Google Pixel 3 / Pixel 3 XL | Δεν ξεχωρίζει η φετινή ναυαρχίδα της Google
Τα φετινά smartphone της Google ανακοινώθηκαν επιτέλους. Όχι ότι δε γνωρίζαμε ήδη τα πάντα για αυτά, αλλά τουλάχιστον έχουμε καταλήξει στην όψη και τα χαρακτηριστικά τους. Η μοναδική έκπληξη που μας επιφύλασσε λοιπόν η Google είναι η αυξημένη τους τιμή, γιατί κατά τα άλλα το Pixel 3 και το Pixel 3 XL είναι δύο μέτριες ναυαρχίδες, σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους, που διαθέτουν απλά μια καλή κάμερα.
Όταν διαβάζεις από τους Αμερικανούς blogger που βρίσκονταν στην παρουσίαση και το έπιασαν στα χέρια τους, ότι τα θετικά του Pixel 3 είναι "η ευκολία χρήσης με το ένα χέρι", "τα στερεοφωνικά ηχεία" και "η ασύρματη φόρτιση", τότε κάτι δεν πάει καλά. Η Google δυστυχώς μας επιβεβαίωσε ότι δεν έχει καμία διάθεση για καινοτομία και δημιούργησε μία ναυαρχίδα χωρίς ιδιαίτερα στοιχεία για να την κάνουν να ξεχωρίσει. Το μοναδικό προνόμιο που συνεχίζουν να έχουν τα Pixel είναι οι άμεσες αναβαθμίσεις, που από ότι φαίνεται δεν ενδιαφέρουν και πολύ κόσμο.
Διαφήμιση
Χαρακτηριστικά
- Επεξεργαστής: Οκταπύρηνος Qualcomm Snapdragon 845 @ 2.5GHz
- GPU: Adreno 630
- Μνήμη: 4GB RAM - 64GB/128GB αποθήκευση
- Οθόνη: P-OLED 5.5" @ 2160 x 1080p (18:9, 443ppi)
- Κάμερα: Πίσω 12.2MP (f/1.8, wide, OIS, video 2160p@30fps) - Μπροστά 8MP + 8MP (f/1.8, ultrawide)
- Συνδεσιμότητα: 4G, Wi-Fi ac, Bluetooth 5.0, GPS (Glonass, BDS, Galileo), NFC, Fingerprint, USB-C
- Μπαταρία: 2.915mAh
- Διαστάσεις: 145.6 x 68.2 x 7.9mm - 148gr
- Λειτουργικό σύστημα: Android 9.0 Pie
Ας ξεκινήσουμε από τα καλά του στοιχεία. Το Pixel 3 έχει μία πολύ καλή κατασκευή από γυαλί και αλουμίνιο, η οποία φέτος είναι και πλήρως αδιάβροχη (IP68). Αυτό δε σημαίνει ότι θα το πάρεις μαζί σου στο ντους, αλλά αν σου πέσει κατά λάθος σε μια λεκάνη με νερό δε θα πάθει και τίποτα. Διαθέτει επίσης μία από τις καλύτερες OLED οθόνες, σύμφωνα με το DisplayMate, φοράει τον καλύτερο επεξεργαστή της αγοράς, τον Snapdragon 845 και είναι εξοπλισμένο με μία από τις καλύτερες κάμερες σε smartphone (ειδικά αυτό το Night Sight είναι πολύ ενδιαφέρον). Σημαντικό είναι τέλος και το γεγονός ότι διαθέτει διπλά στερεοφωνικά ηχεία, κάτι που δε βρίσκεις εύκολα σε smartphone.
Η διαφορά με το Pixel 3 XL, είναι ότι το δεύτερο έχει μεγαλύτερη οθόνη στις 6.3 ίντσες, η οποία διαθέτει ένα μεγαλοπρεπέστατο "notch", ενώ η μπαταρία του είναι στα 3.430 μιλι-αμπερ-ώρια. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει καμία διαφορά, είναι δηλαδή απλά ένα μεγαλύτερο smartphone.
Αν είχαμε όμως τα 850 περίπου ευρώ για το Pixel 3 ή τα 1000 περίπου ευρώ για το Pixel 3 XL, δε θα επενδύαμε σε αυτές τις συσκευές. Ο λόγος είναι γιατί τα δύο smartphone της Google είναι "από τα καλύτερα", αλλά όχι "τα καλύτερα" της αγοράς ούτε συνολικά, αλλά ούτε και στα επιμέρους στοιχεία τους, όπως ήταν για παράδειγμα το Pixel 2 το καλύτερο κατά γενική ομολογία στην κάμερα.
Διαφήμιση
Γιατί να μην το πάρεις;
Μέσα στο 2018 είδαμε τρομερά πράγματα να συμβαίνουν στο χώρο των smartphone, που ανέβασαν ένα ακόμη σκαλοπάτι τον πήχη των προσδοκιών μας. Είδαμε για παράδειγμα την αξεπέραστη κάμερα του Huawei P20 Pro, είδαμε το τρομερό design του Vivo Nex S που μας απάλλαξε από το "notch", είδαμε το Xiaomi Pocophone που έφερε τον Snapdragon 845 στα 350 ευρώ, ενώ κυκλοφόρησαν και ένα σωρό ναυαρχίδες με μεγάλη μπαταρία, 8GB RAM, 512GB αποθηκευτικό χώρο και άλλα πολλά.
Δεν περιμέναμε από τη Google να φτιάξει την τέλεια συσκευή, αλλά θα θέλαμε σε έναν τουλάχιστον τομέα, το Pixel 3 να μας προσφέρει το κάτι παραπάνω. Αυτό τα προηγούμενα χρόνια ήταν η κάμερα, αλλά φέτος ούτε κι εκεί φαίνεται να οδηγεί την κούρσα. Για παράδειγμα όσο βοηθητική και να είναι η εφαρμογή της Google Camera, όση βελτίωση και να κάνει το Visual Core chip που διαθέτουν οι συσκευές της, με 12MP δε θα έχεις τη λεπτομέρεια στις φωτογραφίες που προσφέρουν τα 40MP του Huawei P20 Pro. Επίσης όσο σταθερό και να είναι το βίντεο που τραβάει το Pixel 3, δυστυχώς δεν είναι το 4K στα 60fps που μπορεί να τραβήξει το Galaxy S9.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο ξεχωρίζουν τα Pixel, είναι το "ελαφρύ" stock Android και οι άμεσες αναβαθμίσεις του. Μας αρέσει, το αγαπάμε αλλά πλέον υπάρχουν ένα σωρό συσκευές στο πρόγραμμα Android One, που αναβαθμίζονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο και πολλές από αυτές είναι ναυαρχίδες. Υπάρχει όμως και το παράδειγμα του OnePlus 6, το οποίο αναβαθμίστηκε φέτος μόλις έναν μήνα μετά τα Pixel και αποτελεί πολύ καλύτερη επιλογή από όλα τα Android One smartphone. Όσον αφορά το "ελαφρύ" stock Android, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι δεν είναι ελαφρύτερο από το Oxygen OS της OnePlus, οπότε και πάλι το OP6 μπορεί να μας εξυπηρετήσει σε πολύ πιο συμφέρουσα τιμή.
Κλείνοντας με τις ενστάσεις μας, τα 4GB RAM είναι λίγα σήμερα για μια ναυαρχίδα, την οποία θα αγοράσεις γιατί θέλεις ενδεχομένως να κρατήσεις για μερικά χρόνια, ενώ με 2.915mAh πραγματικά δεν πας πουθενά. Όσο καλή διαχείριση ενέργειας και να κάνει το Android 9.0 Pie σε αδράνεια, ο καθαρός χρόνος με ανοιχτή οθόνη θα είναι πολύ λίγος.
Εν κατακλείδι...
Με όλα αυτά δε λέμε ότι το Pixel 3 και το Pixel 3 XL είναι απαράδεκτες συσκευές. Μια χαρά είναι, απλώς ψάχνουμε να βρούμε τι θα κερδίσουμε δίνοντας 900 ευρώ και επιλέγοντας αυτά έναντι του ανταγωνισμού τους. Δυστυχώς σε πολλά σημεία μόνο μειονεκτήματα βλέπουμε και πραγματικά απορούμε πώς αυτές οι συσκευές θα κάνουν τα Pixel μία επιτυχημένη σειρά συσκευών.
Πάντως για το μόνο πράγμα που δεν μπορούμε να γκρινιάξουμε φέτος, είναι για το ομολογουμένως μεγάλο "notch" στην οθόνη του Pixel 3 XL. Οι δύο κάμερες και το μπροστινό στερεοφωνικό ηχείο χρειάζονται λίγο παραπάνω... οικόπεδο για να μπουν στη θέση τους.