Raspberry Pi | Φτιάχνουμε τη δική μας cloud υπηρεσία (Dropbox) με τη βοήθεια του Nextcloud



Με τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, έχουμε πάρει μια πολύ καλή γεύση για το τί μπορεί να μας προσφέρει το μικρό και φθηνό Raspberry Pi. Σήμερα θα δούμε ένα project το οποίο από μόνο του είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να αποκτήσεις τη συγκεκριμένη συσκευή. Θα εγκαταστήσουμε το Nextcloud και θα δημιουργήσουμε την προσωπική μας cloud υπηρεσία, η οποία είναι ανώτερη από το Dropbox, το Google Drive και όλες τις αντίστοιχες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ.


Όπως και το Google Drive, το MEGA ή το Dropbox, το Nextcloud μας προσφέρει το δικό μας δικτυακό χώρο για να αποθηκεύουμε και να μοιραζόμαστε τα αρχεία μας. Η διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με τις άλλες υπηρεσίες που μας προσφέρουν συνήθως 15GB χώρου, το Nextcloud έχει κυριολεκτικά άπειρο, αφού εξαρτάται από το μέγεθος του δίσκου ή της MicroSD κάρτας που θα συνδέσουμε στο Pi.

Οι άλλες υπηρεσίες επίσης είναι πολύ περιορισμένες, καθώς μας επιτρέπουν να συγχρονίσουμε μόνο τα αρχεία, τη μουσική, τις φωτογραφίες και τα βίντεό μας, το Nextcloud όμως μπορεί να αποθηκεύσει αυτόματα σχεδόν τα πάντα. Χάρη στα add-on που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε / απενεργοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή, μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε αυτό και να συγχρονίζουμε αυτόματα:

  • ολόκληρη τη μνήμη της Android συσκευής μας,
  • τις επαφές,
  • το ημερολόγιο,
  • το σημειωματάριο,
  • τα email,
  • τις RSS συνδρομές μας,
  • τους κωδικούς για τους online λογαριασμούς μας,
  • τους σελιδοδείκτες μας,
  • την τοποθεσία της συσκευής μας,
  • και πολλά πολλά ακόμη!

Ένα είναι το μοναδικό πρόβλημα του Nextcloud! Επειδή τρέχει από το σπίτι / γραφείο μας και όχι από κάποιον υπέρ-υπολογιστή της Google, πρέπει να του παρέχουμε μία καλή σύνδεση στο ίντερνετ με υψηλό download αλλά και upload. Αν όμως το χρησιμοποιούμε μόνο για να συγχρονίζουμε όλα τα παραπάνω ως backup, αυτό δεν είναι πρόβλημα.

Διαφήμιση

Η εγκατάσταση του Nextcloud μέσω LAMP και NextCloudPi στο Raspberry Pi


Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εγκαταστήσουμε το Nextcloud. Ο παραδοσιακός είναι μέσω του LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP), με τον οποίο θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουμε και να σετάρουμε με τη σειρά τον Apache server, τη MySQL και την PHP, που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Nextcloud.

Πέρα από το γεγονός ότι η διαδικασία εγκατάστασης του LAMP είναι μακροσκελής (μπορείτε να τη βρείτε εδώ), το πρόβλημα με αυτήν είναι ότι πρέπει να αναβαθμίζουμε ξεχωριστά και πολλές φορές χειροκίνητα όλα τα παραπάνω. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι πρέπει να γνωρίζουμε τους κανόνες ασφαλείας των παραπάνω προγραμμάτων, ρυθμίζοντάς τα με το σωστό τρόπο, για να μη χακάρει κάποιος το server μας στο μέλλον. Από την άλλη αυτό αποτελεί και πλεονέκτημα, καθώς αν ξέρεις τι κάνεις, μπορείς να ρυθμίσεις το server σου με το υψηλότερο ποσοστό ασφάλειας.



Ένας δεύτερος και συνάμα πανεύκολος τρόπος είναι μέσω μίας έτοιμης "image" εγκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση κάποιος στο ίντερνετ έκατσε και έκανε εγκατάσταση το Nextcloud στη συσκευή του και συνέχεια δημιούργησε ένα αρχείο ".img" το οποίο προσφέρει ελεύθερα σε όλους εμάς. Μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε αυτό, ακόμη και εμείς. Μία τέτοια περίπτωση είναι το NextCloudPi, με την εγκατάστασή του να είναι ίδια με αυτή του Raspbian που είδαμε σε παλιότερο άρθρο. Κατεβάζουμε δηλαδή το αρχείο ".img", το φλασάρουμε με το Etcher στη MicroSD μας και απλά βάζουμε την κάρτα στο Pi.

Το κακό με τα έτοιμα "image" αρχεία είναι ότι δε γνωρίζουμε αν περιλαμβάνουν και άλλα προγράμματα, οπότε είναι λιγάκι επικίνδυνα για τα προσωπικά μας δεδομένα. Από την άλλη όμως, αν έχουμε εμπιστοσύνη στο δημιουργό και αν είναι ολοκληρωμένα όπως το συγκεκριμένο, τότε μας γλιτώνουν από πολύ κόπο.


Η εγκατάσταση του Nextcloud μέσω πακέτων "snap" στο Raspberry Pi


Ο καλύτερος τρόπος εγκατάστασης κατά τη γνώμη μας, είναι μέσω των πακέτων "snap", τα οποία προσφέρουν εύκολη εγκατάσταση και μία μέση ασφάλεια για τον αρχάριο χρήστη. Τα πακέτα snap εκτός από το Nextcloud περιλαμβάνουν και όλα τα επιμέρους προγράμματα που θα χρειαστούμε για να τρέξει η εγκατάστασή μας. Έτσι με μία και μόνο εντολή, έχουμε το server μας έτοιμο και σε ένα ασφαλές "sandboxed" περιβάλλον, που δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο λειτουργικό σύστημα.

Για να χρησιμοποιήσουμε όμως τα πακέτα snap, πρέπει πρώτα να έχουμε στο σύστημά μας το "snapd". Αυτό γίνεται με την εξής εντολή:

sudo apt install snapd

Απαραίτητη είναι και μία επανεκκίνηση στο σύστημά μας, η οποία γίνεται με την εντολή:

sudo reboot

Για να εγκαταστήσουμε τώρα το Nextcloud, η εντολή που χρειάζεται να δώσουμε είναι η εξής:

sudo snap install nextcloud


Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, ανοίγουμε τον browser και μπαίνουμε στην static IP που ρυθμίσαμε στο Raspberry Pi (για παράδειγμα "192.168.1.106"). Εκεί θα δούμε την κεντρική σελίδα του Nextcloud, όπου πρέπει να βάλουμε το username και το password, για να δημιουργήσουμε τον πρώτο μας χρήστη (admin).


Αφού περάσουμε και αυτή τη ρύθμιση, ο cloud server μας είναι έτοιμος για χρήση! Θα δούμε λοιπόν την οθόνη καλωσορίσματος, όπου θα αντλήσουμε τις πρώτες χρήσιμες πληροφορίες και μπορούμε άμεσα να αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα αρχεία μας.


Διαφήμιση

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;


Ο προσωπικός μας cloud server είναι πλέον έτοιμος για να υποδεχτεί τα αρχεία μας, έχει ήδη δηλαδή αντικαταστήσει το Dropbox, το Google Drive ή οποιαδήποτε άλλη cloud υπηρεσία χρησιμοποιούσαμε μέχρι σήμερα. Πηγαίνοντας στις "Εφαρμογές" μπορούμε να του εγκαταστήσουμε ένα σωρό χρήσιμα add-on, τα οποία όπως είπαμε στην αρχή, μπορούν να συγχρονίσουν τα ημερολόγια, τις επαφές και πολλά άλλα ήδη αρχείων. Για όλα αυτά θα χρειαστούμε φυσικά τις αντίστοιχες Android εφαμογές, τις οποίες μπορούμε να βρούμε δωρεάν στο F-Droid.

Πέρα από τα add-on του όμως, το Nextcloud επιδέχεται τρομερής παραμετροποίησης, καθώς μπορείς να αντικαταστήσεις ακόμη και το όνομα ή τα λογότυπά του. Το δικό μας για παράδειγμα ονομάζεται "MetalCloud" και του έχουμε αλλάξει τα φώτα όσον αφορά το οπτικό κομμάτι, για να το κάνουμε πραγματικά δικό μας.



Αξίζει να πούμε ότι με τον τρόπο που τον έχουμε στήσει, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο server μας εκτός του τοπικού μας δικτύου. Αυτό από τη μία είναι καλό, γιατί δε χρειάζεται να λάβουμε μέτρα ασφαλείας, αφού στο τοπικό μας δίκτυο δεν μπορεί κάποιος να τον χακάρει, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να έχουμε τα αρχεία μας διαθέσιμα από οπουδήποτε.

Για εμάς που θέλουμε απλά ένα δικό μας μέρος για να συγχρονίζουν και να αποθηκεύουν τα ημερολόγια, οι επαφές και όλα τα υπόλοιπα αρχεία μας, αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος. Μπορούμε δηλαδή να κάνουμε όσες προσθήκες θέλουμε στο smartphone ή το laptop μας μέσα στη μέρα, γνωρίζοντας ότι μόλις γυρίσουμε στο σπίτι ή το γραφείο, αυτές θα αποθηκευτούν και στο server μας.

Όσον αφορά τα αρχεία μας, μπορούμε ενώ είμαστε ακόμη στο τοπικό μας δίκτυο, να αποθηκεύσουμε στη φορητή μας συσκευή όλα τα απαραίτητα, πριν βγούμε έξω για να κάνουμε τις δουλειές μας. Αυτό εννοείται ότι δεν είναι το ιδανικό σενάριο, για αυτό το λόγο σε επόμενο άρθρο θα δούμε πώς μπορούμε να βγάλουμε το server μας online!

Δείτε επίσης:


Σχόλια

Δείτε επίσης...

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter