Φεύγω από τη Google (μέρος 4) | Αντικαθιστούμε το Google Drive και το Google Docs


Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες που προτείνουμε στη σειρά άρθρων "Φεύγω από τη Google", τόσο πιο εύκολο μας φαίνεται τελικά να φύγουμε από αυτήν! Ειλικρινά δεν το περιμέναμε να είναι τόσο απλή και εύκολη η μετάβαση, αλλά το ίντερνετ διαθέτει τρομερές εναλλακτικές που μπορούν να μας εξυπηρετήσουν, έχοντας ως πρώτο στόχο την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων. Σήμερα φεύγουμε από την "Cloud" υπηρεσία της Google, το Drive και το αντικαθιστούμε με το MEGA.

Το Cloud είναι μία απαραίτητη υπηρεσία στις μέρες μας. Είναι ο προσωπικός μας κοινόχρηστος φάκελος, στον οποίο βάζουμε τα πιο χρήσιμα αρχεία μας, για να τα έχουμε ανά πάσα στιγμή σε όλες τις συσκευές μας, όπου και αν βρισκόμαστε. Αν δεν έχουμε όμως το δικό μας server, ο φάκελος αυτός βρίσκεται στον υπολογιστή κάποιου άλλου. Πρέπει λοιπόν να έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτόν τον... άλλο και να μας προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στο server του. Επειδή όμως εμπιστοσύνη δεν μπορείς να έχεις σε αγνώστους, θα επιλέξουμε απλά μια υπηρεσία η οποία διαθέτει "end-to-end encryption". Αποθηκεύει δηλαδή τα δεδομένα μας, αλλά δεν έχει πρόσβαση σε αυτά.

Διαφήμιση

MEGA vs Google Drive


Το Google Drive λοιπόν, όπως και το Dropbox, δεν αποθηκεύει κρυπτογραφημένα τα δεδομένα μας. Πέρα από το γεγονός ότι η Google θέλει να διαβάζει τα αρχεία μας για να μας προσφέρει διαφημίσεις (και όχι μόνο), υπάρχει και το θέμα της ασφάλειας στη μέση. Αν κάποιος για παράδειγμα χακάρει το server της Google ή ζητήσει πρόσβαση σε αυτόν, θα μπορεί και αυτός να ανοίξει και να διαβάσει τα αρχεία μας. Αυτό όμως δε γίνεται με το MEGA, μια επίσης μεγάλη αλλά αμφιλεγόμενη υπηρεσία.

Όσο και αν ψάξαμε δεν μπορέσαμε να βρούμε μία δωρεάν cloud υπηρεσία, για την οποία δεν έχουν ακουστεί διάφορα για την ασφάλεια. Το ίδιο ισχύει και για το MEGA, το οποίο επιλέξαμε τελικά γιατί διαθέτει τα βασικά.

Πρώτα από όλα μας προσφέρει "end-to-end encryption". Αυτό όπως είπαμε και πριν, σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα δεδομένα μας, εκτός από εμάς. Η κρυπτογράφηση είναι AES 128-bit, το οποίο είναι αρκετό για να μας διασφαλίσει, ενώ αν χάσεις τον κωδικό πρόσβασης, δε σου δίνει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων σου! Αυτό αποδεικνύει κιόλας ότι η εταιρία δεν έχει πρόσβαση στο προσωπικό κλειδί κρυπτογράφησής σου. Όσον αφορά τα αρχεία που μοιραζόμαστε με άλλους, είναι και αυτά κρυπτογραφημένα, κάτι το οποίο η Google δεν προβλέπει καθόλου στη δική της υπηρεσία.


Δευτερευόντως και πέρα από την ασφάλεια, θέλουμε η υπηρεσία που επιλέγουμε να είναι και λειτουργική. Το MEGA μας προσφέρει 15GB αποθηκευτικού χώρου στη δωρεάν έκδοση, όσα δηλαδή μας δίνει η Google για Drive, Gmail και Φωτογραφίες συνδυαστικά. Αν θέλεις όμως να αναβαθμίσεις σε μεγαλύτερο χώρο, οι τιμές είναι λίγο υψηλότερες από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες όπως το pCloud και το sync.com.

Διαθέτει web εφαρμογή για να βλέπουμε τα αρχεία μας (αν και δεν τη συνιστούμε), ενώ έχει εφαρμογές για Android, iOS και υπολογιστές, έτσι ώστε να κάνουμε άνετα και με ασφάλεια το συγχρονισμό μας. Τέλος διαθέτει ακόμη και add-on για το Thunderbird, με το οποίο μας επιτρέπει να στείλουμε μεγάλα αρχεία μέσω email.

Η απόλυτη λύση είναι το Nextcloud


Η παραπάνω λύση είναι η ενδεδειγμένη αν δε θέλεις να κουραστείς και πολύ για να αλλάξεις τον πάροχο του cloud σου. Αν όμως θέλεις πραγματικά ένα δικό σου server, μπορείς σε ένα Raspberry Pi να στήσεις το Nextcloud και να προσφέρεις από το δικό σου σπίτι / γραφείο τα αρχεία σου σε όλες τις συσκευές. Υπάρχει επίσης και η λύση του Nextcloud Box, μια έτοιμη συσκευή, την οποία παρουσιάσαμε πριν από αρκετούς μήνες.

Αυτό είναι που χρησιμοποιούμε εμείς προσωπικά και διαθέτει τρομερές δυνατότητες, τις οποίες θα δούμε σύντομα στα άρθρα του Raspberry Pi. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα χρειαστεί να έχουμε μια καλή σύνδεση στο ίντερνετ σε download αλλά και upload, κάτι που πλέον είναι εφικτό με το vDSL και την οπτική ίνα.


Διαφήμιση

Καταργούμε και το Google Docs


Καταργώντας το Google Drive, στην ουσία καταργούμε και τη χρήση του Google Docs, της δωρεάν σουίτας Office, η οποία είναι συνδεδεμένη με αυτό για την αποθήκευση των αρχείων μας. Εφόσον λοιπόν θέλουμε να αποφύγουμε το Drive, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πλέον τις εφαρμογές "Έγγραφα", "Υπολογιστικά φύλλα,", "Παρουσιάσεις" της Google, γιατί τα αρχεία μας ανεβαίνουν αυτόματα στο λογαριασμό μας.

Στο Android λοιπόν μπορούμε να κατεβάσουμε το Microsoft Office, το Polaris Office ή το WPS Office για να ανοίγουμε με αυτά τα αρχεία μας που συγχρονίζονται με το MEGA. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να μην δημιουργήσουμε ποτέ λογαριασμό σε καμία από αυτές τις υπηρεσίες. Ο λόγος είναι φυσικά γιατί δε θέλουμε να συγχρονιστούν τα αρχεία μας στους server τους. Στον υπολογιστή μας η λύση υπάρχει εδώ και χρόνια και είναι γνωστή. Το Libre Office είναι μία ελεύθερη και δωρεάν σουίτα εφαρμογών γραφείου, που μπορεί να καλύψει και τους πιο απαιτητικούς.


Εν κατακλείδι


Συνεχίζοντας από τα προηγούμενα άρθρα και με την εύκολη όπως αποδεικνύεται κατάργηση και του Google Drive, έχουμε κλείσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πόρτα στη Google, όσον αφορά τη συλλογή των προσωπικών μας δεδομένων. Πριν περάσουμε στις μικρότερες υπηρεσίες της εταιρίας, οι οποίες κρατάνε τις επαφές, τη μουσική, το ημερολόγιο, τις σημειώσεις και τις φωτογραφίες μας, θα κάνουμε μία βόλτα στα δύο τελευταία "μεγαθήρια" της εταιρίας, το Google Maps και το YouTube, τα οποία είναι και τα δυσκολότερα για να αντικατασταθούν.

Μόλις απαλλαγούμε από όλες τις υπηρεσίες της εταιρίας, θα δούμε ότι το Android γίνεται αυτομάτως πολύ πιο φιλικό προς τα προσωπικά μας δεδομένα, καθώς θα μας δοθεί η δυνατότητα να απενεργοποιήσουμε βασικότατες υπηρεσίες του λειτουργικού συστήματος.

Δείτε επίσης:



Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter