Εισαγωγή στο Raspberry Pi | Τι είναι, γιατί να το αποκτήσω και τι μπορώ να κάνω μαζί του;
Το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι ή μικρή επιχείρηση. Ο λόγος είναι γιατί με ελάχιστο κόστος μπορεί να μας προσφέρει ένα σωρό λειτουργίες, οι οποίες είναι ήδη χρήσιμες ή θα είναι στο άμεσο μέλλον. Κοστίζει μόλις 40 ευρώ και στο παρόν άρθρο θα μάθουμε γιατί είναι τόσο σημαντικό να το αποκτήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε μαζί του.
Το Pi όπως είπαμε είναι ένας μικρός υπολογιστής και δημιουργήθηκε από το "Raspberry Pi Foundation", μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία έχει σκοπό να βάλει τον υπολογιστή σε κάθε σπίτι. Ο στόχος είναι να εκπαιδευτούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται στις νέες τεχνολογίες και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό, είναι προσφέροντας κάτι τρομερά φθηνό αλλά συνάμα πολύ λειτουργικό, κάτι που θα δείτε και στα project που θα παρουσιάσουμε εν καιρώ στο Dr. Android.
Διαφήμιση
Από τι αποτελείται και τι περιλαμβάνει;
Υπάρχουν πολλές εκδόσεις του Raspberry Pi με τη βασική να είναι αυτή τη στιγμή το Pi Model 3B+. Κοστίζει 40 ευρώ όμως υπάρχουν και άλλα μοντέλα που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν σε μικρότερα project, όπως για παράδειγμα το Pi Zero W με κόστος μόλις 15 ευρώ!
Τα χαρακτηριστικά της βασικής έκδοσης του Pi μοιάζουν πολύ με αυτά ενός παλιού smartphone. Έχει δηλαδή έναν τετραπύρηνο ARM επεξεργαστή, 1GB RAM και συνδεσιμότητα σε Wi-Fi και Bluetooth. Επιπλέον διαθέτει θύρα HDMI για σύνδεση σε οθόνη / τηλεόραση,
τέσσερις θύρες USB που μας δίνουν τη δυνατότητα να συνδέσουμε ποντίκι, πληκτρολόγιο και εξωτερικό σκληρό δίσκο και μία θύρα Ethernet για μία πιο σταθερή σύνδεση στο δίκτυο.
Η ειδοποιός διαφορά του όμως σε σχέση με ένα Android τηλέφωνο, το οποίο κάποια στιγμή θα καταλήξει στο συρτάρι ή στα σκουπίδια, είναι ότι στο Pi μπορείς να εγκαταστήσεις το δικό σου λειτουργικό σύστημα και να το μετατρέψεις σε Android TV-Box, Linux desktop, Backup server και άλλα πολλά που θα δούμε στην πορεία.
Ένα από τα τρομερά του πλεονεκτήματα είναι η αποσπώμενη εσωτερική μνήμη! Το λειτουργικό του σύστημα είναι εγκατεστημένο σε μία microSD κάρτα, την οποία μπορείς να αλλάξεις αν θέλεις με μία μεγαλύτερης χωρητικότητας ή με μία με εντελώς διαφορετικό λειτουργικό σύστημα! Μπορείς για παράδειγμα να φτιάξεις τρεις κάρτες με Android, Linux και Kodi αντίστοιχα και να μπουτάρεις όποιο λειτουργικό σύστημα θέλεις, ανάλογα με τις ανάγκες σου!
Τα πλήρη χαρακτηριστικά του Pi Model 3B+:
- Επεξεργαστής: Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 64-bit SoC @ 1.4GHz
- Μνήμη: 1GB LPDDR2 SDRAM
- Συνδεσιμότητα: Wi-Fi ac (Dual band 2.4GHz / 5GHz, Wireless LAN), Bluetooth 4.2 (BLE), Gigabit Ethernet over USB 2.0 (maximum throughput 300Mbps), 4 × USB 2.0 ports
- Access: Extended 40-pin GPIO header
- Video & sound: HDMI, MIPI DSI display port, MIPI CSI camera port, 4 pole stereo output and composite video port
- Multimedia: H.264, MPEG-4 decode (1080p30), H.264 encode (1080p30), OpenGL ES 1.1, 2.0 graphics
- SD card support: MicroSD
- Input power: 5V/2.5A DC via micro USB connector, 5V DC via GPIO header, Power over Ethernet (PoE)–enabled (requires separate PoE HAT)
Διαφήμιση
Τι μπορείς να φτιάξεις με ένα Raspberry Pi;
Εδώ ξεκινάει η μαγεία καθώς το Pi είναι hardware ανοιχτού κώδικα, με το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ασχοληθεί πολύς κόσμος, προσφέροντας στους αρχάριους οδηγίες για να κάνουν κυριολεκτικά τα πάντα. Υπάρχουν τρομερά project με τα οποία μπορείς να ασχοληθείς, εδώ θα αναφέρουμε όμως μόνο τα πολύ απλά, στα οποία δε χρειάζεται να κάνεις έξτρα έξοδα πέρα από το Pi, τη microSD κάρτα του, το πληκτρολόγιο / ποντίκι και την οθόνη / τηλεόραση.
Πρώτον: Έναν υπέρ φθηνό οικιακό υπολογιστή
Με το Pi μπορείς να έχεις έναν κανονικό desktop computer, για να κάνεις τα βασικά, όπως να μπαίνεις στο ίντερνετ, να ακούς μουσική, να βλέπεις βίντεο και να δημιουργείς αρχεία Office. Μπορεί κάλλιστα να γίνει ο πρώτος υπολογιστής των παιδιών σου και των γονιών σου ή ένας δεύτερος ο οποίος θα σε εξυπηρετεί σε μια ώρα ανάγκης. Διαθέτει το δικό του λειτουργικό σύστημα, το οποίο αναβαθμίζεται τακτικά και είναι τόσο πλήρες για βασική χρήση όσο το Windows και το MacOS.Δεύτερον: Ένα σύγχρονο Android TV-Box
Πολλοί από εμάς έχουμε ένα Android TV-Box στο σπίτι μας, μέσω του οποίου παρακολουθούμε τις αγαπημένες μας σειρές και ταινίες. Τη δουλειά αυτή μπορεί να την κάνει και το Raspberry Pi, καθώς έχει τη δυνατότητα να προβάλλει βίντεο 1080p έως 30fps. Η αλήθεια είναι ότι με 40 ευρώ μπορείς να πάρεις ένα πιο δυνατό TV-Box από ότι το Pi, αλλά αν το έχεις ήδη στην κατοχή σου, μπορείς να αποφύγεις τα επιπλέον έξοδα.Τρίτον: Ένα πλήρες media center (Kodi)
Αν είσαι φαν του Kodi αλλά όχι του Android, μπορείς να εγκαταστήσεις μόνο αυτό στο Raspberry Pi σου. Με διανομές όπως το OpenELEC, μπορείς να φτιάξεις σε λίγα λεπτά ένα Kodi-box και να ρυθμίσεις τα add-on σου για να δημιουργήσεις το απόλυτο media center στο σπίτι σου.Τέταρτον: Έναν οικιακό backup server
Όλοι έχουμε ένα γνωστό ο οποίος έχασε τις φωτογραφίες και τα προσωπικά αρχεία του επειδή χάλασε ο υπολογιστής ή το κινητό του. Με το Rapsberry Pi μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας server που θα κρατάει backup από τα αρχεία όλων των συσκευών μας. Με εφαρμογές όπως το NextCloud και το BitTorrent Sync αυτό γίνεται αυτόματα και το πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε άπειρο δωρεάν αποθηκευτικό χώρο, αφού αυτός εξαρτάται από τους δίσκους που θα συνδέσουμε στο server μας! Τέλος επειδή οι καιροί είναι πονηροί, τα αρχεία μας θα βρίσκονται στο δικό μας server και όχι σε αυτόν της Google, του Dropbox και άλλων παρόχων.Πέμπτον: Μία retro παιχνιδομηχανή
Τέλος ένα από τα εύκολα και πολύ χρήσιμα project που μπορείς να κάνεις με το Pi είναι να δημιουργήσεις μία retro παιχνιδομηχανή. Δεν υπάρχει λόγος να δώσεις 100 ευρώ για κάθε "Classic" κονσόλα που βγάζουν οι εταιρίες για να μας πάρουν τα λεφτά. Με το Pi μπορείς να τις έχεις όλες σε μία και μάλιστα δωρεάν. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι ένα χειριστήριο για να παίζεις τα παιχνίδια σου.Αυτά είναι μόνο τα απλά project που γίνονται μέσα σε 10 λεπτά. Με το Pi και λίγη υπομονή μπορείς επίσης να φτιάξεις:
- έναν Web server για να ανεβάσεις το site σου και να έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου από παντού,
- ένα σύστημα ασφαλείας με κάμερα για το σπίτι σου,
- ένα VPN server που είναι της μόδας τώρα τελευταία,
- έναν Print server για να εκτυπώνεις ασύρματα τα αρχεία σου στον εκτυπωτή σου,
- έναν εγκέφαλο για το smart home ή το ρομπότ που μια μέρα θα φτιάξεις για να σε υπηρετεί,
- ένα φθηνό Google Home (αν ποτέ μιλήσει ελληνικά ο Assistant),
- ακόμη και το δικό σου ραδιόφωνο για να γίνεις ραδιοπειρατής και να φωνάζεις στη γειτονιά "Κούλα, πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος" (γίνεται αλλά είναι παράνομο, μην το κάνεις).
Επειδή λοιπόν πειραματιζόμαστε εδώ και λίγους μήνες με το Raspberry Pi και μας έχει ενθουσιάσει πολύ με τις δυνατότητές του, πιστεύουμε ότι αξίζει να μπει στη θεματολογία του Dr. Android. Θα τα δούμε όλα αυτά σιγά σιγά και θα ανακαλύψουμε παρέα όλα τα project του.
Τσιμπήστε λοιπόν ένα Raspberry Pi και ελάτε να τα πειραματιστούμε παρέα.