Mi 8 Lite / Mi A2 / Redmi Note 5 / Redmi Note 6: Ποιο από τα τέσσερα μεσαία της Xiaomi να επιλέξω;


Είναι γνωστό ότι η Xiaomi είναι "μανούλα" στο να δημιουργεί εξαιρετικές συσκευές σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και ειδικά στην κατηγορία κοντά στα 200 ευρώ, παίζει μπάλα μόνη της. Μας έχει συνηθίσει επίσης σε πολλές επιλογές και φέτος έχουμε την ευκαιρία να διαλέξουμε από τέσσερις συσκευές της που προέρχονται από τρεις διαφορετικές σειρές της. Τα Xiaomi Mi 8 Lite, Mi A2 και Redmi Note 5 είναι διαθέσιμα, ενώ έρχεται σύντομα και το Redmi Note 6, αλλά πού διαφέρουν και ποιο από όλα είναι η καλύτερη επιλογή για τον καθένα μας;

Η εταιρία προφανώς και μας τα παρουσιάζει όλα τέλεια, γιατί πολύ απλά θέλει να πουλήσει όσο περισσότερα γίνεται. Οι λεπτομέρειες όμως είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις εξόφθαλμες. Το review του Redmi Note 5 είναι διαθέσιμο για όσους θέλουν μία λεπτομερέστερη άποψη, το αντίστοιχο του Mi A2 θα το δείτε αυτές τις μέρες, αλλά για την οικονομία του άρθρου θα σας πούμε ότι έχει τρομερή κάμερα και... καλούτσικη μπαταρία, ενώ όσον αφορά το Redmi Note 6, θα βασιστούμε σε όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, γιατί δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Διαφήμιση
-

Design / Οθόνη / Κατασκευή

Ξεκινάμε από το design το οποίο φέτος είναι ιδιαίτερα διφορούμενο στα smartphone, κυρίως λόγω του notch στην οθόνη. Είναι καθαρά θέμα στυλ και άποψης για να αποφασίσεις αν σου αρέσει το notch ή όχι, οπότε δεν μπορούμε να εκφέρουμε σε αυτό τον τομέα. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι το Mi 8 Lite έχει notch, μιας και αποτελεί τη μικρή έκδοση του Mi 8 που επίσης το έχει, ενώ και το Redmi Note 6 θα είναι το πρώτο smartphone της σειράς "Redmi" που θα έχει την εγκοπή στην οθόνη. Αν θέλεις λοιπόν οθόνη χωρίς notch, πρέπει να πας προς τα Mi A2 και Redmi Note 5.

Σε αυτά που έχουν σημασία τώρα, η οθόνη σε όλα τα smartphone είναι κατά βάση η ίδια. Αποτελείται από ένα κλασικό IPS πάνελ με ανάλυση 1080p, αλλά ενδέχεται να έχουν διαφορά στη μέγιστη φωτεινότητα, κάτι που είναι σημαντικό για την ευκρίνεια κάτω από το φως του ήλιου. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε αν δεν τα δούμε δίπλα δίπλα για να τα συγκρίνουμε.

Όσον αφορά την κατασκευή εδώ προηγείται το Mi 8 Lite το οποίο έχει γυάλινο πίσω καπάκι και μια πιο premium αίσθηση. Τα υπόλοιπα τρία έχουν την κλασική κατασκευή από αλουμίνιο, η οποία ίσως αποδειχτεί σωτήρια σε κάποια πτώση, μιας και το αλουμίνιο αντέχει περισσότερο από το γυαλί.


Επεξεργαστής & βασικά χαρακτηριστικά

Πάμε τώρα στα βασικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι αυτά που εγγυώνται την καλή λειτουργία του smartphone μας και την αντοχή στο χρόνο. Εδώ τα τέσσερα smartphone χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα μεν που φοράνε τον Snapdragon 636 επεξεργαστή και τα δε που έχουν τον καλύτερο Snapdragon 660.

Ο SD 636 βρίσκεται στο Redmi Note 5 και (πιθανότατα) στο Redmi Note 6. Σε καμία περίπτωση δεν είναι άσχημος, όπως είδαμε και στο review του Redmi Note 5, αλλά στη συγκεκριμένη φάση πρέπει να τον απορρίψουμε γιατί είναι χειρότερος από τον SD 660.

Πάμε όμως στον δεύτερο ο οποίος βρίσκεται στο Mi A2 και το Mi 8 Lite. Μπορεί να είναι ο ίδιος, αλλά επειδή τα δύο smartphone φοράνε διαφορετικό λειτουργικό σύστημα, δίνει διαφορετικά αποτελέσματα στα benchmark. Στο Antutu για παράδειγμα το Mi A2 πιάνει 135.000 πόντους, ενώ το Mi 8 Lite φτάνει έως και τους 172.000! Αυτό στην καθημερινή χρήση μπορεί να μη σημαίνει και πολλά, αλλά αν αποφασίσεις να παίξεις ένα βαρύ παιχνίδι, θα το σηκώνει ευκολότερα η συσκευή σου. Αν διαλέξουμε λοιπόν καθαρά με βάση τον επεξεργαστή, το Mi 8 Lite είναι η σωστή επιλογή.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα βασικά χαρακτηριστικά, δεν υπάρχουν τρομερές διαφορές. Όλες οι συσκευές έχουν 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικού χώρου που είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να επιλέξεις. Όσοι όμως θέλουν το κάτι παραπάνω, με το Mi 8 μπορούν να έχουν 6GB από την έκδοση των 64GB, ενώ με το Mi A2 τα 6GB RAM έρχονται στην έκδοση των 128GB. Τα Redmi Note 5 και 6 είναι ιδιαίτερες περιπτώσεις, καθώς αν και έχουν μοντέλα με 6GB RAM, αυτά δεν είναι που κυκλοφορούν παγκόσμια (global εκδόσεις), οπότε η μόνη επιλογή είναι τα 4GB RAM.

Στην περίπτωση του χώρου λοιπόν, η λογική λέει να πάμε με το Mi 8 Lite και την έκδοση 6GB / 64GB. Επειδή όμως είναι ακριβότερο από το Mi A2 των 6GB / 128GB, θα καταλήξουμε τελικά σε αυτό. Αν θέλουμε όμως να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, η καλύτερη επιλογή συνδυαστικά με τον επεξεργαστή, είναι το Mi A2 με 4GB RAM και 64GB αποθηκευτικό χώρο.

Διαφήμιση
-

Κάμερα

Για όσους δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην κάμερα, το Mi A2 δημιουργήθηκε με αυτό το γνώμονα, οπότε έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τολμάμε επίσης να πούμε ότι με το Mi A2 δεν παίρνεις απλά μια από τις καλύτερες κάμερες για την κατηγορία του, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα λέγαμε ότι είναι ισάξια ή καλύτερη από ακριβές ναυαρχίδες!

Το συγκεκριμένο smartphone διαθέτει ένα σετ αισθητήρων στα 12MP και τα 20MP, ενώ τα υπόλοιπα φοράνε 12MP  + 5MP στη βασική τους κάμερα. Αυτό σημαίνει ότι ο δευτερεύων φακός δε βοηθάει απλά στο εφέ θόλωσης, αλλά μας προσφέρει πολύ καλύτερες νυχτερινές φωτογραφίες χάρη στο μεγάλο του διάφραγμα (f/1.75) και πιο λεπτομερείς χάρη στα 20MP. Δεν τίθεται λοιπόν θέμα σύγκρισης και το Mi A2 είναι η σωστή επιλογή.

Όσον αφορά την μπροστινή κάμερα, κανένα από τα τέσσερα δεν έχει το κάτι παραπάνω που θα κάνει τη διαφορά. Ένα κλικ καλύτερο είναι το Mi 8 Lite το οποίο έχει αισθητήρα της τάξεως των 25MP, αλλά και το Mi A2 δεν είναι άσχημο στα 20MP και με μπροστινό φλας.


Μπαταρία / Αυτονομία

Η αυτονομία της συσκευής είναι ένας δευτερεύων αλλά σημαντικός παράγοντας, τον οποίο πρέπει να δούμε συνδυαστικά με το βασικό χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει στο νέο μας τηλέφωνο. Μπορεί για παράδειγμα κάποιος να θέλει δυνατό επεξεργαστή ή πολύ κάμερα, αλλά αν η συσκευή που θα επιλέξει δε βγάζει μία ολόκληρη μέρα χρήσης, τότε θα έχει κάνει μια κακή επιλογή. Υπάρχει όμως κόσμος που θέλει απλά μία συσκευή που δεν κολλάει και αντέχει μέσα στη μέρα.

Αν το δούμε ωμά τα Redmi Note 5 και Redmi Note 6 είναι οι καλύτερες επιλογές σε αυτό τον τομέα με τη χωρητικότητα της μπαταρίας τους να φτάνει τα 4.000mAh. Ευτυχώς για εμάς όμως οι δύο συσκευές είναι πολύ καλές και στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, οπότε δεν κάνεις και μεγάλες υποχωρήσεις στον επεξεργαστή αλλά και στην κάμερα αν τα επιλέξεις.

Για όσους θέλουν όμως το κάτι παραπάνω στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά και δεν τους πειράζει να κάνουν μια μικρή υποχώρηση στην μπαταρία, το Mi 8 Lite είναι επίσης καλή επιλογή με τα 3.400mAh του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Mi A2 δεν είναι η καλύτερη επιλογή εδώ και θα πρέπει να το αποφύγουμε.


Λειτουργικό σύστημα

Αν και μιλάμε για τέσσερις συσκευές της Xiaomi, έχουμε δύο επιλογές στο λειτουργικό σύστημα και συγκεκριμένα το MIUI και το Android One. Το Mi A2 φοράει Android One και τα υπόλοιπα τρία τη MIUI ROM της Xiaomi. Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα και οι διαφορές;

Η MIUI είναι εξαιρετικά σταθερή και γρήγορη και σου προσφέρει ένα σωρό προεγκατεστημένες επιλογές, οπότε δεν υπάρχει η ανάγκη να κατεβάσεις τρίτες εφαρμογές για να προσθέσεις λειτουργικότητα στη συσκευή σου. Είναι ίσως η ROM που αναβαθμίζεται συχνότερα από όλες και για μεγαλύτερη διάρκεια, με τη Xiaomi να προσφέρει τριμηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας και όλα τα νέα χαρακτηριστικά της MIUI, ασχέτως αν δεν μπορεί να αναβαθμίσει το ίδιο το Android. Το καλό με τη MIUI είναι επίσης ότι διαχειρίζεται καλύτερα τους πόρους μιας συσκευής, οπότε μας προσφέρει βελτιωμένη αυτονομία και σε κάποιες συσκευές καλύτερες επιδόσεις από τον ανταγωνισμό, ενώ το κακό είναι ότι δεν παίζει καλά με τις εφαρμογές της Google.

Το Android One με τη σειρά του είναι η καθαρή έκδοση του Android, όπως αυτή προσφέρεται από την Google. Έχοντας αυτή στο κινητό σου κερδίζεις άμεσες αναβαθμίσεις σε νεότερες εκδόσεις με όλα τα χαρακτηριστικά τους, ενώ οι συσκευές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα δέχονται αναγκαστικά και τα μηνιαία update ασφαλείας. Αν έχεις "σκάλωμα" με την ασφάλεια, το Android One είναι η πιο ασφαλής έκδοση του Android που υπάρχει. Το καλό με το Android One είναι ότι αποτελεί την πιο προσεγμένη ROM και αυτή στην οποία όλα τα bug λύνονται άμεσα από την Google, ενώ το πρόβλημά του είναι ότι δεν είναι και τόσο παραμετροποιήσιμο "out-of-the-box".

Αν και υπάρχουν fan και των δύο ROM, προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει σημασία τι θα επιλέξεις. Έχω χρησιμοποιήσει και τις δύο για πολύ καιρό και δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποια είναι η αγαπημένη μου. Ειδικά εφόσον χρησιμοποιώ πάντα τον Nova launcher δε μου κάνει καμία διαφορά στο μάτι. Επίσης τώρα που όλες οι συσκευές είναι Treble-enabled, δεν έχεις να σκέφτεσαι αν θα υπάρχει υποστήριξη στο μέλλον από custom ROM. Όταν το αποφασίσεις απλά ξεκλειδώνεις τον bootloader και φλασάρεις τη ROM που θέλεις από τη λίστα με τις οδηγίες που είδαμε στο παρελθόν.


Διάφορες λεπτομέρειες

Δεν πρέπει να ξεχνάμε φυσικά και τις επιμέρους λειτουργίες του κάθε τηλεφώνου που για κάποιους κάνουν μεγάλη διαφορά. Αν θέλεις για παράδειγμα να έχεις την επιλογή της επέκτασης της μνήμης μέσω microSD κάρτας, τότε δεν πρέπει να πάρεις το Mi A2. Αν επίσης σε ενδιαφέρει να χρησιμοποιήσεις τα ενσύρματα ακουστικά σου, τότε το Redmi Note 5 είναι η σωστή επιλογή με την ανάλογη υποδοχή. Αν τέλος θέλεις να μην έχεις προβλήματα με το 4G, τότε πρέπει να αποφύγεις το Mi 8 Lite, καθώς δε διαθέτει (η έκδοση που κυκλοφορεί τώρα τουλάχιστον) τη B20 μπάντα.

Μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες.

Το πόρισμα

Το πόρισμα λέει ότι έχεις να σκεφτείς πολλά πράγματα πριν επιλέξεις και πρέπει να αποφασίσεις ποια είναι αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο στο νέο σου τηλέφωνο. Αν θέλεις να παίζεις παιχνίδια θα πας με τον καλύτερο επεξεργαστή, αν θέλεις να βγάζεις φωτογραφίες θα πας με την καλύτερη κάμερα και αν θες καλή αυτονομία, θα πας με τη μεγάλη μπαταρία.

Δεν μπορώ να προτείνω τι να επιλέξετε, θα σας πω όμως τι προτίμησα εγώ. Επέλεξα λοιπόν το Mi A2 αφήνοντας πίσω μου μία ναυαρχίδα γιατί παρατήρησα ότι δε χρησιμοποιούσα τον επεξεργαστή της στο μέγιστο, παίζοντας για παράδειγμα βαριά παιχνίδια. Αυτό αποδείχτηκε σοφό γιατί ο SD660 ανταποκρίνεται μια χαρά στην καθημερινή χρήση αλλά και στα ελάχιστα παιχνίδια που μου αρέσει να παίζω.

Ο βασικός γνώμονας της επιλογής μου ήταν η καλή κάμερα, γιατί φέτος για κάποιο λόγο ήθελα το κάτι παραπάνω σε αυτό τον τομέα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και το Android One, γιατί πολύ απλά έχω MIUI τον τελευταίο ενάμισι χρόνο και χρειαζόμουν ένα φρεσκάρισμα.

Ένα σημείο στο οποίο αμφιταλαντεύτηκα ήταν η μπαταρία, καθώς άφηνα μία συσκευή με 4.400mAh και πήγαινα σε μία με 3.010mAh. Τις σχεδόν 20 μέρες που το έχω στα χέρια μου, ευτυχώς δε με άφησε ούτε μία φορά μέσα στη μέρα, οπότε δεν μπορώ να πω ότι χρειάζομαι κάτι περισσότερο. Η απόφασή μου βέβαια ήταν ευκολότερη γιατί πάντα κουβαλάω και αυτό το powerbank μαζί μου. Αν δεν επέλεγα το Mi A2 πάντως, θα πήγαινα στο Redmi Note 5, το οποίο είναι δοκιμασμένο και δεν έχει το σιχαμερό "notch" στην οθόνη.

Αν αποφασίσετε λοιπόν να πάρετε κάποιο από τα τέσσερα, οι καλύτερες τιμές τους αυτή την εποχή έχουν ως εξής:


Δείτε επίσης...

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter