Android Basics | Τι είναι το πρόγραμμα Android One, ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα αρνητικά του;
Εκτός από το iPhone, όλα τα υπόλοιπα smartphone σήμερα τρέχουν Android. To Android όμως έρχεται σε πολλές "γεύσεις", καθώς άλλο είναι αυτό που μας προσφέρει η Samsung με τη Sony και άλλο αυτό που συναντάμε στη Xiaomi και τη Huawei. Η κανονική, η "καθαρή έκδοση" που λέμε είναι μόνο μία και τη βρίσκουμε αποκλειστικά στα Pixel της Google. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς που θέλουν καθαρό Android αλλά δε γουστάρουν τις συσκευές της Google; Για αυτούς υπάρχει το πρόγραμμα Android One, που προσφέρει το ίδιο software, σε ακόμη περισσότερα smartphone.
Το Android One ξεκίνησε σαν ιδέα το 2014 από την Ινδία, όπου η Google είδε τότε την επόμενη μεγάλη αγορά για να εισχωρήσει με το λειτουργικό της σύστημα. Τα Nexus της ήταν δυστυχώς πολύ ακριβά για αυτήν, οπότε ήρθε σε συμφωνία με τρίτους κατασκευαστές για να προσφέρει το ίδιο λειτουργικό σύστημα σε συσκευές με χαμηλότερες τιμές. Δυστυχώς όμως το πρόγραμμα Android One δεν περπάτησε, καθώς αποτελούνταν από συσκευές με... τραγικά χαρακτηριστικά σε εντελώς αδικαιολόγητες τιμές.
Η Google φαίνεται ότι έμαθε από τα λάθη της και τα τελευταία δύο χρόνια κάνει μία επανεκκίνηση στο Android One. Η ευχάριστη αυτή αλλαγή φαίνεται από το γεγονός ότι αρκετές γνωστές εταιρίες συμμετέχουν πλέον, με συσκευές που απευθύνονται σε όλες τις τσέπες και έχουν τρομερά χαρακτηριστικά.
Διαφήμιση
Οι συσκευές Android One
Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, μία από τις πιο πετυχημένες συσκευές του 2018 είναι το Xiaomi Mi A2 (215€ στο Bangood), το οποίο πέρα από τον οικονομικό και δυνατό Snapdragon 660 επεξεργαστή του, διαθέτει επίσης και μία τρομερή κάμερα για την κατηγορία του. Η συσκευή συνοδεύεται επίσης από το ακόμη φθηνότερο Mi A2 Lite (150€ στο Banggood), το οποίο αν και διαθέτει περσινό επεξεργαστή, είναι αξιοπρεπέστατο.
Για εμάς τους Ευρωπαίους υπάρχει επίσης ολόκληρη η σειρά συσκευών της Nokia, η οποία είναι Android One και μπορεί να καλύψει τους πάντες. Από το προσιτό Nokia 3.1 των 125 ευρώ, έως το... τσιμπημένο Nokia 7.1 των 300 ευρώ με την HDR οθόνη του και το "ναυαρχιδικό" Nokia 8 Sirocco. Η Nokia είναι η μοναδική εταιρία που έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα Android One και προς το παρόν της βγαίνει σε καλό, αφού οι πωλήσεις πηγαίνουν καλά, ενώ δε χρειάζεται να απασχολεί υπαλλήλους για τη δημιουργία του δικού της skin. Το έχουμε εξηγήσει και σε παλιότερο άρθρο με λεπτομέρειες.
Υπάρχουν άλλα τόσα smartphone από τη Nokia για να επιλέξουμε, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη διατίθενται επιλογές από τη Lenovo (Motorola One Power, Moto X4), την LG (G7 One), την HTC (U11 Life) και άλλες εταιρίες, αλλά όχι ακόμη από τη Samsung, τη Sony και τη Huawei! Υπάρχουν λοιπόν αρκετές επιλογές, από τις καλύτερες εταιρίες του χώρου, αν και θα θέλαμε να βλέπουμε τουλάχιστον μία από κάθε εταιρία κάθε χρόνο.
Το ερώτημα τώρα είναι γιατί να επιλέξει κάποιος μία συσκευή Android One; Τι έχει να κερδίσει και ποια είναι τα μειονεκτήματά της;
Τα θετικά και αρνητικά του να έχεις Android One συσκευή
Ασφάλεια. Ένα πρώτο θετικό στοιχείο είναι οι μηνιαίες ενημερώσεις ασφαλείας, που καθιστούν τη συγκεκριμένη σειρά συσκευών την πιο ασφαλή σειρά smartphone σήμερα. Οι τρύπες ασφαλείας στα λειτουργικά συστήματα είναι δεδομένες και το να γνωρίζεις ότι η συσκευή σου κλείνει κάθε μήνα, όλες όσες ανακαλύπτονται, είναι σημαντικό, για τα προσωπικά σου δεδομένα.
Αναβαθμίσεις. Ένα ακόμη θετικό χαρακτηριστικό είναι οι εγγυημένες αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, που μας φέρνουν όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Android. Μέσα στο ίδιο εξάμηνο από την ανακοίνωση της νέας έκδοσης, οι εταιρίες που διαθέτουν Android One συσκευές, είναι υποχρεωμένες να μας φέρουν το νέο Android, κάτι που δε συμβαίνει με τις υπόλοιπες συσκευές.
Εφαρμογές. Ένα στοιχείο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως πλεονέκτημα αλλά και μειονέκτημα ταυτόχρονα, είναι οι προεγκατεστημένες εφαρμογές του "καθαρού" Android. Είναι πλεονέκτημα γιατί οι εφαρμογές είναι λίγες, δε βαραίνουν το σύστημα, ούτε τρέχουν στο παρασκήνιο και μπορείς να κατεβάσεις εσύ αυτές που σε βολεύουν, για να κάνεις τη συσκευή σου όπως τη θέλεις.
Είναι όμως και μειονέκτημα γιατί αν συγκρίνουμε μία Android One συσκευή, με μία της Samsung, της Xiaomi ή της Huawei, θα δούμε τη χαοτική διαφορά επιλογών που έχουν οι υπόλοιπες. Σου επιτρέπουν δηλαδή να ρυθμίσεις ακόμη και μικρές λεπτομέρειες που για πολλούς έχουν μεγάλη σημασία.
Σημαντικό είναι επίσης να πούμε ότι όλες οι εφαρμογές στις Android One συσκευές είναι της Google. Αποκτώντας λοιπόν ένα τέτοιο smartphone, "δένεις" τα δεδομένα σου με τις υπηρεσίες της εταιρίας, κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα καλό για την προστασία τους. Αυτό βέβαια ρυθμίζεται εύκολα, μιας και μπορείς να τις απενεργοποιήσεις σχεδόν όλες και να κατεβάσεις αυτές που εσύ θέλεις στη συσκευή σου, κάτι που δε γίνεται για παράδειγμα σε συσκευές της Xiaomi.
Σταθερό λογισμικό. Θετικό είναι επίσης ότι έχεις μία συσκευή με το λειτουργικό σύστημα να είναι "απείραχτο", πράγμα που σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σταθερό. Γενικά τα λειτουργικά συστήματα είναι σαν το Jenga, όσο προσθέτεις "τουβλάκια" με λογισμικό πάνω από τη βάση, τόσο πιο ασταθή γίνονται. Με το Android One παίρνεις λοιπόν μόνο τη βάση, η οποία είναι σταθερή και θα αντιδράσει σωστά στο επίσημο "τουβλάκι" αναβάθμισης του λειτουργικού συστήματος.
Διαφήμιση
Εν κατακλείδι
Όλα λοιπόν είναι θέμα επιλογών και άσχετα με τα θετικά ή τα αρνητικά του, οι λάτρεις του "καθαρού" Android έχουν πλέον αρκετές. Μπορούν να επιλέξουν μία ναυαρχίδα, ένα μεσαίο ή ένα πολύ φθηνό τηλέφωνο, με το ίδιο λειτουργικό σύστημα και τα γνώριμα μενού που έχουν συνηθίσει. Στο τέλος της ημέρας, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε, είναι πως η συσκευή που θα αγοράσουμε, θα πρέπει να μας εξυπηρετήσει σωστά.
Όταν αλλάζουμε λοιπόν smartphone κάθε δύο χρόνια, θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε κάτι καλύτερο σε χαρακτηριστικά, αλλά γνώριμο σε χειρισμό και όψη αυτό το Android One μας το προσφέρει με επιτυχία.
Περισσότερα για το πρόγραμμα Android One θα βρείτε στην επίσημη σελίδα του.