Πώς φτιάχνουμε τον υπολογιστή των 50 ευρώ με τη βοήθεια του Raspberry Pi;
Το Raspberry Pi δημιουργήθηκε όπως είπαμε και στο εισαγωγικό μας άρθρο, για να φέρει τον υπολογιστή στα πιο φτωχά μέρη του πλανήτη. Σκοπός του είναι να εισάγει όλα τα παιδιά του κόσμου (μεγάλα και μικρά) στις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και με το συμβατικό τρόπο. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πόσο εύκολο είναι να δημιουργήσουμε έναν κανονικό υπολογιστή με μόλις 50 ευρώ και να τον χρησιμοποιήσουμε για όλες τις καθημερινές μας εργασίες!
Με τον Pi υπολογιστή σου μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Μπορείς για παράδειγμα να μπεις στο ίντερνετ, να στείλεις τα email σου, να τσεκάρεις το Facebook, να δεις βιντεάκια στο YouTube, να γράψεις τα κείμενά σου στο Office και να παίξεις Minecraft. Όλα αυτά είναι σε γενικές γραμμές το 90% των εργασιών που πραγματοποιείς κάθε μέρα με τον κανονικό σου υπολογιστή. Αν είσαι προχωρημένος χρήστης, το Pi μπορεί να μετατραπεί επίσης στον προσωπικό σου server (θα το δούμε αυτό σε επόμενα άρθρα), κάτι που δε συμφέρει να κάνεις με έναν κανονικό υπολογιστή, ενώ αν είσαι... "εξπέρ" μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ακόμη και το δικό σου smart home!
Το μικρό του κόστος των 50 ευρώ, είναι αυτό που μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε και στα πιο απλά project. Για παράδειγμα μπορεί να γίνει κάλλιστα ο πρώτος υπολογιστής των παιδιών μας, γιατί πολύ απλά δεν μπορούμε να τα αφήσουμε κοντά στο πανάκριβο Macbook. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κοινόχρηστος υπολογιστής στο κατάστημά μας, για την εξυπηρέτηση των πελατών μας. Μπορούμε ακόμα να το έχουμε και ως backup στην περίπτωση που ο κανονικός μας υπολογιστής χαλάσει.
Όπως και να το δεις είναι μια καλή και φθηνή επένδυση, τι χρειάζεται όμως για να μετατρέψουμε μία μικρή πλακέτα σε έναν πραγματικό υπολογιστή;
Τι θα χρειαστούμε;
Για να τον φτιάξουμε λοιπόν θα χρειαστεί, όπως είναι λογικό, να αγοράσουμε ένα Raspberry Pi (το Model 3B+ είναι αυτή τη στιγμή το καλύτερο), το οποίο μπορούμε να βρούμε σήμερα στα 35 ευρώ. Με τα υπόλοιπα 15 ευρώ θα πάρουμε επίσης:
- μία microSD κάρτα στα 8GB με κλάση 10,
- ένα πληκτρολόγιο και ένα ποντίκι.
Για οθόνη θα χρησιμοποιήσουμε την τηλεόρασή μας, ενώ για παροχή ρεύματος το φορτιστή του κινητού μας, ο οποίος πρέπει να είναι άνω των 2.5A για να λειτουργεί σωστά. Αφού τα μαζέψουμε όλα, πάμε να δούμε και το λειτουργικό του σύστημα.
Σημαντική σημείωση:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάρτες μεγαλύτερης χωρητικότητας αν θέλουμε, αλλά δεν το συνιστούμε. Ο λόγος είναι γιατί οι microSD τείνουν να χαλάνε γρηγορότερα όταν τρέχουν ένα λειτουργικό σύστημα, οπότε δεν αξίζει να δώσεις περισσότερα χρήματα. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να συνδέσουμε και έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή ένα στικάκι USB για να αποθηκεύουμε τα προσωπικά μας αρχεία, αν κάτι πάει στραβά.
Διαφήμιση
Το λειτουργικό σύστημα Raspbian
Κάθε υπολογιστής έχει το λειτουργικό του σύστημα και το Raspberry Pi διαθέτει το Raspbian. Πρόκειται για μία Linux διανομή που βασίζεται στο Debian (όπως το Ubuntu), το οποίο είναι μακράν το πιο σταθερό και καλύτερα υποστηριζόμενο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο.
Το Raspbian διαθέτει όλα τα απαραίτητα για να ξεκινήσουμε με τον υπολογιστή μας, όπως τον Chromium Browser για να μπαίνουμε στο ίντερνετ, το Libre Office για τη δημιουργία αρχείων Office και έναν διαχειριστή αρχείων για να μεταφέρουμε τα δικά μας αρχεία σε αυτόν. Κατά τα άλλα είναι σχεδόν "γυμνό", αφενός για να μη βαραίνει το σύστημα με άχρηστες εφαρμογές και αφετέρου για να εγκαταστήσουμε εμείς μόνο αυτές που χρειαζόμαστε.
Είναι ένα εύκολο στη χρήση λειτουργικό σύστημα, ακόμη και για αυτούς που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Linux στη ζωή τους. Η μόνη δυσκολία είναι να μην υποστηρίζει η αγαπημένη σου εφαρμογή το Linux, αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο και όταν συμβαίνει, υπάρχουν ένα σωρό εναλλακτικές για να χρησιμοποιήσεις.
Ειδικά για τα μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντική η εισαγωγή στο Linux και η εξοικείωση μαζί του, αν θέλουμε να ακολουθήσουν αργότερα μια καριέρα στην τεχνολογία. Ο λόγος είναι γιατί οι περισσότεροι server παγκοσμίως τρέχουν Linux και η συντριπτική πλειοψηφία των smartphone σήμερα τρέχουν επίσης Linux (Android). Άσχετα όμως αν επιλέξουν ένα τεχνολογικό επάγγελμα, οι δημιουργίες με το Pi μπορούν να γίνουν το αγαπημένο τους χόμπι.
Σημαντική σημείωση:
Οι εφαρμογές που απευθύνονται στο Debian και κατ' επέκταση στο Raspbian, είναι συμπιεσμένα πακέτα με την κατάληξη ".deb". Όπως δηλαδή κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε τα ".exe" στο Windows, με τον ίδιο τρόπο κατεβάζουμε τα ".deb" στο Pi. Για να βάλουμε λοιπόν την αγαπημένη μας εφαρμογή, για παράδειγμα τον Chrome, μπορούμε να πάμε στην επίσημη σελίδα του και να κατεβάσουμε το ".deb" αρχείο της.
Η εγκατάσταση του Raspbian στο Pi
Πάμε λοιπόν να δούμε πώς θα εγκαταστήσουμε το Raspbian στο Pi μας!
- Σε έναν δεύτερο υπολογιστή, κατεβάζουμε το Raspbian και το Etcher.
- Εγκαθιστούμε το Etcher στον υπολογιστή μας και αποσυμπιέζουμε το Raspbian μέχρι να βρούμε το αρχείο με κατάληξη ".img".
- Συνδέουμε τη microSD στον υπολογιστή μας και ανοίγουμε το Etcher.
- Επιλέγουμε "Select image" και βρίσκουμε στον υπολογιστή μας το "img" του Raspbian.
- Επιλέγουμε "Select Drive" και διαλέγουμε την microSD κάρτα μας.
- Επιλέγουμε "Flash" και περιμένουμε να τελειώσει η διαδικασία.
Στη συνέχεια τοποθετούμε τη microSD κάρτα μας στο Pi, συνδέουμε επάνω του την οθόνη, το πληκτρολόγιο, το ποντίκι και την παροχή ρεύματος και είμαστε έτοιμοι!
Διαφήμιση
Τι δεν μπορείς να κάνεις με το Raspberry Pi;
Μπορεί το Pi να είναι ένας ολοκληρωμένος υπολογιστής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι για όλες τις χρήσεις. Αν για παράδειγμα ασχολείσαι με το editing (επεξεργασία εικόνας, βίντεο μοντάζ, 3D σχέδιο, master και ηχοληψία) ή το gaming, δε θα σε εξυπηρετήσει. Ο λόγος είναι γιατί οι συγκεκριμένες εργασίες απαιτούν πολύ μεγάλους πόρους, που μπορείς να βρεις μόνο σε πολύ ακριβούς υπολογιστές για να τις εκτελέσεις σωστά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Pi είναι στην ουσία ένα τετραπύρηνο "smartphone", οι επιδόσεις του οποίου είναι περιορισμένες, κάτι που είναι απόλυτα λογικό. Για τον απλό υπολογιστή που φτιάξαμε όμως είναι τέλειο και θα μας εξυπηρετήσει με απόλυτη οικονομία, όχι μόνο γιατί το αγοράσαμε φθηνά, αλλά επειδή η κατανάλωση ενέργειας που έχει, είναι ελάχιστη και μπορούμε να το αφήνουμε συνέχεια ανοιχτό αν θέλουμε.
Στα επερχόμενα άρθρα θα δούμε την πραγματική δύναμη του Pi, καθώς θα το μετατρέψουμε και σε server. Θα φτιάξουμε το δικό μας προσωπικό Dropbox, θα ανεβάσουμε την προσωπική μας ιστοσελίδα στο ίντερνετ, θα το κάνουμε media server για να μοιράζουμε εικόνα και ήχο στην τηλεόρασή μας, ενώ θα το μετατρέψουμε και σε Kodi box, για να εκμεταλλευτούμε τα add-on του δεύτερου. Οι δυνατότητές του είναι πραγματικά άπειρες και θα τις δούμε όλες μία προς μία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.