Huawei Mate 30 Pro | Πώς να εγκαταστήσεις το Play Store και τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Google στη νέα ναυαρχίδα της Huawei
Πρόσφατα η Huawei μας παρουσίασε την καλύτερη Android συσκευή της μέχρι σήμερα, η οποία όμως έχει μία σημαντική ιδιαιτερότητα. Το Mate 30 Pro δεν περιλαμβάνει τις εφαρμογές της Google και κατά συνέπεια το Play Store, σε συνέχεια του εμπορικού πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Σήμερα λοιπόν θα δούμε πώς μπορούν να εγκαταστήσουν τις υπηρεσίες της Google στη συγκεκριμένη συσκευή, όσοι τελικά το επιλέξουν για φέτος.
Μπορεί λοιπόν η Huawei να αναγκάστηκε να μη συμπεριλάβει τις υπηρεσίες της Google στο Mate 30 Pro, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έλαβε τα μέτρα της για να εξυπηρετήσει όσους τελικά το προτιμήσουν. Πρώτα από όλα ως αντικατάσταση των βασικών Google υπηρεσιών (το λεγόμενο GMS Core) που είναι υπεύθυνες ακόμη και για να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις στο κινητό μας, η Huawei δημιούργησε το HMS, το οποίο είναι προεγκατεστημένο στη συσκευή και κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά. Με την παρουσία λοιπόν του HMS δεν υπάρχει κάποιο λειτουργικό πρόβλημα στη συσκευή, οπότε το προσπερνάμε.
Διαφήμιση
Το θέμα όμως είναι ότι χωρίς το Play Store δεν υπάρχει η πληθώρα των εφαρμογών, αλλά και η σχετική ασφάλεια που προσφέρει η Google κατά την εγκατάστασή τους και αυτές που θα δούμε σήμερα είναι οι επιλογές που έχουμε για να το αποκτήσουμε στο Mate 30 Pro αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευή δεν το διαθέτει προεγκατεστημένο.
Εγκατάσταση του Aurora Store
Για όσους θέλουν απλά το Play Store και δεν ενδιαφέρονται για τις υπόλοιπες υπηρεσίες της Google, η καλύτερη λύση είναι το Aurora Store. Σε αντίθεση με άλλα "μαγαζάκια" που μας προσφέρουν τις εφαρμογές από δικό τους server κι έτσι δε γνωρίζουμε αν έχουν παραποιηθεί ή όχι, το Aurora Store συνδέεται με το επίσημο Play Store για να μας φέρει αυτό που θέλουμε!
Μας δίνει τη δυνατότητα να κατεβάσουμε εφαρμογές με τον Google λογαριασμό μας ή ακόμα και ανώνυμα, ενώ μπορούμε επίσης να αλλάξουμε την τοποθεσία μας, τη γλώσσα αλλά και τα στοιχεία της συσκευής μας, για να προσπεράσουμε περιορισμούς συμβατότητας. Το μόνο που δε μας επιτρέπει το Aurora Store είναι να αγοράσουμε εφαρμογές, γιατί δε διαθέτει το Google Pay API που είναι αναγκαίο για την πραγματοποίησή τους.
Θα βρείτε το Aurora Store στο F-Droid.
Διαφήμιση
Εγκατάσταση του Google Service Assistant
Είναι γνωστό ότι στην Κίνα η Google είναι απαγορευμένη κι έτσι οι συσκευές που κυκλοφορούν εκεί δε διαθέτουν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες της. Για αυτό το λόγο έχουν φτιαχτεί εφαρμογές (συνήθως ονομάζονται "GMS Installer") που αναλαμβάνουν να εγκαταστήσουν μαζικά όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες και μαζί το Play Store. Για παράδειγμα η Meizu προσφέρει το δικό της GMS Installer μέσα από το App Store του FlymeOS και υπάρχει μάλιστα και οδηγός εγκατάστασης για τη χρήση του.
Με παρόμοιο σκεπτικό η Huawei / Honor έχει φτιάξει (ανεπίσημα όπως φαίνεται) το Google Service Assistant για τις δικές της συσκευές, το οποίο χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Κινέζοι φίλοι μας. Αν και δεν προσφέρεται μέσω του Huawei Store, η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή του GMS Installer.
- Κατεβάζουμε την εφαρμογή από εδώ: http://www.lzplay.net/#/
- Την ανοίγουμε και κάνουμε login με το Huawei ID μας.
- Αποδεχόμαστε τις άδειες που μας ζητάει, πατάμε το μπλε πλήκτρο στο κάτω μέρος και δεχόμαστε η συγκεκριμένη εφαρμογή να γίνει "Διαχειριστής συσκευής".
- Η εφαρμογή θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει στη συσκευή μας όλες τις απαραίτητες Google υπηρεσίες και μόλις τελειώσει, το τελευταίο πλήκτρο θα γίνει μπλε. Το πατάμε και είμαστε έτοιμοι.
Μετά το τέλος της διαδικασίας το Google Service Assistant δεν είναι πλέον απαραίτητο στη συσκευή μας, οπότε μπορούμε να πάμε στο μενού "Ασφάλεια" και στο "Διαχειριστής συσκευής" για να το απενεργοποιήσουμε και στη συνέχεια να το απεγκαταστήσουμε. Τέλος ανοίγουμε το Google Play Store, κάνουμε login με το λογαριασμό μας και κατεβάζουμε τις εφαρμογές που θέλουμε όπως Google Search, το Gmail και το Google Maps.
Ξεκλείδωμα bootloader
Τρίτη λύση ειδικά για το Huawei Mate 30 Pro είναι το ξεκλείδωμα του bootloader και το φλασάρισμα των Gapps μέσω custom recovery. Η είδηση σε αυτή τη μέθοδο είναι ότι η Huawei είχε αποσύρει πέρυσι το καλοκαίρι το επίσημο εργαλείο της για το ξεκλείδωμα bootloader. Πλέον όμως θα το επαναφέρει μιας και έχει δηλωθεί επίσημα ότι στο Mate 30 Pro θα μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τον bootloader. Εκτός λοιπόν από την εγκατάσταση των εφαρμογών της Google, θα μπορούμε να αλλάξουμε ROM ή να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία όπως το Magisk.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Πες την άποψή σου ή κάνε την ερώτησή σου ελεύθερα, ακολουθώντας όμως τους στοιχειώδεις κανόνες ευγένειας.