθαρα οι τιμές των Android Go συσκευών. Υποτίθεται ότι η Google προσπαθεί να δημιουργήσει μία κατηγορία πολύ φθηνών συσκευών, για να φέρει το smartphone στα χέρια όσων προτιμούν τα απλά τηλέφωνα. Ο ίδιος ο CEO της είπε μάλιστα ότι ο στόχος είναι να έχουμε smartphone των 30 δολαρίων. Όχι απλά βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό το στόχο, αλλά όλες οι συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής (εκτός από το Nokia 1) έχουν τιμή επίσημης αντιπροσωπείας άνω των 100 ευρώ.
Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι με λιγότερα από 100 ευρώ μπορούμε να βρούμε ολοκαίνουριες συσκευές που τρέχουν το κανονικό Android, οπότε δε χρειάζεται να συμβιβαστούμε με το "Go". Ένα παράδειγμα είναι το Umidigi A1 Pro ας πούμε. Σε αυτά τα χρήματα μπορούμε επίσης να επιλέξουμε παλιότερες συσκευές πιο γνωστών εταιριών, που επίσης τρέχουν κανονικό Android. Για παράδειγμα το Xiaomi Redmi 5A που το ψηφίσαμε πρόσφατα ως την καλύτερη συσκευή στην Ελλάδα, κάτω από τα 100 ευρώ. Δεν υπάρχει νόημα λοιπόν με αυτή την τιμολόγηση.
Διαφήμιση
-
Το πόρισμα
Μπορεί το όλο εγχείρημα να είναι στην αρχή του ακόμα, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν προς το παρόν, η αγορά μίας Android Go συσκευής δεν είναι καλή επιλογή. Αν δεν πέσουν οι τιμές κάτω από τα 80 ευρώ (μη σου πω και 60 ευρώ) και αν δεν υπάρξουν περισσότερες "Go" εφαρμογές, τότε η πλατφόρμα σίγουρα δεν έχει μέλλον.
Πάνω από όλα όμως μετράει το αν βολεύει τελικά ή δε βολεύει το Android Go και μπορούμε τουλάχιστον να το εξακριβώσουμε χρησιμοποιώντας στο τωρινό μας smartphone μερικές από τις υπάρχουσες εφαρμογές του. Παρακάτω θα βρείτε μία λίστα από όσες έχουμε βρει μέχρι τώρα, με μερικά από τα link να οδηγούν στο πάντα ασφαλές APKMirror:
- Google Go
- Gmail Go
- Assistant Go
- Maps Go
- Files Go
- Focus Go
- Opera Mini
- Skype Lite
- Facebook Lite
- Messenger Lite
Δείτε επίσης: