Φεύγω από την Google (μέρος 8) | Αντικαθιστούμε το Google Music και το YouTube με το NewPipe και το MusicPiped
Οι περισσότερες υπηρεσίες της Google είναι καλογραμμένες, όμορφες και ευέλικτες, αλλά μπορείς να κάνεις και χωρίς αυτές. Μπορεί για παράδειγμα το Gmail να μας προσφέρει μεγάλες ευκολίες, αλλά δε χάνεις την ουσία αν θέλεις να το αποφύγεις και να πας σε άλλο πάροχο. Το ίδιο ακριβώς ισχύει για το Google Music, με το οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, αλλά το αντίστροφο συμβαίνει με το YouTube, γιατί σε αυτό ο πρωταγωνιστής είναι το περιεχόμενο και όχι η ίδια η υπηρεσία.
Στην προσπάθειά μας λοιπόν να φύγουμε από την Google, έφτασε η στιγμή να ασχοληθούμε με τις υπηρεσίες που μας προσφέρουν ήχο και εικόνα. Για το Google Music τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα, καθώς υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες από αυτό. Η υπόθεση του YouTube όμως δεν είναι εύκολη και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να απολαμβάνουμε το περιεχόμενό του, αποφεύγοντας παράλληλα την παρακολούθηση από την Google.
Διαφήμιση
Για τη μουσική μας χρησιμοποιούμε το MusicPiped
Το Google Music μας προσφέρει δύο πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το ένα είναι η συνδρομητική του υπηρεσία, με την οποία μπορούμε να ακούμε μουσική από τη λίστα τραγουδιών που περιλαμβάνει, ενώ το άλλο είναι η δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τη δική μας μουσική στο server της Google. Το πρώτο αντικαθίσταται εύκολα από το Spotify, αλλά υπάρχει καλύτερη λύση και μάλιστα δωρεάν.
Το MusicPiped είναι ένας πανέξυπνος media player, ο οποίος μας προσφέρει επίσης online μουσική σαν το Google Music. Η διαφορά είναι ότι αντλεί το περιεχόμενό του από το YouTube, το οποίο ως γνωστόν είναι δωρεάν, οπότε δε χρειάζεται να πληρώσουμε καμία συνδρομή!
Μπορούμε να αναζητήσουμε οποιοδήποτε κομμάτι και να ακούσουμε μόνο τον ήχο (δεν παίζει δηλαδή το βίντεο), ενώ λειτουργεί και με την οθόνη του κινητού μας κλειστή. Τα κομμάτια αποθηκεύονται στη λίστα μας (δεν κατεβαίνουν στη συσκευή μας) και κατηγοριοποιούνται αυτόματα ανά καλλιτέχνη. Μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε ή να εισάγουμε μια playlist, ενώ έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τις τελευταίες προσθήκες και τα πιο πολυ-ακουσμένα κομμάτια. Δε μας επιτρέπει να το χρησιμοποιήσουμε για τα κομμάτια που έχουμε κατεβάσει στη συσκευή μας, ενώ είναι τελείως γυμνό και από ρυθμίσεις, με το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις το σκούρο θέμα.
Επειδή όλα τα κομμάτια βρίσκονται πλέον στο YouTube, μπορούμε να δημιουργήσουμε λίστες και με αυτά που έχουμε ήδη στη συλλογή μας, άρα δε χρειάζεται να τα αποθηκεύουμε πλέον. Για όσους όμως δε θέλουν να αποχωριστούν τη "βιβλιοθήκη" τους, υπάρχει η λύση του Nextcloud, το οποίο διαθέτει media player και μας επιτρέπει να τα έχουμε όλα διαθέσιμα από οπουδήποτε!
Το MusicPiped είναι μία εξαιρετική εναλλακτική την οποία μπορούμε να βρούμε στο Play Store αλλά και στο F-Droid και το σημαντικό στην περίπτωσή μας είναι ότι δε χρησιμοποιεί το Google API, οπότε η Google δε λαμβάνει δεδομένα από τη συσκευή μας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν έχει υποστήριξη για Chromecast.
Διαφήμιση
Για τα βίντεό μας υπάρχει το εξαιρετικό NewPipe
Πάμε τώρα στο YouTube το οποίο δεν έχει αντίπαλο στην κατηγορία του, καθώς το DailyMotion για παράδειγμα, δεν έχει ούτε κατά διάνοια το περιεχόμενό του. Μπορούμε λοιπόν να το αντικαταστήσουμε με το εξαιρετικό NewPipe, μία ελαφριά και μικρή εφαρμογή, η οποία μας προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο χωρίς διαφημίσεις και... "περίεργες" άδειες στα προσωπικά μας δεδομένα.
Όπως και η επίσημη εφαρμογή του YouTube, μας επιτρέπει να έχουμε κανονικά τις συνδρομές στα κανάλια που μας αρέσουν, να αποθηκεύσουμε σε σελιδοδείκτες βίντεο ή λίστες που θέλουμε να δούμε κάποια άλλη στιγμή, ενώ κρατάει και το ιστορικό μας σε περίπτωση που θέλουμε να δούμε κάτι για δεύτερη φορά. Σε αντίθεση όμως με την επίσημη εφαρμογή, μας επιτρέπει να κατεβάσουμε τα βίντεο που θέλουμε στη συσκευή μας, ενώ μπορεί να παίξει μουσική στο παρασκήνιο ή σε pop-up παράθυρο. Το σημαντικότερο και εδώ είναι ότι δεν περιλαμβάνει του YouTube API ή το Google API, οπότε δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα από την Google.
Σε σχέση με το επίσημο YouTube το NewPipe είναι ανώτερο σε χαρακτηριστικά, ενώ είναι επίσης ελαφρύτερο και μας κάνει οικονομία σε data αλλά και μπαταρία. Το μόνο που λείπει και εδώ είναι η σύνδεση σε Chromecast, κάτι το οποίο είναι απολύτως λογικό.
Το NewPipe είναι διαθέσιμο μόνο στο F-Droid.
Σημείωση:
Η σελίδα του F-Droid είναι "down" τις τελευταίες μέρες. Μπορείτε εναλλακτικά να κατεβάσετε το NewPipe από το Github.
Εν κατακλείδι
Η περίπτωση του YouTube μας δείχνει για άλλη μια φορά, ότι η Google έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει τις υπηρεσίες της, σεβόμενη παράλληλα και τα προσωπικά μας δεδομένα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι επιλέγει να μην το κάνει και από κάθε εφαρμογή αποθηκεύει κάτι για εμάς, με την πρόφαση ότι αυτό "καλυτερεύει την υπηρεσία". Ορίστε λοιπόν το παράδειγμα του NewPipe, που μας προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο, με περισσότερα όμως χαρακτηριστικά και χωρίς την παρακολούθηση.
Δείτε επίσης:
- Τα πρώτα βήματα για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων
- Αντικαθιστούμε τον Chrome με τον Firefox και την Αναζήτηση Google με το DuckDuckGo
- Αντικαθιστούμε το Gmail με το ProtonMail και το Tutanota
- Αντικαθιστούμε το Google Drive και το Docs με το MEGA, για ένα πιο ασφαλές cloud
- Αντικαθιστούμε το Google Calendar / Tasks / Keep με το Timeblocks και το Nextcloud
- Αντικαθιστούμε το Google Maps με το OSMAnd, το Here WeGo, το Waze και το Nextcloud
- Αντικαθιστούμε το Play Store με το Aurora Store και το F-Droid
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.