Android 9.0 Pie review | Παρουσιάζουμε όλα τα χαρακτηριστικά της νέας έκδοσης του Android
Έφτασε επιτέλους αυτή η εποχή που μπορούμε πλέον να δοκιμάσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τη νέα έκδοση του Android. Φέτος με το Android 9.0 Pie τα πράγματα ήταν ευκολότερα χάρη στο Project Treble κι έτσι δε χρειάστηκε να αλλάξουμε συσκευή για να το δούμε. Χάρη στο Treble επίσης υπάρχουν ένα σωρό custom ROM σε πολύ καλή κατάσταση, τις οποίες μπορούμε να φορέσουμε πάρα πολλές συσκευές άμεσα. Ας δούμε όμως τι περιλαμβάνει το Pie και ποιες είναι οι σημαντικότερες βελτιώσεις του.
Κατ' αρχάς να πούμε ότι στο βίντεο που έχουμε ετοιμάσει βλέπουμε την PixelExperience ROM στο Xiaomi Mi Mix. Πρόκειται για μία ROM με stock Android η οποία όμως περιλαμβάνει και τις προσθήκες που έχουν οι Pixel συσκευές της Google, οπότε μετατρέπει ουσιαστικά τη συσκευή μας σε Pixel 2, τουλάχιστον όσον αφορά το λογισμικό.
Διαφήμιση
-
Android 9.0 Pie review
Το Android 9.0 Pie έχει αλλάξει οπτικά σε αρκετά σημεία σε σχέση με τον προκάτοχό του και δίνεται μία έμφαση στην ευχρηστία αλλά και στην καθαρή προβολή των μενού. Τα μενού είναι πιο φωτεινά ενώ και τα εικονίδια είναι πλέον έγχρωμα για να βρίσκουμε ευκολότερα αυτό που θέλουμε. Εν συντομία τα νέα στοιχεία που εντοπίσαμε είναι τα εξής:
Νέα μπάρα ειδοποιήσεων. Η μπάρα ειδοποιήσεων συνεχίζει να βελτιώνεται και αυτή τη φορά οι αλλαγές αφορούν κυρίως το αισθητικό κομμάτι. Είναι πιο καθαρή, με τα πλακίδια να είναι απλωμένα και ευδιάκριτα, αλλά λείπουν οι συντομεύσεις στο Wi-Fi και το Bluetooth που μας επέτρεπαν να συνδεθούμε γρήγορα σε ένα δίκτυο ή μία συσκευή αντίστοιχα. Ελπίζουμε να επιστρέψει σε κάποιο επόμενο update.
Νέα επιλογή πλοήγησης με χειρονομίες. Πολύς λόγος έχει γίνει για την πλοήγηση με χειρονομίες, η οποία δεν είναι ενεργοποιημένη εξ' αρχής και βρίσκεται στο μενού "Σύστημα" > "Κινήσεις" για όσους θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν. Στην ουσία έχει ενωθεί το πλήκτρο "Home" (Κύκλος) με το πλήκτρο "Recent apps" (τετράγωνο), τα οποία λειτουργούν πλέον πατώντας αλλά και σέρνοντας. Οι λειτουργίες είναι οι εξής:
- Για να επιστρέψουμε στην αρχική επιφάνεια πατάμε μία φορά.
- Για να ανοίξουμε το Google κρατάμε πατημένο το πλήκτρο.
- Για να δούμε τις πρόσφατες εφαρμογές σέρνουμε ελαφρώς προς τα πάνω.
- Για να ανοίξουμε το συρτάρι εφαρμογών σέρνουμε δεύτερη φορά προς τα πάνω ή μία φορά αλλά αφήνουμε την οθόνη σε ψηλότερο σημείο.
- Για να ανοίξουμε γρήγορα την προηγούμενη εφαρμογή σέρνουμε στιγμιαία προς τα δεξιά.
- Για να επιλέξουμε μία παλιότερη ανοιχτή εφαρμογή, σέρνουμε προς τα δεξιά και αφήνουμε την οθόνη μόλις τη βρούμε.
Νέα οθόνη επισκόπησης. Η οθόνη της επισκόπησης εφαρμογών έχει αλλάξει και αυτή πάρα πολύ. Δεν έχουμε πλέον τις κάρτες που στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη, αλλά βλέπουμε ολόκληρη την οθόνη της κάθε εφαρμογής. Μπορούμε να επιλέξουμε αυτή στην οποία θέλουμε να επιστρέψουμε, ενώ κρατώντας πατημένο το εικονίδιο της εφαρμογής, θα δούμε ένα δευτερεύων μενού από το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε το διαχωρισμό οθόνης.
Νέες συντομεύσεις πλήκτρων. Πατώντας δύο φορές το πλήκτρο "Power" στις παλιότερες εκδόσεις του Android, μπορούσαμε να ανοίξουμε γρήγορα την κάμερα της συσκευής μας. Μπορούσαμε επίσης να βγάλουμε ένα στιγμιότυπο οθόνης, το οποίο πλέον μας δίνει τη δυνατότητα επεξεργασίας με τη νέα εφαρμογή "Markup". Τώρα μπορούμε επίσης να βάλουμε τη συσκευή μας γρήγορα στο αθόρυβο ή τη δόνηση, πατώντας "Power" και "Volume Up". Το τελευταίο ενεργοποιείται από το μενού "Κινήσεις" και μιμείται στην ουσία το φυσικό πλήκτρο που έχουν τα iPhone και οι συσκευές της OnePlus.
Νέα Power και Volume menu. Κρατώντας πατημένο το πλήκτρο "Power" εμφανίζεται το αντίστοιχο μενού στο οποίο εκτός από την "Απενεργοποίηση" και την "Επανεκκίνηση", έχουμε πλέον το "Στιγμιότυπο οθόνης" για να βγάζουμε εύκολα screenshot. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και το "Κλείδωμα" αν το ενεργοποιήσουμε από το μενού "Ασφάλεια", το οποίο κλείνει την οθόνη της συσκευής μας, απενεργοποιώντας όλους τους τρόπους ξεκλειδώματος, εκτός από το Μοτίβο / PIN / Password.
Digital Wellbeing. Στο μενού αυτό θα βρούμε τις νέες ρυθμίσεις του Android που θα μας βοηθήσουν να απεξαρτηθούμε από αυτό. Εκεί μπορούμε να δούμε στατιστικά στοιχεία για τη χρήση, τον αριθμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνουμε και το πόσες φορές ξεκλειδώνουμε τη συσκευή μας, ενώ μπορούμε να ορίσουμε χρονοδιακόπτες για να απαγορεύεται από ένα σημείο και μετά η χρήση κάποιας εφαρμογής.
Wind Down. Το Wind Down βρίσκεται μέσα στις ρυθμίσεις του Digital Wellbeing και είναι στην ουσία το νέο "Μην ενοχλείτε". Εκτός από τις γνωστές ρυθμίσεις μέσα από τις οποίες μπορούμε να φτιάξουμε κανόνες για να μη χτυπάει το τηλέφωνό μας σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, μπορούμε πλέον να κλείσουμε και τις ειδοποιήσεις για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά. Εκεί θα βρούμε επίσης και το "Νυχτερινό φωτισμό" που αφαιρεί το μπλε χρώμα από την οθόνη για να προστατέψει τα μάτια μας, ενώ υπάρχει πλέον και η επιλογή "Grayscale" η οποία κάνει την οθόνη μας εντελώς ασπρόμαυρη για να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε νωρίτερα.
Νέος τρόπος διαχείρισης μπαταρίας. Εδώ είναι κατά τη γνώμη μας το μεγάλο στοίχημα του Android Pie. Μετά την ενσωμάτωση του Doze για τη βελτίωση της μπαταρίας, η Google κάνει ένα βήμα παραπάνω με τη χρήση του AI για την περαιτέρω βελτίωσή της. Στο αντίστοιχο μενού μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το AI στην μπαταρία, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ακόμη άποψη για το αν λειτουργεί ή όχι. Το καλό είναι ότι όταν ενεργοποιείται πλέον η "Εξοικονόμηση ενέργειας", η οθόνη δε γίνεται πορτοκαλί όπως παλιά, αλλά αλλάζει μόνο το εικονίδιο της μπαταρίας για να μας το υπενθυμίζει.
Άλλες ρυθμίσεις και προσθήκες. Στις ρυθμίσεις έχουν προστεθεί διάφορα πραγματάκια, μικρά και μεγάλα, ενώ και υπάρχουν και βελτιώσεις που δε φαίνονται στα μενού. Αυτές είναι:
- η δυνατότητα να ορίζουμε ιδιωτικό DNS στο μενού "Δίκτυα",
- η δυνατότητα κατάργησης των animation στο μενού "Προσβασιμότητα" (κάνει τη συσκευή μας πιο γρήγορη και εξοικονομεί μπαταρία),
- η επίσημη υποστήριξη για χειριστήρια PS4 και XBOX,
- η ταυτόχρονη σύνδεση πέντε συσκευών Bluetooth με την οποία μπορούμε να ακούμε μουσική από ένα ηχείο και να απαντάμε σε μία κλήση από ένα δεύτερο,
- η αυτόματη απενεργοποίηση του Wi-Fi Hotspot όταν δεν υπάρχουν συνδεδεμένες συσκευές επάνω του,
- η υποστήριξη για περισσότερες από μία κάμερες στη συσκευή (Multi-Camera API),
- η υποστήριξη για συσκευές με έως δύο εγκοπές οθόνης (notch)
Αξίζει να αναβαθμίσω;
Η έκδοση 8.1 του Android είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη μετά την έκδοση 4.4. Είναι ελαφριά και σταθερή, έχει αρκετές ρυθμίσεις για να κάνεις το κινητό σου όπως το θέλεις και διαθέτει ένα όμορφο και ευχάριστο γραφικό περιβάλλον. Νομίζω πως αν δεν ενδιαφέρεσαι κυρίως για το "Digital Wellbeing", τότε δεν υπάρχει λόγος να βιαστείς για να αναβαθμίσεις ή να αγοράσεις νέα συσκευή για να το έχεις.
Πιστεύω όμως ότι το μεγάλο στοίχημα του Android 9.0 είναι η αυτονομία και το πώς το ενσωματωμένο AI μπορεί να τη βελτιώσει. Δεν έχω ακόμη άποψη για τη διαχείριση της μπαταρίας, αλλά αν καταφέρει να μας δώσει έστω και μία ώρα περισσότερο screen time, τότε αξίζει σίγουρα να αναβαθμίσεις.
Εάν ψήνεστε να το δοκιμάσετε και έχετε Treble συσκευή, οι ROM είναι έτοιμες εδώ και καιρό και οι οδηγίες εγκατάστασης σας περιμένουν.