Huawei P30 Pro | Δεν έχει την καλύτερη κάμερα, αλλά το καλύτερο zoom σε smartphone στον κόσμο


Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για το Huawei P30 Pro και για το πόσο επαγγελματική, θεϊκή και... εξωγήινη η κάμερά του! Από τη μία όχι άδικα μιας και η Huawei, πρώτα με το P20 Pro και στη συνέχεια με το Mate 20 Pro, κατάφεραν να φέρουν νέα στάνταρ στην κατηγορία του smartphone phorography, από την άλλη όμως πρέπει να εξετάσουμε πόσο καλύτερη είναι και αν όντως αξίζει τα διθυραμβικά σχόλια τα οποία απολαμβάνει το συγκεκριμένο smartphone.


Όπως θα καταλάβατε και από τον τίτλο, έχουμε διαφορετική άποψη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το συγκεκριμένο smartphone δεν είναι αξιόλογο. Από άποψη χαρακτηριστικών είναι ένα από τα κορυφαία, ενώ και στην κάμερα το σκορ του στο DxOMark, το οποίο είναι ο ειδικός στην ανάλυση φωτογραφικών φακών, κατατάσσει την τετραπλή κάμερα του P30 Pro στην κορυφή (προς το παρόν).


Τετραπλή είπαμε; Γράψτε λάθος! Η βασική κάμερα του P30 Pro είναι τριπλή, καθώς ο τέταρτος αισθητήρας είναι τύπου Time-of-Flight (ToF) και όπως είχαμε πει στο άρθρο του Nokia 9 PureView, χρησιμεύει στις μετρήσεις βάθους για καλύτερο εφέ θολώματος (Bokeh). Είναι δηλαδή κατά κάποιο τρόπο η εξέλιξη του Laser Autofocus και δεν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες μαζί του.

Αφού το βγάλαμε λοιπόν και αυτό από τη μέση, ας δούμε ποιες είναι οι βελτιώσεις που έχει κάνει η Huawei στην κάμερα του P30 Pro.

Διαφήμιση

Η κάμερα του Huawei P30 Pro


Η "Super Sensing" τετραπλή κάμερα του P30 Pro (επιμένει στο τετραπλή η Huawei), διαθέτει ένα βασικό αισθητήρα στα 40MP με αρκετά μεγάλο διάφραγμα μεγέθους f/1.6, οπότε οι νυχτερινές φωτογραφίες του θα είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με τον προκάτοχό του. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία "pixel binning" για την οποία μιλήσαμε και στο άρθρο του Xiaomi Redmi Note 7, η οποία συνδυάζει τέσσερα pixel σε ένα, για να μας προσφέρει μειωμένο οπτικό θόρυβο στις φωτογραφίες μας.

Η καινοτομία σε αυτό τον αισθητήρα είναι ότι τα pixel του δεν είναι RGB (Red Green Blue) όπως έχουμε συνηθίσει, αλλά RYYB (Red Yellow Yellow Blue). Αντικαθιστώντας λοιπόν τα πράσινα pixel με κίτρινα, η Huawei καταφέρνει να εισέρχεται περισσότερο φως στον αισθητήρα, έχοντας καλύτερα αποτελέσματα στις νυχτερινές φωτογραφίες.


Έχουμε επίσης έναν αισθητήρα υπέρ ευρείας λήψης στα 20MP με διάφραγμα f/2.2, ο οποίος μας επιτρέπει να βάλουμε ημι-πανοραμικά τοπία και έναν τηλεσκοπικό στα 8MP, που φέτος διαθέτει 5x οπτικό ζουμ. Ο αισθητήρας αυτός μπορεί να μας δώσει επίσης 10x υβριδικό ζουμ, αν συνδυάσει οπτικό και ψηφιακό, ενώ μόνο με το ψηφιακό, μπορεί να μας πάρει μέχρι τα 50x ζουμ!

Τέλος ο αισθητήρας ToF ο οποίος μετράει με ακρίβεια τις αποστάσεις, μας προσφέρει άψογο εφέ θόλωσης (η Huawei το ονομάζει Super Bokeh), το οποίο στη σύγκριση με άλλες κορυφαίες συσκευές που γίνεται στο DxOMark, είναι πραγματικά κορυφαίο.



Διαφήμιση

Η σύγκριση με τον ανταγωνισμό


Πολύ ωραία όλα αυτά, συγχαρητήρια στη Huawei για τις καινοτομίες και την πρωτιά στη λίστα του DxOMark, αλλά τι συμβαίνει στην πράξη; Πόσο ανώτερη είναι τελικά η κάμερα του P30 Pro και πόσο καλύτερες φωτογραφίες θα βγάλουμε μαζί του. Με μια λέξη... ελάχιστα! Ο λόγος είναι γιατί η πρωτιά κερδήθηκε χάρη στα εξαιρετικά αποτελέσματα του ζουμ και του εφέ θόλωσης, δύο χαρακτηριστικά που σπάνια χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος.

Αν το συγκρίνουμε με τους άμεσους ανταγωνιστές του, όπως το Google Pixel 3, το Samsung Galaxy S10, το Xiaomi Mi 9 και το Huawei P20 Pro, σε κάποια σημεία το P30 Pro είναι χειρότερο, ενώ σε κάποια άλλα καλύτερο, αλλά οι διαφορές σε όλες τις κατηγορίες πλην του ζουμ και του bokeh είναι ελάχιστες. Ακόμα και στη λήψη βίντεο ή την μπροστινή κάμερα, δεν έχει κάτι ιδιαίτερο να δώσει.


Αυτό είναι ουσιαστικά και το "selling point" του Huawei P30 Pro, δηλαδή το πόσο κοντά μπορεί και φέρνει τα πάντα η κάμερά του για να τα φωτογραφίσουμε. Αν λοιπόν συνηθίζεις να βγάζεις το κινητό από την τσέπη, να ανοίγεις την εφαρμογή της κάμερας και να φωτογραφίζεις χωρίς να το ψάχνεις παραπάνω, τα αποτελέσματα που θα έχεις είναι πάνω κάτω τα ίδια με τις υπόλοιπες ναυαρχίδες. Παραμένει όμως μια ναυαρχίδα και αξίζει τα λεφτά του όσο και οι υπόλοιπες.

Σχόλια

Δείτε επίσης...

Ιδιωτικό απόρρητο | Το αφελές επιχείρημα του ''Δεν έχω τίποτα να κρύψω''

Android | Γιατί δε θα αγόραζα ποτέ smartphone της OnePlus

Φεύγω από την Google (μέρος 15) | ''Ξηλώνουμε'' τα Google apps από το Android

Docker (μέρος 7) | Στήνουμε έναν reverse proxy για τα container μας με το Traefik

Μάθε παιδί μου Linux (μέρος 11) | Δίσκοι, κατατμήσεις και σύστημα αρχείων (filesystem)

Απόρρητο | ''Μπερδεύουμε'' τον αλγόριθμο Google και Facebook με ψεύτικες πληροφορίες

Ubuntu Touch 2020 review | Μια πραγματική mobile GNU/Linux διανομή έτοιμη για καθημερινή χρήση

Android | Περιόρισε την παρακολούθηση των εφαρμογών και κόψε τις διαφημίσεις με το TrackerControl

Android | Βάλε στην ''απομόνωση'' τις εφαρμογές που δεν εμπιστεύεσαι με το Shelter

Docker (μέρος 1) | Τι είναι και πώς το εγκαθιστούμε στον υπολογιστή μας;